Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
70% drustava je sa po 5 ramova legla
20%drustava je sa po 4 rama legla
ostale na 3 rama, osim jednog drustva koje zaposjeda 6 ulica cija je matica proizvedena tihom smjenom koja uopce nema leglo(a kraljica je prisutna)ostavio sam ga jos par dana i ako nebude legla slijedi mu spajanje.
Drustva imaju dovoljno hrane od 8 do 10 kg + obogacena pogaca iz vlastite proizvodnje.
Na osnovu stanja u kosnicama ja sam zadovoljan sa istim jos samo da nas posluzi vrijeme i od boga zdravlje pa como se i osladiti ove godine.
70% drustava je sa po 5 ramova legla
20%drustava je sa po 4 rama legla
ostale na 3 rama, osim jednog drustva koje zaposjeda 6 ulica cija je matica proizvedena tihom smjenom koja uopce nema leglo(a kraljica je prisutna)ostavio sam ga jos par dana i ako nebude legla slijedi mu spajanje.
Drustva imaju dovoljno hrane od 8 do 10 kg + obogacena pogaca iz vlastite proizvodnje.
Na osnovu stanja u kosnicama ja sam zadovoljan sa istim jos samo da nas posluzi vrijeme i od boga zdravlje pa como se i osladiti ove godine.
MEDNO svima!
Emire svaka čast ja još nisam stigao da napravim detaljan pregled. Malo se bojim vremena još pohladno, al sam očistio podnjače, "bacio" pogled na društva, ustanovio da je sve hvala bogu dragom u najboljem redu, dao pogače i čekam malo toplije vrijeme a baš danas kod nas snijeg i jako hladno. Ono što je najvažnije "instalirao" sam higijenske pojilice davno jer su one jako važne ne samo kao izvor vode već i dobra zaštita od nozemoze i drugih bolesti.
Neka nam svima akobogda bude medeno i zdravo.
pčelar
Neki dan na RTRS bi u poljoprivrednoj emisiji prilog iz Brčkog, pa onaj jedan pčelar priča. Izračunao da mu se isplati držati pčele ako ima najmanje 70 košnica. Tamo se organizovali poljoprivrednici (Voćari i ostali) i pčelari da na vrijeme prskaju voće i ostalo, a da pčelari imaju informaciju kada se šta prska. Kaže, 2007. g. imao pomor pčela jer su voćari bespotrebno (Zakasnili) prskali voće. Totalna šteta mu bila te godine. Dobar prilog RTRS-a.
Pošto ja pojma nemam, volio bih vidjeti vaše pčelarske komentare.
PipiDugaDevetka wrote:Neki dan na RTRS bi u poljoprivrednoj emisiji prilog iz Brčkog, pa onaj jedan pčelar priča. Izračunao da mu se isplati držati pčele ako ima najmanje 70 košnica. Tamo se organizovali poljoprivrednici (Voćari i ostali) i pčelari da na vrijeme prskaju voće i ostalo, a da pčelari imaju informaciju kada se šta prska. Kaže, 2007. g. imao pomor pčela jer su voćari bespotrebno (Zakasnili) prskali voće. Totalna šteta mu bila te godine. Dobar prilog RTRS-a.
Pošto ja pojma nemam, volio bih vidjeti vaše pčelarske komentare.
Svako dobro PipiDuga Devetka.
Ovo je svakako jedan od jako važnih segmenata kod nas pčelara. Na žalost kod nas u BiH ne postoji zakonska regulativa koja to uređuje, jer i voćari imaju pravo da zaštite svoje voćke. Jedino rješenje za sad jeste da mi pčelari naše komšije/susjede zamolimo da nam jave kad planiraju da vrše prskanje voćki ili drugih kultura, pa da mi na kraće vrijeme zatvorimo leta na košnicama, a istovremeno mi im damo na poklon koju kilu meda ili još bolje njih naučimo da pčelare pa će se tako između nas uspostaviti simbioza na četverostranu korist, nas, voćara, voćki i pčela.
Neka nam je svima medeno
Svaka čast Emire jedan momak iz Sarajeva traži dosta rojeva sa deset okvira da kupi pa ako imaš da ti kasnije pošaljem broj telefona da stupiš u kontakt snjim.
Svako dobro.
emir_du wrote:Pa nema sad rojeva, jedino drustva na dva korpusa jedno 20-30 komada za prodati.A ti znas da je tome cijena oko 200 km.
Ma znam da nema rojeva čovjek traži tijela od 4-5 okvira sa leglom ostalo hrana i on daje svojih 10 okvira pčelaru novih i naravno da je to pravo društvo i da se treba naplatiti. I kod nas se kreće ta cijena ali ja ne bih prodao nema tih para. Ako imaš nekog da bi prodao javi se na pp da ti dam broj telefona da ljudi zarade kome je potreba.
upsala wrote:Pozdrav svima!Imam 10 košnica,i ove godine namjeravam prvi put koristiti Hanemanove rešetke.Da li ih koristite,i kakva su vam iskustva?
Hanemanove rešetke se ne moraju koristiti ali su svakako poželjne posebno pred glavnu pašu. Ja ih koristim i svako društvo (55) ima svoju. Ono što bih vam ja preporučio, ne znam za ostale a to je da svaka rešetka bude uokvirena i da na njoj ima pomoćno leto od nekih 10-tak cm što uveliko pomaže tokom vrućina pri rashlađivanju a veliki broj pčela izlazi pa i ulazi iz paše direktno kroz to gornje leto. Ona ustvari služi samo da se matica ograniči na donje plodište za vrijeme glavne paše jer je cilj da tad ima što manje otvorenog legla a samim tim i manje pčela sa obavezama unutar košnice oko hranjenja legla, i naravno onda je veći broj pčela na ispaši i imamo veće prinose.
