PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tulipan2

#1 PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by tulipan2 »

Da li neko od vas slucajno zna gdje mogu nabaviti primjer prijemnog ispita za pedagogiju i psihologiju na filozofskom fakultetu? Mozda znate kakav sajt ili neko od vas ima pa mi moze poslati?? Treba mi hitno pa bih bio zahvalan ako mi neko moze pomoci...
vjesticanametli

#2 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by vjesticanametli »

http://www.pedagogijaffsa.com sretno i nemoj pobudaliti. usput pozdravi ass. lejlu k. ako je ziva a nadam se da je crkla :D
accent

#3 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by accent »

vjesticanametli wrote:http://www.pedagogijaffsa.com sretno i nemoj pobudaliti. usput pozdravi ass. lejlu k. ako je ziva a nadam se da je crkla :D
Nemoj tako, vjestice. Lejla je bas super cura. Ambiciozna, vrijedna a vala je i voljna pomoci...
vjesticanametli

#4 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by vjesticanametli »

svako ima svoje misljenje :)
tulipan2

#5 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by tulipan2 »

vjesticanametli wrote:http://www.pedagogijaffsa.com sretno i nemoj pobudaliti. usput pozdravi ass. lejlu k. ako je ziva a nadam se da je crkla :D
e bas ti hvala!! ma ne treba to meni nego kolegi ali prenijet cu mu poruku :D :D
sarajevonekad

#6 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by sarajevonekad »

Da iskoristim priliku i pitam da li neko zna da li ce se u dogledno vrijeme Psihologija moci studirati vanredno?

Pozdrav
S.
lala_sa

#7 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by lala_sa »

sarajevonekad wrote:Da iskoristim priliku i pitam da li neko zna da li ce se u dogledno vrijeme Psihologija moci studirati vanredno?

Pozdrav
S.
Zbog bolonje, ne može već 3 godine... Postoji samo redovni i paralelni studij, s tim da ti paralelni imaju iste obaveze kao i redovni, samo što plaćaju... Čini mi se oko 800 KM po semestru, ali nisam sigurna...
Zah

#8 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by Zah »

Ako vec studiras, studiraj ono sto je unosno. Mani se psihologije i pedagogije. Promisli gdje ces raditi i za kakve pare???
WizzardFromBOZ

#9 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by WizzardFromBOZ »

Zah wrote:Ako vec studiras, studiraj ono sto je unosno. Mani se psihologije i pedagogije. Promisli gdje ces raditi i za kakve pare???
odlican primjer tipicnog balkanskog pogleda na odabir zanimanja.
lala_sa

#10 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by lala_sa »

Da, puno je bolje imati više para, i raditi 30 godina nešto što ne voliš, buditi se svako jutro želeći ostati u krevetu, mrmljajući sebi u bradu kako mrziš svoj posao... Ne dao Bog da radiš nešto manje plaćeno tih 30 godina, s tim što ćeš voljeti svoj posao... Uostalom, ako radiš ono što ne voliš, zapet ćeš u mlakoj sredini, bez volje da napreduješ... U drugom slučaju, više ćeš se posvetiti karijeri, pa samim tim i biti uspješniji....
Zah

#11 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by Zah »

Problem je u tome sto mi kad pocinjemo studirati, kad odaberemo ono sto volimo, kad zavrsimo studije i pocnemo raditi, spoznamo da neke stvari o izabranoj profesiji nismo doviljno znali. Tada sami sebi kazemo da smo pogrijsili, da bi kad bi bili u onoj situaciju u kojoj smo bili, sad sigurno izabrali nesto drugo.

Hajde da vidimo gdje neko moze raditi kao pedagog ili psiholog pa da analiziramo uslove u kojima radi.
lala_sa

#12 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by lala_sa »

može raditi u školama, firmama, nevladinim organizacijama, rehabilitacionim centrima, savjetovalištima...Nisu problem uslovi za rad, nego broj radnih mjesta...Uostalom, znaš kako kažu: Bolje se pokajati zbog nečega što si učinio, nego zbog nečega što nisi...MIslim da shvataš šta hoću da kažem....
Zah

#13 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by Zah »

Upravo tako, problem je u broju ranih mjesta. To sto je otvoreno, davno je popunjeno. Pored toga danasnji studij pedagogoje i pishologije je dosta uopsten. Ako zelis raditi u skoli, onda trebas biti specijaliziran da radis kao skolski pedagog. Sa opstom pedagogijom tesko ces se snaci. Ista stvar je i sa psihologijom. Pored toga danas imas katedere u Sarajevu i Banja Luci, a mozda i u Mostaru i Tuzli. Sigurno je da nema radnih mjesta za toliki preoj pedagoga i pishologa u BiH.
lala_sa

#14 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by lala_sa »

za školskog psihologa treba ti samo diploma, bez specijalizacije.... znam jednu curu koja je zavrsila psihologiju, a sad prodaje slike u galeriji... s druge strane, znam momka koji je dobio stipendiju na oxfordu za magisterij, sad je jedan od najtrazenijih predavaca u evropi....
elSaik

#15 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by elSaik »

lala_sa wrote:može raditi u školama, firmama, nevladinim organizacijama, rehabilitacionim centrima, savjetovalištima...Nisu problem uslovi za rad, nego broj radnih mjesta...Uostalom, znaš kako kažu: Bolje se pokajati zbog nečega što si učinio, nego zbog nečega što nisi...MIslim da shvataš šta hoću da kažem....
Valjda si htjela reći od viška ne boli glava... :mrgreen: :skoljka: :oops:
lala_sa

#16 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by lala_sa »

:lol: upravo tako...
jeca fleetwoodmac

#17 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by jeca fleetwoodmac »

možel netko napisat šta je na prijemnom za pedagogiju na filozofskom????
modesti

#18 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by modesti »

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nema odsjeka Pedagogija-Psihologija. Ima posebno Pedagogija i posebno Psihologija. Znači kao da govorimo o Odsjeku za historiju i Odsjeku za germanistiku. Skroz različito.
jeca fleetwoodmac

#19 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by jeca fleetwoodmac »

modesti wrote:Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nema odsjeka Pedagogija-Psihologija. Ima posebno Pedagogija i posebno Psihologija. Znači kao da govorimo o Odsjeku za historiju i Odsjeku za germanistiku. Skroz različito.
pa ja pitam što je na prijemnom za pedagogiju:S...jel znaš to ?
modesti

#20 Re: PEDAGOGIJA-PSIHOLOGIJA

Post by modesti »

jeca fleetwoodmac wrote: pa ja pitam što je na prijemnom za pedagogiju:S...jel znaš to ?
Ne znam šta je na prijemnom za pedagogiju, moj odgovor je bio upućen pokretaču teme. Odeš do njihovog odsjeka i pitaš.
Post Reply