PDV:Spekulativna podizanja cijena roba i stvaranje inflacije

SirAlan

#1 PDV:Spekulativna podizanja cijena roba i stvaranje inflacije

Post by SirAlan »

Ne znam da li ste znali, medjutim BiH je kao zadnja drzava u Europi uvela porez na dodanu vrijednost. Toliko o politikantskim strasenjima iz opozicije javnosti u BiH na taj famozni PDV? Doslovno BiH je zadnja drzava koja je to uradila, a nije da nije trebala to uraditi prije par godina.

Medjutim iznenadjuje da vlade u BiH nista ne rade da se pronadju i primjerno kazne spekulanti koji guraju drzavu u ambis inflacije i koji koriste izgovor od 17% PDV da povecaju cijene i do 30% i ne samo oni nego i oni koji izjavaljuju o kataklizmi i tako poticu spekulacije. Tako bi barem uradila svaka normalna vlada.

Do sad je porez u BIH bio 10% i vlada treba tolerirati poskupljenje najvise do 7%, a sve ostalo kazniti milionskom cifrom zbog spekulacija.

Takodjer gradjani trebaju prijavljivati inspektorima neopravdana poskupljenja kao recimo sto neki mediji pisu i do 30% u odnosu na 31.12.2005.

Barem bi to tako trebalo biti, medjutim pitanje je da li je vlada u opste i dala upute inspekcijama da se pozabave spekulantima, tj. imaju li gradjani u opste kome prijavljivati spekulante?
Zadig

Post by Zadig »

Sir Alane,

jel mislis na maloprodajne ili ne velikoprodajne cijene?

Jel vlada uopste moze da zabrani trgovcu da naplati plazmu keks 30% vise?

Mislim ne znam stvarno. Ok ako vlada kontrolise cijenu hljeba mljeka i ostalih osnovnih namirnica, ali sta je sa ovim drugim?
hananah

Post by hananah »

Ja ne kontam nesto, pricala sam sa jednim prijateljem i on mi je rekao da neki proizvodi trebaju pojeftiniti, oni kojima je porez bio vise od 17 % kao npr. hemija (samponi, sapuni, i sl.), medjutim sve je poskupilo, fakat ne kontam kojom logikom :(
SirAlan

Post by SirAlan »

Logikom spekulacije ui lova u mutnom. Povecane carine odnosno jeftin uvoz mogu srediti spekulante vrlo brzo. Pitanje je samo da li je vlada spremna na to, sto je usput trebala biti kad je razmisljala o PDV.
Last edited by SirAlan on 03/01/2006 21:51, edited 1 time in total.
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Ne znam da li ste znali, medjutim BiH je kao zadnja drzava u Europi uvela porez na dodanu vrijednost. Toliko o politikantskim strasenjima iz opozicije javnosti u BiH na taj famozni PDV? Doslovno BiH je zadnja drzava koja je to uradila, a nije da nije trebala to uraditi prije par godina.

Medjutim iznenadjuje da vlade u BiH nista ne rade da se pronadju i primjerno kazne spekulanti koji guraju drzavu u ambis inflacije i koji koriste izgovor od 17% PDV da povecaju cijene i do 30% i ne samo oni nego i oni koji izjavaljuju o kataklizmi i tako poticu spekulacije. Tako bi barem uradila svaka normalna vlada.

Do sad je porez u BIH bio 10% i vlada treba tolerirati poskupljenje najvise do 7%, a sve ostalo kazniti milionskom cifrom zbog spekulacija.
Kome prijaviti? Korumpiranim poiticarima ili sudijama? Oni imaju po 5,000 km mesecno

njima to i nije nikakvo poskupljenje
Zadig

Post by Zadig »

hananah wrote:Ja ne kontam nesto, pricala sam sa jednim prijateljem i on mi je rekao da neki proizvodi trebaju pojeftiniti, oni kojima je porez bio vise od 17 % kao npr. hemija (samponi, sapuni, i sl.), medjutim sve je poskupilo, fakat ne kontam kojom logikom :(
kada je ceska usla u EU, i promjenila stope poreze. Kao poskupice usluge, pojeftinice ljekovi....

