Evo i ja koristim priliku da ti čestitam, mada iskreno da sam imao priliku da te posavjetujem savjetovao bih te da ne kupuješ u jesen društva nego u proljeće. Razloga je mnogo, neiskustvo, pitanje jačine društava i rizik od umiranja pčelinjih društava što zna demoralisati pčelara početnika. Ali se ipak nadam uz tvoju veliku želju i tvog dobrog mentora da ćeš ipak akobogda zazimiti društva kako treba i da će pčelice akobogda dočekati proljeće i donijeti ti prve prinose. Sretno i da se još poveća broj pčelara u cijeloj BiH. Neka ti bude medeno.Macolaaa wrote:Pozdrav pcelarima![]()
Kao sto sam i najavio prije nekoliko stranica na ovom topicu i ja se dadoh u te vode, od kupljena 3 drustva sad imam 5, vlastorucno izgradjen natkriveni pcelinjak, kupljena gradja i stolarska kombinirka da se preko zime naprave kosnice za planirano prosirenje pcelinjaka sljedece godine i na kraju sto je najvaznije stekoh lijepog znanja u ovih par mjeseci, puno vise no sto sam iz knjiga procitao protekle godine, praksa je zakon![]()
Mislim da sam bio vrijedan
Pčelarstvo
Moderator: anex
-
pčelar
#726 Re: Pčelarstvo
-
Macolaaa
#727 Re: Pčelarstvo
Hvala na lijepim zeljama ali mali ispravak, tri drustva sam nabavio u sestom mjesecu a dva sam dobio razrojavanjem. Nego imam jedno pitanje za vas, da li radite sa LR polunastavcima i koja je njihova visina?
Pitam ovo jer od sljedece godine zelim medista raditi sa polunastavcima a hocu da izbjegnem da pravim ramove sam, jer sigurno se negdje mogu naruciti ramovi za polunastavak a ne znam njihovu visinu. Na netu sam naisao na razne dimenzije, 165mm, 155mm a negdje cak i145mm.
Pitam ovo jer od sljedece godine zelim medista raditi sa polunastavcima a hocu da izbjegnem da pravim ramove sam, jer sigurno se negdje mogu naruciti ramovi za polunastavak a ne znam njihovu visinu. Na netu sam naisao na razne dimenzije, 165mm, 155mm a negdje cak i145mm.
-
pčelar
#728 Re: Pčelarstvo
Nadam se da ćete akobogda uspjeti i želim vam to od srca. Pčelarim ja sa LR polunastavcima koje uglavnom koristim kao četvrta tijela za dobijanje čistog meda u saću (pčelinjeg voska) i po potrebi nekom društvu ako krene paša. Nisam siguran u mjere ali znam da je širina i dužina polunastavka jednaka širini i dužini nastavka, a visina je: prolaz za pčele između satonoše i poklopca 7 mm + vanjska visina poluokvira 137 mm + razmak ispod poluokvira do donjeg ruba polunastavka 3 mm, tako da sve skupa visina iznosi oko 147 mm. Nisam siguran pa provjerite.Macolaaa wrote:Hvala na lijepim zeljama ali mali ispravak, tri drustva sam nabavio u sestom mjesecu a dva sam dobio razrojavanjem. Nego imam jedno pitanje za vas, da li radite sa LR polunastavcima i koja je njihova visina?
Želim vam svako dobro.
-
NASERR
#729 Re: ggg
Slazem se s tobom i kod mene je situacija identicna i ja sa ocem radim oko pcela pogotovo kad je u pitanju vrcanje jer to smatram i najtezim djelom ovog zanata!!!!paquarette wrote:Zaista divna tema! Ne znam bas puno o pcelama, iako moj otac ima nekih 10-tak kosnica i pravo ih voli. Ono sto znam jeste da je posao otvaranja saca i vrcanja meda pravo smirujuci. To i radim svake godine da velikim zadovoljstvom. Inace sam iz juznog dijela nase drzave
, puno pozdrava!
