Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
pčelar

#151 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

PČELARSKA SEZONA:
Ovogodišnja pčelinja ispaša nije baš onako kako su pčelari očekivali. Bagrem je zbog kišnih dana iako cvjetao, ipak nije lučio nektar pa nije ni bilo prinosa od bagrema, a skoro ista situacija je i sa kestenom koji je prva dva tri dana medio a onda zbog kiše skoro prestao. Na području Bosanske Gradiške dobro je medila agacija gdje su pčelari imali i jedno vrcanje. Ovih dana je vrijeme sunčano i nadamo se akobogda da će barem lipova ispaša biti izdašna tako da se očekuju solidni prinosi od lipe a zatim ako se vrijeme ne pokvari kasnije i od livade. Svi koji kupuju med na pijacama da znate da ove godine nije bilo bagrema pa da vam neko ne "podvali" novi bagremov med.
Neka vam je medeno. :bih:
Dwndler

#152 Re: Pčelarstvo

Post by Dwndler »

Hvala na informaciji, sto mi samo potvrdjuje da imam dobrog med dilera u BL,jer sam dobio poruku iz BL, da ove godine nece biti bagremovog meda :?
A taman sam ti kontao poslat PP, da mi ostavis nesto bagremovog u stranu,ali nista :sad:
Dwndler

#153 Re: Pčelarstvo

Post by Dwndler »

Hoces li mi molim te objasniti koja je to biljka agacija? Je li to repica? Jer sam u Madjarskoj prosle godine vidio na pijaci da imaju hrpu tog meda,a i ovdje u Danskoj ima nekakvog slicnog, kojeg zovu med od akacije,a koliko ja znam, akacija je ona biljka sto lici na nekakvo drvo ili zbun i raste u Africi,a nekakva druga vrsta (malo googlo) je nesto sto lici ili se na danskom zove mimoza,pa te molim da mi makar otprilike objasnis o kojoj se biljci radi?
pčelar

#154 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:54, edited 1 time in total.
Dwndler

#155 Re: Pčelarstvo

Post by Dwndler »

Poslije sam i ja malo googlao i nasao da se ta biljka zove i mimoza,a o njoj sam barem cuo :-D
pčelar

#156 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Dwndler wrote:Poslije sam i ja malo googlao i nasao da se ta biljka zove i mimoza,a o njoj sam barem cuo :-D
Nema problema ja ionako nemam vremena za "googlanje" jer više čitam knjige, pa ti slobodno pitaj sve što te zanima o pčelarstvu. Dakle u Bosanskoj Gradiškoj imaš od Acacije meda, a kod nas na USK trebalo bi biti od Lipe, Livade i Kestena o tome ću kasnije detaljnije informisati. Uglavnom sigurno nigdje nema bagremovog meda pa da tebe i druge neko ne prevari. :bih:
dzemaludin

#157 Re: Pčelarstvo

Post by dzemaludin »

pčelar wrote:
Dwndler wrote:Poslije sam i ja malo googlao i nasao da se ta biljka zove i mimoza,a o njoj sam barem cuo :-D
Nema problema ja ionako nemam vremena za "googlanje" jer više čitam knjige, pa ti slobodno pitaj sve što te zanima o pčelarstvu. Dakle u Bosanskoj Gradiškoj imaš od Acacije meda, a kod nas na USK trebalo bi biti od Lipe, Livade i Kestena o tome ću kasnije detaljnije informisati. Uglavnom sigurno nigdje nema bagremovog meda pa da tebe i druge neko ne prevari. :bih:
Evo lijep pozdrav. Nekako si mi radan kao pcelica,a i meden kao SB :) :)
ps:kompa
ovo_malo_duse

#158 Re: Pčelarstvo

Post by ovo_malo_duse »

pčelar wrote:
Nebih da se uplicem previse u stvari koje nepoznam dovoljno, ali imam dodira sa pcelarstvom posto porodica mog prijatelja je od tog zanata dakle pcelari. Imaju puno kosnica da ne pretjeram ali blize su cifri od 2 hiljade nego 1000_arki.

