PDV-građevinarstvu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Uros

#1 PDV-građevinarstvu

Post by Uros »

PDV i gradbeništvo

Moje ime je Uroš i sam iz Slovenia. Imam biznis pitanje o porezima i PDV na primatelja stvari i usluga.

Slovenska firma sa sjediščem v SLO je registrirana za PDV u BIH, i ima poreznog zastupnika. Ova firma bavi se sa građevinstvom. Kad ona prijeme usluga od kooperanta ide to kako je definirano u građ. šemi.

Može ova SLO (koje je registrirana sa BIH poreznim brojem) i kupiti/nabaviti građ. material (bez usluga) od neke firme u BiH??? Neki mi kažu da može samo usluga.

Još jedno pitanje:
Iz Sloevenije donesli bi naše stroje (bager....) u BiH samo za čas ovog projekta. Kako se može to učiniti i kakvi so porezi. U EU mi zovemo to začasni uvoz u BiH a ne znam ako je isto kod vas.

Puno vam hvala

!!!! Please don't be angry if my bosnian language is mixer of all balakn language :)
poznanik

#2 Re: PDV-građevinarstvu

Post by poznanik »

Uros wrote:PDV i gradbeništvo

Moje ime je Uroš i sam iz Slovenia. Imam biznis pitanje o porezima i PDV na primatelja stvari i usluga.

Slovenska firma sa sjediščem v SLO je registrirana za PDV u BIH, i ima poreznog zastupnika. ??? kakvog poreznog zastupnika ako ima BiH porezni broj...Ova firma bavi se sa građevinstvom. Kad ona prijeme usluga od kooperanta ide to kako je definirano u građ. šemi.

Može ova SLO (koje je registrirana sa BIH poreznim brojem) i kupiti/nabaviti građ. material (bez usluga) od neke firme u BiH??? Neki mi kažu da može samo usluga.
Jedina veza ove firme sa Slovenijom je njeno vlasništvo. Ona je sada "bosanska", ne slovenska, jer je registrirana i radi po zakonima BiH, što znači da za nju važe svi zakoni ravnopravno kao i za sve ostale firme u BiH koje se bave sličnom djelatnošću. Dakle - može vršiti kupoprodaju roba i transakciju usluga, ako je registrirana za usluge.

Još jedno pitanje:
Iz Sloevenije donesli bi naše stroje (bager....) u BiH samo za čas ovog projekta. Kako se može to učiniti i kakvi so porezi. U EU mi zovemo to začasni uvoz u BiH a ne znam ako je isto kod vas.
Da, radi se o "začasnom" uvozu - privremenom uvozu u BiH. U ovom poslu potrebno je u Sloveniji prethodno provesti carinski postupak privremenog izvoza. U BiH je potreban angažman špeditera, a potrebno je obezbijediti carinsku garanciju u visini pretpostavljenog iznosa carine i pdv (tar.br. 8429. xx xx xx - carina u BiH je 0% + 1% carinska evidencija + pdv = 18,17% na carinsku osnovicu)
Uros

#3 Re: PDV-građevinarstvu

Post by Uros »

Hvala

SLO firma je samo registrirana za PDV u BiH a nema sedešča u BIH i nema svoje kancelarije i nema ljudi. Na strani urada za porezivanja u BIH i o ZPDV napisano je: "lice koja nema sjedišča u BiH, a ostvara operazivni promet obvezan da se registruje i imenuje poresgog punomoćnika koji ima sjedišče u BiH"

Ako je situacija taka vaši odgovori so isti???

Uroš
poznanik

#4 Re: PDV-građevinarstvu

Post by poznanik »

Uros wrote:Hvala

SLO firma je samo registrirana za PDV u BiH a nema sedešča u BIH i nema svoje kancelarije i nema ljudi. Na strani urada za porezivanja u BIH i o ZPDV napisano je: "lice koja nema sjedišča u BiH, a ostvara operazivni promet obvezan da se registruje i imenuje poresgog punomoćnika koji ima sjedišče u BiH"

Ako je situacija taka vaši odgovori so isti???