Na kraju je sve poskupilo
:roll:
SirAlan

Post by SirAlan »

JahijaJilic wrote:
Kome prijaviti? Korumpiranim poiticarima ili sudijama? Oni imaju po 5,000 km mesecno

njima to i nije nikakvo poskupljenje
Pa ako se ovako nastavi sudije ce se moci p****** na njihovih 5000 KM koji ce vrijediti par Eura. Barem smo svi eksperti za hiperinflaciju i znamo kako to fercera.
Last edited by SirAlan on 03/01/2006 21:53, edited 1 time in total.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

hananah wrote:Ja ne kontam nesto, pricala sam sa jednim prijateljem i on mi je rekao da neki proizvodi trebaju pojeftiniti, oni kojima je porez bio vise od 17 % kao npr. hemija (samponi, sapuni, i sl.), medjutim sve je poskupilo, fakat ne kontam kojom logikom :(
Zato sto kod nas biznis nije dosad bio logican, iz razloga sto je masa tih trgovackih kuca izbjegavala platiti porez pa su mogli imati jeftine cijene plus extra profit. E sad, trgovacke kuce koje su i prije pdv-a uredno placale porez na promet proizvoda nemaju razloga da dignu svoje cijene vise od 7 % koliko iznosi razlika izmedju PDV-a od 17 % i prijasnjeg poreza na promet proizvoda od 10 %, proizvodi kojima je poreska stopa bila 20 % cak bi trebali pojeftiniti.
Sve ostalo je stvar spekulativne politike trgovaca i traganje za ekstra profitom.
Za mjesec dana opet cemo imati normalne cijene, merkator i interex i ako budu dizali cijene sigurno ih nece dizati vise od 7 %, barem ja tako mislim.
stidljiv

Post by stidljiv »

Pa ljudi moji...

Ona roba koja je nabaljena prije PDVa poskupice za 7%. Razlog je sljedeci. Onaj koji je uvezo tu robu nije platio nikakav porez na tu robu. Porez placa direktno krajnji kupac.

Sto se tice robe koja ce se nabavljati ili uvoziti poslije 1.1.2006 , pa i logicno je da poskupi za 17%. A zasto? Onaj ko uvozi tu robu mora ODMAH na carini da plati 17% poreza sto znaci da ce cijena robe biti veca za 17%.

Znaci...nije to nikakvo poskupljenje vec normalna posljedica uvodjena PDVa.
Kao sto sam rekao prije...ako je neko uvozio neku robu u vrijednosti od 100 000 KM, sada ce mu trebati 117000 KM upravo zbog PDVa. I naravno logicki slijedi da ce cijena te robe biti veca kako bi uvoznik vratio tih 17%.

To je cijena jedinstvene PDV stope.

Dok je naplata PDVa za pravna lica totalni haos...Razlika ulaznog i izlaznog PDVa ...da Bog sacuva...ali nije to tema ove diskusije...
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

To uopste nije tacno. Inspekcija se odnosi samo na socijalno osjetljive proizvode (hljeb, ulje, mlijeko..), dok za ostale proizvode cijenu formira slobodno tržište- dakle, ne može se ni po kojem osnovu trgovcu zabraniti da ponudi recimo Coca-Colu od 2l za 5KM dok god mu se to isplati. Naravno, niko takvu Colu neće htjeti da kupi pa će on sam morati sniziti cijene.
Da sam ja trgovac i sam bi digao cijene pa neka me tuže- samo po kojem zakonu?? Naravno da je svakom cilj što veći ekstra profit i to ne može ni biti zabranjeno.
Špekulacija se više odnosi na neki proizvod bez kojeg se ne može, a trgovac zna (špekulira) da će ubrzo nastati oskudica tog proizvoda pa nenormalno digne cijene istog. Za ostale proizvode mogu samo reći- Bujrum, neka dižu, ako im se isplati.
SirAlan

Post by SirAlan »

alphonse kauders wrote:To uopste nije tacno. Inspekcija se odnosi samo na socijalno osjetljive proizvode (hljeb, ulje, mlijeko..), dok za ostale proizvode cijenu formira slobodno tržište- dakle, ne može se ni po kojem osnovu trgovcu zabraniti da ponudi recimo Coca-Colu od 2l za 5KM dok god mu se to isplati. Naravno, niko takvu Colu neće htjeti da kupi pa će on sam morati sniziti cijene.
Da sam ja trgovac i sam bi digao cijene pa neka me tuže- samo po kojem zakonu?? Naravno da je svakom cilj što veći ekstra profit i to ne može ni biti zabranjeno.
Špekulacija se više odnosi na neki proizvod bez kojeg se ne može, a trgovac zna (špekulira) da će ubrzo nastati oskudica tog proizvoda pa nenormalno digne cijene istog. Za ostale proizvode mogu samo reći- Bujrum, neka dižu, ako im se isplati.
Pa upravu si da se ne moze zabraniti uvozniku da poveca cijenu Coca Cole vise od 7%, medjutim moze se zato carina povecati za 25%, 35% pa i 100% ako je potrebno pa mu je nece niko kupovati. Naravno iskustva govore da obicno spekulanti zacvile kad se suoce sa samim najavama povecanja carina i vrate cijene u normalne okvire. Domace proizvodjace ucjenjivati sa jeftinim uvozom, pa ako ne smanje cijene unistiti ih.

