pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
s31
Posts: 42
Joined: 06/07/2005 10:09

#101 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by s31 » 16/11/2009 17:20

Imam jedno pitanje.Imam Bommanov pekac kruha, neki, stari, i sve je ok , tijesto fina naraste i sve bude za 5, ali kada pocene peci obavezno se tijesto spusti i obavezno ostane tako udubljeno. Ima li lijeka tome?


User avatar
Cholina_Lokica
Posts: 11178
Joined: 20/10/2008 23:16
Location: ...

#102 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by Cholina_Lokica » 16/11/2009 18:01

s31 wrote:Imam jedno pitanje.Imam Bommanov pekac kruha, neki, stari, i sve je ok , tijesto fina naraste i sve bude za 5, ali kada pocene peci obavezno se tijesto spusti i obavezno ostane tako udubljeno. Ima li lijeka tome?
otvaras li ga kad sve stavis i kad pocne raditi

s31
Posts: 42
Joined: 06/07/2005 10:09

#103 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by s31 » 16/11/2009 20:32

Ma ne otvaram, nego tacno kad pocne da ga pece on se pusti u sredini citavom duzinom i kad se ispece bude pravo blijed.

AdnanSA
Posts: 1406
Joined: 31/01/2007 20:45
Location: City
Been thanked: 1 time

#104 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by AdnanSA » 22/12/2009 15:22

Ja kupio to čudo. Radi fantastično. Samo sve mora ići po receptu u gram. Tako i radim i svaki put odličan rezultat.

User avatar
beautyfool
Posts: 2015
Joined: 04/09/2006 16:45
Location: Dunjaluk
Been thanked: 2 times

#105 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by beautyfool » 22/12/2009 23:33

s31 wrote:Ma ne otvaram, nego tacno kad pocne da ga pece on se pusti u sredini citavom duzinom i kad se ispece bude pravo blijed.
Mijenjaj kvasac, i pazi koliko vode stavljas. Kad ti se ispece hljeb nemoj ga odmah vaditi, ostavi jos jedno pola sata jer on tek tad lijepu rumenu boju dobije.
Sretno

melb26sa
Posts: 2407
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

#106 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by melb26sa » 05/08/2010 19:39

Zna li ko trenutne cijene i gdje je najbolje kupiti? Mama se zainteresovala...

nova_korisnica
Posts: 1209
Joined: 19/09/2008 12:48

#107 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by nova_korisnica » 05/08/2010 21:58

AdnanSA wrote:Ja kupio to čudo. Radi fantastično. Samo sve mora ići po receptu u gram. Tako i radim i svaki put odličan rezultat.
koji si model kupio? gdje i koliko para?
ima li tu recepata sa brasnima poput kukuruznog, heljdinog, integralnog, itd...
mi kuci pravimo te neke varijante...nikada bijeli hljeb...jos dodamo sjemenki raznih...ima li kakvih takvih recepata :D

User avatar
Sheikha
Posts: 521
Joined: 16/10/2007 20:50
Location: Middle East
Contact:

#108 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by Sheikha » 06/08/2010 12:00

ja u zadnje vrijeme rijetko kad pravim hljeb po mjeri, kako je navedeno u receptu, al zato redovno koristim pekac da mi zamijesi tijesto za hljeb (sve moguce varijante, sa/bez sjemenki), pitu (jufke budu savrseno umijesane, razvlace se extra), picu, ... :)
ako nista, vrijedi ga zbog toga imati :thumbup:

User avatar
vjesticanametli
Posts: 14753
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X
Has thanked: 446 times
Been thanked: 617 times

#109 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by vjesticanametli » 23/12/2010 22:23

:D i ja se ponovila...........zbogom zohari u klasu :evil: moulimex :mrgreen:

Iris31
Posts: 50
Joined: 08/07/2009 15:40

#110 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by Iris31 » 23/12/2010 23:18

Jesi li isprobala već i koji si Moulinexov kupila?
Vidjela sam u Merkuru nekoliko varijanti, al sam i ja u dilemi koliko ću ja to stvarno koristiti...

