Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1001 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

PalaSa Marsa wrote:I ja imam pitanje. Nedavno sam kupila med i tako u pricu s' gazdom i pitam ja njegao medu i pcelama, sta kako i koliko se moze dobit' meda godisnje.
Pitam ja koliko kosnica ima i koliko meda dobije godisnje.
Veli on, ima oko cca 80 (mozda i vise kosnica, ne mogu se sjetit') i u normalnim okolnostima izvadi oko 1.500 kg meda. E hocel' mi neko reci, dali je to po pravilu da se toliko meda izvadi iz tolikog broja kosnica i ako je ta mogucnost kao takva, dali je taj med pravi?
Hvala vam unaprijed na odgovoru. :)
kvalite meda zavisi od medne pase i toga da li "medni cobani" izvode pcele na pasu ili ih drze u torovima i hrane secerom...
GoldenBoy89

#1002 Re: Pčelarstvo

Post by GoldenBoy89 »

mislim da oko 90 % pcelara, pa cak i vise daje sirup pcelama...ev znam covjeka ima oko 300 kosnica...na svakoj kosnici ima po 1-2 hranilice od oko 0.5 - 1 l i to je sramotno... i uzme iz 1 kosnice osijece komad ... odnese na ispitivanje... uhhh pravi med... a ove ostale sve na sirupu... nije to neka kolicina sirupa sad da se primjeti ali...dobije nekih 200-300 kg meda vise sto bas i nije malo...

i pitanje po kvaliteiti... zna se da se pravi med useceri, stvrdne, kristalizuje... eh imao sam 1 kantu koja to nije ucinila, dakle bio je tecan med...sve ostale jesu se usecerile... stojala je na balkonu, nije bila u toplom... zbog cega to?
janje_

#1003 Re: Pčelarstvo

Post by janje_ »

GoldenBoy89 wrote:i pitanje po kvaliteiti... zna se da se pravi med useceri, stvrdne, kristalizuje... eh imao sam 1 kantu koja to nije ucinila, dakle bio je tecan med...sve ostale jesu se usecerile... stojala je na balkonu, nije bila u toplom... zbog cega to?
ako je stojala na hladnom, samo se morala jos prije kristalizirati.. naravno, ukoliko se radi o pravom medu..

ovako, sumnjam u "pravnost" tog meda..
PalaSa Marsa

#1004 Re: Pčelarstvo

Post by PalaSa Marsa »

janje_ wrote:
PalaSa Marsa wrote:I ja imam pitanje. Nedavno sam kupila med i tako u pricu s' gazdom i pitam ja njegao medu i pcelama, sta kako i koliko se moze dobit' meda godisnje.
Pitam ja koliko kosnica ima i koliko meda dobije godisnje.
Veli on, ima oko cca 80 (mozda i vise kosnica, ne mogu se sjetit') i u normalnim okolnostima izvadi oko 1.500 kg meda. E hocel' mi neko reci, dali je to po pravilu da se toliko meda izvadi iz tolikog broja kosnica i ako je ta mogucnost kao takva, dali je taj med pravi?
Hvala vam unaprijed na odgovoru. :)
to je oko 20kg po kosnici, sto je skroz ok..

prinos zavisi od mnogocega, ali u dobroj godini i 50kg po kosnici je vrlo lako moguce..

ove godine medjutim dabogda.. maslacak bio, smrze se.. bagrem i lipa prosli u kisi.. nesto livade ima, ali sad kad utanji pasa, valja i pcelama nesto ostavit..
JAnje, hvala mnogo. :)
Toto i Tebi takodje. :)
pčelar

#1005 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:40, edited 1 time in total.
A_I_

#1006 Re: Pčelarstvo

Post by A_I_ »

GoldenBoy89 wrote:mislim da oko 90 % pcelara, pa cak i vise daje sirup pcelama...ev znam covjeka ima oko 300 kosnica...na svakoj kosnici ima po 1-2 hranilice od oko 0.5 - 1 l i to je sramotno... i uzme iz 1 kosnice osijece komad ... odnese na ispitivanje... uhhh pravi med... a ove ostale sve na sirupu... nije to neka kolicina sirupa sad da se primjeti ali...dobije nekih 200-300 kg meda vise sto bas i nije malo...

