ja imam sve sem debljinescolic wrote:Ovo sam našla kao simptome sindroma inzulinske rezistencije, a to su:
Četiri su glavne značajke metaboličkog sindroma ili sindroma inzulinske rezistencije su:
-pretilost gornjeg dijela tijela (androidni odnosno muški oblik pretilosti u obliku jabuke za razliku od tzv. ženskog u obliku kruške),
-poremećaj iskorištavanja glukoze u stanicama,
- povećana koncentracija triglicerida u krvi i
-povišen krvni tlak.
Je li tko imao nešto od ovoga ili sve.
PCOS i TRUDNOĆA
Moderator: anex
-
Stilicka
#26 Re: PCOS i TRUDNOĆA
- sposa0408
#27 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Imam osim povisenog pritiska i meni je debljina koncentrisana na podrucju stomaka , bokova i straznjice.scolic wrote:Ovo sam našla kao simptome sindroma inzulinske rezistencije, a to su:
Četiri su glavne značajke metaboličkog sindroma ili sindroma inzulinske rezistencije su:
-pretilost gornjeg dijela tijela (androidni odnosno muški oblik pretilosti u obliku jabuke za razliku od tzv. ženskog u obliku kruške),
-povišen krvni tlak.
- mericak
#28 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Meni je prvi znak da je nesto cudno to sto smo muz i ja jeli apsolutno istu hranu i za isto vrijeme je on smrsao 20 kila a ja samo 9. Racunajuci na razlike u konstituciji i spolu, opet je bila razlika ogromna. Isprobavajuci mnoge dijete, shvatila sam da jedino mrsam izbacujuci ugljikohidrate. Ceprkajuci po netu, shvatila sam da imam salo jabukolikog tipa. Takoder, otkrila sam (zaboravila termin kako se to zove), tamnjenje koze u podrucju bikini zone i pregibu vrata od zada. kao neka crna linija- negdje sam procitala da nastaje ostecivanjem keratinskog sloja koze inzulinom ili tako nesto. Da su mi pobrkani hormoni i UZ dokazan PCOS sam znala i ranije.
Pritisak mi je visi no normalno, al s obzirom da sam predebela to mi je "normalno".
Pritisak mi je visi no normalno, al s obzirom da sam predebela to mi je "normalno".
- Alhemicarkaa
#29 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Hmh, ja nemam ništa od ovogscolic wrote:Ovo sam našla kao simptome sindroma inzulinske rezistencije, a to su:
-povišen krvni tlak.
Od onih karakterističnih simptoma inzulinske rezistencije je potreba za slatkim, znači, tu sam ko narkoman, ali bukvalno. Meni kad se jede nešto slatko, ja sam u stanju sve uraditi. Znam da sam u ratu znala sve ispreturati tražeći slatko (mama je imala običaj nešto sakriti od nas), i iako sam znala da nema ništa, i iako mi je mama govorila ali sine da imam ja bih ti sad dala, ne bih krila, zalud, ja bih cijelu kuću prevrnula. Onda su mi rekli da je to zbog povećanog nivoa inzulina u krvi, odnosno zbog neiskorištenosti glukoze, organizam dobiva informaciju da je potrebna veća količina inzulina i on se luči, što podiže nivo testosterona i izaziva PCOS.
Od simptoma PCOS ja imam izraženu dlakavost.
- sposa0408
#30 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Alhemicarka, kako si rjesavala dlakavost? Jeli uspjesno?
- Alhemicarkaa
#31 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Još uvijek sam na depilaciji voskom i pincetom, probala sam laser, ali bezuspješno 
- sposa0408
#32 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Isto kao i ja...Alhemicarkaa wrote:Još uvijek sam na depilaciji voskom i pincetom, probala sam laser, ali bezuspješno
Cula sam od prijateljice za kremu Vaniqa, da je vrlo efikasna , ali ne odstranjuje ih nego usporava rast dlacica... Samo kad bi je bilo kod nas kupiti...
