Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#376 Re: Pčelarstvo

Post by Nosferatu »

Veceras mi mati javi da je umro veliki pcelar sa USK regije..

El-Fatiha...

A ti pcelar nastavi da pises, ima ljudi koji citaju ali se ne javljaju puno...
pčelar

#377 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Nosferatu wrote:Veceras mi mati javi da je umro veliki pcelar sa USK regije..

El-Fatiha...

A ti pcelar nastavi da pises, ima ljudi koji citaju ali se ne javljaju puno...
Ne znam ko je u pitanju jel možda Dedić, nisam u toku. Ako jeste neka mu Uzvišeni podari lijepi Dženet a nama običnim pčelarima da slijedimo njegov pčelarski put.
pčelar

#378 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

ljubav_aha wrote:Med uspješno i brzo liječi opekotine

Image

Liječenje opekotina s medom iz vlastite kuhinje moglo bi omogućiti brže zacjeljivanje u odnosu na otopine koje se u takvim slučajevima koriste u zdravstvenim ustanovama, zaključila je skupina naučnika sa Novog Zelanda.
Istraživači sa Univerziteta u Aucklandu proučavali su podatke iz 19 studija u kojima je sudjelovalo više od 2.500 pacijenata sa različitim ranama.

Oni su, naime, otkrili da je zahvaljujući korištenju meda skraćeno vrijeme oporavka za pacijente s blagim povredama, u poređenju s korištenjem popularnih gaza i konvencionalnih krema.

"Dobivene rezultate svakako uzimamo s rezervom, ali čini se da med zaista može ubrzati proces zacjeljivanja pojedinih opekotina", objasnio je vođa studije, doktor Andrew Jull.

Još uvijek je nejasno na koji način med djeluje na rane, ali prema mišljenju naučnika med se izgleda uspješno bori s infekcijama i pomaže tijelu da ukloni mrtvo tkivo.

Antički Grci i Egipćani su često koristili med kao ljekovito sredstvo protiv opekotina i upala.

( --- NO LINKS ---/Sarajevo-x.com )
Ništa za dodati već zahvalnost što mi uljepšavate temu i koristite što više meda ne samo u ishrani već kao lijek pa i kozmetiku. :bih:
Leonid Breznjev

#379 Re: Pčelarstvo

Post by Leonid Breznjev »

neki dan primjetih mali pcelinjak.. :D pa da podijelim sa vama, mozda ce nekom i biti drago, ja ovaka jos nisam vidjo... :D

Image

Image

Image

Image

:)
pčelar

#380 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

:bih:
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:24, edited 1 time in total.
Josip.K

#381 Re: Pčelarstvo

Post by Josip.K »

Veliki pozdrav svima, jako mi se sviđa tema, i zahvaljujem se Pčelaru na jako opširnom opisu ovog jako lijepog zanimanja. Ja sam iz Kiseljaka kod Sarajeva i jako sam zagrijan za pčelarstvo.... pošto bi ja odmah počeo sa ekološkim načinom držanja zamolio bih Pčelara da mi koliko je u mogučnosti pomogne sa savjetima tj. oko nabavke eko satnih osnova i lijekova na prirodnoj bazi . unaprijed se zahvaljujem...
pčelar

#382 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

:bih:
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:25, edited 1 time in total.
Josip.K

#383 Re: Pčelarstvo

Post by Josip.K »

Hvala puno na odgovoru.... E sad da malo objasnim, ja radim i solidno zarađujem, pčelarenje me je uvijek pomalo zanimalo, pa sada sam odlučio da počnem na proljeće, ali samo da napomenem da mi za sada nije važna prodaja meda niti bilo kakav profit od toga. Hoču da počnem čisto iz ljubavi na prvi pogled prema pčelama...sve sto bude prinosa meda i ako ga bude to cu pokloniti. zato me zanima proizvodnja pravog prirodnjo meda u kojem nema ni trunke hemije. ne mora to sada biti ono baš organski, ali bi volio da ako je ikako moguce izbjegnem lijekove koji su štetni za med i pčele... pa ako si u mogučnosti da mi daš savjet kako da počnem, za sada imam 3 nove LR košnice rojeve ću dobiti na proljeće..... :bih:
pčelar