U fazi sam nabave topionika za vosak.
Pa bih molio da mi javiš gdje si nabavio Logarov topionik i po kojoj cijeni?
Ima li netko iskustva sa električnim topionikom RadoMED http://www.radomed.net/proizvodi3.htm ?
Može se nabaviti u Sjemenarni Mostar cijena ispod 800 KM.
Evo jedna stranica o pcelarstvu u cijem nastanku sam i ja ucestvovao, pa ako vam nije problem, posjetite je. Stranica dobije oko jedan ili dva clanka sedmicno, a ako imate pitanja o pcelarstvu mozete ih poslati na e-mail adresu.
Prema električnom sam skeptičan jer se u katalogu spominje da utičnica mora imati dobro uzemljenje.
Mogućnost strujnog udara mi nije prihvatljiva ako postoji kvalitetna alternativa.
Dođe li topionik spreman za plin ili treba raditi dodatne preinake?
Za koliko vremena se istopi 20 okvira?
Neka bude mednije nego lani a cjena meda nek ostane ista
Pozdrav pcelarima, evo nakon dosta procitane literature i upoznavanja sa pcelarstvom preko foruma odlucih se da se malo podjem baviti sa istim. Moje pitanje za iskusne pcelare sa koliko kosnica i drustava da podjem i kako nabaviti iste i sto najvise moram paziti pri nabavci.
Zamolio bi ako znate nekog ko prodaje drustva i kosnice da mi javite na pp.
Macolaaa wrote:Pozdrav pcelarima, evo nakon dosta procitane literature i upoznavanja sa pcelarstvom preko foruma odlucih se da se malo podjem baviti sa istim. Moje pitanje za iskusne pcelare sa koliko kosnica i drustava da podjem i kako nabaviti iste i sto najvise moram paziti pri nabavci.
Lijep pozdrav Macola.
Prema literaturi, što naravno ne mora značiti u svakom pojedinačnom slučaju nije poželjno u početku krenuti sa više društava. Razloga je više, nema se dovoljno iskustva pa ako se desi kakav belaj demorališe pčelara i teško počinje ponovo. Preporučuje se u početku kretati sa 3-5 košnica, kažem što ne mora značiti u vašem slučaju, ali je pravilo ako se počne pčelariti sa jednim tipom bilo LR, DB, AŽ ili neki drugi tip košnice da se nastavi sa tim tipom košnica jer su različita pravila pri rukovanju raznim košnicama pa se miješaju ako se radi sa dvije ili više vrsta košnica. Pri nabavci košnica svakako je poželjno da povedete sa sobom nekog iskusnog pčelara koji zna šta treba gledati kod košnice kad je otvori.
U kojem dijelu BiH se nalazite pa da vam preporučimo nekog koga poznajemo jer nas ima iz raznih krajeva BiH pa i šire na ovom forumu.
Neka vam je medeno i uspješno pčelarstvo.
Evo par fotografija sa nedeljnog obilaska pcelinjaka. Slikao sam jedno drustvo slucajnim odabirom i vidi se da su ove godine pcelice strasno vrijedne. Samo jos da budu tako vrijedne kada zamedi.
Medno svima.
Macolaaa wrote:Pozdrav pcelarima, evo nakon dosta procitane literature i upoznavanja sa pcelarstvom preko foruma odlucih se da se malo podjem baviti sa istim. Moje pitanje za iskusne pcelare sa koliko kosnica i drustava da podjem i kako nabaviti iste i sto najvise moram paziti pri nabavci.
Lijep pozdrav Macola.
Prema literaturi, što naravno ne mora značiti u svakom pojedinačnom slučaju nije poželjno u početku krenuti sa više društava. Razloga je više, nema se dovoljno iskustva pa ako se desi kakav belaj demorališe pčelara i teško počinje ponovo. Preporučuje se u početku kretati sa 3-5 košnica, kažem što ne mora značiti u vašem slučaju, ali je pravilo ako se počne pčelariti sa jednim tipom bilo LR, DB, AŽ ili neki drugi tip košnice da se nastavi sa tim tipom košnica jer su različita pravila pri rukovanju raznim košnicama pa se miješaju ako se radi sa dvije ili više vrsta košnica. Pri nabavci košnica svakako je poželjno da povedete sa sobom nekog iskusnog pčelara koji zna šta treba gledati kod košnice kad je otvori.
U kojem dijelu BiH se nalazite pa da vam preporučimo nekog koga poznajemo jer nas ima iz raznih krajeva BiH pa i šire na ovom forumu.
Neka vam je medeno i uspješno pčelarstvo.
Hvala na lijepim zeljama, inace javljam se i Livna pa eto ako nekog poznajete gdje mogu nabaviti par kosnica sa drustvima bio bih vam zahvalan (naravno ne mora biti iz Livna, danas je svjet mali)
Bosanac sa dna kace wrote:ja imam jedno pitanje:
-da li je moguce da neke druge pcele dodju i ''kradu'' med?
naravno.. kad pcelar govori o "tudjici" (neko kaze i grabez) onda se dogadja upravo to.. zato postoje "straze" u svakoj kosnici.. ali ako je navala zestoka, onda se moras i ti ukljuciti u odbranu.. negdje sam cito da je najlakse spuzvom namocenom u petrolej premazati sve otvore na kosnici.. tako da grabez namah prestaje..