-
pčelar
-
pčelar
#731 Re: Pčelarstvo
SAJMOVI PČELARSTVA
Evo drage forumašice i forumaši da Vas izvjestim da je II Sajam pčelarstva u Bihaću prošao skromno kako je i planiran. Bilo je 18 izlagača pčelinjih proizvoda sa kantona. Pčelari koji su izlagali (ja nisam) čini mi se da su malo podigli cijenu pa prodaja nije baš išla prema njihovim planovima. Narod obični kupuje med i njihov standard je mali, ukazivao sam im na taj faktor na početku. Znam da pravi pčelinji med vrijedi i više od tih 12 KM koliku su cijenu dogovorili ali su trebali imati i taj socio faktor jer je na sajam dolazio običan narod a ne po*uzije. Uglavnom sajam je i pored opće krize održao tradiciju i dogodine će akobogda biti nadamo se bolji uvjeti za njegovo održavanje.
Jučer sam bio u Beogradu na Tašmajdanskom sajmu pčelinjih proizvoda i primjetio sam da su kod njih cijene većine proizvoda mnogo jeftinije nego kod nas u BiH. Med za 10-20%, polen i do 50%, oprema do 30%...Na sajmu je održan okrugli sto kojeg su vodili Prof.dr. Jovan Kulinčević, Prof.dr. Zoran Stanimirović i dr. Rodoljub Živadinović gdje je bilo govora o CCD, od „Colony Collapce Disorder“ - 'poremećaj raspada kolonije Nadati se prema njihovim predviđanjima ako budemo imali jaka pčelinja društva, vodili računa o maticama, pravilnoj hrani, higijenskim pojilicama, ispravnim liječenjem i drugim stvarima da kod nas nebi trebalo da bude problema kao u SAD-eu.
Neka vam je svima medeno
Evo drage forumašice i forumaši da Vas izvjestim da je II Sajam pčelarstva u Bihaću prošao skromno kako je i planiran. Bilo je 18 izlagača pčelinjih proizvoda sa kantona. Pčelari koji su izlagali (ja nisam) čini mi se da su malo podigli cijenu pa prodaja nije baš išla prema njihovim planovima. Narod obični kupuje med i njihov standard je mali, ukazivao sam im na taj faktor na početku. Znam da pravi pčelinji med vrijedi i više od tih 12 KM koliku su cijenu dogovorili ali su trebali imati i taj socio faktor jer je na sajam dolazio običan narod a ne po*uzije. Uglavnom sajam je i pored opće krize održao tradiciju i dogodine će akobogda biti nadamo se bolji uvjeti za njegovo održavanje.
Jučer sam bio u Beogradu na Tašmajdanskom sajmu pčelinjih proizvoda i primjetio sam da su kod njih cijene većine proizvoda mnogo jeftinije nego kod nas u BiH. Med za 10-20%, polen i do 50%, oprema do 30%...Na sajmu je održan okrugli sto kojeg su vodili Prof.dr. Jovan Kulinčević, Prof.dr. Zoran Stanimirović i dr. Rodoljub Živadinović gdje je bilo govora o CCD, od „Colony Collapce Disorder“ - 'poremećaj raspada kolonije Nadati se prema njihovim predviđanjima ako budemo imali jaka pčelinja društva, vodili računa o maticama, pravilnoj hrani, higijenskim pojilicama, ispravnim liječenjem i drugim stvarima da kod nas nebi trebalo da bude problema kao u SAD-eu.
