Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
janje_

Post by janje_ »

nelo wrote:Da li je moguce vizuelno prepoznati pravi med, npr. ja hocu da kupim i gledam vishe tegli meda?
da li uzeti onaj koji izgleda kao maslo ili onaj sto je vishe tecan, iako pretpostavljam da je agregatno stanje meda ovisi o temperaturi u kojoj se cuva, i na koji bi nacin neko sa iskustvom donio odluku po ovom pitanju.
Dakle cisto par savjeta za obicne smrtnike, a ovo je bitna stvar jer se susrecem sa ovim problemom vise puta godisnje.....
Unaprijed Hvala!!!!
cist med, bez obzira na sortu (maslacak, bagrem, livadski, sumski, ..) se u neka doba mora stisnuti (kristalizacija). neki prije, neki kasnije. med od maslacka je poznat po tome sto se stisne vrlo brzo i pravo je "maslastog" agregatnog stanja.

znam da ima masina koja med odmah nakon vrcanja "promijesa" u mednu kremu, i takav med se nikad ne stisne.

ako u medu ima secera, secer se ubrzo natalozi na dnu galona i uglavnom od tog treba drzati ruke..

za onako jednu odokativnu probu dovoljno je uzeti meda na kasiku i pustiti da curi.. "zica" kod pravog meda bi trebala da dostigne nekih 50-60cm..
janje_

Post by janje_ »

pjega wrote:otac mi se bavi pcelarstvom. pocelo davno nekada kao hobi i sada ide u smjeru da bude nesto vise. moram samo dodati da dok je to veoma interesantan hobi/zanimanje, ima tu puno vise posla nego se cini. nije to u fazonu lovu iz dzepa, kupim kosnice, i sjedim dok one prave med.

to ja samo onako laicki za one koji bi se evenutalno mogli zeznuti pa pomisliti takvo sto. :)

pcelar, mozda bi bilo zanimljivo da nam das mali opis rada, utrosene paznje i vremena i raznih odgovornosti koje ima jedan pcelar prema 'bajicama' :)
u zivotu pcelara, avgust je u biti nova godina. tu pocinje priprema za zimu i tu svaki dan mora da se visi u pcelinjaku. pcelama se daje hrane, pocinje tretiranje kojekakvim kiselinama, itd..

pocetak sezone je isto tako turbulentan, jer se mora paziti na hrpu stvari. prva zetva je uvijek maslacak.

u zadnjih par godina zetva maslacka, lipe i bagrema je skoro potpuno izostala zbog losih vremenskih uslova (kad je kisa, pcele ne izlazi vani, a isto tako ni kad je hladno.. pcelar zna garant koliko stepeni treba da bi pcele izalse van)..

vrcanje meda je zahtjevan poso i dobro je ako se tu sakupi ekipa od barem troje ljudi.

pcela znaju brinuti o sebi, ali ako ih prepustite same sebi, onda ne mozete racunati na nekakav ozbiljan prinos.. potrebno je puno truda i zalaganja i paznje..

a zima se uglavnom koristi za pripremanje "sudja" za sljedecu godinu.. sanduci, okviri, nukleusi, satne osnove.. sve po mogucnostima..
pčelar

Post by pčelar »

nelo wrote:Da li je moguce vizuelno prepoznati pravi med, npr. ja hocu da kupim i gledam vishe tegli meda?
da li uzeti onaj koji izgleda kao maslo ili onaj sto je vishe tecan, iako pretpostavljam da je agregatno stanje meda ovisi o temperaturi u kojoj se cuva, i na koji bi nacin neko sa iskustvom donio odluku po ovom pitanju.
Dakle cisto par savjeta za obicne smrtnike, a ovo je bitna stvar jer se susrecem sa ovim problemom vise puta godisnje.....
Unaprijed Hvala!!!!
Jedini način vizuelnog razlikovanja pravog od falš meda jeste kristalizacija meda jer samo pravi med može kristalizirati a to je ono što narod pogrešno razumije pa kaže da se med "ušećerio" i narod iz ne znanja smatra da je to lažni med, dakle samo taj način to je ono kad je med kao margarin tad budi siguran 100% da je to pravi med. Inače za bagremov med treba oko godinu dana da se kristalizira a sve ostale najviše nekoliko mjeseci što znači med koji ti sad gledaš na pijaci MORA biti kristaliziran ("ušećeren") osim ako neko zahtijeva da se dekristališe što se čini na temperaturi ne većoj od 40 celzijevih stepeni. Sretno i medno. Pčelar
pčelar

Post by pčelar »

Citizen-X wrote:Moram priznati, obzirom na opis, da sam odmah pozelio da se bavim ovim hajdemo reci hobijem.

