PDV vs Porez na promet...

Post Reply
vodolija_33

#1 PDV vs Porez na promet...

Post by vodolija_33 »

Koliko znamo, Porez na Dodatnu Vrijednost je stupio na snagu (počeo da se obračunava) od 01.01.2006. Objašnjenje koristi uvođenja PDV-a je bilo između ostalog potreba ukidanja dvostrukog, trostrukog tj. višestrukog naplaćivanja poreza po jednom te istom osnovu...

Sa januarom 2006. PDV(17%) se plaća na nove i automobile iz uvoza a Porez na promet kretnina(10%) je ukinut. Sada je ostala neka simbolična taksa koju morate platiti kada kupujete polovan automobil po osnovu prijenosa vlasništva.

Međutim, i dalje se zadržao Porez na promet nekretnina što nema nikakvog smisla. Na novu nekretninu plaćate PDV (17%) a kada kupujete polovnu plaćate 5%, što ne bi trebali ako je stan već bio predmetom kupoprodaje i ako je već jednom na njega plaćen porez.

Ovo je najbezobzirnija pljačka države. Razgovarala sam već sa ljudima koji su u tom fahu i oni tvrde da je taj porez koji plaćamo kod kupovine polovne kretnine koja je već bila predmetom kupoprodaje, NEUSTAVAN i da se mora kad-tad ukinuti. Naravno, Država se za sada pravi luda i nemilice uzima novac od ljudi.

Ima li iko ovdje upućen u ovu problematiku da nam da svoje viđenje i mišljenje i naravno savjet šta da se čini po tom pitanju.

Meni su već kazali da bi bilo dobro da se žalim i tražim pare nazad 8-)
Last edited by vodolija_33 on 31/08/2006 15:56, edited 1 time in total.
Harrys

Post by Harrys »

Mislim da nisi u pravu.Svaki put kad se radi o kupoprodaji treba platiti porez.Sto znaci,ako se jedan te isti stan prodao pet puta,svaki put treba da se placa porez.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ma haj bona sta se zhalish...:D...shta je za tebe tih 5 %...sitnica... :D .
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

tih 5% je skoro 4.000,00KM :roll:

@harrys, mislim da nisi u pravu... taksu po osnovu prijenosa vlasništva DA, ali porez na promet nekretnina u iznosu od 5-8%, zavisno od općine do općine :?

kakve logike ima ukidati porez na promet kretnina a zadržati porez na promet nekretnina?

sjećam se da je bilo puno frke oko toga i do zadnjeg momenta se nije znalo da li će se ukinuti ili ne... na kraju je pohlepa države ipak prevagnula 8-)
Harrys

Post by Harrys »

Izvini, taj izraz kretnina prije 92 nije postojao pa ne znam sta znaci.Ako znaci pokretna imovina,onda ne treba mijesati to dvoje.
Harrys

Post by Harrys »

vodolija_33 wrote: @harrys, mislim da nisi u pravu... taksu po osnovu prijenosa vlasnisˇtva DA, ali porez na promet nekretnina u iznosu od 5-8%, zavisno od opc´ine do opc´ine :?
Pazi,porez treba da plati kupac,tako je uvijek bilo i tako je svugdje u svijetu.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Harrys wrote:Izvini, taj izraz kretnina prije 92 nije postojao pa ne znam sta znaci.Ako znaci pokretna imovina,onda ne treba mijesati to dvoje.
ne znam da li je postojao taj termin prije '92... tada me to nije interesovalo... imadoh pametnijeg posla 8-)

bez obzira što se radi u prvom slučaju o pokretnoj i u drugom slučaju, o nepokretnoj imovini.... to nema nikakve veze.... problem je što se u OBA slučaja radi o istoj VRSTI POREZA. znači radi se o POREZU NA PROMET...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Harrys wrote:
vodolija_33 wrote: @harrys, mislim da nisi u pravu... taksu po osnovu prijenosa vlasnisˇtva DA, ali porez na promet nekretnina u iznosu od 5-8%, zavisno od opc´ine do opc´ine :?
Pazi,porez treba da plati kupac,tako je uvijek bilo i tako je svugdje u svijetu.
taksa po osnovu prijenosa vlasništva se plaća... da, kupac je taj koji plaća... to ni ne sporim
Harrys

Post by Harrys »

vodolija_33 wrote: bez obzira sˇto se radi u prvom slucˇaju o pokretnoj i u drugom slucˇaju, o nepokretnoj imovini.... to nema nikakve veze.... problem je sˇto se u OBA slucˇaja radi o istoj VRSTI POREZA. znacˇi radi se o POREZU NA PROMET...
Shvatio sam ja da se radi o porezu na promet.Samo sto je predmet trgovine razlicito tretiran,otprilike kao obicni proizvodi i luksuzni proizvodi.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Harrys wrote:
vodolija_33 wrote: bez obzira sˇto se radi u prvom slucˇaju o pokretnoj i u drugom slucˇaju, o nepokretnoj imovini.... to nema nikakve veze.... problem je sˇto se u OBA slucˇaja radi o istoj VRSTI POREZA. znacˇi radi se o POREZU NA PROMET...
Shvatio sam ja da se radi o porezu na promet.Samo sto je predmet trgovine razlicito tretiran,otprilike kao obicni proizvodi i luksuzni proizvodi.
Pa ako ćemo po toj tvojoj logici, onda je logičnije ukinuti porez na promet prilikom kupovine stana a ostaviti porez na promet prilikom kupovine automobila...