Neka vam je svima medeno
- mondo bizarro
#732 Re: Pčelarstvo
pozdrav pčelari i pčelice!
ja nemam pojma o pčelama, ali me zanima nešto pa se nadam da će mi neko odgovoriti.
preko ljeta izbacim kućne biljke bez cvjetova (npr palmu) na balkon. primijetila sam da nekoliko pčela cijelo ljeto dolazi na tu palmu (i druge biljke) i struže po njenom lišću (kažem struže, jer baš se čuje zvuk grebanja). i tako svaki dan.
zna li neko šta one to rade i za šta im to služi. baš me zanima.
hvala unaprijed!
ja nemam pojma o pčelama, ali me zanima nešto pa se nadam da će mi neko odgovoriti.
preko ljeta izbacim kućne biljke bez cvjetova (npr palmu) na balkon. primijetila sam da nekoliko pčela cijelo ljeto dolazi na tu palmu (i druge biljke) i struže po njenom lišću (kažem struže, jer baš se čuje zvuk grebanja). i tako svaki dan.
hvala unaprijed!
-
pčelar
#733 Re: Pčelarstvo
Lijep pozdrav mondo.bizzaromondo.bizzaro wrote:pozdrav pčelari i pčelice!![]()
hvala unaprijed!
Pokušaću vam ja odgovoriti. Pčele mogu da unose u košnice nektar iz cvijetova medonosih biljaka ali isto tako mogu da unose i medljiku i mednu rosu sa pupova, grančica i listova. Medljiku proizvode biljne uši koje sišući sok iz sprovodnih sudova nekih biljaka izbace jedan dio tih slatkih sokova (šećera) koji u vidu kapi ostaje na listovima koje onda pčele sišu i ližu i unose u svoje košnice koje dalje dodajući enzim invertazu obogaćuju i pretvaraju u med koji se zove medljikovac. Medna rosa nastaje od strane samih biljaka jer biljke u toku dana dok je temperatura veća putem korjena unesu mnogo vode i mineralnih materija i kad navečer zahladi jedan dio koji ostane višak ne iskorišten biljka putem otvora (stoma) sa donje strane lista (naličja) ispušta van preko listova, te kapi padaju na donje listove na koje dolaze pčele i to uglavnom prije podne dok ih sunčeve zrake ne osuše i predvečer. Inače pčelari to uglavnom znaju medljikovac nije dobar za zimovanje pčela ali je za ljudsku upotrebu jako kvalitetan. Dakle to što pčele traže na listovima jeste medljika koju su proizvele biljne uši ili medna rosa koju su izbacile same biljke kao višak tekućine.
Nadam se da sam vam uspio odgovoriti, ako još nešto treba nema problema neko će vam uvijek odgovoriti.
Svako dobro.
- ljubav_aha
#734 Re: Pčelarstvo
uh,vidm ispod tvog avtara pise,da je tvoj alokacije izmejdu dva uha,eh,pa tvoja lokacija defitivno u srednjem uhu,kad tako dobro cujesmondo.bizzaro wrote:pozdrav pčelari i pčelice!![]()
hvala unaprijed!
PCELAR BRAVO
- mondo bizarro
#736 Re: Pčelarstvo
pčelar, hvala za tako brz odgovor!
-
Eddis
#737 Re: Pčelarstvo
Selam i pozdrav svima a posebno Pčelaru, samo da pitam pošto već zima stiže koje su pripreme izvršene ili koje još treba izvršiti,bar ono osnovno što treba za prezimljavanje pčela?
-
pčelar
-
pčelar
-
vkvmajstor
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#741 Re: Pčelarstvo
Zna li neko gdje bih mogla kupiti maticnu mlijec u Sarajevu i koliko kosta?
-
pčelar
#742 Re: Pčelarstvo
Gdje god budete kupovali budite oprezni. Na pp ću vam poslati brojeve telefona od dvojice momaka pa se čujte snjima.Šeherzada wrote:Zna li neko gdje bih mogla kupiti maticnu mlijec u Sarajevu i koliko kosta?
Svako dobro
pčelar
-
pčelar
#743 Re: Pčelarstvo
Gdje god budete kupovali budite oprezni. Na pp ću vam poslati brojeve telefona od dvojice momaka pa se čujte snjima.Šeherzada wrote:Zna li neko gdje bih mogla kupiti maticnu mlijec u Sarajevu i koliko kosta?
