Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
keno 83

#876 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

nisi alergican, da jesi vec bi znao, a oteklina kroz par dana prodje..najbolje bi ti bilo da imas kakvog mentora da te malo uputi, i pomogne ti, zatim obavezno pcelarska literatura, moras redovno dodavati satne osnove na izgradnju, nastavak stavljas kad se pcele prosire na svih deset ulica u kosnici, i kad su kao tepih prosstrte po njoj.i tako...sta te konkretno zanima pitaj, naci ce se vec neko ko ce znati odgovoriti..
keno 83

#877 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

a moj bugojanac, pasa bi mi bila najmanje razocarenje, ali vidit medu na dvije noge kako ti unisti sav trud, e to je najgore..kako si ti, imali kise..
pocetnik

#878 Re: Pčelarstvo

Post by pocetnik »

keno 83 wrote:nisi alergican, da jesi vec bi znao, a oteklina kroz par dana prodje..najbolje bi ti bilo da imas kakvog mentora da te malo uputi, i pomogne ti, zatim obavezno pcelarska literatura, moras redovno dodavati satne osnove na izgradnju, nastavak stavljas kad se pcele prosire na svih deset ulica u kosnici, i kad su kao tepih prosstrte po njoj.i tako...sta te konkretno zanima pitaj, naci ce se vec neko ko ce znati odgovoriti..
poz.hvala keno nastavke sam stavio na dva a treci jos nije pun pcele.U ovim sam imo po sedam okvira legla i tri meda , tako da sam ubaci umjesto meda satne osnove a okvire sa medom digo u nastavke.Jesam li ispravno uradio.Unapred hvala
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#879 Re: Pčelarstvo

Post by TVRDOGLAVI BUGOJANAC »

keno 83 wrote:a moj bugojanac, pasa bi mi bila najmanje razocarenje, ali vidit medu na dvije noge kako ti unisti sav trud, e to je najgore..kako si ti, imali kise..
Hvala na pitanju, osrednje sam baš kao i ovo vrijeme, a to znači - šareno. Malo me i huja hvata jer se zadnjih desetak godina skoro redovno ponavlja da kiše i hladnoće umjesto pčela posjećuju behar, maslačak..., ali protiv toga ne mogu ništa. No, zato udarnički radim u radionici: ja ću po svome, Bog po svome, priroda po svome - pa gdje se nađemo. Danas sam napokon uhvatio jednog medu na dvije noge, spremio ga u policiju, a sutra ćemo vidjeti dalji razvoj događaja (ovo je četvrti put). Jesi li sve spremio što si planirao?
Svako dobro, uzdravlje!
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#880 Re: Pčelarstvo

Macoli i Pocetniku, sugestija!
Manite se straha od pčelinjih uboda. To mi je svakodnevnica i na to više i ne obraćam pažnju. Kakav bi to vozač bio koji ne bi podnosio vožnju?! No, obavezno zaštitite oči i ne glumite hrabre! A za otekline ne trčite ljekaru. Prođe to samo od sebe: malo boli, malo svrbi, malo je i dosadno, a onda nestane. Tvrdim da je i ljekovito (osjetio na sebi, pomogao majci kod bolesti zglobova). Legenda Brnda veli da je mjesto uboda najbolje namazati pastom za zube, a pošto je umjetnik pčelarstva sa ogromnim znanjem, ja mu vjerujem, mada nisam probao. Pomažu i alkohol, i propolis, i med, i hladna obloga.
Srdačan pozdrav obojici, sretno i, ako šta zatreba, bujrum, pitajte!
pčelar