#384 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Josip.K

#385 Re: Pčelarstvo

Post by Josip.K »

Hvala na savjetu... Samo nesto jos da te pitam: ako sada u ove svoje ramice stavim ove satne osnove sto se prodaju u poljoprivrednoj apoteci ,dali ce to utjecati na kvalitet tj zdravlje meda..? i dali u tim satnim osnovama ima nesto sto je stetno?
emir_du

#386 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Josipe, ja sam ti blizu(u Gomjonici) sa pcelinjakom pa ako sta mogu pomoci tu sam.
pozdrav i za tebe pcelaru i za cijelu krajinu. :P
Josip.K

#387 Re: Pčelarstvo

Post by Josip.K »

emir_du wrote:Josipe, ja sam ti blizu(u Gomjonici) sa pcelinjakom pa ako sta mogu pomoci tu sam.
pozdrav i za tebe pcelaru i za cijelu krajinu. :P
super! ajde kada budes dolazio na Pčelinjak , javi mi pa da dodjem vidjeti ;)
pčelar

#388 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
pčelar

#389 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:26, edited 2 times in total.
Asmara

#390 Re: Pčelarstvo

Post by Asmara »

Ne znam je li već neko dao ovaj savjet, oprostite ako jest...

Protiv akni
Čajna kašika meda i velika kašika cimeta, jako dobra maska za piling i odstranjivaje akni i mitesera.

Propolis:

20% rastvor propolisa u vazelinu liječi, da prostite, hemeroide, hrani suhu kožu i liječi pukotine kože na petama, ma ljudi ja sve mažem što stignem...

Za sladokusce:

kriška bavarca sa puterom i medom uz šolju mlijeka, odličan početak dana... :razz: mljac, mljac... :thumbup:
pčelar

#391 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Asmara wrote:Ne znam je li već neko dao ovaj savjet, oprostite ako jest...

Protiv akni
Čajna kašika meda i velika kašika cimeta, jako dobra maska za piling i odstranjivaje akni i mitesera.

Propolis:

20% rastvor propolisa u vazelinu liječi, da prostite, hemeroide, hrani suhu kožu i liječi pukotine kože na petama, ma ljudi ja sve mažem što stignem...

Za sladokusce:

kriška bavarca sa puterom i medom uz šolju mlijeka, odličan početak dana... :razz: mljac, mljac... :thumbup:
Ma samo ti piši nije niko do sada dao takav savjet, a i da jeste gradivo se bolje savlada ako se ponavlja.
Vidi se po tenu tvoje kože da koristiš prirodne maske ;-) samo još fali da se udružiš u neko udruženje pčelara i super.
Također ovaj recept za jutarnji doručak ti je super :bih:
Neka ti je medeno svako jutro.
Pčelar
emir_du

#392 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Josipe, napisi broj mob. pa ti se javim kad budem dolazio na pcelinjak. Vjerovatno za vikend. :run:
Josip.K

#393 Re: Pčelarstvo

Post by Josip.K »

EVO TI BROJ NA PRIVATNOJ PORUCI , POZDRAV I VIDIMO SE ;)
Trut

#394 Re: Pčelarstvo

Post by Trut »

Pozdrav svima,
I ja sam pcelar od ove sezone i imam 5 drustava koje sam nabavio kao rojeve a jednu starku vjestacki razrojio.Ova sezona mi je za ucenje/uskoro cu i na tecaj/ a slijedecu se budem insAlah sirio za novih 20-30 rojeva.
Tako da mi treba svaka informacija koja mi moze pomoci da sto bolje startam peci svoj pcelarski kruh.Nadam se sa sto manje kora.
Idemo ko zna,sta im sada treba? Ja im stavljam pogace a nisam im uzo nista meda ove sezone,da bi lakse izzimile.
Treba li jos nesto?
Takodjer i prakticne savjete za uspostavu stacionarnog pcelinjaka trebam...
Inace,vec sam se navikao i sprijateljio sa pcelama a cini mi se da su se i one navikle jer me ne ganjaju i miroljubive su a znam da su me ganjale 100 metara kad sam razrojavo starku i stigle me pa ujele.Sad su mirne jer valjda ne biju ruku koja im donosi pogace.... :run:
emir_du