-
scolic
#33 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Dala bih savjet da je dobro piti izjutra i navečer po šoljicu (srednje veličine) jogurta sa jednom kašičicom cimeta. To je dobro za snižavanje tjelesne težine, a i za izbacivanje loših masti iz organizma. Ja mislim da je meni glavni uzrok PCOS-a stres, borim se da ga se rješim nekako, da sam opuštenija, jer sam po prirodi brza i energična. Mislim da moram usporiti, a nekako me sve brzo zabrine. Ne znam kako ja nemam ni višak kila, masnoća je ok, ni dlakavost, ne jede mi se puno slatko, tlak je ok, a imama povećane jajnike.
-
scolic
#34 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Alhemičarkaa probaj slatkiše zamjenit orašastim plodovima, voćem i cjelovitim žitaricama, a slatko svjesno izbacuj. vidjet ćeš da će biti bolje. Čitala sam o tome, pa tako kažu.
- Artemida84
#35 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Pozdrav svima!
Ja takođe ima policistične jajnike, iako mi je dokotrica Nejra zadnjih 3 godine govorila da nemam i da su te ciste normalne. Kako nisam sumljala u nju nisam ni istrazivala niti se zanimala za tu temu. Prije 4 mj duze mi izostane menstruacija i uradim test na trudnocu-pozitivan. Sreci nema kraja!!! Nakom urađenog testa narucim se na pregled kod nje, i dan prije pregleda počnm krvariti. Panika, strah, uzasan osjecaj.... Odmah odem njoj a ona mi hladno kaze to je izvanmatericna trudnoca i odmah ocistiti
, veci sok u zivotu nisam dozivjela. Ali na kraju ipak kaze da pijem tablete za cuvanje ploda pa za par dana cemo vidjeti. Srecom, narucila sam se bila i kod dr. Divanovića koji ustanovi da nije izvanmaterična trudnoca i da nema potrebe za čišćenjem jer je krenulo samo i vjerovatno ce otici sve. Nista mi nije dao, vec me smirio i rekao da odmaram. Ti dani su strašni bili, ali sve je najbolje završilo. Nakon toga on mi je rekao da imam policisticne jajnike i odmah me poslao da radim inzulin i šećer, rezultat naravno povišen inzulin a šećer normalan. Sada vadim jos neke nalaze i onda idem kod dr. Zelije Velije. Nadam se najboljem!
Od simptoma imam dakle povišen inzulin i neredovne menstruacije, i mozda par kila viska u zadnjih godinu dana.
Izvinite na dugom postu, ali i da ja ukažem na svom primjeru kako doktori mogu zavući.
I dobila sam savjet za sve nas sa tim sindromom da je najbolja ishrana u zoni, polako se pripremam na nju
http://zena.hr/clanak/dijete/prehrana_u_zoni/89
Ja takođe ima policistične jajnike, iako mi je dokotrica Nejra zadnjih 3 godine govorila da nemam i da su te ciste normalne. Kako nisam sumljala u nju nisam ni istrazivala niti se zanimala za tu temu. Prije 4 mj duze mi izostane menstruacija i uradim test na trudnocu-pozitivan. Sreci nema kraja!!! Nakom urađenog testa narucim se na pregled kod nje, i dan prije pregleda počnm krvariti. Panika, strah, uzasan osjecaj.... Odmah odem njoj a ona mi hladno kaze to je izvanmatericna trudnoca i odmah ocistiti
Od simptoma imam dakle povišen inzulin i neredovne menstruacije, i mozda par kila viska u zadnjih godinu dana.
Izvinite na dugom postu, ali i da ja ukažem na svom primjeru kako doktori mogu zavući.
I dobila sam savjet za sve nas sa tim sindromom da je najbolja ishrana u zoni, polako se pripremam na nju
http://zena.hr/clanak/dijete/prehrana_u_zoni/89
- ciki4
#36 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Meni je Nejra nakon pregleda rekla da PCOS liječim kontracepcijskim pilulama
, na drugi pregled nikad nisam ni otišla... Velija radi privatno ili? Gdje se nalazi ordinacija,koliko košta pregled?