#881 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:Macoli i Pocetniku, sugestija!
Manite se straha od pčelinjih uboda. To mi je svakodnevnica i na to više i ne obraćam pažnju. Kakav bi to vozač bio koji ne bi podnosio vožnju?! No, obavezno zaštitite oči i ne glumite hrabre! A za otekline ne trčite ljekaru. Prođe to samo od sebe: malo boli, malo svrbi, malo je i dosadno, a onda nestane. Tvrdim da je i ljekovito (osjetio na sebi, pomogao majci kod bolesti zglobova). Legenda Brnda veli da je mjesto uboda najbolje namazati pastom za zube, a pošto je umjetnik pčelarstva sa ogromnim znanjem, ja mu vjerujem, mada nisam probao. Pomažu i alkohol, i propolis, i med, i hladna obloga.
Srdačan pozdrav obojici, sretno i, ako šta zatreba, bujrum, pitajte!
Pozdrav za Bugojanca i ostale.
Samo bih dodao da u apotekama ima krema ili mast Synopen koja ublažava bol i ne treba paničariti jer u svijetu se debeko plaća ubod pčela i korištenje njihovog otrova kao lijeka. Naravno trebate biti oprezni. Sretno svima.
Pčelar
pčelar

#882 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:21, edited 1 time in total.
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#883 Re: Pčelarstvo

Poštovanje!
Ovakav entuzijazam, organizacija i uspjesi su za svaku pohvalu i pravo osvježenje u ovoj državi nedržavi te stoga zahvaljujem Pčelaru na iscrpnom izvještaju potkrijepljenom lijepim slikama, a učesnicima želim svako dobro na trnovitom putu pčelarstva. Baš maloprije sam sa prof. Alijagićem ponovo razmijenio mišljenje, a naknadno sam ovdje vidio da je on osnovna karika u lancu te ga i ovim putem pozdravljam.
Pozdrav i svako dobro!
pčelar

#884 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:Poštovanje!
Ovakav entuzijazam, organizacija i uspjesi su za svaku pohvalu i pravo osvježenje u ovoj državi nedržavi te stoga zahvaljujem Pčelaru na iscrpnom izvještaju potkrijepljenom lijepim slikama, a učesnicima želim svako dobro na trnovitom putu pčelarstva. Baš maloprije sam sa prof. Alijagićem ponovo razmijenio mišljenje, a naknadno sam ovdje vidio da je on osnovna karika u lancu te ga i ovim putem pozdravljam.
Pozdrav i svako dobro!
Hvala Bugojanac.
Vidim da vam je pčelinjak i okolina uredna a to može samo kod iskrenih zaljubljenika u pčelarstvo i prirodu. Zanima me poznajete li Muhameda iz Bugojna koji proizvodi satne osnove jer od njega stalno uzimam.
Svako dobro.
Pčelar
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#885 Re: Pčelarstvo

pčelar wrote:
TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:Poštovanje!
Pozdrav i svako dobro!
Hvala Bugojanac.
Vidim da vam je pčelinjak i okolina uredna a to može samo kod iskrenih zaljubljenika u pčelarstvo i prirodu. Zanima me poznajete li Muhameda iz Bugojna koji proizvodi satne osnove jer od njega stalno uzimam.
Svako dobro.
Pčelar
Kako neću znati Muhameda (Starčevića)?! I ja kod njega i mijenjam za vosak i kupujem, a zadnji put mi je dao sjeme oskoruše. Pa, on je voskom mog prijatelja Murisa proizveo prve s. osnove, a zet mu je školski kolega mojoj supruzi i meni.
Pozdrav i svako dobro!
immuno

#886 Re: Pčelarstvo

Post by immuno »

Halo halo pcelar jedno veliko mahanje znas odakle i od koga!
pčelar

#887 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

immuno wrote:Halo halo pcelar jedno veliko mahanje znas odakle i od koga!
Ma svakako eto drago mi je da ste navratili ovdje i nadam se skorom viđenju zzzzzzzzzzz :bih:
pčelar

