PDV Put do vješala

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

quark

#1 PDV Put do vješala

Post by quark »

Izvrstan članak o PDV-u:

http://www.vrisak.info/index.php?option ... 9&Itemid=1

Imate li vi sličnih iskustava. Kod nas u Mostaru je sve ovako, a po medijima govore da su čak negdje cijene niže. Ma kome oni šuplju!!! :x :x :x :x :x :x :x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kažu uveli i PDV na parking :D:D:D
Last edited by Truba on 09/01/2006 16:09, edited 1 time in total.
davis.ba

Post by davis.ba »

Mislim da je loš članak. On opravdava potpuno nelegalno i nepotrebno povećanja cijena preko 20% time što se kao nema kovanica od jednog feninga. Koja glupost.

Primjer:
Srednje kifle
0,25 KM Cijena prije pdv-a
0,50 KM Cijena poslije

Poskupljenje za za 100%. Kakve ovo veze ima sa stopom od 17%. Ovo je čista pljačka naroda za koju je zaslužan "hype" koji se stvorio pa sad svi pokušavaju postati milioneri do februara 2006.

1 l ulja
1,20 KM
1,50 KM

Ulje poskupilo za 25%. Nidje veze.
gavrilo

Post by gavrilo »

komi wrote:kažu uveli i PDV na praking :D:D:D
to neki paganski obicaj u sarajevu :D
davis.ba

Post by davis.ba »

Zaboravio sam staviti nisam odmah ugledao

1 l mlijeka
1,10 KM Cijena prije pdv-a
1,50 KM Cijena poslije

Poskupljenje za preko 36%. :lol: :lol:

Ovo treba sve u zatvor.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

gavrilo wrote:
komi wrote:kažu uveli i PDV na praking :D:D:D
to neki paganski obicaj u sarajevu :D
parking
:D:D:D
quark

Post by quark »

Ne bih rekla da autor opravdava poskupljenje sa nedostatkom kovanica. Ja sam razumjela da navodi kao jedan od primjera kako su političari koji su odlučili da stopa bude 17% zaboravili na to da je u praksi nemoguće ostvariti cijene koje to poštuju. Jedan od primjera kako je sve uvedeno bez ikakve logičke analize.
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa je zato logično da cijene poskupljuju i do 100% jel?

Nemoj me nasmijavati. :lol: :lol: Kako tako padate na jeftine članke.
quark

Post by quark »

davis.ba wrote:Pa je zato logično da cijene poskupljuju i do 100% jel?

Nemoj me nasmijavati. :lol: :lol: Kako tako padate na jeftine članke.
O čemu ti?! Bolan, pročitaj članak pa onda pričaj! Nigdje ti veze priča :roll:
davis.ba

Post by davis.ba »

Pročitao sam i objasnio šta sam mislio. Pročitaj ponovo šta sam napisao.
quark

Post by quark »

davis.ba wrote:Pročitao sam i objasnio šta sam mislio. Pročitaj ponovo šta sam napisao.
Hajde molim te reci gdje to članak opravdava poskupljenje iznad 17%?! Kako to da si ti tako shvatio članak, a sav ostali svijet baš suprotno do toga?!
davis.ba

Post by davis.ba »

Koji ostali svijet?

Fino piše citiram:

"Kao što se vidi, cijene nisu porasle 17% kao što se propagiralo, nego minimalno 20% i više, a što je bilo i logično. Logično, jer npr. ako je nešto koštalo 1 KM ne može koštati 1,17 KM jer ne postoji monetarna mogućnost plaćanja te cijene, iz prostog razloga što nema kovanica od 5 ili 1 pfeninga kojim bi se platilo onih 7 pfeninga viška (govore da će ih sada uvesti, a u međuvremenu?)."

Obrati pažnju na boldovano. Dakle on ustvari krivi političare jer mu ne valja stopa od 17% umjesto da krivi te trgovce koji bi da zarađuju milione na grbači građana, jer povećavaju cijene bez ikakvog opravdanog razloga.
fix tha thing

Post by fix tha thing »

najgore je sto sada i prosijaci uzimaju pdv!!
nedavno naleti jedan mali cigan i trazi mi "marku i sedamnest"!!
pitam ga sta ce ti kaze mi da mora da plati pdv!!!
kada sam ga pitao sta ce njemu pdv reko mi je da mu dam "marku i sedamnest" i da ne budem cigan :( :( :(
pitt

Post by pitt »

Dobro ti je i rekao :D:D

Evo sta kazu analysts:
Monday, January 09, 2006 Issue 413

VAT Introduction Boosts Imports

Bosnia’s introduction of VAT on January 1 fuelled imports amounting to BAM1.4bn in December – the country’s highest monthly imports in the last ten years. The 17% flat rate VAT is the final stage of an ongoing reform of taxes, aimed at harmonising the separate tax systems of the country’s two autonomous regions, the Serb Republic and the Muslim-Croat Federation. According to Petar Milanovic, vice president of Bosnia’s foreign trade chamber, many companies, especially those internationally owned, imported increasingly last month to accumulate their stocks before the VAT launch. Milanovic added that, worryingly, the government had done nothing to make local products competitive. Imports grew 42.6% m-o-m in December and 56.6% y-o-y. Meanwhile, Bosnia’s exports in December rose by only 4.1% m-o-m and 21.5% y-o-y, to BAM370mn. The figures have fuelled concerns that if such trends continue, Bosnia could face a crisis this year. The country is still struggling to offset the effects of the devastating 1992-95 war, and is trying to decrease its dependency on foreign aid and imports, which fuel a current account deficit of some 20% of GDP.
stella_k

Post by stella_k »

Evo, ja sad iz nabavke.....
Racun 143,34 km. Od toga PDV - 20,79 km.