Pva ishrana po zoni mi je
ne znam koliko bi izdržala.
Moja mama zbog masnoće u krvi već 3 mj. pije jogurt s cimetom i smanjila ga je sa 7,5 na 6,3, ja ponekad popijem ali dodam malo meda pa dođe kao voćni jogurt
Bitno je da je cimet cejlonskik, a ne indonezijski, navodno je ovaj prvi jedini pravi, ima ga u dm-u, jest da je 4 KM
, ali stvarno se osjeti razlika, nekako je blaži miris i boja je "prirodnija". Potopila sam i smokve u maslinovo pa se nadam uskoro rezultatima u vidu plusa na testu
Pva ishrana po zoni mi je
Moja mama zbog masnoće u krvi već 3 mj. pije jogurt s cimetom i smanjila ga je sa 7,5 na 6,3, ja ponekad popijem ali dodam malo meda pa dođe kao voćni jogurt
- Artemida84
#37 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Nejru ne bih nikome preporučila, srecom pa sam na vrijeme otisla kod dr. Divanovića.
Mislim da Velija Zelija radi i na Klinici i privatno, a ne znam koliko košta - tek trebam ići ali misim da se na forumu spominje 50 KM. Ne znam sada gdje se nalazi, nekad je bila negdje na Kolodvorskoj, malo cu se raspitati. Ili ako netko zna molim ga da nam napiše nesto više
A ishrana po zonama mi se cini i prihvatljiva za razliku od dijeta i sličnoga, samo se treba naviknuti.
Ovdje ima više o tome pa pogledaj http://www.forum.hr/showthread.php?t=1260
Mogla bih i ja probati to sa cimetom i jogurtom, cini se ok!
Mislim da Velija Zelija radi i na Klinici i privatno, a ne znam koliko košta - tek trebam ići ali misim da se na forumu spominje 50 KM. Ne znam sada gdje se nalazi, nekad je bila negdje na Kolodvorskoj, malo cu se raspitati. Ili ako netko zna molim ga da nam napiše nesto više
A ishrana po zonama mi se cini i prihvatljiva za razliku od dijeta i sličnoga, samo se treba naviknuti.
Ovdje ima više o tome pa pogledaj http://www.forum.hr/showthread.php?t=1260
Mogla bih i ja probati to sa cimetom i jogurtom, cini se ok!
- mericak
#38 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Velija Zelija radi u Kolodvorskoj. Broj telefona ako neko zeli na PP. prvi pregled je 50 km, svaki ostali 30 km. ja sam vam vec kukala par postova prije, ko prati zna. Od sinoc sam "bogatija" za dvije linijice na testu za trudnocu, drzite mi fige da je sve Ok, tek se moram naruciti ginekologu i dr. Velije, jer sam upozorena da u slucaju trudnoce se NE SMIJE prekinuti terapija metforminom, jer moze doci do pobacaja.
- Alhemicarkaa
#39 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Merica, ja sam ostala trudna dok sam pila metformin, uglavnom može se piti dok se ne čuju otkucaji bebinog srca. Nek te ne brine što piše na uputstvu da je trudnoća kontraidikacija, većina lijekova na kojima to piše je zato što nikad nisu ni ispitani na trudnoću, jer koja bi trudnica pristala da se tako testira. U svakom slučaju slušaj doktore i puno sreće želim!
- Artemida84
#40 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Hvala na informaciji, mislila sam da se odselila ali ocito sam ja nesto krivo razumjelamericak wrote:Velija Zelija radi u Kolodvorskoj. Broj telefona ako neko zeli na PP. prvi pregled je 50 km, svaki ostali 30 km. ja sam vam vec kukala par postova prije, ko prati zna. Od sinoc sam "bogatija" za dvije linijice na testu za trudnocu, drzite mi fige da je sve Ok, tek se moram naruciti ginekologu i dr. Velije, jer sam upozorena da u slucaju trudnoce se NE SMIJE prekinuti terapija metforminom, jer moze doci do pobacaja.
