pdv na usluge iz inostranstva
Moderator: anex
-
Svetlana
#1 pdv na usluge iz inostranstva
racunovodstveno pitanje: inostrani poslovni parnter je izvrsio uslugu uredjenja poslovnog prostora poslovnom parnteru u BiH, da li se placa PDV na tu vrstu usluge u BiH?
-
Princess Fiona
#2 Re: pdv na usluge iz inostranstva
Ne, i on ispostavlja fakturu bez PDV.Svetlana wrote:racunovodstveno pitanje: inostrani poslovni parnter je izvrsio uslugu uredjenja poslovnog prostora poslovnom parnteru u BiH, da li se placa PDV na tu vrstu usluge u BiH?
Last edited by Princess Fiona on 06/07/2007 01:13, edited 2 times in total.
-
Princess Fiona
Da ne pisem gore naknadno, evo ovdje cu dodati.Mislilac wrote:On ispostavlja fakturu iz inostranstva sa uračunatim porezom.
Dakle ti plćaš njemu, a u njegovoj fakturi je obračunat porez. U njegovoj državi.
PDV u BiH ne plaćaš.
Ona ne placa PDV u BiH, ali isto tako on ispostavlja fakturu bez PDV iz svoje drzave, barem je tako regulirano po osnovu usluge za klijenta iz non-EC zemlje (pretpostavljam da je inostrani partner iz EC).
- Babayaro
PDV na usluge iz inostranstva se evidentira u KUF-u tako sto iznos sa fakture koji je vjerovatno u EURIMA pretvoris u KM i dobijes osnovicu za obracun PDV-a, zatim obracunas 17% i dobijes iznos. Isti iznos (iznos PDV-a) ces unijeti kao izlazni PDV u KIF, tako da kad budes punila PDV prijavu ti iznosi ce se ponistiti i bice 0. Iznos koji ces platiti dobavljacu je onaj u eurima.
Ovo je bila instrukcija iz Uprave malo su zakomplikovali al eto.Vjeruj mi imam iskusta sa ovim vrstama usluga.
Pozdrav i nadam se da sam ti pomogao !
Ovo je bila instrukcija iz Uprave malo su zakomplikovali al eto.Vjeruj mi imam iskusta sa ovim vrstama usluga.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
Bravo napokon. Samo da pojasnim PDV obračunat po fakturi ino dobavljača se unosi kao i ulazni (jer imaš pravo odbitka) i kao izlazni( jer ga ti obračunavaš) . Do Marta si imao obavezu i plačanja u roku od 8 dana.Babayaro wrote:PDV na usluge iz inostranstva se evidentira u KUF-u tako sto iznos sa fakture koji je vjerovatno u EURIMA pretvoris u KM i dobijes osnovicu za obracun PDV-a, zatim obracunas 17% i dobijes iznos. Isti iznos (iznos PDV-a) ces unijeti kao izlazni PDV u KIF, tako da kad budes punila PDV prijavu ti iznosi ce se ponistiti i bice 0. Iznos koji ces platiti dobavljacu je onaj u eurima.
-
Mislilac
#9 Re: pdv na usluge iz inostranstva
Imam ja jedan komenatar na postavljeno pitanje.Svetlana wrote:racunovodstveno pitanje: inostrani poslovni parnter je izvrsio uslugu uredjenja poslovnog prostora poslovnom parnteru u BiH, da li se placa PDV na tu vrstu usluge u BiH?
Prvo, treba naučiti konstruisati pitanje.
Drugo, kad se konstruiše pitanje, u njemu se kažu detalji (dakle, kako ću kroz knjigovodstvo/računovodstvo "provući" fakuturo od ino dobavljača...)...
Helem nejse.
-
Mislilac
Znači bitno je samo da saldo od ta dva iznosa bude nula?Babayaro wrote:PDV na usluge iz inostranstva se evidentira u KUF-u tako sto iznos sa fakture koji je vjerovatno u EURIMA pretvoris u KM i dobijes osnovicu za obracun PDV-a, zatim obracunas 17% i dobijes iznos. Isti iznos (iznos PDV-a) ces unijeti kao izlazni PDV u KIF, tako da kad budes punila PDV prijavu ti iznosi ce se ponistiti i bice 0. Iznos koji ces platiti dobavljacu je onaj u eurima.
Fakturna vrijednost + PDV (17%) i to knjižiti... Meni to ne izgleda računovodstveno korektno...
Ima li ta instrukcija iz Uprave neki broj, službene novine, standard broj?