User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#111 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by neprilagodjena » 23/12/2010 23:20

Ja sam se pokajala sto sam ga kupila.
Nekoliko puta sam ga upotrjebila i eno ga u kutiji u podrumu,skuplja prasinu.

Iris31
Posts: 50
Joined: 08/07/2009 15:40

#112 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by Iris31 » 23/12/2010 23:23

To mi je najgore, a ovamo krhnem nekih 200 KM za to čudo i dvaput ga uključim, plus još pranje tih svih djelova i sl.. :-)

User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#113 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by neprilagodjena » 23/12/2010 23:27

Ma samo sam bacila pare.

User avatar
vjesticanametli
Posts: 14753
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X
Has thanked: 446 times
Been thanked: 617 times

#114 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by vjesticanametli » 24/12/2010 00:02

vala evo pece i ja cekam :lol: a sta perete toliko nisu zagorene tepsije :?

LaCici
Posts: 1571
Joined: 12/03/2010 15:33

#115 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by LaCici » 24/12/2010 10:17

Iskreno ni ja nisam pretjerano zadovoljna pekacem. Uzeli smo Moulinex-ov i sve je ok ali hljeb jednostavno porumeni samo sa strana, vrh nikako, pa mi nekako anemican. I prilicno tvrd pa se napatim dok ga izrezem, a obavezno mi ostane udubljenje u njemu kada izvadim mjesalicu. Pridrzavam se recepata. Ocekivala sam puno vise. :sad:
Tako da ga je muz preuzeo i on se svaku noc zeza s njim i ujutro ga nesto okrece kako bi porumenio i odozgo ali bezuspjesno. On je prezadovoljan, ali ja nikako s obzirom koje smo pare dali :x

User avatar
jaca-maca
Posts: 946
Joined: 11/11/2010 15:58
Location: A da me vidi babo

#116 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by jaca-maca » 24/12/2010 14:52

LaCici wrote:Iskreno ni ja nisam pretjerano zadovoljna pekacem. Uzeli smo Moulinex-ov i sve je ok ali hljeb jednostavno porumeni samo sa strana, vrh nikako, pa mi nekako anemican. I prilicno tvrd pa se napatim dok ga izrezem, a obavezno mi ostane udubljenje u njemu kada izvadim mjesalicu. Pridrzavam se recepata. Ocekivala sam puno vise. :sad:
Tako da ga je muz preuzeo i on se svaku noc zeza s njim i ujutro ga nesto okrece kako bi porumenio i odozgo ali bezuspjesno. On je prezadovoljan, ali ja nikako s obzirom koje smo pare dali :x
I ja sam isto uzela Moulinexov, toliko je los da sam ga dala nekome :lol:
Sve sam pokusavala, ali uvijek je hljeb bio nekako nepecen i sirov, ma koliko god pekla :sad:

User avatar
beautyfool
Posts: 2015
Joined: 04/09/2006 16:45
Location: Dunjaluk
Been thanked: 2 times

#117 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by beautyfool » 24/12/2010 16:47

Ja imam Moulinexov i zadovoljna sam, ako izvadim hljeb odmah nakon pecenja onda vrh bude blijede boje ali ako ga ostavim jos jedno 15-30 min u pekacu porumeni i s gornje strane. A ako vam je hljeb tvrd ili ne ispadne kako treba pa promijenite recept, ja sam vecinu recepata isprobala iz knjizice sto sam dobila uz pekac sve dok nisam nasla onaj koji mi najbolje odgovara :)

LaCici
Posts: 1571
Joined: 12/03/2010 15:33

#118 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by LaCici » 24/12/2010 16:57

Ostavim ga ja jos sat vremena na onom kao "odrzavanju toplote" i opet nista, vrh ne porumeni :-?

User avatar
beautyfool
Posts: 2015
Joined: 04/09/2006 16:45
Location: Dunjaluk
Been thanked: 2 times

#119 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by beautyfool » 24/12/2010 17:04

LaCici wrote:Ostavim ga ja jos sat vremena na onom kao "odrzavanju toplote" i opet nista, vrh ne porumeni :-?
Ne znam onda mozda grijac nije jak, na mom pekacu ima opcija da podesis koliko hoces da ti je rumen hljeb a ako i ti imas tu opciju probaj staviti maximalno pecen. Ja sam problem nepecenog vrha rijesila na taj nacin, tj da ga ne vadim odmah iz pekaca i onda dobije bas lijepu rumenu boju.

