Peacebuilding - Imal koga
-
Konjanik
#1 Peacebuilding - Imal koga
Zdravo svima, radim jedno istrazivanje o razvoju mira na prostorima bivse Yuge , posebno u BiH i Srbiji . Interesuju me price o radu NVO organizacija koje rade pozitivne medjudrzavne projekte koje imaju za cilj razvoj mira i stvaranej temelja za suzivot.
Dakle ukoliko znate neke takve price ili mislite da bi se pozitivni primjeri suzivota u post deytonskoj BiH ili u danasnjoj Srbiji posebno u regijama Kosova i Sandzaka molim da mi nesto kazete o tome, ili napisete nesto ukratko o tome ili ovako ili privatno na moj sarajevo-x.com racun .
Sve lijepe price o pozitivnim primjerima suzivota i zajednickog rada izmedju naroda u BiH i Srbiji bit ce objavljene na internet portalu http://www.insightonconflict.org ,
Insight on conflict je informativni web portal kojeg finansira humanitarna organizacija Peace Direct iz Engleske i namijenjen je informisanju citateljstva iz UK i ostatka EU o stanju i razvoju mira u konfliktnim podrucima svijeta.
Srdacan pozdrav
Dakle ukoliko znate neke takve price ili mislite da bi se pozitivni primjeri suzivota u post deytonskoj BiH ili u danasnjoj Srbiji posebno u regijama Kosova i Sandzaka molim da mi nesto kazete o tome, ili napisete nesto ukratko o tome ili ovako ili privatno na moj sarajevo-x.com racun .
Sve lijepe price o pozitivnim primjerima suzivota i zajednickog rada izmedju naroda u BiH i Srbiji bit ce objavljene na internet portalu http://www.insightonconflict.org ,
Insight on conflict je informativni web portal kojeg finansira humanitarna organizacija Peace Direct iz Engleske i namijenjen je informisanju citateljstva iz UK i ostatka EU o stanju i razvoju mira u konfliktnim podrucima svijeta.
Srdacan pozdrav
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Peacebuilding - Imal koga
''Bosanski rat'',....The Bosnian War (1992-1995) was the bloodiest in Europe since World War II.
Da barem piše ''The war in Bosnia (1992-1995),....''
- valterbranisarajevo
#3 Re: Peacebuilding - Imal koga
Obavezno kontaktiraj NVO Gariwo i njihovu predsjednicu g. Svetlanu Broz. Ona je svojevremeno izdala knjigu: dobri ljudi u vremenu zla" u kojoj opisuje mnoge slučajeve međusobne tolerancije za vrijeme rata...
- black
#4 Re: Peacebuilding - Imal koga
tako nekako..PipiDugaDevetka wrote:''Bosanski rat'',....The Bosnian War (1992-1995) was the bloodiest in Europe since World War II.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a vala mi je na vrh glave nakih "istrazivanja", a posebno kojekakvih NVO-a koje u sustini nista ne rade
- respo
#5 Re: Peacebuilding - Imal koga
evo jedan primejr suzivota
(sva imena su izmisljena svaka slucajnost sa autorom je slucajna)
izadjem vani i upoznam djevojku jovanu
kako se zoves jovana
ti muhamed
nakon par pica i pice zavrsili smo u krevetu u vatrenom sexu kojeg se rado sjecamo kad god se cujemo i upraznjavamo kad god se vidimo
eto ti timbilding
nisam bilder
kako se zoves jovana
ti muhamed
nakon par pica i pice zavrsili smo u krevetu u vatrenom sexu kojeg se rado sjecamo kad god se cujemo i upraznjavamo kad god se vidimo
eto ti timbilding
nisam bilder
- Apostate
#6 Re: Peacebuilding - Imal koga
Iskreno ne znam cemu vode ta istrazivanja. Evo zasto:
Prije rata svi smo normalno zivjeli zajedno sa uzajmanim respektom (ne tolerancijom vec uvazavanje, jer toelrancija sugerise da nam "drugaciji" smetaju a mi ih, eto, toelrisemo, tj, ne pravimo sranja oko toga.) Dakle "uzajamnu toleranciju" nisi morao traziti ako mikroskopom (sto sada neki pokusavaju) vec je to bila norma.
