Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#776 Re: Pčelarstvo

Post by TVRDOGLAVI BUGOJANAC »

safet_cucak wrote:A sto se tice hatibovica samo se zamarate glupostima , bitno je imati svoje musterije a oni ce svi da isplivaju na povrsinu iako ne isplivaju ima onaj koji sve zna i on ce im suditi ... na onom svjetu pozdrav gospodinu iz bugonog i cestitke jer je na pravom mjestu ... zelim mednu godinu .....pitanje Dali je bilo gubitaka vec sada ??? ,ako se smije znati ---
Poštovanje, Safete!
I sam imam svoje mušterije, med prodam na pragu, a uvijek ga fali pa je to najbolji odgovor mušterijama. Od preko 50 društava, do sada sam jednu izgubio: potrošila medne vijence i umrla od gladi (i studeni) kraj do dna punih 6 DB okvirova hrane jer se zbog studeni nije mogla premjestiti. No, neću se iznenaditi ako, poslije ove hladnoće kad otopli pa budem dodavao pogače, nađem još takva 2-3 društva. Jer, da dušu svoju ostaviš u košnicama prilikom zazimljavanja, ipak ćeš negdje omahnuti, a to je normalno. Ja ne volim bezgrešne. Usput, što se tiče Hatibovića, sarađivao sam u nekim časopisima pa sam upoznat s mnogom problematikom, a i u okolini Bugojna inspekcije i policija "družili" su se s nekim "pčelarima".
Pozdrav i svako dobro!
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#777 Re: Pčelarstvo

safet_cucak wrote:DvD- ovi o pcelarstvu cjena po jednom je 6 km komplet od 15 dvd-a je 80 km znaci vise nego povoljno prenost kod kupovine je moja dostava Dvd-ova ma gdje se vi nalazili Za sarajevo i okolicu (visoko , kiseljak ,rakovica,hadzici, itd... ) licno dostavljam , a za dalje 100 km + ide dostava postom moja postarina i sve ostalo nacin placanja po dogovoru filmovi su vise nego zanimljivi ( OD POCETNIKA PA DO PROFESIONALACA ) ... 061810771 :D :D :D
Poštovanje, Safete!
Daj, molim Vas, ako nije problem, napiši nazive DVD-ova jer neke imam pa bih poručio samo one koje nemam.
Pozdrav iz snježnog Bugojna, i hvala!
safet_cucak

#778 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

[/quote]

Poštovanje, Safete!
Daj, molim Vas, ako nije problem, napiši nazive DVD-ova jer neke imam pa bih poručio samo one koje nemam.
Pozdrav iz snježnog Bugojna, i hvala![/quote]
1.-Dragan Jevtic (Umjeti sa Pcelama)
2.-Hrvatsko pcelarstvo 1
3.-Hrvatsko pcelarstvo 2
4.-Med na medu rodi
5.-Pcelarska Farma Vener
6.-Prakticno pcelarstvo
7.-Proizvodnja Maticne mljeci
8.-Tehnika rada sa LR kosnicama 1
9.-Tehnika rada sa LR kosnicama 2
10.-Svjet Pcela
11.-Tiha smjena u pcelinjam drustvu
12.-Odrzavanje snaznih pcelinjih drustava
To je sve sto imam DVD -OVE DOSTAVLJAM LICNO ZA KANTON SARAJEVO U ROKU 24h A IZVAN KANTONA SARAJEVO DOBIJATE ZA 48h Filmove zvati na 061810771 Admir
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#779 Re: Pčelarstvo

Poštovanje, Safete!
Pola od ovoga imam, ali hajde da te još malo zamorim. Navedi imena autora jer imam slične teme s određenim autorima i ne bih da dupliram, a ono što nemadnem - odmah poručujem.
Hvala, pozdrav i svako dobro!
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#780 Re: Pčelarstvo

Poštovanje svim pčelarima, i molba!
Žao mi je što je ovaj forum tako siromašan u odnosu na HPS, a posebno na SPOS. Volio bih da je ovaj najbolji, ali moje želje su nešto drugo. Dragi pčelari! Ušao sam u malu diskusijicu s g-dinom Vojom Brstinom pa vas molim da mi javite iskustva s njegovim košnicama RV (Rodna voja) i EV (Eko Voja) jer on tvrdi da u BiH ima "dosta" pčelara koji koriste tu košnicu, a ja mu nešto ne vjerujem.
Pozdrav i unaprijed hvala!
safet_cucak