i pitanje po kvaliteiti... zna se da se pravi med useceri, stvrdne, kristalizuje... eh imao sam 1 kantu koja to nije ucinila, dakle bio je tecan med...sve ostale jesu se usecerile... stojala je na balkonu, nije bila u toplom... zbog cega to?
I mene ovo jako interesuje. Vec nekoliko godina unazad kupujem med, vecinom na sajmu u Sarajevu. Neki stari i preko godinu dana se jos nisu kristalizirali(vecinom kadulja, kesten i bagrem). Vecinom su se lipa i livada kristalisali. U jednom od lipe kupljenom prosle godine uz normalne kristale pojavili su se mnogobrojni klobucici zraka te se poceo preljevati iz tegle sve dok nisam odvadio. Necu navoditi proizvodjaca.
Da li je normalno za med da prakticno uskisne :roll:
Takodje, da li je znak vjestackog meda(dobijenog obilnom prihranom secernim sirupom) kad se kristalise ali razdvoji u jedan tecni dio i drugi vrlo sitno kristalisani maltene kao brasnasti dio?

Prica o PIP "medu" iz radioaktivne Ukrajine me doslovno sokirala :shock: jer sam vec nekoliko tegli pojeo :roll:
Skoro se pojavio Apimel livadski 'med' po kao akcijskoj cijeni od 9KM. Zar moze pravi med kostati samo 9KM?
janje_

#1007 Re: Pčelarstvo

Post by janje_ »

A_I_ wrote:I mene ovo jako interesuje. Vec nekoliko godina unazad kupujem med, vecinom na sajmu u Sarajevu. Neki stari i preko godinu dana se jos nisu kristalizirali(vecinom kadulja, kesten i bagrem). Vecinom su se lipa i livada kristalisali.
pravi med se u biti mora kristalizirati prije ili kasnije.. (postoji medna krema - med se odmah nakon vrcanja mijesa, ali o tome ne znam bog zna puno toga, osim da se ta krema nikad ne stisne)..

maslacak se stisne najprije (ako se vadi u proljece, vec pocetkom jeseni je ko maslac), a bagrem i lipa traju ponajduze u tecnom stanju. ako se lageruju negdje gdje je toplo, onda ce teze stisnuti..
A_I_ wrote: U jednom od lipe kupljenom prosle godine uz normalne kristale pojavili su se mnogobrojni klobucici zraka te se poceo preljevati iz tegle sve dok nisam odvadio. Necu navoditi proizvodjaca.
Da li je normalno za med da prakticno uskisne :roll:
u biti je moguce napraviti gresku, i izvrcati nezreo med.. takav med moze ukisnuti i od njega nema nikakve koristi (ne moze se dati ni pcelama, ne moze se jesti, jedino mozda "podebljati" jedan kazan rakije)..
A_I_ wrote: Takodje, da li je znak vjestackog meda(dobijenog obilnom prihranom secernim sirupom) kad se kristalise ali razdvoji u jedan tecni dio i drugi vrlo sitno kristalisani maltene kao brasnasti dio?
mislis na ono bijelo na dnu tegle, deblljine jedno 2-3cm.. to mozes vratiti proizvodjacu, nek ubace i u novu turu "meda".. ;)

A_I_ wrote: Prica o PIP "medu" iz radioaktivne Ukrajine me doslovno sokirala :shock: jer sam vec nekoliko tegli pojeo :roll:
Skoro se pojavio Apimel livadski 'med' po kao akcijskoj cijeni od 9KM. Zar moze pravi med kostati samo 9KM?
za med uglavnom vazi, kupi skupo, kupi dobro.. danasnja cijena meda je oko 12KM na kilu i sve ispod toga je sumnjivo..
PalaSa Marsa

#1008 Re: Pčelarstvo

Post by PalaSa Marsa »

Zamolila bih ako neko moze da mi odgovori, koji je vremenski period treba da se pravi med useceri? Hvala vam najljepsa na odgovorima i sve pohvale Autoru Teme i ljudima koji postaju na ovoj temi! Zivjeli!! :)
janje_

#1009 Re: Pčelarstvo

Post by janje_ »

PalaSa Marsa wrote:Zamolila bih ako neko moze da mi odgovori, koji je vremenski period treba da se pravi med useceri? Hvala vam najljepsa na odgovorima i sve pohvale Autoru Teme i ljudima koji postaju na ovoj temi! Zivjeli!! :)
u zavisnosti od vrste meda (maslacak, bagrem, livada, lipa, ...) kristalizacija nastupa poslije nekoliko sedmica do nekoliko godina.. u tome igra ulogu i mjesto na kojem se med lageruje - na hladnom se med brze "stisne"..