Danas se takvi primjeri "tolerancije" traze, a pitanje je zasto? Da bi se dokazalo da mozemo zivjeti zajedno? To znamo da mozemo jer smo zivjeli svi zajedno. Nase mame i tate su stupale u "mijesane brakove" a da nisu ni razmisljali da su to nekakvi "mijesani brakovi." I kome to da se pokazuje? Domacoj javnosti? Strancima?
Problem nije u nasim ljudima (vecinom). Problem je u politickom sistemu koji favorizitira politicare da na osnovu straha dolaze do jeftinih glasova, a da nista pozitivno ne nude - bez plana za ekonomiju, zdravstvo, razvoj infrastrukture, poboljsanje obrazovanja, itd itd itd - sto bi trebali biti norme kao u ostatku "normalnog" svijeta. Kada se sistem poboljsa, necemo vise morat traziti "toleranciju" mikroskopom. Umjesto da se dokazuje ocigledno, naucni i drustveni rad bi se morao pozabaviti konkretnijim pitanjima, uz svo duzno postovanje.
Prije rata svi smo normalno zivjeli zajedno sa uzajmanim respektom (ne tolerancijom vec uvazavanje, jer toelrancija sugerise da nam "drugaciji" smetaju a mi ih, eto, toelrisemo, tj, ne pravimo sranja oko toga.) Dakle "uzajamnu toleranciju" nisi morao traziti ako mikroskopom (sto sada neki pokusavaju) vec je to bila norma.
Danas se takvi primjeri "tolerancije" traze, a pitanje je zasto? Da bi se dokazalo da mozemo zivjeti zajedno? To znamo da mozemo jer smo zivjeli svi zajedno. Nase mame i tate su stupale u "mijesane brakove" a da nisu ni razmisljali da su to nekakvi "mijesani brakovi." I kome to da se pokazuje? Domacoj javnosti? Strancima?
Problem nije u nasim ljudima (vecinom). Problem je u politickom sistemu koji favorizitira politicare da na osnovu straha dolaze do jeftinih glasova, a da nista pozitivno ne nude - bez plana za ekonomiju, zdravstvo, razvoj infrastrukture, poboljsanje obrazovanja, itd itd itd - sto bi trebali biti norme kao u ostatku "normalnog" svijeta. Kada se sistem poboljsa, necemo vise morat traziti "toleranciju" mikroskopom. Umjesto da se dokazuje ocigledno, naucni i drustveni rad bi se morao pozabaviti konkretnijim pitanjima, uz svo duzno postovanje.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#7 Re: Peacebuilding - Imal koga
Šta ima loše u Titovoj ideji bratstva i jedinstva?
Jeste da je i drug Stari kopirao od nekoga, nebitno ko je istinski autor, šta je loše u tome da se ponovo ''raspiruje'' bratstvo i jedinstvo?
Jeste da je i drug Stari kopirao od nekoga, nebitno ko je istinski autor, šta je loše u tome da se ponovo ''raspiruje'' bratstvo i jedinstvo?
- Apostate
#8 Re: Peacebuilding - Imal koga
ne znam kako si dosao da zakljucka da imam nesto protiv bratstva i jedinstva. nejse, bratstvo i jedinstvo je normalna pojava kada se ljudima ukine uzajamno nepovjerenje i ksenofobija koju trenutni politicki sistem kreira.
meksikancu i korejcu koji zive jedan pored drugog u Bostonu ne treba bratstvo i jedinstvo da se uzajamno postuju jer ih niko ne huska jednog protiv drugog (za jeftine politicke poene) i uzivaju ista zakonska prava kao i svi ostali. tome trebamo teziti, a ne ubjedjivati same sebe da mozemo zivjeti sa prvim susjedima i trazit takve primjere suzivota...
meksikancu i korejcu koji zive jedan pored drugog u Bostonu ne treba bratstvo i jedinstvo da se uzajamno postuju jer ih niko ne huska jednog protiv drugog (za jeftine politicke poene) i uzivaju ista zakonska prava kao i svi ostali. tome trebamo teziti, a ne ubjedjivati same sebe da mozemo zivjeti sa prvim susjedima i trazit takve primjere suzivota...