Svako dobro
pčelar
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#744 Re: Pčelarstvo
Hvala na brojevimapčelar wrote:Gdje god budete kupovali budite oprezni. Na pp ću vam poslati brojeve telefona od dvojice momaka pa se čujte snjima.Šeherzada wrote:Zna li neko gdje bih mogla kupiti maticnu mlijec u Sarajevu i koliko kosta?
Svako dobro
pčelar
- safet_cucak
#745 Re: Pčelarstvo
ZNACI DVD OVI O PCELARSTVU SU I DALJE AKTUELAN OGLAS IMAM 10 DVD OVA PO CJENI KOMPLETA OD 50 KM INACE POJEDINACNO CJENA PO 1 DVD/U JE 7 KM SVE JE NA NASEM JEZIKU OD POCETNIKA DO PROFESIONALCA ......061810771 DOSTAVA LICNO ZA SARAJEVO ,A POSTOM ZA GRADOVE IZVAN SARAJEVA
PS... IZVINJAVAM SE STO SAM TOLIKO DUGO BIO ODSUTAN , VRJEME I OBAVEZE SU ME SPRJECILE DA BUDEM NA MENI NAJDRAZEM FORUMU POZDRAV SVI ZAINTERESIRANI NEKA ZOVU NA BR TELEFONA ILI SALJU PORUKE NA FORUMU
PS... IZVINJAVAM SE STO SAM TOLIKO DUGO BIO ODSUTAN , VRJEME I OBAVEZE SU ME SPRJECILE DA BUDEM NA MENI NAJDRAZEM FORUMU POZDRAV SVI ZAINTERESIRANI NEKA ZOVU NA BR TELEFONA ILI SALJU PORUKE NA FORUMU
- safet_cucak
#746 Re: Pčelarstvo
zar nema vise nikoga na ovome forumu ajmo pcelari kakva je bila godina jeli bilo meda ,,,,,kako ste zazimili pcele ,,,,safet_cucak wrote:ZNACI DVD OVI O PCELARSTVU SU I DALJE AKTUELAN OGLAS IMAM 10 DVD OVA PO CJENI KOMPLETA OD 50 KM INACE POJEDINACNO CJENA PO 1 DVD/U JE 7 KM SVE JE NA NASEM JEZIKU OD POCETNIKA DO PROFESIONALCA ......061810771 DOSTAVA LICNO ZA SARAJEVO ,A POSTOM ZA GRADOVE IZVAN SARAJEVA
-
pčelar
#747 Re: Pčelarstvo
ŠKOLA PČELARSTVA U BUŽIMU
Na prostoru USK-a do sada je održano nekoliko škola za pčelare, ali je ovo prva škola pčelarstva koja se održava u Bužimu. U petak 30.10.2009. godine u amfiteatru srednje škole u Bužimu otvorena je i otpočela sa radom pod nazivom "Škola za pčelare početnike" pod pokroviteljstvom IFAD IV projekta, a u organizaciji novoformiranog udruženja pčelara "Propolis" iz Bužima. Na čelu ovog udruženja nalazi se gospodin Nermin Porić kao novoizabrani predsjednik. Škola radi pod nadzorom Poljoprivrednog Zavoda USK-a na čijem čelu je Mr. Smail Toromanović koji je prisustvovao svečanom otvaranju Prve škole pčelarstva za pčelare općine Bužim. Svečanom činu otvaranja škole pčelarstva prisustvovao je i načelnik općine Bužim gospodin Mirsad Šahinović što sve govori da se radi o ozbiljnom projektu na ovim terenima USK-a. Samom početku škole za pčelare prisustvovao je veliki broj pčelara početnika ali i onih sa većim pčelarskim stažom Bužima ali i susjednih općina V. Kladuša, Cazin i Bos. Krupa. Predavač u ovoj školi pčelarstva je profesor Sulejman Alijagić iz Bos. Krupe koji radi u Velikoj Kladuši u prosvjeti i poznati predavač iz prethodnih škola koje su vodili Prof.dr. Nikola Kezić sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba i druge škole koji su zajedno vodili Mr. Mirjanić i Prof. Alijagić. Prema planu ova škola ima tri etape: teoretski dio nastave (predavanja) će trajati 30 sati, drugi dio vježbe 10 sati i treći dio praktični radovi na pčelinjaku 30 sati. Prema planu predviđeno je također da 20 najuspješnijih pčelara početnika dobiju po jednu košnicu sa pčelama i pčelarskom opremom kako bi nakon završene škole koja bi trebala da završi u Maju mjesecu 2010. godine samostalno mogu da pčelare sa košnicama koje će dobiti na poklon preko