Pekara MLINAR

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sheilak

#26 Re: Pekara MLINAR

Post by sheilak »

al bas jest ovaj black swan muhanat :D

ocekujemo novu temu poput "muha u kifli-kako ste izdrzali, iskustva" :D
Kataklinger

#27 Re: Pekara MLINAR

Post by Kataklinger »

Pekara Poričanin, kifle :thumbup:
Bolje nisam našao u gradu.
animus

#28 Re: Pekara MLINAR

Post by animus »

Ne znam sta je ova pekara nov ponudila da se reklamira na forumu. Sve vec vidjeno i probano.
Meni je vrh pekara m&m na malti kod veterine. Oni imaju nekih stvari koje nemaju druge pekare i sve im je bas ukusno sa pristojnim cijenama.
O'zone
Globalni moderator

#29 Re: Pekara MLINAR

Post by O'zone »

Pekara ko pekara. Jučer se sjebah kad svratih do Imareta (nisam negdje od prošle godine) a ono stakleni portali, police, baštica, par stolova...
Njanjavi

#30 Re: Pekara MLINAR

Post by Njanjavi »

sheilak wrote:
i ako ih ne jedes friske, neces ih vise moci ni jesti :D u dubravici i mlinaru peciva mozes jesti i nakon dva dana.

uglavnom, drago mi je da je mlinar tu, imam manji heimweh :D a ocekujem i dubravicu uskoro...:D
Ovo uopste ne bih stavio kao plus, u pekarske proizvode koji treba da duze izgledaju svjezi se stavlja l-cystein, derivat dobijen od ljudske kose.
Pokisele kosu u neki rastvor, da se taj protein sa kose odvoji i onda sushe nekim metodama i prodaju pekarskoj industriji da bi se postigao efekat koji ti glorifikujes.
:cry:
Tomahawk11
Globalni moderator

#31 Re: Pekara MLINAR

Post by Tomahawk11 »

Njanjavi wrote:
sheilak wrote:
i ako ih ne jedes friske, neces ih vise moci ni jesti :D u dubravici i mlinaru peciva mozes jesti i nakon dva dana.

uglavnom, drago mi je da je mlinar tu, imam manji heimweh :D a ocekujem i dubravicu uskoro...:D
Ovo uopste ne bih stavio kao plus, u pekarske proizvode koji treba da duze izgledaju svjezi se stavlja l-cystein, derivat dobijen od ljudske kose.
Pokisele kosu u neki rastvor, da se taj protein sa kose odvoji i onda sushe nekim metodama i prodaju pekarskoj industriji da bi se postigao efekat koji ti glorifikujes.
Što ne mora biti nužno. Mislim ok, može biti da se u pekarskoj djelatnosti to koristi, ali recimo, moja mama kad ispeče hljeb, tri dana se normala može jesti, a ne koristi nikakve derivate tog tipa.
Njanjavi

#32 Re: Pekara MLINAR

Post by Njanjavi »

Btw, kod nas u Zenici je jedno vrjeme bio salcin neki sinonim za kvalitetne pekarske proizvode, po meni neopravdano.
Kifle vazda pretvrde, preslane.
Haramandina pekara je bog sto se Zenice tice, moze bit da je do nacina pecenja, jerbo je to jedina parna pekara u gradu.
U biti ne opravdavam napucanu cjenu ni u jednoj ovoj shatro zdrava hrana/hipsterska smeca/supe na viljusku/ubleharske pekare sa napucanim cjenama.
Ako vec oces napucat cjenu, brate onda peci peciva na ljepsi nacin od obicnih peci na struju.
Peci na drva, parne peci, e to je vec klasa za sebe, a ova smeca iz elektricnih peci, razlika u pet deka.
Njanjavi

#33 Re: Pekara MLINAR

Post by Njanjavi »

Tomahawk11 wrote: Što ne mora biti nužno. Mislim ok, može biti da se u pekarskoj djelatnosti to koristi, ali recimo, moja mama kad ispeče hljeb, tri dana se normala može jesti, a ne koristi nikakve derivate tog tipa.
To je zato jer zena prekuhava hljeb par puta prije nego ga stavi da se peche.
Sta mislis imajul u pekarama taj obicaj da rade?
Tomahawk11
Globalni moderator

#34 Re: Pekara MLINAR

Post by Tomahawk11 »