pravi med se MORA kristalizirati.. kad-tad..

za dekristalizaciju meda dovoljno je ugrijati teglu, ali treba paziti da med na temperaturi preko 41°C gubi svoja prirodna svojstva.. znaci, ne smije se pregrijavati.. najlakse se dekristalizira u serpi vode koja se postepeno zagrijava..
PalaSa Marsa

#1010 Re: Pčelarstvo

Post by PalaSa Marsa »

janje_ wrote:
PalaSa Marsa wrote:Zamolila bih ako neko moze da mi odgovori, koji je vremenski period treba da se pravi med useceri? Hvala vam najljepsa na odgovorima i sve pohvale Autoru Teme i ljudima koji postaju na ovoj temi! Zivjeli!! :)
u zavisnosti od vrste meda (maslacak, bagrem, livada, lipa, ...) kristalizacija nastupa poslije nekoliko sedmica do nekoliko godina.. u tome igra ulogu i mjesto na kojem se med lageruje - na hladnom se med brze "stisne"..

za dekristalizaciju meda dovoljno je ugrijati teglu, ali treba paziti da med na temperaturi preko 41°C gubi svoja prirodna svojstva.. znaci, ne smije se pregrijavati.. najlakse se dekristalizira u serpi vode koja se postepeno zagrijava..
Janje hvala mnogo. Med je od Smrekovine i livadske biljke. :)
pčelar

#1011 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

PalaSa Marsa wrote:
janje_ wrote:

Janje hvala mnogo. Med je od Smrekovine i livadske biljke. :)
LIjep pozdrav dragi forumaši i forumašice ;-)
Janje je već napisao da se prirodan med mora kristalizirati, na žalost i vještački med (invertovani) se također djelimično može kristalizirati, jer oni "koji" to rade djelimično su "dohakali" tome ali na svu sreću nikad neće i nemogu proizvesti enzim invertazu koji se nalazi hvala bogu samo kod pčela radilica pa im se zato ta njihova "kristalizacija" ipak razlikuje od prave kristalizacije. Evo primjera prave i krive kristalizacije
Preuzeto sa SPOS-a
Image

Radi se o livadi pa su kristali malo krupniji od recimo lipe čiji med kao kristalisan izgleda kao puter sa finim malim kristalima, a desna slika ukazuje na pokušaj falsifikovanja meda dodavanjem malo kristalisanog pravog meda ali s obzirom da nisu "potrefili" omjer glukoze, fruktoze i saharoze imaju sliku koju imaju, pa dragi potrošači da znate da je na oko najispravniji kristalisan med ili provjeren pčelar i zato falsifikatori i idu na prodaju tečnog meda koji se okom teško može primjetiti. Dobro je napomenuo janje, na zapadu se sve više koristi tzv. kremasti med kojeg još uvijek "oni" nisu uspjeli dešifrovati a jednostavan je za pripremiti za nas pčelare. :-)
Janje je već napomenuo da se pravi med mora kristalizirati i sam proces i vrijeme kristalizacije ovisi od vrste meda i omjera fruktoze i glukoze, pa medovi sa povećanom glukozom u odnosu na fruktozu imaju bržu kristalizacju (lipa, livada), dok medovi sa povećanom fruktozom kao što je kod bagrema sporije kristališu ali ipak na kraju "trebaju" i oni da kristališu. Kristalizacija meda zavisi i od drugih faktora kao mjesta čuvanja, pa je tako za normalnu kristalizaciju meda najpovoljnija temperatura od 10 do 20 stepeni. Mnogi stavljaju u frižider da prije kristališe što je naravno greška jer tamo neće nikad kristalisati. Med je najbolje čuvati na tamnom i suhom mjestu pri gore pomenutim temperaturama. Također je bitan i procenat vode koji ne smije prelaziti 20% kod većine medova. Med sa većim procentom vode i još ako se drži u nehigijenskim uvjetima povećava se mogućnost razvoja raznih gljivica pa onda dolazi to trz. vrenja ili ukiseljenosti meda. Smatra se da je temperetura od 5 stepeni najpovoljnija jer na ovoj temperaturi se teško razvijaju gljivice i teško dolazi do vrenja meda, naravno ako u samom medu pri vrcanju nije bilo vode više od 20%. Ovo pčelari znaju da moraju ramovi (okviri) biti pravilno poklopljeni kako bi dobili ovaj procenat manje od 20% vode.
Ako vam je smrekov med onda on spada u vrstu meda medljikovac koji je svakako jako kvalitetan za nas ljude a za zimovanje pčela nije dobar to pčelari znaju, i zbog veće količine glukoze u odnosu na fruktozu treba da kristališe u roku dva do tri mjeseca.
Izvinjavam se ako sam nešto propustio.
Svako dobro vam želim.
Pčelar :bih:
GoldenBoy89