Uroš
Da, registracija je izvršena prema članu 6. Pravilnika o registraciji i upisu u Registar PDV obveznika:
(1) Lice koje nema sjedište u Bosni i Hercegovini, a ostvaruje oporezivi promet dobara i usluga u Bosni i Hercegovini iznad praga PDV-a, u smislu člana 60. Zakona o PDV-u obavezan je da se registrira i imenuje poreznog punomoćnika koji ima sjedište u Bosni i Hercegovini.
(2) Punomoćnik je obveznik PDV-a, koji u ime registriranog lica iz stava 1. ovog člana, nakon registracije za PDV navedenog lica, i pozivajući se na identifikaconi broj istog, Upravi dostavlja ubuduće sve prijave, naloge, zahtjeve i druga akta u skladu sa propisima.
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... _JROIP.pdf
U skladu sa ovom registracijom vaša firma ne može ostvariti privremeni uvoz građevinskih mašina ukoliko prethodno ne izvrši registraciju i upis u registar preduzeća koja imaju pravo vanjskotrgovinskog poslovanja.
Registracija se obavlja po navedenom Pravilniku (član 8. stav 3. i član 12.). Ukoliko Uprava ne odobri ovu registraciju, poslove privremenog uvoza-izvoza vršiti će PDV opunomoćenik.

EDIT:

Ukoliko je predmet privremenog uvoza - građevinski stroj - namijenjen za premještanje zemlje (rovokopač, greder, bager...i sl.) ili za izgradnju zgrada, onda carinski organi mogu donijeti odluku o djelomičnom plaćanju carine (3% od vrijednosti carine, za svaki mjesec privremenog uvoza).
Član 366. Odluke o provedbenim propisima Zakona o carinskoj politici BiH http:
//www.uino.gov.ba/download/Dokumenti/Doku ... litici.pdf : i
Član 137 - 139. Zakona o carinskoj politici BiH
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... litici.pdf
Last edited by poznanik on 20/11/2010 01:17, edited 1 time in total.
Uros

#5 Re: PDV-građevinarstvu

Post by Uros »

PUNOOOOO HVALAAAAAAAA

samo još to.

Koji član (akcize) govori o začasnem uvozu (temporary imort)?

Još jednom puno hvla i pozdrav

Uroš
poznanik

#6 Re: PDV-građevinarstvu

Post by poznanik »

Uros wrote:Koji član (akcize) govori o začasnem uvozu (temporary imort)?
Privremeni uvoz uređen je odredbama Zakona o carinskoj politici, u čl. 133-140. - http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... litici.pdf

a za formiranje porezne osnovice ima utemeljenje u odredbama člana 21. Zakona o PDV - http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... _o_PDV.pdf
kurty

#7 Re: PDV-građevinarstvu

Post by kurty »

Urose... kad dodjes u BiH (ili ako vec nisi ovdje), nadji se sa @poznanikom i bar mu kafi plati za ovo sto ti je pomogao :-D
Uros

#8 Re: PDV-građevinarstvu

Post by Uros »

e ...ova kafa....naravno....može i vaša super rakija :)
pozdrav svima
Uros

#9 Re: PDV-građevinarstvu

Post by Uros »

a on je ?????

žena ili muškarac??? :)

zezao sam se ...nije bitno :)
Uros

#10 Re: PDV-građevinarstvu

Post by Uros »

Može još nešto?

Začasni uvoz
Zašto treba da to napravi porezni zastupnik a ne firma s sediščem v SLO i registrirana za PDV v BIH. U kojoj članu Zakona o carinski postupkih to kaže?

Hvala
poznanik

#11 Re: PDV-građevinarstvu

Post by poznanik »

Uros wrote:Može još nešto?
Začasni uvoz
Zašto treba da to napravi porezni zastupnik a ne firma s sediščem v SLO i registrirana za PDV v BIH. U kojoj članu Zakona o carinski postupkih to kaže?
Hvala

U privremenom uvozu (kao i u redovnom i td.) razlikujemo uvoznika od korisnika robe.

U konkretnom slučaju korisnik građevinskog stroja je "Slo firma u BiH". Uvoznik može biti bilo koje pravno lice koje je upisano u Registar za vanjskotrgovinsko poslovanje (mora imati tzv. "carinski broj"), što znači da u tom slučaju uvoznik može biti ili PDV punomoćnik ili Slo firma korisnik, ili čak neka treća (npr. transporter ili špediter, itd.).
Na trgovačkom računu potrebno je upisati sve potrebne podatke o privremenom uvozu.

Obaveza upisa u Registar određena je Pravilnikom o registraciji i upisu u Registar PDV obveznika (članovi 6. i 12.).
Post Reply