Evo nam nacina primjene PDV u BH sto dokazuje da ce PDV imati lose poslijedice. Najbolje je da se objasni direktno ovim objasnjenjem iz danasnjeg "Avaza."
Naravno, aferim onome ko mi objasni ovu "logiku."
PDV je protiv agrara
PDV po bh. receptu ponovo uništava primarnu poljoprivrednu proizvodnju i u povoljniji položaj dovodi uvoznike.
Naime, individualni stočari i farmeri nisu obveznici PDV-a, ali kad prodaju svoje proizvode moraju ga platiti, bez prava na povrat. Doduše, imaju paušal od 5 posto kad prodaju pravnim licima, ali 12 posto moraju platiti.
S druge strane, iako je pri uvozu stopa 17 posto, uvoznici imaju pravo na povrat ulaznog poreza kad prodaju robu. Povoljniji su, dakle, od bh. farmera za procenat povrata, odnosno najmanje za 8 do 10 posto - pojašnjava Ivanović.
PDV, uvoz i poljoprivreda
-
digger
-
Eshek
#2 Re: PDV, uvoz i poljoprivreda
Da. Poljoprivredni proizvođači moraju platiti 17 % PDV-a, i koliko znam oni neće dobiti povrat.digger wrote:Evo nam nacina primjene PDV u BH sto dokazuje da ce PDV imati lose poslijedice. Najbolje je da se objasni direktno ovim objasnjenjem iz danasnjeg "Avaza."
Naravno, aferim onome ko mi objasni ovu "logiku."
PDV je protiv agrara
PDV po bh. receptu ponovo uništava primarnu poljoprivrednu proizvodnju i u povoljniji položaj dovodi uvoznike.
Naime, individualni stočari i farmeri nisu obveznici PDV-a, ali kad prodaju svoje proizvode moraju ga platiti, bez prava na povrat. Doduše, imaju paušal od 5 posto kad prodaju pravnim licima, ali 12 posto moraju platiti.
S druge strane, iako je pri uvozu stopa 17 posto, uvoznici imaju pravo na povrat ulaznog poreza kad prodaju robu. Povoljniji su, dakle, od bh. farmera za procenat povrata, odnosno najmanje za 8 do 10 posto - pojašnjava Ivanović.
S druge strane, ako se neki proizvod uvozi, u zemlji izvoznici je oslobođen poreza, što znači da je konkurentniji.
Sad bi neki rekli "da, ali će PDV morati platiti u Bosni!". Hoće, firma koja je uvoznik će platiti PDV, ali ne na vrijednost proizvoda, nego na dobit tj. razliku u cijeni između ulazne i izlazne fakture. Možda griješim, ali tako sam ja skont'o
-
stidljiv
Pa zavisi...koliko ja znam...samo IZVOZNICI imaju pravo povrata PDV-a..dok uvoznici NE...tako da ako svoj proizvod plasiraju na strano trziste imaju pravo povrata PDV-a, dok ako plasiraju na domace trziste onda placaju kao i svi ostali...
U biti se PDV placa na zaradu...tj obracunava se 17% od zarade...to je ta razlika izmedju ulazne i izlazne fakture...
U biti se PDV placa na zaradu...tj obracunava se 17% od zarade...to je ta razlika izmedju ulazne i izlazne fakture...
-
Eshek
Da, ali je tako i u ostalim državama sa PDV-om. Dakle, poljoprivrednik koji izvozi iz npr. Srbije ne plaća PDV u svojoj zemlji, i njegova cijena je automatski niža. Uvoznik te robe plaća PDV u Bosni, ali samo na dobit, što je daleko manje i može iznositi konačno oko 4 ili 5 %.
S druge strane, poljoprivrdnik u B&H plaća PDV u punom iznosu od 17 % i time je u neravnopravnom položaju u odnosu na strane proizvode.
Mozda ipak ima istine u svemu gore navedenom...
S druge strane, poljoprivrdnik u B&H plaća PDV u punom iznosu od 17 % i time je u neravnopravnom položaju u odnosu na strane proizvode.
Mozda ipak ima istine u svemu gore navedenom...