PDV Put do vješala

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:oops: Stavka 48, .... sampon za farbanu kosu. :oops:
davis.ba

Post by davis.ba »

quark wrote:
davis.ba wrote:Koji ostali svijet?

Fino piše citiram:

"Kao što se vidi, cijene nisu porasle 17% kao što se propagiralo, nego minimalno 20% i više, a što je bilo i logično. Logično, jer npr. ako je nešto koštalo 1 KM ne može koštati 1,17 KM jer ne postoji monetarna mogućnost plaćanja te cijene, iz prostog razloga što nema kovanica od 5 ili 1 pfeninga kojim bi se platilo onih 7 pfeninga viška (govore da će ih sada uvesti, a u međuvremenu?)."

Obrati pažnju na boldovano. Dakle on ustvari krivi političare jer mu ne valja stopa od 17% umjesto da krivi te trgovce koji bi da zarađuju milione na grbači građana, jer povećavaju cijene bez ikakvog opravdanog razloga.
Ne bih se složila! Kaže da je logično bilo da će trgovci jedva dočekati da samoinicijativno podignu stopu, aludirajući da je u biti stopa donesena zbog trgovaca i ostalih koji od pdv-a profitiraju. Ne valja mu nikakva stopa pdv-a, jer je to u biti porez na siromaštvo. Ne vadi riječi iz konteksta.
Čuj porez na siromaštvo. Jao gluposti. Zašto je logično da će trgovci jedva dočekati da samoinicijativno podignu cijenu? Naravno ovo samo kod nas ima gdje bi svako do miliona sjedeći. Pa jel se sedmicama govorilo da se ne pravi alibi (koji se na žalost stvorio) koji će onda dati prostora trgovcima da kad ih se pita što su poskupili 50% ili više posto kažu jednostavno PDV! A to se i dogodilo.

Ti kažeš da je pdv donesen zbog trgovaca, što naravno nema veze s vezom ali eto. Recimi koja ti je alternativa, šta bi ti uradila?
quark

Post by quark »

davis.ba wrote:
quark wrote:
davis.ba wrote:Koji ostali svijet?

Fino piše citiram:

"Kao što se vidi, cijene nisu porasle 17% kao što se propagiralo, nego minimalno 20% i više, a što je bilo i logično. Logično, jer npr. ako je nešto koštalo 1 KM ne može koštati 1,17 KM jer ne postoji monetarna mogućnost plaćanja te cijene, iz prostog razloga što nema kovanica od 5 ili 1 pfeninga kojim bi se platilo onih 7 pfeninga viška (govore da će ih sada uvesti, a u međuvremenu?)."

Obrati pažnju na boldovano. Dakle on ustvari krivi političare jer mu ne valja stopa od 17% umjesto da krivi te trgovce koji bi da zarađuju milione na grbači građana, jer povećavaju cijene bez ikakvog opravdanog razloga.
Ne bih se složila! Kaže da je logično bilo da će trgovci jedva dočekati da samoinicijativno podignu stopu, aludirajući da je u biti stopa donesena zbog trgovaca i ostalih koji od pdv-a profitiraju. Ne valja mu nikakva stopa pdv-a, jer je to u biti porez na siromaštvo. Ne vadi riječi iz konteksta.
Čuj porez na siromaštvo. Jao gluposti. Zašto je logično da će trgovci jedva dočekati da samoinicijativno podignu cijenu? Naravno ovo samo kod nas ima gdje bi svako do miliona sjedeći. Pa jel se sedmicama govorilo da se ne pravi alibi (koji se na žalost stvorio) koji će onda dati prostora trgovcima da kad ih se pita što su poskupili 50% ili više posto kažu jednostavno PDV! A to se i dogodilo.