Dakle nisam upucen u diskusiju prije ovog posta na koji repliciram ali gore boldirana konstatacija nije tacna u Hercegovini ima toliko bagrema u podrucju od Mostara do Konjica a koji cvijeta prije livade i kestena i gdje se pcele preseljavaju otprilike 2 -3 puta u toku cvjetanja (licno ucestvovao u tome).
I ako je godina rodna da tako kazem pcele znaju naliti pravo dobro i po 2 ekstra nastavka na kosnici i to je med koji se uvjek prvi vrca. Nisam biolog i neznam dali su acacija i bagrem isto drvo ili su iz iste porodice biljaka, ali jos nisam cuo da kod nas ima acacije (zar ona nije rezervisana za Afriku).Ali isto tako znam da u gore navedenom pdrucju ima toliko bagrema koji cvijijeta svitkom bjelih cvjetova koji su toliko medonosni da ih mozes jesti osjetiiti slad.
Tako da ako te interesuje ako zelis pravog bagremovog meda mozes dobit adresu gdje da kupis i ti i ostali. A sad :run:
pčelar

#159 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:54, edited 1 time in total.
pčelar

#160 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:55, edited 1 time in total.
pčelar

#161 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

MEDONOSNA PAŠA
Za sviju vas koji kupujete med na području Unsko-sanskog kantona kesten je nešto slabije a lipa dobro zamedila hvala bogu, pa eto da imate i taj podatak da ove vrste medova možete vjerovatno nabaviti i u drugim sredinama (eto ovo_malo_duše) ako ima kod tebe a mislim da lipe ima vjerujem da su ti tvoji prijatelji imali dobru ispašu. Opet kupujte kod provjerenih pčelara jer i među pčelarima ima "muljatora" na žalost pa ne kupujte kod nepoznatih pogotovo ne na pijacama koje još uvijek nisu uredile legalan i pošten način prodaje. :bih:
dzemaludin

#162 Re: Pčelarstvo

Post by dzemaludin »

Kad osjetim da se trebam odmoriti,e onda citam tvoje postove.Ljepota prava.Posto
sam od pamtivijeka volio pcele to mi dodje ko kec na kralja.Moj amidza rahmetli
je imao ni manje ni vise vec 10 kosnica.Imam veoma slabo pamcenje kako je on to
sve obavljao,ali se sjecam da je meda bilo na kile.Dozvoljavam sebi da kazem ,sto je Mozart u muzici to so pcelice medju insektima.Imam jedno pitanje za tebe koje
glasi:Kad se matica "trgne" ili napusti kosnicu pa se spusti na recimo obliznje drvo
zbog cega ona to radi?Sjecam se da je amidza imao problema oko toga.Obukao bi se u bijelo,a zatim bi zadimio da ga ja nisam mogao ni poznati.I uvijek bi nekako
uspio ih vratiti tamo gdje i pripadaju.
Veliki pozdrav! :)
pčelar

#163 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

dzemaludin wrote:Kad osjetim da se trebam odmoriti,e onda citam tvoje postove.Ljepota prava.Posto
sam od pamtivijeka volio pcele to mi dodje ko kec na kralja.Moj amidza rahmetli
je imao ni manje ni vise vec 10 kosnica.Imam veoma slabo pamcenje kako je on to
sve obavljao,ali se sjecam da je meda bilo na kile.Dozvoljavam sebi da kazem ,sto je Mozart u muzici to so pcelice medju insektima.Imam jedno pitanje za tebe koje
glasi:Kad se matica "trgne" ili napusti kosnicu pa se spusti na recimo obliznje drvo
zbog cega ona to radi?Sjecam se da je amidza imao problema oko toga.Obukao bi se u bijelo,a zatim bi zadimio da ga ja nisam mogao ni poznati.I uvijek bi nekako
uspio ih vratiti tamo gdje i pripadaju.
Veliki pozdrav! :)
zzzzzzzzzzzzzz :wink:
Džemaludine (K) hvala na komplimentu :wink:
U to vrijeme ko je imao 10 košnica bio je što se kaže "hadžija" i dužno poštovanje tvom amidži. Vjeruj da je nemoguće nekom ko nije pčelar opisati taj rahatluk i ugođaj rada sa pčelicama, njihovo zujanje i koje svakako zaslužuju veliko i dužno poštovanje. Ovo tvoje pitanje nisam baš najbolje razumio ali pretpostavljam da si mislio na prirodno rojenje jer kad se društvo sprema za rojenje mogu sve pčele izaći na drvo ali ako matica ne izađe iz košnice sve će se opet vratiti odakle su izašle jer matica posjeduje određene feromone koji se šire zajednicom i pčele "znaju" je li matica izašla ili nije, ako nisi mislio na ovo pojasni pitanje pa neko će ti dragi moj kompa odgovoriti. :bih:
dzemaludin

#164 Re: Pčelarstvo

Post by dzemaludin »