#395 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Dobro dosao, trute!
Nisi nam napisao gdje pcelaris odnosno gdje ti se pcelinjak nalazi.
Jesi li pregledao drustva i koliko imaju meda.
Dali je prestalo leglo i jesu li ti sva drustva sa maticama(da nije neka slucajno stradala). :P
Sa vise informacija sa tvoje strane, mozes dobiti i neke savjete.
Last edited by emir_du on 24/10/2008 18:23, edited 1 time in total.
emir_du

#396 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Josipe, uzeo sam broj i javim ti se sutra oko podne najvjerovatnije.
Josip.K

#397 Re: Pčelarstvo

Post by Josip.K »

ja radim do 14 :30 hoces li biti na pcelinjaku tada...imas li msn?
emir_du

#398 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Nije problem, bit cu do mraka.
A radi tebe cu ostati i po mraku ako treba.Ha ha sala mala.
Vidimo se sutra.
Trut

#399 Re: Pčelarstvo

Post by Trut »

emir_du wrote:Dobro dosao, trute!
Nisi nam napisao gdje pcelaris odnosno gdje ti se pcelinjak nalazi.
Jesi li pregledao drustva i koliko imaju meda.
Dali je prestalo leglo i jesu li ti sva drustva sa maticama(da nije neka slucajno stradala). :P
Sa vise informacija sa tvoje strane, mozes dobiti i neke savjete.
Bolje tebe nasao,
Pcelinjak se nalazi u istocnoj Bosni,60ak km istocno od Sarajeva.
Nisam pregledao detaljno drustva ali povrsno jesam i pcele mi izgledaju vrlo zdrave i nabildane.Imale su cijelo ljeto od aprila i maja do sada da sebi sakupe zimnicu i valjda su sakupile a nisam gledo.
Mislim da sve imaju matice jer su mirne i zuje kao da imaju matice.Dakle,nije nijedna stradala a vecina su mlade matice jer sam pri razrojavanju starke odsijekao vrhove maticnjaka i upustio mlade matice u rojeve.
Ja ne mislim uznemiravat pcelice do proljeca osim sto im dajem pogace na mreze(AD),prihranjivao sam ih sirupom do 15.09. i pokrio sam ih limom da ne zakisnjavaju poletaljke.
Daj ti meni opstih savjeta za sirenje pcelinjaka na proljece ako vec nemas nesto posebno rec za ovih 5 drustava.
Npr. Da li da im nastavim davat pogace cijelu zimu?
emir_du

#400 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Po mom misljenju,ako imaju dovoljno hrane za pogacu ti je kasno jer iscrpljujes zimsku pcelu.
Pogace se u pravilu dodaju krajem januara ili pocetkem februara i to prva pogaca sa lijekom protiv nozemoze od 500gr.
Pcele do tada nece potrositi vise od 4-5 kg meda tako da bih ja te pogace izvadio i iebih iscrpljivao pcele,jer iscrpljene nece biti u stanju odgojiti prvo leglo koje krece vec u februaru.Vjerovatno si u sirup kod prihrane dodavao nozecid.
Nisi rekao dali si tretirao protiv varoe i kad i sa kojim sredstvom.
Pcelinjak negdje oko rogatice, na kojoj je nadmorskoj visini? Koju si literaturu koristio prilikom samoobuke?
Gdje nabavljas opremu (sanduke, ramove i ostalo) i po kojoj cijeni.
Sve sto planiras trebas poceti nabavljati da imas spremno za proljece.
Po ovome sto ti kazes, zakljucio sam da i dogodine ides na meso a ne na med.Dakle,hoces da siris pcelinjak i ja ti zelim da to bude uspjasno.
Nacin na koji ja to radim je jednostavan i pcele izgrade sanduk satnih osnova za7-10 dana.To cu ti opisati drugi put kad budem imao vise vremena kao i nacin izbora mjesta za pcelinjak.
Pa neka ti je madno.
Post Reply