#781 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:Poštovanje svim pčelarima, i molba!
Žao mi je što je ovaj forum tako siromašan u odnosu na HPS, a posebno na SPOS. Volio bih da je ovaj najbolji, ali moje želje su nešto drugo. Dragi pčelari! Ušao sam u malu diskusijicu s g-dinom Vojom Brstinom pa vas molim da mi javite iskustva s njegovim košnicama RV (Rodna voja) i EV (Eko Voja) jer on tvrdi da u BiH ima "dosta" pčelara koji koriste tu košnicu, a ja mu nešto ne vjerujem.
To su tacni nazivi filmova
nezz autori stoje u nazivu
znaci imas Vener Pcelarska farma u srbiji preko 2000 kosnica ,
Dragan Jevtic Srbija isto preko 800 kosnica
onda imas med na medu rodi to je pclearenje kroz mjesece za pocetnike
onda tehnika rada sa Lr-om to je jedna zena iz njemacke njen nacin pcelarenja i proizvodnje matica iz kojeg sam dooosta naucio prakticno pcelarstvo je Hatibovic kojega ne gotivite puno onda nezz hrvatsko pcelarstvo je neki hrvatski pcelar ...nezzz ime stvaci dok provjerim , odrzavanje jakih pcelinjih drustava je po principu Lebedeva tj vise matica u jednoj kosnici 4 ili 5 komada ,po 2 na jednom ramu sto kada sam vidjeo po meni je bilo nesto skroz novo itd , itd,,
safet_cucak

#782 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

emir_du wrote:Safete de nam malo sta napisi o svom nacinu pcelarenja da i mi sta naucimo besplatno. :D :D :-D
Prve pogace sa nozecidom dodao sam 28 12 i vecina drustava ih je popapala pa se pripremam da im dam obicnu ili stimulativnu, o tome jos nisam odlucio.
Za sada sam zadovoljan sa ukupnom stanjem na pcelinjaku.Gubitci 5% za sada i nadam se da ih nece vise biti.
Neka nam je medno!!!
Stimulativne Pogace dodajte oko 15 februara .... et
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#783 Re: Pčelarstvo

safet_cucak wrote:
TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:Poštovanje svim pčelarima, i molba!
To su tacni nazivi filmova
nezz autori stoje u nazivu
znaci imas Vener Pcelarska farma u srbiji preko 2000 kosnica ,
Dragan Jevtic Srbija isto preko 800 kosnica
onda imas med na medu rodi to je pclearenje kroz mjesece za pocetnike
onda tehnika rada sa Lr-om to je jedna zena iz njemacke njen nacin pcelarenja i proizvodnje matica iz kojeg sam dooosta naucio prakticno pcelarstvo je Hatibovic kojega ne gotivite puno onda nezz hrvatsko pcelarstvo je neki hrvatski pcelar ...nezzz ime stvaci dok provjerim , odrzavanje jakih pcelinjih drustava je po principu Lebedeva tj vise matica u jednoj kosnici 4 ili 5 komada ,po 2 na jednom ramu sto kada sam vidjeo po meni je bilo nesto skroz novo itd , itd,,
Poštovanje!
Slabo ste razumjeli moje prijašnje pisanje. Kažete da ja ne gotivim puno g-dina Hatibovića. Ne! Ja čovjeka znam samo iz novina u kojima su ga napadali, a on kasnije dobio pohvale i diplome od Apimondie. A da znam nešto loše o njemu, rekao bih sigurno. Što se tiče DVD-ova, kažeš da ćeš pogledati još ko su autori i o čemu je i o kome riječ pa kad utvrdiš javi. Venera nemam, ni Hatibovića, niti Lebedovu, niti tu Njemicu - ostalo imam. I više. Ono što nemam, kupio bih. Ma, ne treba meni pameti, ali volim pogledati lijepe pčelinjake itd. Uostalom, samo jedna lijepa slika vrijedi 5-6 KM.
Pozdrav!
emir_du