Meni takvo nesto i treba, da se moze pristojno zivjeti, solidno i smireno, samo treba fin komad zemlje i nesto novca da se pokrene.

A kad sam vec kod novca, koliko treba da se ulozi i sta je potrebno uopste da bi se zapocelo sa pcelarstvom.

Inace mene jako fascinira ta mogucnost zivljenja od onoga sto priroda daje, neizmjerno volim ono sto je od Boga dato, koliko mogu cuvam.
Tema je maestralna, u moru idiotskih. Svaka cast pcelaru, svako ti dobro zelim i ostalim posjetiocima ovog podforuma.

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:28, edited 1 time in total.
pčelar

Post by pčelar »

uvjek dobar gost wrote:Okvirne cijene koga zanimaju su :
Pčelinje društvo oko 110 KM
Satne osnove 1KG oko 11 KM
Košnice LR oko 90 KM
Ručna vrcaljka za med oko 230 KM

Rentabilnost odnosno neki prihod se osjeti kad se dogura do trideset košnica.

Tema je konkretna
Uvijek dobar gost vidim da se dobro razumiješ oko pčerastva pa bi mi bila čast da napišeš baviš li se ti pčelarstvom, gdje pčelariš, sa kojim tipom košnice, na kojoj ispaši koji su prosječni prinosi...sretno
pčelar

Post by pčelar »

Qwert wrote:Kazu, da se pravi med mora useceriti. Onaj sto sam ja uzeo nikako :-) i nekako taman...pcelaru... :D
Pravi med se mora "ušećeriti" ili kristalizirati nakon određenog vremena a jedino bagremu treba do godinu dana da se kristalizira a ako je to taman med ne znam gdje si kupio/kupila može biti kesten ili šumski med. Ako ima gorak okus onda je sigurno kestenov ali se opet trebao do sad kristalizirati. :-)
pčelar

Post by pčelar »

pjega wrote:otac mi se bavi pcelarstvom. pocelo davno nekada kao hobi i sada ide u smjeru da bude nesto vise. moram samo dodati da dok je to veoma interesantan hobi/zanimanje, ima tu puno vise posla nego se cini. nije to u fazonu lovu iz dzepa, kupim kosnice, i sjedim dok one prave med.

to ja samo onako laicki za one koji bi se evenutalno mogli zeznuti pa pomisliti takvo sto. :)

pcelar, mozda bi bilo zanimljivo da nam das mali opis rada, utrosene paznje i vremena i raznih odgovornosti koje ima jedan pcelar prema 'bajicama' :)
z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:28, edited 1 time in total.
pčelar

Post by pčelar »

paquarette wrote:Zaista divna tema! Ne znam bas puno o pcelama, iako moj otac ima nekih 10-tak kosnica i pravo ih voli :). Ono sto znam jeste da je posao otvaranja saca i vrcanja meda pravo smirujuci. To i radim svake godine da velikim zadovoljstvom. Inace sam iz juznog dijela nase drzave :), puno pozdrava!
Bravo pa mi bi se mogli udružiti jer vi "dole" južno mislim na Hercegovinu imate dobre medove od lavande, kadulje vrijeska a mi imamo dobre medove od lipe, livade i kestena.De ti nemoj samo kad se vrca med uživati već malo sa ocem radi i uči tajne pčelarstva ko zna šta nose ova turobna vremena možda pomogne u životu. Medno vam bilo. Pčelar.
pčelar

Post by pčelar »

janje_ wrote:
Unaprijed Hvala!!!!
cist med, bez obzira na sortu (maslacak, bagrem, livadski, sumski, ..) se u neka doba mora stisnuti (kristalizacija). neki prije, neki kasnije. med od maslacka je poznat po tome sto se stisne vrlo brzo i pravo je "maslastog" agregatnog stanja.

znam da ima masina koja med odmah nakon vrcanja "promijesa" u mednu kremu, i takav med se nikad ne stisne.

ako u medu ima secera, secer se ubrzo natalozi na dnu galona i uglavnom od tog treba drzati ruke..