Znaci PDV se ne moze povecati odvojeno, medjutim carine su tu i dalje da kontroliraju spekulante.
MedoX

Post by MedoX »

:zzzz:

Opozicija laže...

Mrsko mi objašnjavat :D
nebi

Post by nebi »

to neko naletio na udzbenik ekonomije za prvi razred? :D
a dobro dodje i kao razlog da se udari na opoziciju...
po x-ti put:niko nije bio protiv uvodjenja PDV...neki su bili protiv jedne stope.
dakle,mali moji lazljivi sda-mindercici...uocavate li razliku?
i ne trudite se da pocinjete sa "nema software za obracun dvije stope"...
neke od najbogatijih zemalja svijeta imaju dvije stope pdv...sta ces....imaju software :D
nebi

Post by nebi »

MedoX wrote::zzzz:

Opozicija laže...

Mrsko mi objašnjavat :D
objasnjenje dostojno tvoje inteligencije.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

mene je jutros banjalucka duVanjara dovela do suza...kao smanjice cijenu cigareta...al ne znaju kako to da ucine obzirmo da nema APOENA DA TACNO VRATE KUSUR...

E terzicu terzicu...

jedva cekam slijedecih 60 minuta....kad zlatko opet kupi isto...i dovede terzu...pa da vidite konacno koga ste odabrali... :D
Zadig

Post by Zadig »

mIRCerka wrote:mene je jutros banjalucka duVanjara dovela do suza...kao smanjice cijenu cigareta...al ne znaju kako to da ucine obzirmo da nema APOENA DA TACNO VRATE KUSUR...
:oops: cekaj...

:lol:
T

Post by T »

mIRCerka wrote:mene je jutros banjalucka duVanjara dovela do suza...kao smanjice cijenu cigareta...al ne znaju kako to da ucine obzirmo da nema APOENA DA TACNO VRATE KUSUR...
... pa, ako nesto kosta npr 0,73 KM, :D kupis deset komada, :D i onda kosta 7,3 a prodavac ti uredno vrati 0,7 KM :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

T wrote:
... pa, ako nesto kosta npr 0,73 KM, :D kupis deset komada, :D i onda kosta 7,3 a prodavac ti uredno vrati 0,7 KM :D
to ti reci njima...ja sam ionako navikla da govorim U REDU JE....
fakat me vise nije briga ni za sta....
da imam dovoljno slobodnog vremena, zaredala bih ja sa digitronom i nekim starim racunom, recimo u interex....i onda bih uporedila cijene,....
i onda bih napravila scenu i kad bi dosla murija, rekla bih im da me maltretiraju na nacionalnoj osnovi...
:D
ma ovo je sprdacina...
Vingo

Post by Vingo »

Svi vaze o osnovnim zivotnim namirnicama. Hljeb, mlijeko, trlababalan...Medjutim, zar nije i adaptirano mlijeko osnovna zivotna namirnica za djecu do godine dana starosti? E pa ono je poskupilo za 17% ili sa 16 na 19 maraka. Paket pelena poskupio takodjer za 17%, razlika 4,7 maraka.
Balans jucerasnje kupovine:
Paket pelena
Kutija adaptiranog
Maramice za guzu
Caj
Hljeb
Pivo 2 l :D
--------------
65 KM

Pa kazu Zlaja burzuj....
Propast1

#20 Re: PDV:Spekulativna podizanja cijena roba i stvaranje infla

Post by Propast1 »

SirAlan wrote:Ne znam da li ste znali, medjutim BiH je kao zadnja drzava u Europi uvela porez na dodanu vrijednost. Toliko o politikantskim strasenjima iz opozicije javnosti u BiH na taj famozni PDV? Doslovno BiH je zadnja drzava koja je to uradila, a nije da nije trebala to uraditi prije par godina.

Takodjer gradjani trebaju prijavljivati inspektorima neopravdana poskupljenja kao recimo sto neki mediji pisu i do 30% u odnosu na 31.12.2005.

Barem bi to tako trebalo biti, medjutim pitanje je da li je vlada u opste i dala upute inspekcijama da se pozabave spekulantima, tj. imaju li gradjani u opste kome prijavljivati spekulante?
Pa tto sto smo zadnji ne moras nama govoriti. Trebo si to reci svom Aliji dok je vladao.