-
LaCici
#41 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Dr Zelija je preselila u polikliniku Al Tawil u Importanne centru. Zakazivanje i dalje ide preko njenog broja mob.
- mericak
#42 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Ocigledno je onda presla tamo od moje zadnje kontrole...Nisam znala, hvala
-
LaCici
#43 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Prosli mjesec je presla, ja sam isla oko 20-og decembra. Nema na cemu. 
- Artemida84
#44 Re: PCOS i TRUDNOĆA
E super, hvala ti puno. PozzLaCici wrote:Dr Zelija je preselila u polikliniku Al Tawil u Importanne centru. Zakazivanje i dalje ide preko njenog broja mob.
- ciki4
#45 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Jedno pitanje za mame s pcoso-om, jeste pile neku terapiju na početku trudnoće zbog prijetećeg pobačaja? Pročitala sam da je puno veča stopa pobačaja kod žena s pcosom
Ja sam tek u 6-oj sedmici, imama pcos, strah me komplikacija i mogućeg pobačaja, ne pijem ništa od terapije ( nisam ni prije T) osim klomifena. Kako ste vi ¨izgurale¨ prvih 12 sedmica?
- Alhemicarkaa
#46 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Uh, teško sam izgurala prvih 12 sedmica, ali zbog mučnina. Na početku sam uzimala utrogestan (progesteron), 3x2 vaginalno, i onda sam nakon dvije ili tri sedmice, ne sjećam se više, to postepeno smanjivala. Ali ja sam imala blago krvarenje na početku. Pila sam i magnezij, te folacin i prenatal (folacin i prenatal piju sve trudnice, bez obzira je li rizična ili ne).
- ciki4
#47 Re: PCOS i TRUDNOĆA
I ja imam jake mučnine u zadna 3-4 dana. Također uzimam utrogestan 3x2, folacin i aspirin 100. Za prenatal mi dr. ništa nije rekao još, a za Mg, u slučaju da imam problema sa stolicom
Mislila sam na terapiju neku vezano uz pcos jer mnoge s ovim sindromom piju siofor ili nešto drugo pa nastave i u početku trudnoće, navodno da ne dođe do pobačaja
Mene je sad svega strah, nikako da se opustim, previše sam svega dala da dođem do + testa pa sam sad pod stalnom strepnjom
Mislila sam na terapiju neku vezano uz pcos jer mnoge s ovim sindromom piju siofor ili nešto drugo pa nastave i u početku trudnoće, navodno da ne dođe do pobačaja
- Alhemicarkaa
#48 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Jesi li čula otkucaje bebinog srca? Meni je ginekolog rekao da mogu siofor piti do tada i tad sam i prestala. Mg sam i ja pila i zbog stolice, ali on opušta mišiće, tako da sprijećava eventualne kontrakcije. Samo se opusti i polako, biće to sve ok, ako Bog da. Sretno.
- ciki4
#49 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Nisam još, idem u utorak na uzv pa se ako Bog da nadam čuti srceAlhemicarkaa wrote:Jesi li čula otkucaje bebinog srca? Meni je ginekolog rekao da mogu siofor piti do tada i tad sam i prestala. Mg sam i ja pila i zbog stolice, ali on opušta mišiće, tako da sprijećava eventualne kontrakcije. Samo se opusti i polako, biće to sve ok, ako Bog da. Sretno.
Hvala ti puno, treba mi malo ohrabrenja
-
scolic
#50 Re: PCOS i TRUDNOĆA
Veliki pozdrav. Nisam se dugo javila. Trudna sam vec 6 mjeseci i Bogu hvala ok je sve. U pocetku tj. prva dva i pol mjeseca bila je agonija muke, primala sam progesteron ** No links ** injekcije skoro pet mjeseci i pila dabroston nesto manje 3 x1. Sad je sve ok i nadam se da ce tako ostati. Veliki pozdrav.