za onako jednu odokativnu probu dovoljno je uzeti meda na kasiku i pustiti da curi.. "zica" kod pravog meda bi trebala da dostigne nekih 50-60cm..
Zaista nemam šta dodati osim da pojasnim onu "žicu" dakle kad med curi iz kašike ne smije se nit koja se cijedi prekidati da izgleda da kao kap vode, ali ova metoda na pijaci kad je zima ne prolazi najbolje jer i falš med kad je hladno na pijaci malo se stvrdne i izgleda kao nit za laike a naravno iskusan pčelar će uočiti razliku prije svega po mirisu.
Janje ti si rođen da budeš uspješan pčelar pa neka ti je sretno. :)
janje_

Post by janje_ »

pčelar wrote:Janje ti si rođen da budeš uspješan pčelar pa neka ti je sretno. :)
:D
ma nije da ne pomazem ocu kad sam u prilici, ali sad za sad nemam kad oko toga da se ozbiljnije bakcem. ali kad god se nadjem pri ruci, drago mi je.. ;)

doduse, sad su se sve aktivnosti svele na povremeno hranjenje.. ostatak vremena otac uglavnom provodi u garazi, pripremajuci nove sanduke.

kako stvari stoje, amidza je konstruiso neku masinu za automatsko pravljenje okvira, pa jedva cekam da vidim kako to cudo radi.. :D
a.basko

Post by a.basko »

kad se vec zahmetite... :D
"med je i hrana i lijek", pa Vas molim da nam nesto vise o tome napisete, ako znate? vrste meda, djelovanje, cijene... primate li narudzbe, isporuka?
hvala :)
pčelar

#37 PČELARSTVO

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:30, edited 2 times in total.
pčelar

Post by pčelar »

janje_ wrote:
pčelar wrote:Janje ti si rođen da budeš uspješan pčelar pa neka ti je sretno. :)
:D
ma nije da ne pomazem ocu kad sam u prilici, ali sad za sad nemam kad oko toga da se ozbiljnije bakcem. ali kad god se nadjem pri ruci, drago mi je.. ;)

doduse, sad su se sve aktivnosti svele na povremeno hranjenje.. ostatak vremena otac uglavnom provodi u garazi, pripremajuci nove sanduke.

kako stvari stoje, amidza je konstruiso neku masinu za automatsko pravljenje okvira, pa jedva cekam da vidim kako to cudo radi.. :D
Janje ako radite košnice i okvire i ako su LR standardni mogao bi negdje reklamirati pa možda bih i ja kupio ako su dobo suhi i kvalitetni, gdje se nalaziš.
Mahalac

Post by Mahalac »

ja rahat teme :D
tetakk

Post by tetakk »

Mahalac wrote:ja rahat teme :D
Harmonija...cista :D
Image

pcelar, ima li vas na Razboju?
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

interesantno...pogotovo ona organizacija pčelinjeg društva...a što oni trutovi uživaju
pčelar

Post by pčelar »