Terza.... :x :x :x
quark

Post by quark »

davis.ba wrote:Koji ostali svijet?

Fino piše citiram:

"Kao što se vidi, cijene nisu porasle 17% kao što se propagiralo, nego minimalno 20% i više, a što je bilo i logično. Logično, jer npr. ako je nešto koštalo 1 KM ne može koštati 1,17 KM jer ne postoji monetarna mogućnost plaćanja te cijene, iz prostog razloga što nema kovanica od 5 ili 1 pfeninga kojim bi se platilo onih 7 pfeninga viška (govore da će ih sada uvesti, a u međuvremenu?)."

Obrati pažnju na boldovano. Dakle on ustvari krivi političare jer mu ne valja stopa od 17% umjesto da krivi te trgovce koji bi da zarađuju milione na grbači građana, jer povećavaju cijene bez ikakvog opravdanog razloga.
Ne bih se složila! Kaže da je logično bilo da će trgovci jedva dočekati da samoinicijativno podignu stopu, aludirajući da je u biti stopa donesena zbog trgovaca i ostalih koji od pdv-a profitiraju. Ne valja mu nikakva stopa pdv-a, jer je to u biti porez na siromaštvo. Ne vadi riječi iz konteksta.
ticoroman

Post by ticoroman »

To je najveca glupost koju sam cuo. Navescu primjer iz Svedske (i ostalog normalnog svijeta) gdje postoje cijene poput 5,99 SEK, 4,90 SEK, 3,20 SEK itd..., i ako je najmanja kovanica 0,50 SEK.

Ako uzmes jedan primjerak (po 4,90) onda se cijena naravno zaokruzi dole ili gore (ovdje na 5 SEK). Ako uzmes 5 primjeraka: 5 x 4,90 = 24,5 (ovdje ne izgubis nista).

Zbog toga je idiotski i glupo zaokruzivati cijene na jednom primjerku, i to se samo kod nas moze desavati, u raju lopova i profitera. PDV je potreban i drugih razloga tako da su argumenti poput "nema kovanice od 5 i 1 cent" idiotske i neozbiljne (iz neznanja ili nekog politickog cilja).

(Navodim primjer iz Svedske, kao jedne od "normalnih" drzava jer se bojim da mi inace necete vjerovati da je ovako...)

Zakljucak:
Nije PDV kriv sto trgovci povisuju cijene i do 100%, vec su krivi sami trgovci jer zele da iskoriste PDV da bi vise zaradili. To je stvar zakonovodstva a ne PDV-a. A i narod na svasta nasjeda pa umjesto da krivi trgovce krivi PDV. I zapamtite da je PDV jedan uslov priblizavanju BiH Evropskim integracijama, ali to mozda ne pase svima?
Fair Life

Post by Fair Life »

Ekonomisti se ne slažu sa premijerom Terzićem

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Edit

Post by Edit »

Glupost je govoriti o povecanju cijena od 17 % zbog uvodjenja PDV-a - sto je jedinstvena poreska stopa. Pa, i prije je postojao porez - uglavnom od 10-20%.
Neke stvari bi zbog poreza mogle poskupiti 7%, a neke - pojeftiniti 3%...
U vecini slucajeva, cijene su mogle ostati kakve jesu, uz blagi pad zarade kod mnogih trgovaca...
stella_k

Post by stella_k »

https://webmail.bih.net.ba/attach/scan. ... e=scan.pdf

Moj danasnji racun iz Interexa.
Potvrda da je Lagumdzija bio u pravu, a da Terza, OPET besramno laze. :x
addem

Post by addem »

stella_k wrote:https://webmail.bih.net.ba/attach/scan. ... e=scan.pdf

trebo bi nam pokazati neki racun od prije nove godine da vidimo sta je to sve poskupilo a sta pojeftinilo. Kolko se ja sjecam i tada je bilo poreza.
stella_k

Post by stella_k »

addem wrote:

trebo bi nam pokazati neki racun od prije nove godine da vidimo sta je to sve poskupilo a sta pojeftinilo. Kolko se ja sjecam i tada je bilo poreza.
Ma ja sam ti bolan ne bio addeme zensko celjade....
Pa jest, bilo bi, nekih 4 do 5 km poreza. :P
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) Zvjezdana, ... necu o PDV-u. :D
Iz povrsne analize tvoga racuna, zakljucio sam da se farbas, .... imas problema sa zadebljanjima na petama i da ti je crkla sijalica u kupatilu. :oops:
stella_k

Post by stella_k »

pape wrote:

:) Zvjezdana, ... necu o PDV-u. :D
Iz povrsne analize tvoga racuna, zakljucio sam da se farbas, .... imas problema sa zadebljanjima na petama i da ti je crkla sijalica u kupatilu. :oops:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jooj, oplakah..... :lol: :lol:

Nemam problema sa petama jer koristim navedeni kamen. Pete su mi, ko macja guza, da prostis; nije crkla sijalica u kupatilu vec u sobnoj lampi; a zivota ti, otkud ti ovo za farbanje?? :?
stella_k

Post by stella_k »

Aaaa, skontala, izdade me sampon :oops: :lol: :lol:
Post Reply