Postovani pcelaru!
Opste me ne iznenadjuje pitanje ,sta sam mislio.Pokusacu objasniti onoliko
koliko mi ova"tintara"dozvoljava.Naime,roj pcela koji bi se zakacio na odredjenu
vocku ili bilo koje drvo,ja licno neznam dali je i matica bila medju njima.Sve se je to odvijalo prije 50-godina pa mi je sve to mutno.Jedino znam da je roj pcelica(meni se cinio kaoVeliki Alifakovac)Cesto bio na jednoj kruski zvanoj "seniska".
Veliki pozdrav od Dzemaludina :)
pčelar

#165 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

dzemaludin wrote:Postovani pcelaru!
Opste me ne iznenadjuje pitanje ,sta sam mislio.Pokusacu objasniti onoliko
koliko mi ova"tintara"dozvoljava.Naime,roj pcela koji bi se zakacio na odredjenu
vocku ili bilo koje drvo,ja licno neznam dali je i matica bila medju njima.Sve se je to odvijalo prije 50-godina pa mi je sve to mutno.Jedino znam da je roj pcelica(meni se cinio kaoVeliki Alifakovac)Cesto bio na jednoj kruski zvanoj "seniska".
Veliki pozdrav od Dzemaludina :)
ROJENJE PČELA
Rojenej pčela je poseban fenomen u pčelartstvu. Pčelinje društvo kad postigne svoj maximum razvoja i pčelama postaje tijesno, nemaju šta da rade, višak mladih pčela one počinju da grade matičnjake iz kojih se izlegu mlade matice a stara matica sa otprilike polovinom pčela odlazi van i hvata se za najbliže drveće, kruške, jabuke...
Ako kojim slučajem matica ne izađe na drvo sve pčele se vraćaju nazad dok i ona ne izađe i nakon određenog vremena ako pčelar ne skine roj sa grane on u međuvremenu kad mu se vrate pčele tzv. izvidnice koje negdje pronađu smještaj (udubljenje u drveću, dimnjaci idr) roj odlazi u to svoje novo sklonište. Ovo je jako interesantan fenomen i kad na hiljade pčela kruže iznad košnice i onda se polako spuštaju na jednu granu. U novoj košnici se "rađa" mlada matica i društvo nastavlja sa radom kao da se ništa nije desilo, i na ovakav način su društva u prirodi i razmnožavala se bez problema dok najveća zvijer današnjice čovjek nije narušio prirodu i njene resurse u svojoj pohlepi. :bih:
samson

#166 Re: Pčelarstvo

Post by samson »

Imam pitanje kako da pripoznam da li je pravi med ili nije posto sam cuo hoce da prevare kako to mogu da otkrijem hvala unaprijed :)
pčelar

#167 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

samson wrote:Imam pitanje kako da pripoznam da li je pravi med ili nije posto sam cuo hoce da prevare kako to mogu da otkrijem hvala unaprijed :)
Prijatelju dragi to i jeste danas veliki problem? Jedini pravi znak i razlika pravog pčelinjeg proizvoda od lažnog i falš meda jeste kristalizacija meda to je ono što narod iz ne znanja kaže da se med "ušećerio" a to i jeste svojstvo samo pravog meda, do duše jednim dijelom se i falš pod određenim uvjetima može ušećeriti ali njegovi kristali su veći i nije baš onako sa sitnim i glatkim kristalima kao kod pravog meda. Pravi kristalisan med je poput margarina i može se bez problema mazati na kruh. Dalje na licu mjesta možeš na kašiku staviti malo meda i tu kašiku podignuti iznad tegle i med ako je pravi on će se cijediti i na kraju se mora uhvatiti tanka nit od kašike do tegle, za razliku od falš meda koji će se jedno vrijeme "cijediti" a onda će se ona nit prekinuti i on će kapati. I naravno ako kupuješ veće količine onda jedino analiza meda u nekoj od laboratorija će ti pokazati ne samo je li pravi nego i koja je vrsta meda, ima li HMF i druge osobine. :bih:
Ne znam gdje se nalaziš ali ako si u okolini Sarajeva na Ilidži imaš najbolju laboratoriju koji će sigurno dati najboilje rezultate. :bih:
samson