Njanjavi wrote:
Tomahawk11 wrote: Što ne mora biti nužno. Mislim ok, može biti da se u pekarskoj djelatnosti to koristi, ali recimo, moja mama kad ispeče hljeb, tri dana se normala može jesti, a ne koristi nikakve derivate tog tipa.
To je zato jer zena prekuhava hljeb par puta prije nego ga stavi da se peche.
Sta mislis imajul u pekarama taj obicaj da rade?
Sumnjam :|
Ne znam, meni se u Manji sviđa hljeb, posebno onaj pet zrna. Nekako miriše, ne pojedem ga puno i ne napuše me ko ono šušnje iz nekih pekara.
Anne Boleyn

#35 Re: Pekara MLINAR

Post by Anne Boleyn »

Njanjavi wrote:
Pa zar si baš morao pisati o ovome... :cry: Sama pomisao na kosu koja se kiseli i da to ima veze sa pecivom koje jedem... :qq: :cry:
Njanjavi

#36 Re: Pekara MLINAR

Post by Njanjavi »

Ma u biti dosta znaci i ako je hljeb od cjelovitih zitarica.
Bolje glabat ciglu nego bjeli hljeb zderat.
Mislim ok ponekad, kifle il sta znam lepine, peciva neka, al vecinom bjeli hljeb jest redovno je ubistvo.
Bjelo brasno je otpad zitarice, sve korisno na zitarici je u ljuski i okolnom zrnevlju a ne u unutrasnjosti iz koje se dobija bjelo brasno.
Heljdu je zakon mjesat sa brasnom.
Ja licno sebi kad potkuhavam hljeb, ide crnog brasna dvi trecine, trecina bjelog, malo germe, soli i ako imam heljde.
Naravno prekuhavam ga barem triput da bi se dobila slojevitost, prozracnost, da ga sto ti velis mozes jest i naredna dva dana rahat.
Last edited by Njanjavi on 19/07/2017 13:00, edited 1 time in total.
Njanjavi

#37 Re: Pekara MLINAR

Post by Njanjavi »

Anne Boleyn wrote:
Njanjavi wrote:
Pa zar si baš morao pisati o ovome... :cry: Sama pomisao na kosu koja se kiseli i da to ima veze sa pecivom koje jedem... :qq: :cry:
Pa sta fali, treba da znaju svi.
To se najvise koristi u recimo industriji keksova, napolitanke su pune toga, hljebovi u celofanu, zapakovani hljebovi, sve sto ima vecinski sastav brasna a sto moze i mora dugo stojati.
Ne mora znacit da svi pekari to koriste.
Jednostavno ukljucis logiku i vidis po hljebu koji uzimas kakav je nakon sto prenoci, ako se primjeti jbga plaho da je drukciji nego juce onda si rahat i znas da nema tog smeca.
triconja

#38 Re: Pekara MLINAR

Post by triconja »

Nema pite dok je ne napravi anamo-onaj (zna se koji je narod sinonim za tulumbu i pitu :lol: )
wewa

#39 Re: Pekara MLINAR

Post by wewa »

ih, pekarski proizvodi i aditivi su prica bez kraja i konca... strasno je sta sve ide u 'obicni' hljeb.

evo, recimo, sastojaka Klasovog Farmera:

Sastojci: Pšenično brašno T 710, voda, raževo integralno brašno, pšenična prekrupa, svježi kvasac, kuhinjska so, šećer, bas svijetli (kiselo tijesto, sirćetna kiselina), pšenični gluten, hidrogenirana biljna mast, rogana (termički obrađena raž), poboljšivač (pšenično brašno, sladno brašno, emulgator E472e, enzimi: alfa amilaza, amiloglukozidaza, glukoza oksidaza, hemiceluloza, lipaza, maltogena amilaza, tvar za tretiraje brašna, E300), Ca – propionat. Proizvod sadrži pšenični gluten, mogući tragovi soje.

pa kaze:
Kalcij propionat:
Najčešće upotrebljavan konzervans za kruh. On se prirodno nalazi u mliječnim proizvodima kao što je sir i koristan je jede li se u malim količinama. Međutim, povećana koncentracija, kakva se zna naći u kruhu, može kod onih koji je redovno uzimaju imati različite posljedice. Između ostalog može potaknuti gastro-intestinalne infekcije, začepljenje nosa, nesanicu… Riječ kalcij ne smije vas zavarati.

pekac za hljeb je rjesenje za porodice koje u manjim kolicinama koriste hljeb, a starinski hljeb pecen u rerni za hljebojede medju nama.
triconja