LaCici
Posts: 1571
Joined: 12/03/2010 15:33

#120 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by LaCici » 24/12/2010 17:41

Imam tu opciju, ali ne i za npr jogurt hljeb koji je meni najprihvatljiviji, ali je automatski podeseno da za taj program ide srednja boja, tako da je ja ne mogu mijenjati. Tek sam ga uzela, pa dok se malo bolje upoznam s njim valjda cu naci rjesenje :-D

most
Posts: 29
Joined: 03/04/2008 21:47

#121 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by most » 26/12/2010 15:57

Već drugu godinu imam moulinex-ov xxl (pravim i bagete) bio oko 240 km (na sniženju). Ima 3 opcije za boju korice a ako neki program i nema tu mogučnost ja kombinujem. Knjižica sa receptima je zaista dobra posebno za one koji vole integralne hljebove. Osim raznih vrsta hljeba od slanog do slatkog, pice tijesta za pitu, tjesteninu pravila sam i đemove a i kompot. Ovo mi je jedini mali kućanski aparat potpuno iskorišten. :)

User avatar
Alhemicarkaa
Posts: 2523
Joined: 11/02/2008 21:12

#122 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by Alhemicarkaa » 26/12/2010 20:14

:(
I ja sam kupila ovo čudo i bila prezadovoljna, ali ono baš. Riješila problem hljeba u kući (malo ga jedemo i nekako ga uvijek zaboravim kupiti, a ovaj je dugo bio svjež pa mi je ona jedna vekna mogla biti cijelu sedmicu). I onda odjednom postanem alergična na brašno, dok pomiješam sve sastojke tako me počne gušiti, jednom zamal na hitnoj nisam završila. Ne pomaže ni da drugi ukućanin zamjesi, pogotovu ako koristimo integralno brašno...
I javio mi se problem leptirica, kako unesem brašno (ona pakovanja od 5 kg), tako se one pojave.
Sve se nešto nadam da će se alergija kako se naglo pojavila, tako i povući... :(

User avatar
nosara
Posts: 19968
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 173 times
Been thanked: 119 times

#123 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by nosara » 26/12/2010 20:21

LaCici wrote:Iskreno ni ja nisam pretjerano zadovoljna pekacem. Uzeli smo Moulinex-ov i sve je ok ali hljeb jednostavno porumeni samo sa strana, vrh nikako, pa mi nekako anemican. I prilicno tvrd pa se napatim dok ga izrezem, a obavezno mi ostane udubljenje u njemu kada izvadim mjesalicu. Pridrzavam se recepata. Ocekivala sam puno vise. :sad:
Tako da ga je muz preuzeo i on se svaku noc zeza s njim i ujutro ga nesto okrece kako bi porumenio i odozgo ali bezuspjesno. On je prezadovoljan, ali ja nikako s obzirom koje smo pare dali :x
Neka muz skine onaj limeni oklop sa poklopca iznutra, a prostor izmedju tog lima i one odvratne providne plastike (prozora) popuni 4-5 puta presavijenom alu folijom... Onda opet zasarafi lim... Porumenice... :wink:

mimsy
Posts: 391
Joined: 01/03/2010 11:08

#124 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by mimsy » 27/12/2010 15:08

Meni se hljeb puno mrvi vec drugi dan.Zna li neko sta je uzrok tome?

User avatar
wewa
Posts: 13995
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici
Has thanked: 395 times
Been thanked: 161 times

#125 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva

Post by wewa » 27/12/2010 19:19

mimsy wrote:Meni se hljeb puno mrvi vec drugi dan.Zna li neko sta je uzrok tome?
previse germe i/ili premalo vode. kakav hljeb pravis? ako kombinujes 1/3 integralnog i 2/3 bijelog brasna, hljeb najduze ostaje friskak.

Post Reply