#888 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

SAVEZ PČELARA USK-a

Savez pčelar USK-a u suradnji sa Poljoprivrednim zavodom USK-a, Upravom za zaštitu bilja BiH, projektom "FARMA" Sarajevo i upravom za inspekcijske poslove USK-a organizirali su RADNO-STRUČNI SEMINAR prošle sedmice na kojem su prisustvovali predstavnici Saveza pčelara USK-a, direktori poljoprivrednih apoteka kao i većina voćara sa USK-a. Tema seminara bila je "Kontrolisanom upotrebom pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji do zdravstveno sigurnih proizvoda"
Sam seminar otvorio je mr. Smail Toromanović, direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a kao domaćin. Gosti su bili
Savjetnica direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH mr. Snježana Akulović,
mr. Renato Knežević šef Odjeljenja za fitofarmaceutska sredstva i mineralna đubriva,
mr. Alma Mesić Služba za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK-a.
Svakako u ime svih pčelara USK-a želim da se zahvalim svim gostima i Poljoprivrednom zavodu, njihovom direktoru Toromanoviću i posebnu zahvalnost upućujem mr. Almi Mesić na jako dobro obrađenoj temi "Štetnost nekontrolisane upotrebe pesticida na pčelarsku proizvodnju" Ova tema je izazvala dobru i korisnu raspravu i nadamo se da je ovo još jedan dobar pokazatelj dobre suradnje Saveza pčelara USK-a i Poljoprivrednog zavoda USK-a, da na jednom mjestu okupi pčelare, voćare i poljoapoteke i da otvoreno razgovaramo o zaista velikom problemu a to je upotreba pesticida kako, kada i na koji način a da jedni drugima ne pravimo štetu.

mr. Smail Toromanović direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a kao domaćin ovog seminara

Image

mr. Alma Mesić održala predivnu prezentaciju, jako korisnu za pčelare ali i za voćare

Image

Gosti seminara

Image

Na kraju ovog seminara donesen je zaključak da nastavimo sa ovom vrstom okupljanja i dobre suradnje između svih nas a posebno nas pčelara i voćara.
memlija

#889 Re: Pčelarstvo

Post by memlija »

Pozdrav svima na ovoj temi za dušu. :thumbup:
Interesuje me gdje se u Sarajevu ima kupiti pravi domaći med i jesu li ispravni ovi što se prodaju po trznim centrima,a ima ih iz HR i domaćih...
Inače, odavno imam želju da se počnem i ja baviti pčelarstvom, ali namam koga da mi to praktično pokaže....
Stanujem u mahali pa me je malo i strah radi komšiluka vizavi djece i svega ostalog...
Eto, dosta za ovaj put, hvala... :sax:
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#890 Re: Pčelarstvo

memlija wrote:Pozdrav svima na ovoj temi za dušu. :thumbup:
Interesuje me gdje se u Sarajevu ima kupiti pravi domaći med i jesu li ispravni ovi što se prodaju po trznim centrima,a ima ih iz HR i domaćih...
Inače, odavno imam želju da se počnem i ja baviti pčelarstvom, ali namam koga da mi to praktično pokaže....
Stanujem u mahali pa me je malo i strah radi komšiluka vizavi djece i svega ostalog...
Pozdrav i dobrodošao!
Med se prodaje na obraz i dušu pa valjda imaš koga u komšiluku da mu vjeruješ. Dobro razmisli da li da se baviš pčelarstvom! Nisam za više od pedeset godina upoznao goru mamiparu za poštena čovjeka. Obogatit sigurno nećeš, ni zaraditi, a ako ipak odlučiš nabaviti, prije toga godinu dana čitaj razne autore, radi džaba s nekim praktičarom (pomaži mu besplatno ako ti dopusti) i onda nabavi, a da bi ih držao, trebao bi imati kakav prirodno koliko-toliko izolovan kutak: i za njih, i za sebe i svoju dušu, ali i za druge koji se mogu žaliti. Eto, pa razmisli, a ja ti od srca želim sreću i pomoći ću koliko mognem.
loonja

#891 Re: Pčelarstvo

Post by loonja »

Pozdrav!

Bila bih zahvalna ukoliko bi mi neko rekao da li postoji sredstvo protiv varoe po imenu "Fumovar" (ili "Korodian")? Ukoliko potoji, da li se to uopste moze kupiti u BiH ili regionu?
Hvala!
memlija

#892 Re: Pčelarstvo

Post by memlija »

TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:
Pozdrav i dobrodošao!
Med se prodaje na obraz i dušu pa valjda imaš koga u komšiluku da mu vjeruješ. Dobro razmisli da li da se baviš pčelarstvom! Nisam za više od pedeset godina upoznao goru mamiparu za poštena čovjeka. Obogatit sigurno nećeš, ni zaraditi, a ako ipak odlučiš nabaviti, prije toga godinu dana čitaj razne autore, radi džaba s nekim praktičarom (pomaži mu besplatno ako ti dopusti) i onda nabavi, a da bi ih držao, trebao bi imati kakav prirodno koliko-toliko izolovan kutak: i za njih, i za sebe i svoju dušu, ali i za druge koji se mogu žaliti. Eto, pa razmisli, a ja ti od srca želim sreću i pomoći ću koliko mognem.
Hvala velika na lijepim riječima....stvarno finih insana će čovjek naći samo na ovoj temi :thumbup:
U komšiluku nemam nikoga da prodaje med, tako da sam osudjen da kupujem ove po tržnim centrima...uglavnom vodim se onom što skuplji to bolji...
Pčelarstvom se uopšte ne mislim baviti da zaradim i da se obogatim, nego za svoju dušu lagano u bašći 1 -2 košnice i polahko....Knjiga još nisam nabavio nego čitam ovo sa foruma i tako me zainteresovalo,ali me pravo strah početi jer stanujem u mahali gdje su kuće haman jedna uz drugu i bašće su isto tako...tako da ću se dobro informisati i pripremiti prije bilo čega....
Hvala na odgovoru.... :bih:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#893 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

memlija wrote: Hvala velika na lijepim riječima....stvarno finih insana će čovjek naći samo na ovoj temi :thumbup:
U komšiluku nemam nikoga da prodaje med, tako da sam osudjen da kupujem ove po tržnim centrima...uglavnom vodim se onom što skuplji to bolji...
Pčelarstvom se uopšte ne mislim baviti da zaradim i da se obogatim, nego za svoju dušu lagano u bašći 1 -2 košnice i polahko....Knjiga još nisam nabavio nego čitam ovo sa foruma i tako me zainteresovalo,ali me pravo strah početi jer stanujem u mahali gdje su kuće haman jedna uz drugu i bašće su isto tako...tako da ću se dobro informisati i pripremiti prije bilo čega....
nemoj se sekirat za mahale
nedavno je New York ukinuo zabranu drzanja pcela u gradskima bascama jer se dokazalo da pcele nisu opasne za insana ..
ako ima dovoljno basci i zelenila oko kosnica ne treba se brinut za pcele
one su hairli i od posla hajvan i nemaju kad ganjat komsiluka

provjeri samo da nema kakva gradska zabrana za drzanje pcela pa da te sanitarna inspekcija moze ganjati,
sigurno ces imat ljubomorna komsiluka pa ces se i sa time morat deverat

Image

Image

Image
memlija

#894 Re: Pčelarstvo

Post by memlija »

Hvala svima na odgovorima i trudu da mi pojasne neke stvari.... :)
praticu i dalje ovaj podforum, i naravno idem traziti knjige da se malo poTkujem :D
moram svratiti i do opstine (Stari Grad) da vidim hoce li biti kakvih kurseva vezano za pcelarstvo posto sam cuo da se i to organizuje...
uglavnom cujemo se...veliki pozdrav.... :thumbup:
memlija

#895 Re: Pčelarstvo

Post by memlija »

safet_cucak wrote:ZNACI DVD OVI O PCELARSTVU SU I DALJE AKTUELAN OGLAS IMAM 10 DVD OVA PO CJENI KOMPLETA OD 50 KM INACE POJEDINACNO CJENA PO 1 DVD/U JE 7 KM SVE JE NA NASEM JEZIKU OD POCETNIKA DO PROFESIONALCA ......061810771 DOSTAVA LICNO ZA SARAJEVO ,A POSTOM ZA GRADOVE IZVAN SARAJEVA

PS... IZVINJAVAM SE STO SAM TOLIKO DUGO BIO ODSUTAN , VRJEME I OBAVEZE SU ME SPRJECILE DA BUDEM NA MENI NAJDRAZEM FORUMU POZDRAV SVI ZAINTERESIRANI NEKA ZOVU NA BR TELEFONA ILI SALJU PORUKE NA FORUMU