projekta IFAD IV a u suradnji sa Poljoprivrednim Zavodom USK-a i Mr. Smaila Toromanovića kao glavnom koordinatora ove škole pčelarstva u Bužimu. Velika draž ove škole jeste svakako Hasan Melkić čovjek koji je u Sloveniji proveo svoj životni vijek gdje je i penzionisan a sada živi u Bužimu. Naime Hasan koji je trenutno po drugi put otputovao na hadž ove godine, u Sloveniji je završio školu za pčelara i posjeduje certifikat za bavljenjem pčelarstvom i svakako svojim savjetima i iskustvom pomaže tokom realizacije ove škole pčelarstva. Hasan je inače jedan od najzaslužnijih osoba što je u Bužimu zaživjelo pčelarstvo i formirano novo udruženje pčelara "Propolis"

Hasan Melkić sa svojim priznanjem iz Slovenije

Hasanov pčelinjak u Sloveniji

Na prostoru USK-a do sada je održano nekoliko škola za pčelare, ali je ovo prva škola pčelarstva koja se održava u Bužimu. U petak 30.10.2009. godine u amfiteatru srednje škole u Bužimu otvorena je i otpočela sa radom pod nazivom "Škola za pčelare početnike" pod pokroviteljstvom IFAD IV projekta, a u organizaciji novoformiranog udruženja pčelara "Propolis" iz Bužima. Na čelu ovog udruženja nalazi se gospodin Nermin Porić kao novoizabrani predsjednik. Škola radi pod nadzorom Poljoprivrednog Zavoda USK-a na čijem čelu je Mr. Smail Toromanović koji je prisustvovao svečanom otvaranju Prve škole pčelarstva za pčelare općine Bužim. Svečanom činu otvaranja škole pčelarstva prisustvovao je i načelnik općine Bužim gospodin Mirsad Šahinović što sve govori da se radi o ozbiljnom projektu na ovim terenima USK-a. Samom početku škole za pčelare prisustvovao je veliki broj pčelara početnika ali i onih sa većim pčelarskim stažom Bužima ali i susjednih općina V. Kladuša, Cazin i Bos. Krupa. Predavač u ovoj školi pčelarstva je profesor Sulejman Alijagić iz Bos. Krupe koji radi u Velikoj Kladuši u prosvjeti i poznati predavač iz prethodnih škola koje su vodili Prof.dr. Nikola Kezić sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba i druge škole koji su zajedno vodili Mr. Mirjanić i Prof. Alijagić. Prema planu ova škola ima tri etape: teoretski dio nastave (predavanja) će trajati 30 sati, drugi dio vježbe 10 sati i treći dio praktični radovi na pčelinjaku 30 sati. Prema planu predviđeno je također da 20 najuspješnijih pčelara početnika dobiju po jednu košnicu sa pčelama i pčelarskom opremom kako bi nakon završene škole koja bi trebala da završi u Maju mjesecu 2010. godine samostalno mogu da pčelare sa košnicama koje će dobiti na poklon preko projekta IFAD IV a u suradnji sa Poljoprivrednim Zavodom USK-a i Mr. Smaila Toromanovića kao glavnom koordinatora ove škole pčelarstva u Bužimu. Velika draž ove škole jeste svakako Hasan Melkić čovjek koji je u Sloveniji proveo svoj životni vijek gdje je i penzionisan a sada živi u Bužimu. Naime Hasan koji je trenutno po drugi put otputovao na hadž ove godine, u Sloveniji je završio školu za pčelara i posjeduje certifikat za bavljenjem pčelarstvom i svakako svojim savjetima i iskustvom pomaže tokom realizacije ove škole pčelarstva. Hasan je inače jedan od najzaslužnijih osoba što je u Bužimu zaživjelo pčelarstvo i formirano novo udruženje pčelara "Propolis"

Hasan Melkić sa svojim priznanjem iz Slovenije

Hasanov pčelinjak u Sloveniji

Last edited by pčelar on 20/12/2009 11:13, edited 1 time in total.