Za mene je stan, odnosno krov nad glavom PRIORITET i OSNOVA za normalan život a automobil je ipak nešto bez čega se može, odnosno LUKSUZ...

Mada opet kažem- porez na promet je trebao biti ukinut i TAČKA. Rekoše da će biti ukinut kada se uvede PDV, ali je valjda bilo previše za Državu da se odrekne tog prihoda, kada je sve više ljudi kojima treba krov nad glavom a troškovi države sve veći i veći.... :oops:

Za tvoju informaciju- već se priča da će dotični porez biti ukinut, samo im valjda još uvijek rano... treba još malo para nakupit od raje, dok se može 8-)
Harrys

Post by Harrys »

vodolija_33 wrote: Za mene je stan, odnosno krov nad glavom PRIORITET i OSNOVA za normalan zˇivot a automobil je ipak nesˇto bez cˇega se mozˇe, odnosno LUKSUZ...
Vodolijice 33 draga,potpuno se slazem sa tobom za stan,jednom ga kupis i zivis u njemu.
Ali ako se jedan te isti stan prodaje 5 puta u kratkom periodu onda su tu druga posla. :D
Osim auta ima i druge pokretne imovine koja se logicno cesce mijenja od stana.
Sa srecom,plati porez i budi dugo,dugo,sretna u stanu :D :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Harrys wrote:
vodolija_33 wrote: Za mene je stan, odnosno krov nad glavom PRIORITET i OSNOVA za normalan zˇivot a automobil je ipak nesˇto bez cˇega se mozˇe, odnosno LUKSUZ...
Vodolijice 33 draga,potpuno se slazem sa tobom za stan,jednom ga kupis i zivis u njemu.
Ali ako se jedan te isti stan prodaje 5 puta u kratkom periodu onda su tu druga posla. :D
Osim auta ima i druge pokretne imovine koja se logicno cesce mijenja od stana.
Sa srecom,plati porez i budi dugo,dugo,sretna u stanu :D :D
To se najcesce desava kad su u pitanju mladji ljudi, stan se cesce mijenja. :oops:
Ovdje je tako da ako ja npr kupim stan i prodam ga u roku od 365 dana (tj prve godine) obavezna sam platiti porez na promet i to u iznosu od 50 % (bar je tako bilo prije 2 godine, ne vjerujem da su se omeksali :oops: ).
Eh, da li je u Bosni npr moguce kupiti stan gdje i ti a i stambena zadruga imate udjel ili samo ti. I tu ima razlike... Ako stambena zadruga nema udjel na stan (1/1) onda vidim logiku da placas porez na stan.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

@harrys

nemam namjeru da kupujem i prodajem stanove... ipak sam ja skromni bošnjo koji samo želi da ima svoj krov nad glavom, a ne prodavac nekretnina... moja nesreća je što nemam nikoga da mi ostavi stan u naslijedstvo pa to moram sama da završi, od početka do kraja (ne zamaraj se, znam da se plaća porez i kada se stan naslijedi od nekoga :)) 8-) u svakom slučaju, hvala na lijepim željama, sa ili bez zelenog smaje :wink:

@cHupjahalic@

porezna politika je različita u različitim državama, pa čak i različitim oblastima ili kantonima koje su u sastavu određenih država... npr čula sam da se u Njemačkoj prilikom kupoprodaje sve završi kod notara.. plate se određene takse i to je to.. naravno, imaš ti poseban porez koji plaćaš po nekim drugim osnovima (npr. porez na imovinu ili sl.) ... no to nije tema današnje emisije... ovdje pričam o Bosni i Hercegovini...

dakle, uveden je PDV da se izbjegne višestruko oporezivanje jedne te iste stvari i onda ipak nastave po starom...
u redu je naplatiti porez prilikom prve kupoprodaje, ali naplaćivati porez svaki put kada se ostvari promet mi je van svake pameti i logike....

Odmah poslije uvođenja PDV-a bio je donesen Zakon kojim se regulisalo to pitanje i ljudi koji su kupili stan a koji je već bio predmetom kupoprodaje NISU TREBALI PLATITI POREZ... Međutim, naši hajvani ne bi bili hajvani a da nisu donijeli kojekakve "Odluke" i "Rješenja" kojima se opravdava i dalje naplaćivanje poreza od ljudi.... :x
Post Reply