- PipiDugaDevetka
#9 Re: Peacebuilding - Imal koga
Nisam uopšte tako zaključivao u vezi sa tvojim postom, nego sam htio proširiti temu,...Dakle, šta je to loše u ideji bratstva i jedinstva,...?Apostate wrote:ne znam kako si dosao da zakljucka da imam nesto protiv bratstva i jedinstva. nejse, bratstvo i jedinstvo je normalna pojava kada se ljudima ukine uzajamno nepovjerenje i ksenofobija koju trenutni politicki sistem kreira.
-
Konjanik
#10 Re: Peacebuilding - Imal koga
PipiDugaDevetka wrote:''Bosanski rat'',....The Bosnian War (1992-1995) was the bloodiest in Europe since World War II.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
O.K preniejt cu redakciji ovaj komentar i zamolit cu ih da preprave to prema molbi citatelja iz BiH. Hvala ti sto si pogledao i slobodno i ubuduce javi ukoliko imas neke komentare i sl.
Pozdrav
-
Konjanik
#11 Re: Peacebuilding - Imal koga
valterbranisarajevo wrote:Obavezno kontaktiraj NVO Gariwo i njihovu predsjednicu g. Svetlanu Broz. Ona je svojevremeno izdala knjigu: dobri ljudi u vremenu zla" u kojoj opisuje mnoge slučajeve međusobne tolerancije za vrijeme rata...
Poznajem Gospodju Broz licno ,kao i rad NVO GARIWO uskoro cemo ih kontaktirati sa molbom da se predstave i u nasem magazinu .
pozdrav
-
Konjanik
#12 Re: Peacebuilding - Imal koga
black wrote:tako nekako..PipiDugaDevetka wrote:''Bosanski rat'',....The Bosnian War (1992-1995) was the bloodiest in Europe since World War II.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a vala mi je na vrh glave nakih "istrazivanja", a posebno kojekakvih NVO-a koje u sustini nista ne rade
I mene jako nerviraju NVO koji nista ne rade , hvala Bogu da Peace Direct nije jedan od takvih : nas rad i rezultate naseg rada pogledaj na http://www.peacedirect.org
pozdrav
-
Konjanik
#13 Re: Peacebuilding - Imal koga
Lijep primjer al to je vise prica za magazin kakav je SMOKVA ili CKM mi se bavimo pricama u kojima bi npr. ti zajendo sa Jovanom napravio nesto sto bi olaksalo zivot cijeloj vasoj blizoj zajendici . Recimo ti i Jovana zajedno napravite projekat i privuce te stranog donatora da obnovi neku skolu, obdaniste, vodovod i sl .respo wrote:evo jedan primejr suzivota
kako se zoves jovana
ti muhamed
eto ti timbilding
nisam bilder
- kockica_kockica
#14 Re: Peacebuilding - Imal koga
Nisu svi NVO-i neradnici ... Ima onih koji rade i pomazu ugrozenoj populaciji i krpe tamo gdje je drzava zatvorila sva svoja vrata... 
-
Konjanik
#15 Re: Peacebuilding - Imal koga
Potpuno se slazem sa tvojim pisanjem i misljenjem , medjutim ti si napisao/la detalj iz vremena koje je proslo iz drustvenog sistema koji vise nije u funkciji nazalost sada su takva vremena da moramo strancima (koji imaju veoma vaznu ulogu u izgradnji ove zemlje) pokazivati da i ovdje unatoc raznim ratobornim i sumljivim politicari, vodjama i liderima ima ipak zdravih ljudi kojima je zivot u medjuetnickoj zajendici sasvim normalna i pozeljna stvar, sa ciljem da opet stvorimo drustveni sistem koji nam svima nedostaje, dakle drustveni sistem u kojem ce biti sasvim normalno da pricamo o ekonomiji i razvoju svakodnevno sa nasim politicarima umjesto o prebrojavanju "ovih - i onih "Apostate wrote:Iskreno ne znam cemu vode ta istrazivanja. Evo zasto:
I da , slazem se s tobom, problem je u trenutnom politickom sistemu ili sistemima koji ne vole i ne zele da svi mi budemo ljudska bica i gradjana pa tek onda pripadnici naroda, nacije i sl. A protiv takvom sistema se treba borit.
-
Konjanik
#16 Re: Peacebuilding - Imal koga
kockica_kockica wrote:Nisu svi NVO-i neradnici ... Ima onih koji rade i pomazu ugrozenoj populaciji i krpe tamo gdje je drzava zatvorila sva svoja vrata...
Istina,