#784 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:
emir_du wrote:Safete de nam malo sta napisi o svom nacinu pcelarenja da i mi sta naucimo besplatno. :D :D :-D
Prve pogace sa nozecidom dodao sam 28 12 i vecina drustava ih je popapala pa se pripremam da im dam obicnu ili stimulativnu, o tome jos nisam odlucio.
Za sada sam zadovoljan sa ukupnom stanjem na pcelinjaku.Gubitci 5% za sada i nadam se da ih nece vise biti.
Neka nam je medno!!!
Poštovanje, Emire!
A kupuješ li ili praviš pogače i procure li? Dodavao sam pogače, ali više ne. Ako je sve uredu s hranom u košnici, to prvo dodavanje je bilo bespotrebno, no čim poslije ove studeni otopli, pripremio sam pogače i dodaću jer logika i iskustvo govore da će matica tada već zalijegati jaja, a to je automatski veća potrošnja hrane i bojazan da iznenadna hladnoća ne uhvati pčele i onemogući im premještanje do hrane, tako da kraj punih okvira s medom društvo može umrijeti (dešavalo mi se to). Zato je važna pogača, tj. hrana iznad pčela, a ne sa strana, ona sa strana tek kasnije, kad krene proljeće, dođe na red. Kod mene su poboljšane Milerove B hranilice pa ja pogaču na mrežu mogu uvijek dodati bez otvaranja i uznemiravanja društava. Da li su i kod tebe ili pogaču stavljaš preko satonoša? Nemoj pomisliti da ti filozofiram, govorim najdobronamjernije i iz iskustva jer me do sada svašta klepilo po glavi i duši.
Srdačan pozdrav!
kupujem samo medicinske(sa nozecidom) a ostale pravim i znam sta je u njima.
To mi se upravo i desilo, da zbog legla koje nije htjela da napusti nije htijela da krene prema sredini rama i stradalo mi je drustvo sa pcelom na 5 ramova.
emir_du

#785 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

safet_cucak wrote:
Neka nam je medno!!!
Stimulativne Pogace dodajte oko 15 februara .... et

pogace su tu napravljene i ćekaju poboljsanje vremena da zauzmu svoje mjesto. Po svemu sudeci to nece ni biti prije 15,02
pčelar

#786 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:12, edited 2 times in total.
pčelar

#787 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:12, edited 1 time in total.
safet_cucak

#788 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

Kazes mala skola pclearstva kOliko ja vidim a vidim dobro ovdje vas ima masalah dosta ... bogami za svaku pohvalu ---
svaka cast Pcelarima iz cazina
pčelar

#789 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

safet_cucak wrote:Kazes mala skola pclearstva kOliko ja vidim a vidim dobro ovdje vas ima masalah dosta ... bogami za svaku pohvalu ---
svaka cast Pcelarima iz cazina
Hvala na čestitkama.
Ovi snimci su iz Velike Kladuše i škola je predviđena za pčelare početnike ali dolaze i ostali pčelari što je svakako za pohvalu. Danas je na predavanju bilo 97 pčelara i pčelarki. Predviđeno je da na kraju 20 polaznika kao početnici dobiju po dvije košnice sa pčelama i pčelarskom opremom, dok je u Cazinu odmah ograničeno na 25 polaznika i samo oni imaju pravo slušati predavanja koja izvode lokalni pčelari sa dva gostujuća predavača i ovi bi polaznici trebali dobiti po 3 košnice.
P.S. Ima li neko od forumaša da će sutra ili prekosutra u Gudovac kod Bjelovara na sajam ili idući vikend u Beograd da se vidimo tamo.
Pčelar
safet_cucak

#790 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

Najvjerovatnije da bih ja trebao u beograd na sajam ako ima neko prijevo pa da idemo grupno ako kod nekoga ima mjesta jer trebali bi mozda biti mjesta i kod mene pa ako bih isao javicu na forumu naravno
pčelar

#791 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

safet_cucak wrote:Najvjerovatnije da bih ja trebao u beograd na sajam ako ima neko prijevo pa da idemo grupno ako kod nekoga ima mjesta jer trebali bi mozda biti mjesta i kod mene pa ako bih isao javicu na forumu naravno
Hej Safete ako dođeš sutra u Beograd zvaću te da se vidimo jer imam broj. Nadam se da će još pčelara iz Sarajeva ići jer iz Zenice ide autobus kao i obično najorganizovaniji pčelari, a mislim da se ima šta čuti i vidjeti.
Neka nam je medeno zzzzzzzzzz
pčelar

#792 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:13, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#793 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

Cestitam.