a.basko wrote:kad se vec zahmetite... :D
"med je i hrana i lijek", pa Vas molim da nam nesto vise o tome napisete, ako znate? vrste meda, djelovanje, cijene... primate li narudzbe, isporuka?
a.basko wrote:kad se vec zahmetite... :D
a. basko pokušaću ukratko:
PČELINJI PROIZVODI:
Pčelinji proizvodi med, propolis, matična mliječ, vosak te otrov iz žaoke pčele zaista predstavljaju dragocjenu riznicu hranjivih i ljekovitih tvari koje se nude kao nezamjenjivi darovi prirode za očuvanje čovjekovog zdravlja a smima tim i življenja.Na žalost čovjek današnjice sve više priklanja se neprirodnom načinu življenja, kojim kao da prkosi prirodnim zakonima. Samo narušavanje prirodne biološke ravnoteže, globalno zatopljavanje, sve to dovodi do stvaranja raznih bolesti.Brz tempo života, nepravilna ishrana, veliki broj namirnica "dotjeran" savremenim tehnologijama privlače kupce što se kasnije odražava raznim bolestima.Ovakav način života dovodi do raznih bolesti (nervoza, nesanica, glavobolja,probavne smetnje,oboljenje krvi i srca...).Priroda nam je velika apoteka samo moramo znati da je koristimo pored velikog broja bilja koje je ljekovito također je veliki broj biljaka medonosnih i korisnih.
MED pčele spravljaju tako što unose nektar sa biljaka i pošto je to druga tema samo ću napomenuti za nekoliko dana od nektara bude gotov med. Ima više vrsta medova a to zavisi da li je najveći dio meda samo od jedne ili više vrsta biljaka tako se i određuje ali to svakako analiza precizno pokaže.
BAGREMOV MED je svijetlije boje blagog okusa i mirisa. Ovaj med se preporučuje osobama koje imaju problema sa nesanicom te za umirenje živčanog sustava jer djeluje smirujuće zbog veće količine fruktoze.
LIPOV MED je proziran bistar i ugodnog mirisa. U ovom medu se nalaze određene tvari koje potpomažu znojenje pa se preporučuje osobama kojima je potrebno u svrhu liječenja i znojenje i još je bolji u kombinaciji sa čajem od lipova cvijeta. Također smiruje grčeve i koristi se kod prehlade, kašlja i hunjavice. med od lipe nije dobro davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih žila u čaju od lipovog cvijeta ali se može sam med koristiti.
KESTENOV MED Koristi se u čajnim smjesama kod bolesnika koji imaju problema sa probavnim sistemom organa; želudac,crijeva, bolesti žuči i jetre.
LIVADSKI MED:jako je dobar kod osoba koje imaju suhi kašalj, kod prehlada,zato što omogućava lakše izbacivanje zluzi iz dušnika i bronhija. Jako je dobar za vraćanje apetita njam njam :-)
MED OD KADULJE, VRIJESKA I LAVANDE se nalaze u Hercegovini pa neka neko sa tog kraja piše o njima ako niko ne bude opet ću ja kad stignem.
Med kao hrana jako je koristan trudnicama u prvim danima trudnoće u voćnim čajevima, zatim tokom cijele trudnoće. Šećeri iz meda lahko su iskoristljivi i imaju visok sadržaj vitamina, mineralnih tvari koji djeluju na rast i brži razvoj dojenčadi i male djece. Svakako i odraslim osobama bih preporučio svaki dan po jednu kašiku meda ako ne mogu onako direktno ono bar u čaši vode i zadražavati med što duže u ustima jer jača desni i spriječava paradentozu.
Pravilno je med ako se koristi u čaju ili mlijeku med sipati u mlak ili topao čaj a nikako u vruć jer u tom slučaju med gubi svoja ljekovita svojstva.
Oprostite što malo odulji.
pčelar

Post by pčelar »

tetakk wrote:
Mahalac wrote:ja rahat teme :D
Harmonija...cista :D
Image

pcelar, ima li vas na Razboju?
Ne znam šta je Razboj je li to neko mjesto, ali ti je slika super i dok ja skontam kako se to radi poslaću svojih slika sa pčelinajka.
Hvala za sliku super je ovaj roj.
pčelar

Post by pčelar »

karabaja-x wrote:interesantno...pogotovo ona organizacija pčelinjeg društva...a što oni trutovi uživaju
Uživaju od Marta do Jula i onda napolje.
P.S. ne idu svi trutovi na oplodnju sa maticom nego samo oni najsposobniji, najbrži i najjači jer matica brzo leti i visoko pa je ne mogu baš svi stići ali i kad je stignu svaki koji se spari sa maticom ugiba (ramet im duši) jer kad se otrgne od matice njegov polni organ ostaje u matici i svaki onaj koji hoće da oplodi maticu mora biti sposoban da u letu "isčupa" polni organ od onog prethodnog pa da se on spari sa maticom i tako njih nekoliko dok matica ne "ocjeni" da ima dovoljno spermatozoida i vraća se u košnicu odakle je izletjela i onda pčele doćekuji je sretne i vesele same uklanjaju polni organ od poslednjeg truta koji se pario sa maticom. :-)
tetakk

Post by tetakk »

Razboj su brda izmedju Sanskog Mosta i Prijedora, sa dosta sume bagrema.Prava ispasa :)
pčelar

Post by pčelar »

tetakk wrote:Razboj su brda izmedju Sanskog Mosta i Prijedora, sa dosta sume bagrema.Prava ispasa :)
z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:31, edited 1 time in total.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

pcelaru, koliko je tacno da medvjed krade med od pcela? :kravata:

Image
pčelar

Post by pčelar »

Salko sto je u vodu skako wrote:pcelaru, koliko je tacno da medvjed krade med od pcela? :kravata:

Image
Prijatelju ja ti o tome znam ono iz literature i sa TV-ea i svakako je medo sladokusac i zna se desiti da medo pobaca košnice ali se isto zna desiti da i pčele od silne ljutnje znaju i medu natjerati u bijeg jer ako ga izbocaju oko usta, nosa i očiju može i on imati problema i skoro sam gledao jednu emisiju kad su jednog pčele potjerale i bogami brzo trči ali on je prije toga uništio pčelinjak.
pčelar