Pozdrav,
je li ovo još aktuelno i moze li se poručiti.....?
pčelar

#896 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

memlija wrote:
TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:
Pozdrav i dobrodošao!
Hvala velika na lijepim riječima....stvarno finih insana će čovjek naći samo na ovoj temi :thumbup:
Lijep pozdrav memlija.
Još uvijek ne postoji zakon o pčelarstvu ali postoje određene odluke gdje se kaže da pčelinjak treba postaviti tako da ne smeta najbližim susjedima, prolaznicima, stoci i javnom saobraćaju. Pčelinjak do 10 košnica (vaš slučaj) kojem je izletna strana okrenuta prema tuđem zemljištu ili javnom putu mora biti udaljen od međe tuđeg zemljišta odnosno rubom puta najmanje 20 metara.
Ako je iz opravdanih razloga ova razdaljina manja, pčelinjak mora biti ograđen ili odjeljen zaštitnom ogradom (zid, puna ograda, gusta živica ili gusta mreža) visine 2 metra s obje strane pčelinjaka.
Dakle budite oprezni jer ako se nedaj bože desi da nekog bocne bilo čija pčela ko je alergičan, a vi niste poduzeli određene predradnje, konsultovali se sa poljoprivrednom službom općine, možete izgubiti parnicu na sudu, a osim toga pčele su božija stvorenja za prirodu i divljinu a ne gradska stvorenja.
Svako dobro. :bih:
pčelar

#897 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

loonja wrote:Pozdrav!

Bila bih zahvalna ukoliko bi mi neko rekao da li postoji sredstvo protiv varoe po imenu "Fumovar" (ili "Korodian")? Ukoliko potoji, da li se to uopste moze kupiti u BiH ili regionu?
Hvala!
Ja znam za Thymovar, kojeg koristim i sam na svom pčelinjaku već par godina ili timovar švicarski lijek i može se nabaviti u BiH i jedan od rijetkih registrovanih i dozvoljenih lijekova koji nije štetan, barem za sada, ni za pčele ni za med, i znam za tzv. Korać ako ste mislili na njega koji nije registrovan i za kojeg ugledna magistrica Santrač sa Instituta Vaso Butozan iz Banjaluke kaže da je opasan za upotrebu.
memlija

#898 Re: Pčelarstvo

Post by memlija »

@Pcelar, hvala na brzom odgovoru....
nisam bukvalno u gradu nego na memli strani :D gdje još uvijek ima zelenila i lijepih basci (jes da su gusto zbijene, ali boze moj :D ), a i Trebevic mi je blizu ....
ovih dana cu uslikati bascu sa oklinom pa bih molio tebe, bugojanca, tota i ostale da pogledate i vidite postoje li kakve mogucnosti za postavljanje kosnica...
zaboravio sam napomenuti da u basci drzim psa (labrador) i kakav je odnos cuko vs. pcela :D , ima li tu kakvih smetnji...znam da sam dosadan, ali eto :D
pozdrav... :)
loonja

#899 Re: Pčelarstvo

Post by loonja »

pčelar wrote:
loonja wrote:Pozdrav!

Hvala!
Ja znam za Thymovar, kojeg koristim i sam na svom pčelinjaku već par godina ili timovar švicarski lijek i može se nabaviti u BiH i jedan od rijetkih registrovanih i dozvoljenih lijekova koji nije štetan, barem za sada, ni za pčele ni za med, i znam za tzv. Korać ako ste mislili na njega koji nije registrovan i za kojeg ugledna magistrica Santrač sa Instituta Vaso Butozan iz Banjaluke kaže da je opasan za upotrebu.
Hvala vam na odgovoru & preporuci.
LP
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#900 Re: Pčelarstvo

Nikola Korać iz Trebinja ima dvovrsan lijek protiv varoe, a pod jednim imenom "Varonikol". Jedan je u vidu trske i koristi se kao sve druge "letvice" protiv varoe, a drugi je u vidu kolutova koji se stavljaju u veliku dimilicu na žar i svako društvo se nadimi 4 puta sa po 10 dimova. Koristio sam oba - dobri su sigurno. Nisam znao za ovo što Pčelar reče, no svi znaju šta je Varolik (glavni sastojak amitraz) i iako je i štetan i zabranjen, mnogi ga još uvijek koriste, a tamo gdje je zabranjen, pčelari ga masno plaćaju ispod ruke jer zaista najbolje obara varou, što je jednostavno utvrditi.
Pozdrav!
Post Reply