#40 Re: Pekara MLINAR

Post by triconja »

wewa wrote:ih, pekarski proizvodi i aditivi su prica bez kraja i konca... strasno je sta sve ide u 'obicni' hljeb.

evo, recimo, sastojaka Klasovog Farmera:

Sastojci: Pšenično brašno T 710, voda, raževo integralno brašno, pšenična prekrupa, svježi kvasac, kuhinjska so, šećer, bas svijetli (kiselo tijesto, sirćetna kiselina), pšenični gluten, hidrogenirana biljna mast, rogana (termički obrađena raž), poboljšivač (pšenično brašno, sladno brašno, emulgator E472e, enzimi: alfa amilaza, amiloglukozidaza, glukoza oksidaza, hemiceluloza, lipaza, maltogena amilaza, tvar za tretiraje brašna, E300), Ca – propionat. Proizvod sadrži pšenični gluten, mogući tragovi soje.

pa kaze:
Kalcij propionat:
Najčešće upotrebljavan konzervans za kruh. On se prirodno nalazi u mliječnim proizvodima kao što je sir i koristan je jede li se u malim količinama. Međutim, povećana koncentracija, kakva se zna naći u kruhu, može kod onih koji je redovno uzimaju imati različite posljedice. Između ostalog može potaknuti gastro-intestinalne infekcije, začepljenje nosa, nesanicu… Riječ kalcij ne smije vas zavarati.

pekac za hljeb je rjesenje za porodice koje u manjim kolicinama koriste hljeb, a starinski hljeb pecen u rerni za hljebojede medju nama.
Cim to ima vise od 5 sastojaka to je otrov :izet: .
Jara

#41 Re: Pekara MLINAR

Post by Jara »

O'zone wrote:Pekara ko pekara. Jučer se sjebah kad svratih do Imareta (nisam negdje od prošle godine) a ono stakleni portali, police, baštica, par stolova...
Da, prije bio "autentičniji" ambijent, al' nema veze, Pekara Imaret - zakon!
Filter

#42 Re: Pekara MLINAR

Post by Filter »

Kataklinger wrote:Pekara Poričanin, kifle :thumbup:
Bolje nisam našao u gradu.
vazda bile. male slane kifle. maksuz se po njih prohoda
The 51st State

#43 Re: Pekara MLINAR

Post by The 51st State »

marketinska pekara, jos kad osvane topik, popravljate li ves masine kod zulfe.
Kontas?!

#44 Re: Pekara MLINAR

Post by Kontas?! »

M&M na Malti + Velike kifle sa susamom u Imaretu :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Pekara MLINAR

Post by Truba »

sad sam smazao neku kiflu od 70 pf

dobra je ali možeš ih 10 pojesti :D
SmokingMan

#46 Re: Pekara MLINAR

Post by SmokingMan »

Dobre kifle od soje (neznam tačno koliko procentualno udjela u sastavu) u pekari kod "okretnice" na Otoci.40 kf komad. :thumbup:
supercali

#47 Re: Pekara MLINAR

Post by supercali »

SmokingMan wrote:Dobre kifle od soje (neznam tačno koliko procentualno udjela u sastavu) u pekari kod "okretnice" na Otoci.40 kf komad. :thumbup:
Pekara malta a u hrasnom vidio.pekara c vila
orinoco

#48 Re: Pekara MLINAR

Post by orinoco »

animus wrote:Ne znam sta je ova pekara nov ponudila da se reklamira na forumu. Sve vec vidjeno i probano.
Meni je vrh pekara m&m na malti kod veterine. Oni imaju nekih stvari koje nemaju druge pekare i sve im je bas ukusno sa pristojnim cijenama.
Ja sam otvorila temu i nije mi namjera promocija pekare Mlinar, već mišljenja o njihovim proizvodima.
Kad boravim u Zagrebu, redovno tamo u Mlinaru kupujem. Meksička pita razvaljuje ukusom
badalpur

#49 Re: Pekara MLINAR

Post by badalpur »

Ok je Mlinar, ništa specijalno. Meni i dalje najbolja pekara u Sarajevu ona kod Veterinarskog fakulteta.
badalpur

#50 Re: Pekara MLINAR

Post by badalpur »

animus wrote:Ne znam sta je ova pekara nov ponudila da se reklamira na forumu. Sve vec vidjeno i probano.
Daaaa, definitivno najbolja. Nisam znala kako se zove, nije mi čak ni usput al' ja maksuz odem :thumbup:
Post Reply