Ovo je taman ko narodni univerzitet. Vjerujem da ce ovo donijeti isto hajra kao i kakve visoke nauke.
safet_cucak

#794 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

Jeli bilo izleta u beograd ako jeste molio bih iskustva slike zapise ... kako je prosao sajam posto ja nisam bio u mogucnosti da odem , posao se isprjecio u zadnjem momentu sam dobio veliku narudzbu rojeva + oprema tako da sam morao odmah preci na izradu opreme .... radi se za cikularom po cjelidan jedva malo navece ufatim da propricam sa vama ,,,
pčelar

#795 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Toto wrote:Cestitam.

Ovo je taman ko narodni univerzitet. Vjerujem da ce ovo donijeti isto hajra kao i kakve visoke nauke.
Hvala Toto.
Pa nadati se da će biti hajr od svega akobogda. Vjerovatno narod uvidio da mora zasukati rukave sam pa hoće da iskoristi besplatno obrazovanje. Kod nas u Krajini imaju takvi resursi medonosnog bilja kad bi se svaki drugi stanovnik bavio pčelarsvom nebi iscrpili sve. Poseban akcenat škole stavljen je na početnike pčelare mada je bilo i dosta onih sa iskustvom, i naravno kao najveći problem na falsifikatore meda i edukacija novih pčelara kako da se oni bore sa fasifikatorima jer na žalost jedan broj pčelara proizvodi otrov. Zato svi koji kupujete med provjerite dobro kod koga kupujete jer možda umjesto lijeka i hrane kupujete otrov.
Svako dobro vam želim.
pčelar
pčelar

#796 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:14, edited 1 time in total.
safet_cucak

#797 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

Na žalost na putu kod Dubice sletjeli sa ceste pa nismo stigli. Hvala bogu dragom nikom ništa nije bilo. Imaš dosta slika na facebooku u grupi pčelarstvo od Dine Cerića dosta lijepe slike pa pogledaj.
Kažu mnogi da je bilo fino, malo snijeg pokvario al opet je super. Meni jaran Radivojac iz Prijedora donio novi žurnal od Umeljića i Pčelar čiji sam pretplatnik. Idem akobogda idući vikend u Topusko (R. Hrvatska) gdje će biti dosta dobrih predavanja i polovinom marta u Celje (Slovenija) pa će se svašta novog naučiti. Prenijeću slikovito kako je bilo.
neka nam je medeno zzzzzzzzz[/quote]

Kada si vec spomenuo list pcelar najvjerovatnije da ce jedna stranica njegovog novog lista biti posvecena meni tj mom porodicneom pcelarstvu posalo sam slike ljudi su obecali nadam se da ce to i pretvoriti u djelo ...
safet_cucak

#798 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

postacu sutra slike na forum od lista ...nisam ima vremena veceras

.. :D :D :D :D
keno 83

#799 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

evo da se i ja prikljucim u ovu temu i pozdravim prisutne pcelare i zazelim vam svima uspjesnu pcelarsku buducnost, i mnogo mednih dana..ukratko da se predstavim zovem se keno iz capljine sam imam nesto kosnica..mogu reci da ovdje kod mene vec ima legla uveliko, da sam vec stavio prve pogacice poodavno, i da uskoro pocinjem sa stimulisanjem i secernim sirupom, samo jos vrijeme da se stabilizuje i sve ce biti ok.kakva je situacija kod vas imali gubitaka..eto za pocetak toliko pozdrav svima i medno....
-Romeo-

#800 Re: Pčelarstvo

Post by -Romeo- »

planiram u skorijoj budućnosti nabaviti par košnica za lične potrebe. iste namjeravam postaviti na vikendici u okolini sarajeva, a na koju dolazim sedmično (u okolini ima dosta šuma i livada). pitam se da li je dovoljno obilaziti ih sedmično, te koliko je izražena krađa košnica, odnosno smijem li ih ostavljati same..........
Post Reply