-
Kraljica od Sabe
#748 Re: Pčelarstvo
Haj' ti meni, bolan, reci:mogu l' ja to, nekako, s košnicom na balkonu, majke mi, gotivila bi ih, ma dala bi im i sobu pride, eto, sam' da više ne plaćam med a jedem žele od maslačka, ili agdu: drage dame koje su pravile agdu za depilaciju znaju o čemu govorim, jah kako kristalizira ako se napravi u većoj količini, naoko, rek'o bi pravi med, helem, ni kristalizacija više ne pali... Suprug kupio kod mahmutovića 2 kg, da probam, 80%maslačak, medena "žica" o kojoj se govori kad su provjere meda u pitanju puca na 2,5 cm.. rekla sam: nikad više kod njih (na etiketi navedena imena supružnika, s jednim prezimenom
)
Tebi čestitke na temi. I, evo, da ne bi bilo zabune s ovom akacijom..
L'acacia, na francuskom, i njena verzija na turskom, akasya, znači: bagrem.
pčelar wrote:Ja sam greškom umjesto K ubacio aGacia oprosti.Dwndler wrote:Hoces li mi molim te objasniti koja je to biljka agacija? Je li to repica? Jer sam u Madjarskoj prosle godine vidio na pijaci da imaju hrpu tog meda,a i ovdje u Danskoj ima nekakvog slicnog, kojeg zovu med od akacije,a koliko ja znam, akacija je ona biljka sto lici na nekakvo drvo ili zbun i raste u Africi,a nekakva druga vrsta (malo googlo) je nesto sto lici ili se na danskom zove mimoza,pa te molim da mi makar otprilike objasnis o kojoj se biljci radi?
Akacia ili latinski naziv Acacia dealbata Link. je drvenasta biljka koja može narasti nekoliko metara a negdje je zovu i mimoza. Porijeklom je iz Australije i cvijeta polovinom februara marta mjeseca, a kod nas je ima najviše oko Save pa i mjesta u blizini Save pa su tako pčelari iz okoline Bosanske Gradiške vrcali taj med. Pčele ovu kako je neki zovu korovsku biljku posjećuju uglavnom zbog polena koji je tad najpotrebniji za razvoj legla ali unesu i nešto meda pa se tako ove godine posrećilo pčelarima da ga i vrcaju. Med od akacije nema neku vrijednost kao recimo lipov, bagremov, livadski... ali je bolji sto puta od onih medova što se prodaju na pijacama sa lažnim etiketama. Nisam ga probao pa nebih nekome uskratio nafaku ali svakako ako imaš nekog u okolini Gradiške nabavi pa probaj kakvog je okusa. Neka vam je medeno
-
pčelar
#749 Re: Pčelarstvo
"Haj' ti meni, bolan, reci:mogu l' ja to, nekako, s košnicom na balkonu..."Kraljica od Sabe wrote:Haj' ti meni, bolan, reci:mogu l' ja to, nekako, s košnicom na balkonu, majke mi, gotivila bi ih, ma dala bi im i sobu pride, eto, sam' da više ne plaćam med a jedem žele od maslačka, ili agdu: drage dame koje su pravile agdu za depilaciju znaju o čemu govorim, jah kako kristalizira ako se napravi u većoj količini, naoko, rek'o bi pravi med, helem, ni kristalizacija više ne pali... Suprug kupio kod mahmutovića 2 kg, da probam, 80%maslačak, medena "žica" o kojoj se govori kad su provjere meda u pitanju puca na 2,5 cm.. rekla sam: nikad više kod njih (na etiketi navedena imena supružnika, s jednim prezimenom)