#49 PČELARSTVO

Post by pčelar »

PČELINJE LEGLO (GNIJEZDO)Za pčelara koji se želi baviti ozbiljnim pčelarstvom veoma je važno da poznaje razvoj legla, jer od legla zavisi snaga pčelinjeg društva, njegov uspjeh, odnosno život, rad i uspjeh pčelara. Već sam gore napomenuo da jedno pčelinje društvo po pravilu ima samo jednu MATICU od jedne do dvije hiljade TRUTOVA (ovisi od godišnjeg doba) i nekoliko desetina hiljada PČELA RADILICA. Svi članovi pčelinje zajednice u svom razvoju prolaze kroz odgovarajuće stadije putem potpunog preobražaja u odgovarajućim ćelijama saća. Iz jaja koja polaži matica razvijaju se larve iz larvi lutke, a iz njih odrasle jedinke. Ovisno od toga u kojoj su ćeliji odgojene; radiličkoj, trutovskoj ili matičnjaku.
Leglo može biti otvoreno i zatvoreno
Otvorenim leglom nazivamo saće u kojem se nalaze jaja i larve do njihovog zatvaranjaa po njihovom zatvaranju nazivaju se zatvorenim leglom.
Razvojni stadijumi
Razvojni stadijumi pčela od jajeta do odrasle pčele mijenjaju se iz sata u sat odnosno iz dana u dan. Kad matica položi jaje ono prvi dan stoji uspravno jer je lučevinom (ljepljivom materijom) pričvršeno za satnu osnovu ćelije. Drgog dana jaje je nakoso pod uglom od 45 stepeni a trećeg dana položeno na dno ćelije. Ono što je bitno jeste da je za normalan razvoj od jajeta do odrasle jedinke pčele stalno održavaju temperaturu u pčelinjoj zajednici od 34-35 selzijevih stepeni. Larva ostaje savijena na jednu stranu u dnu ćelije i ubrzo razvija dok ne ispuni više od pola ćelije i u to doba ona dobiva na težini oko 1500 puta više nego u početnom stadijumu. Nakon zatvaranja ćelije prijelaza iz otvorenog u zatvoreno leglo larva se okreće glavom prema poklopcu i tada počinju životno važne promjene koje se stručno zovu metamorfoza (preobražaj).
Matica izlazi nakon 16 dana od dana polaganja jajeta, pčela radilica 21 dan od dana polaganja jaja i trutovi izlaze nakon 24 dana od dana polaganja jaja. Kao što vidite razlikuju se dani izlijeganja a to sve ovisi kakvom su hranom hranjeni i pošto maticu dok je još u stadiju larve pčele hrane sa matičnom mliječu i zato ona najprije izlazi jer matična mliječ sadrži najviše vitamina, bjelančevina i drugih hranjivih tvari što ubrazava razvoj matice brže od trutova npr. za osam dana.
pčelar

#50 PČELARSTVO

Post by pčelar »

FEROMONI:
Ponašanje pčela u pčelinjem društvu ili zajednici postalo je objašnjivo i mnogo jasnije kad su otkriveni feromoni kod medonosnih pčela. Feromoni su ustvari biohemijske supstance koje matica izlučuje na površini svog tijela. Kad pčele osjete te feromone kod njih se izazivaju posebna ponašanja ili fiziološke reakcije. Feromon matice nazvan još "matičnom supstancom", potiče iz viličnih žlijezda matice. Ovaj feromon ustvari služi da ne bi došlo do gradnje matičnjaka i istovremeno spriječeva povećanje jajnika kod pčela radilica. Ovo se lahko može dokazati ako se matica odstrani iz pčelinje zajednice veoma brzo pčele osjete da nema mladog legla ili jaja i kod nekih pčela radilica počinju da bujaju jajnici i one kasnije postaju lažne matice (ovakvo društvo brzo ugiba ukoliko pčelar ne interveniše). Intenzitet lučenja feromona kod mladih matica jači je nego kod starih i zato kod društava sa starom maticom dolazi do većeg rojevog nagona nego kod onih sa mladom maticom, zato je potrebno barem svake druge godine mijenjati maticu i uvoditi maladu oplođenu maticu. Svaka matica luči jedinstvene feromone tako da u dvije košnice jedna pored druge razlikuju se feromoni tako da pčele stražarice na ulazu u košnicu mogu da "prepoznaju" pčele iz svoje zajednice i na taj način spriječavaju tuđice i grabež.
Post Reply