Kakve crne spekulante. Halo, prije nego sto si to napisao, trebao si bar citirati ustav BiH... PREAMBULA: ''

U zelji da pomognu razvoj opšteg dobra i ekonomski razvoj tako što će zaštiti privatno vlasništvo i omogućiti razvoj tržišne privrede''

E vala je Terzic razvio tršiste s ovom odlukom i sa tvojim komentarima. kakvi crni spekulanti pod A i pod B kakva ce nam tek privreda biti kad nam Terzic sugerise kakve ce privatnicima marže biti. Halo pa to ni Tito u svoje doba nije radio (vidi pod Ustav SFRJ)
Pa upravu si da se ne moze zabraniti uvozniku da poveca cijenu Coca Cole vise od 7%, medjutim moze se zato carina povecati za 25%, 35% pa i 100% ako je potrebno pa mu je nece niko kupovati. Naravno iskustva govore da obicno
Ja neznam sta ti mjesas zabe i babe. Da neradis negdje u javnoj administraciji??? Licis na onog Terzicevog savjetnika, starijeg ili mladjeg nije bitno nezna se koji je gori.
T

Post by T »

mIRCerka wrote:
T wrote:
to ti reci njima...ja sam ionako navikla da govorim U REDU JE....
fakat me vise nije briga ni za sta....
da imam dovoljno slobodnog vremena, zaredala bih ja sa digitronom i nekim starim racunom, recimo u interex....i onda bih uporedila cijene,....
i onda bih napravila scenu i kad bi dosla murija, rekla bih im da me maltretiraju na nacionalnoj osnovi...
:D
ma ovo je sprdacina...
1. ma salim se ja za onu racunicu :D

2. logicno je da ce cijene biti vece nego ranije. svugdje u svijetu, cijene su porasle nakon PDV-a, pa sto ne bi i kod nas :-? sjeti se samo tekstova o promjenama cijena u Njemackoj, npr. nakon sto su sa marke presli na euro...a gdje je njemacka, gdje smo mi :D kod nas je problem sprijeciti neopravdano visko povecanje cijena, jer trgovci PDV koriste kao izgovor za povecanje i u onim slucajevima u kojima bi proizvodi koje prodaju trebalo da pojeftine. ako nista, barem su se po tome izjednacili sa evropom :D
Vingo

Post by Vingo »

Bilo bi samo lijepo da smo prije PDV-a uveli drzavu.
Mr_M

Post by Mr_M »

PDV je "standard" koji je prije ili kasnije morao doci.
Skvidji
Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"

Post by Skvidji »

Zadig wrote:Sir Alane,

jel mislis na maloprodajne ili ne velikoprodajne cijene?

Jel vlada uopste moze da zabrani trgovcu da naplati plazmu keks 30% vise?

Mislim ne znam stvarno. Ok ako vlada kontrolise cijenu hljeba mljeka i ostalih osnovnih namirnica, ali sta je sa ovim drugim?

Ne moze niko da zabrani da povećaju cijene ali zato vlada i ekipa za indirektno oporezivanje i apeluje da nam ne bude mrsko da malo vise prošetamo po prodavnicama jer i dalje ima postenih prodavaca koji nisu povisili cijene. A kako je poznato da nas sivijet na sve ovo mirno gleda onda vala i hljeb moze da bude i 5 KM.
Schulz

Post by Schulz »

stidljiv wrote:Pa ljudi moji...

Ona roba koja je nabaljena prije PDVa poskupice za 7%. Razlog je sljedeci. Onaj koji je uvezo tu robu nije platio nikakav porez na tu robu. Porez placa direktno krajnji kupac.

Sto se tice robe koja ce se nabavljati ili uvoziti poslije 1.1.2006 , pa i logicno je da poskupi za 17%. A zasto? Onaj ko uvozi tu robu mora ODMAH na carini da plati 17% poreza sto znaci da ce cijena robe biti veca za 17%.

Znaci...nije to nikakvo poskupljenje vec normalna posljedica uvodjena PDVa.
Kao sto sam rekao prije...ako je neko uvozio neku robu u vrijednosti od 100 000 KM, sada ce mu trebati 117000 KM upravo zbog PDVa. I naravno logicki slijedi da ce cijena te robe biti veca kako bi uvoznik vratio tih 17%.

To je cijena jedinstvene PDV stope.

Dok je naplata PDVa za pravna lica totalni haos...Razlika ulaznog i izlaznog PDVa ...da Bog sacuva...ali nije to tema ove diskusije...
Ok logičaru, hajde sad odbij od toga onih ranijih 10% koji su bili uračunati u krajnju cijenu. Znači ranije je bilo cijena+10%, a sad će biti cijena +17%. Kako?! Eh, ovako, ranije nisi mogao da ne platiš tih 10%, osim ako nisi izveo neki fol kupovine preko firme i slično, pa izbjegao plaćanje. E toga sad neće biti, tako da će oni koji su to radili biti sprječeni u tome ubuduće jer će dobavljač morati platiti odmah 17%, pa je logično da ih i naplati od kupca. Ono što će poskupiti 17% je ono na šta je do sad porez bi 0%.
Post Reply