pčelar wrote:Ja sam greškom umjesto K ubacio aGacia oprosti.Dwndler wrote:Hoces li mi molim te objasniti koja je to biljka agacija? Je li to repica? Jer sam u Madjarskoj prosle godine vidio na pijaci da imaju hrpu tog meda,a i ovdje u Danskoj ima nekakvog slicnog, kojeg zovu med od akacije,a koliko ja znam, akacija je ona biljka sto lici na nekakvo drvo ili zbun i raste u Africi,a nekakva druga vrsta (malo googlo) je nesto sto lici ili se na danskom zove mimoza,pa te molim da mi makar otprilike objasnis o kojoj se biljci radi?
Akacia ili latinski naziv Acacia dealbata Link. je drvenasta biljka koja može narasti nekoliko metara a negdje je zovu i mimoza. Porijeklom je iz Australije i cvijeta polovinom februara marta mjeseca, a kod nas je ima najviše oko Save pa i mjesta u blizini Save pa su tako pčelari iz okoline Bosanske Gradiške vrcali taj med. Pčele ovu kako je neki zovu korovsku biljku posjećuju uglavnom zbog polena koji je tad najpotrebniji za razvoj legla ali unesu i nešto meda pa se tako ove godine posrećilo pčelarima da ga i vrcaju. Med od akacije nema neku vrijednost kao recimo lipov, bagremov, livadski... ali je bolji sto puta od onih medova što se prodaju na pijacama sa lažnim etiketama. Nisam ga probao pa nebih nekome uskratio nafaku ali svakako ako imaš nekog u okolini Gradiške nabavi pa probaj kakvog je okusa. Neka vam je medeno
Hej Kraljice od Sabe (Belkisa) jako simpatičan post
Dosta šale sad ozbiljno ako imate kakvo imanje van grada uopće nije problem da vam dam savjet kako sami sebi da proizvodite med jer je to izgleda na žalost, jedina sigurnost kvalitete meda. Ja poznajem porodicu Mahmutović iz Cazina Ibrahim i njegova supruga uvijek su zajedno na sajmovima u Sarajevu ali ne bih komentarisao ni njihov ni bilo čiji drugi med. Stojim iza svog meda (lipov i livadski) ispod padina planine Grmeč USK. Na žalost na tržištu je sve više falš medova i mislim da mi na USK-u jedini smo javno objavili imena falsifikatora a biće ih još akobogda jer samo tako se možemo boriti protiv trovača ljudi, dok u ostalim dijelovima BiH svi šute a neki "mute".
Bagrem ima latinski naziv Robinia pseudoacacia dok akacia ima latinski naziv Acacia dealbata i ono "pseodoacacia" potječe od naziva pseudos=krivi, lažni, a akakia=akacia; lažna akacia pa ih otuda ljudi i mjenjaju, Čak imaju i različite cvjetove što se vidi na slikama i uspjevaju na različitim tlima, ali obje medonosne biljke. Slike sam posudio iz knjige "U svetu cveća i pčela" od mog prijatelja Veroljuba Umeljića kojeg upoznah jesenas na tašmajdanskom sajmu pčelarstva u Beogradu.
Bagrem

Akacia

-
pčelar