#168 Re: Pčelarstvo

Post by samson »

pčelar wrote:
samson wrote:Imam pitanje kako da pripoznam da li je pravi med ili nije posto sam cuo hoce da prevare kako to mogu da otkrijem hvala unaprijed :)
Prijatelju dragi to i jeste danas veliki problem? Jedini pravi znak i razlika pravog pčelinjeg proizvoda od lažnog i falš meda jeste kristalizacija meda to je ono što narod iz ne znanja kaže da se med "ušećerio" a to i jeste svojstvo samo pravog meda, do duše jednim dijelom se i falš pod određenim uvjetima može ušećeriti ali njegovi kristali su veći i nije baš onako sa sitnim i glatkim kristalima kao kod pravog meda. Pravi kristalisan med je poput margarina i može se bez problema mazati na kruh. Dalje na licu mjesta možeš na kašiku staviti malo meda i tu kašiku podignuti iznad tegle i med ako je pravi on će se cijediti i na kraju se mora uhvatiti tanka nit od kašike do tegle, za razliku od falš meda koji će se jedno vrijeme "cijediti" a onda će se ona nit prekinuti i on će kapati. I naravno ako kupuješ veće količine onda jedino analiza meda u nekoj od laboratorija će ti pokazati ne samo je li pravi nego i koja je vrsta meda, ima li HMF i druge osobine. :bih:
Ne znam gdje se nalaziš ali ako si u okolini Sarajeva na Ilidži imaš najbolju laboratoriju koji će sigurno dati najboilje rezultate. :bih:

budem u austriji ali hvala ti na objasnjenju mislio sam sebi kad odem dole da ponesem par tegli opet hvala ti :)
pčelar

#169 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

samson wrote:
pčelar wrote:

budem u austriji ali hvala ti na objasnjenju mislio sam sebi kad odem dole da ponesem par tegli opet hvala ti :)
Onda je najbolje da to kupuješ kod provjerenih pčelara nekog od jarana, pogotovo stoga što je ova godina za sad jako loša po pčelare pa će mnogi pokušavati da zarade na nečijoj muci.
:bih:
WizzardFromBOZ

#170 Re: Pčelarstvo

Post by WizzardFromBOZ »

pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar. :sleep:
svaka cast pcelar. tema je dobra.
med je naravno super, zdrav i dobar i ja ga dosta koristim, ali ne zato sto se med povezuje s kuranom casnim, jer onda si mogao znati i da je o medu dosta pisano stoljecima i prije kurana casnog, tako da to sto je spomenuto u njemu i nije nesto novo i specijalno. osim ako spominjanjem u kuranu med automatski ne postaje "halal med". :-D
Bosanac sa dna kace

#171 Re: Pčelarstvo

Post by Bosanac sa dna kace »

nemam vremena da citam sve od pocteka, samo bih te zamolio ako mozes rec nesto vise o bolesti koja je poharala pceleinajke po Americi, a evo kazu da se isto desilo u Turskoj, posebno u evropskom dijelu-Trakija, gdje su jednostavno pocrklae pcele u hiljadama sanduka, jel stiglo do BiH, i o cemu je rijec? :-?
dzemaludin

#172 Re: Pčelarstvo

Post by dzemaludin »

Evo pogledaj ovo,ako ti moze pomoci:linkhttp://bs.wikipedia.org/wiki/P%C4%8Dela
ovo_malo_duse

#173 Re: Pčelarstvo

Post by ovo_malo_duse »

pčelar wrote:
Da jos dodam useceri med ako je pravi zagrijan na tempersturu oko 50 do 60 stepeni celzijusovih (Zgrijes vodu u serpi i stavis teglu unutra) se ponovo vrati u tecno stanje bez grudvica i bilo cega.
Fals med to nemoze.
samson

#174 Re: Pčelarstvo

Post by samson »

ovo_malo_duse wrote:
pčelar wrote:
Da jos dodam useceri med ako je pravi zagrijan na tempersturu oko 50 do 60 stepeni celzijusovih (Zgrijes vodu u serpi i stavis teglu unutra) se ponovo vrati u tecno stanje bez grudvica i bilo cega.
Fals med to nemoze.

ok hvala :)
pčelar

#175 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

WizzardFromBOZ wrote:
pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar. :sleep:
svaka cast pcelar. tema je dobra.
med je naravno super, zdrav i dobar i ja ga dosta koristim, ali ne zato sto se med povezuje s kuranom casnim, jer onda si mogao znati i da je o medu dosta pisano stoljecima i prije kurana casnog, tako da to sto je spomenuto u njemu i nije nesto novo i specijalno. osim ako spominjanjem u kuranu med automatski ne postaje "halal med". :-D
Hvala za "pohvalu". Da ti kažem prijatelju ja nisam pisao da se med spominje u Kur!anu već jedna sura nosi ime po pčeli, a također znam da se još prije nove ere med koristio kao hrana i lijek. Pokušavaš nevješto zamutiti ovu temu, kakve veze ima halal med i tvoje pisanje. Zna se šta je halal a šta haram valjda nećeš o tome da raspravljamao. Ima dosta pčelara čiji med nije halal pa ti skontaj kako :?:
Post Reply