pdv na usluge iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Svetlana

#1 pdv na usluge iz inostranstva

Post by Svetlana »

racunovodstveno pitanje: inostrani poslovni parnter je izvrsio uslugu uredjenja poslovnog prostora poslovnom parnteru u BiH, da li se placa PDV na tu vrstu usluge u BiH?
Princess Fiona

#2 Re: pdv na usluge iz inostranstva

Post by Princess Fiona »

Svetlana wrote:racunovodstveno pitanje: inostrani poslovni parnter je izvrsio uslugu uredjenja poslovnog prostora poslovnom parnteru u BiH, da li se placa PDV na tu vrstu usluge u BiH?
Ne, i on ispostavlja fakturu bez PDV.
Last edited by Princess Fiona on 06/07/2007 01:13, edited 2 times in total.
Svetlana

Post by Svetlana »

hvala ti
Mislilac

Post by Mislilac »

On ispostavlja fakturu iz inostranstva sa uračunatim porezom.

Dakle ti plćaš njemu, a u njegovoj fakturi je obračunat porez. U njegovoj državi.

PDV u BiH ne plaćaš.
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

Mislilac wrote:On ispostavlja fakturu iz inostranstva sa uračunatim porezom.

Dakle ti plćaš njemu, a u njegovoj fakturi je obračunat porez. U njegovoj državi.

PDV u BiH ne plaćaš.
Da ne pisem gore naknadno, evo ovdje cu dodati.

Ona ne placa PDV u BiH, ali isto tako on ispostavlja fakturu bez PDV iz svoje drzave, barem je tako regulirano po osnovu usluge za klijenta iz non-EC zemlje (pretpostavljam da je inostrani partner iz EC).
Babayaro

Post by Babayaro »

PDV na usluge iz inostranstva se evidentira u KUF-u tako sto iznos sa fakture koji je vjerovatno u EURIMA pretvoris u KM i dobijes osnovicu za obracun PDV-a, zatim obracunas 17% i dobijes iznos. Isti iznos (iznos PDV-a) ces unijeti kao izlazni PDV u KIF, tako da kad budes punila PDV prijavu ti iznosi ce se ponistiti i bice 0. Iznos koji ces platiti dobavljacu je onaj u eurima.
Ovo je bila instrukcija iz Uprave malo su zakomplikovali al eto.Vjeruj mi imam iskusta sa ovim vrstama usluga.
Pozdrav i nadam se da sam ti pomogao !
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

Post by arman1 »

Babayaro wrote:PDV na usluge iz inostranstva se evidentira u KUF-u tako sto iznos sa fakture koji je vjerovatno u EURIMA pretvoris u KM i dobijes osnovicu za obracun PDV-a, zatim obracunas 17% i dobijes iznos. Isti iznos (iznos PDV-a) ces unijeti kao izlazni PDV u KIF, tako da kad budes punila PDV prijavu ti iznosi ce se ponistiti i bice 0. Iznos koji ces platiti dobavljacu je onaj u eurima.
Ovo je bila instrukcija iz Uprave malo su zakomplikovali al eto.Vjeruj mi imam iskusta sa ovim vrstama usluga.
Bravo napokon. Samo da pojasnim PDV obračunat po fakturi ino dobavljača se unosi kao i ulazni (jer imaš pravo odbitka) i kao izlazni( jer ga ti obračunavaš) . Do Marta si imao obavezu i plačanja u roku od 8 dana.
Svetlana

Post by Svetlana »

zahvaljejm jos jednom na pomoci i nadamse da cu i nadalje ako budem imala problem racunovodstvene prirode moci racunati na vas
hvala jos jednom
Mislilac

#9 Re: pdv na usluge iz inostranstva

Post by Mislilac »

Svetlana wrote:racunovodstveno pitanje: inostrani poslovni parnter je izvrsio uslugu uredjenja poslovnog prostora poslovnom parnteru u BiH, da li se placa PDV na tu vrstu usluge u BiH?
Imam ja jedan komenatar na postavljeno pitanje.

Prvo, treba naučiti konstruisati pitanje.
Drugo, kad se konstruiše pitanje, u njemu se kažu detalji (dakle, kako ću kroz knjigovodstvo/računovodstvo "provući" fakuturo od ino dobavljača...)...

Helem nejse.
Svetlana

Post by Svetlana »

oprostite, jeli ovo vi pokusavate da dijelite lekcije??
Mislilac

Post by Mislilac »

Svetlana wrote:oprostite, jeli ovo vi pokusavate da dijelite lekcije??
Jap. :)
Mislilac

Post by Mislilac »

Babayaro wrote:PDV na usluge iz inostranstva se evidentira u KUF-u tako sto iznos sa fakture koji je vjerovatno u EURIMA pretvoris u KM i dobijes osnovicu za obracun PDV-a, zatim obracunas 17% i dobijes iznos. Isti iznos (iznos PDV-a) ces unijeti kao izlazni PDV u KIF, tako da kad budes punila PDV prijavu ti iznosi ce se ponistiti i bice 0. Iznos koji ces platiti dobavljacu je onaj u eurima.
Znači bitno je samo da saldo od ta dva iznosa bude nula?

Fakturna vrijednost + PDV (17%) i to knjižiti... Meni to ne izgleda računovodstveno korektno...

Ima li ta instrukcija iz Uprave neki broj, službene novine, standard broj?
Post Reply