Ti kažeš da je pdv donesen zbog trgovaca, što naravno nema veze s vezom ali eto. Recimi koja ti je alternativa, šta bi ti uradila?
A zašto ne bi bilo logično? Normalno da nigdje drugo u svijetu ne bi bilo logično, ali kod nas bi. Pa i sam tvrdiš da se stvorio nažalost alibi za trgovce da podignu cijene. Slažem se s člankom jer ne govori o negativnosti PDV-a, jer je uvođenje PDV-a neminovno, nego o nepripremljenosti ambijenta na njegove efekte. Ne kažem nigdje da je PDV donešen radi trgovaca, što je glupost sama po sebi. PDV u BiH i jeste u biti porez na siromaštvo. Uvodi se stopa PDV-a, bez da se u praksi ne stvore uvjeti kako bi se preventivno onemoguće malverzacije na tržištu. O tome govorim.
Kao prvo, inspekcija je kod nas fiktivan pojam. Inspektori hodaju, ali hvataju one koji ili nemaju uturit njima nešto ili su nepodobni onima iznad njih. Prvo bi tu red dovela. Onda, balansirala poreze na luksuznu robu, nekretnine, i npr. auta sa porezima na lijekove i osnovne prehrambene proizvode, kako bi se komplementarno onemogućio porez na njih, te bi i samo samoinicijativno poskupljenje preventivno se onemogućilo.
G.O.D.

Post by G.O.D. »

sve je to pljacka!
ukoliko ne podignu i plate pocrkace sirotinja a oni sto su na pragu siromastva ce zauzeti njihovo mjesto....ovo mi je gore i od etnickog ciscenja.....kao sto sam i komentarisao na onoj stranici vrisak...
sve u svemu u ovoj zemlji gledaju kako da se obogate pojedinci preko noci na racun siromasnih....
gadi mi se ova zemlja!!!FUJ!!!
a sto se tice kovanica i zaokruzivanja cijena i prije je bilo 2.87 pa ti prodavac zaokruzi u njegovu korist,a PDV je samo izgovor da se pljacka prosiri!
INSPEKCIJA,INSPEKTORI???
STA JE TO???
dobice koju pivu,koverticu u dzep i svi sretni i zadovoljni....sem nas obicnih smrtnika...
tuga je sto ce se ljudi poceti tuci oko kontejnera...UZAS!!!
mahalas

Post by mahalas »

Koje glupost se ovde pisu.

Kao prvo, nije PDV podigao cijene nego trgovci zbog kojih se izmedju ostalih i uveo PDV. :x :x
PDV je trebao Bosni. Jedina greska vlade je sto nije uvela diferencijalnu stopu umjesto jedne 17%.
fyshek

Post by fyshek »

mahalas wrote:Koje glupost se ovde pisu.

Kao prvo, nije PDV podigao cijene nego trgovci zbog kojih se izmedju ostalih i uveo PDV. :x :x
PDV je trebao Bosni. Jedina greska vlade je sto nije uvela diferencijalnu stopu umjesto jedne 17%.
Evo i ja pročitah članak, nigdje nisam našao da piše da su trgovci podigli cijene zbog PDV-a. Više sam shvatio, amišljenje koje i ja dijelim, da se premalo radilo na pripremama uvođenja, te da je prerano nastupilo. Ne bi pomogla ni diferencijalna stopa, jer bi se kod nas odmah polemiziralo na koji način implementirati stopu, jer svaki političar ima neku firmu (na ženi), pa bi gledao svoj interes prvo.
Sve u svemu, dobar članak!
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Ma ko sisa Narod. Ko da je to nekom vazno. Htjeo il nehtijeo pdv pici uz poskupljenja. Naviknu ce se narod uz malo gundjanja. Za po godine se niko vise nece ni sjecat o cemu sad raspraljamo. Ova me drzava podsjeca na onu stvar. ko god naidje malo ga prodr.. zadovolji sebe i ode. A to sto trgovci capaju i nije neko cudo. Svak capi onoliko koliko moze. Jedino vladajuce mudonje trunu narod nekom NACI osvjescenosti i jebu narod u nazalost bolesni mozak da napune svoje djepove. Jedino me cudi sto narod i dalje vjeruje u bolju buducnost sa ovim Naci Idiotima.
Post Reply