#1012 Re: Pčelarstvo

Post by GoldenBoy89 »

janje_ wrote:
GoldenBoy89 wrote:i pitanje po kvaliteiti... zna se da se pravi med useceri, stvrdne, kristalizuje... eh imao sam 1 kantu koja to nije ucinila, dakle bio je tecan med...sve ostale jesu se usecerile... stojala je na balkonu, nije bila u toplom... zbog cega to?
ako je stojala na hladnom, samo se morala jos prije kristalizirati.. naravno, ukoliko se radi o pravom medu..

ovako, sumnjam u "pravnost" tog meda..

hmmm moze biti da je bio bagrem ili kesten po ovom sto sam procitao ;) pa da se nije kristalizovao a i bio je na hladnom... :0 a pcele sto drzim mi je iz hobija dakle ne prodajem da sipam svasta sebi i da to konzumiram ugl stcionarni je pcelnjak pa... et ugl za mene i porodicu...
uglavnom svima preporucujem med od poznanika dakle provjereno da je 100 % , a kad sam vidio da covjek koji ima 300 i kusur kosnica na svakoj drzi po hranilicu od 1 l i vise ostao sam bez daha... a ide na ta takmicenja i to dobija te licence...sta jos reci... gdje kupiti med ehehe...

a cijena je 1 kg lipe 10 km, 1 kg bagrema je 12, 1 kg kestena je 15 km.... zavisno je i od godine...
Toto

#1013 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

Mogu li se pcele u BiH drzati ko kucni ljubimci??
Ne mislim u sobama. Vec na avliji, basci, vocnjaku. Jedna najjednostavnija kosnica. Bez onoga pcelaskog perfekcionizma: sedam vrsta kosnica, pet magije i ostalih bozijih davanja :D.
Pcelarenje radi eksploatacije pcela jeste kompleksna rabota sa dosta obaveza, odgovornosti - kao i kod uzgoja ostalih zivotinja. Ako bi se okanili kradje meda od pcela: bi li se mogla razviti hoby verzija uzgoja pcela? Bi li to bilo jednostavnije i jeftinije, od komercijalnog pcelarenja?
janje_

#1014 Re: Pčelarstvo

Post by janje_ »

Toto wrote:Mogu li se pcele u BiH drzati ko kucni ljubimci??
Ne mislim u sobama. Vec na avliji, basci, vocnjaku. Jedna najjednostavnija kosnica. Bez onoga pcelaskog perfekcionizma: sedam vrsta kosnica, pet magije i ostalih bozijih davanja :D.
Pcelarenje radi eksploatacije pcela jeste kompleksna rabota sa dosta obaveza, odgovornosti - kao i kod uzgoja ostalih zivotinja. Ako bi se okanili kradje meda od pcela: bi li se mogla razviti hoby verzija uzgoja pcela? Bi li to bilo jednostavnije i jeftinije, od komercijalnog pcelarenja?
naravno.. stavis kosnicu pred kucu i zaviris samo iz ceifa da vidis sta se dogadja.. kad se pcele krenut rojit, najbolje je da odes kod rodbine u drugi grad taj dan.. ;)
murtic

#1015 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 02:49, edited 1 time in total.
Toto

#1016 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

Mislim sasvim ozbiljno. Ima li pcelarski savez ili neka druga organizacije neki program promocije i popularizacije pcelarstava, pa da neko ko zeli da drzi pcele na ovaj nacin dobije neku bosuru sa upustvima i odgovorima na neka vazna pocetna pitanja: Koje knjige i prirucnike nabaviti, koje i gdje kosnice kupiti; Gdje se mogu kupiti matice i rojevi, itd?

U velikim gradovioma kao sto su London, New York ima na hiljede pcelara i bar nekoliko desetaka hiljada kosnica. Pa se ne bjezi iz gradova kad cele roje. Pcelari drze pcele na krovovima zgrada.
Najveci trovac pcela je bio poznati njemacki farmaceut Bayer koji je u pesticide stavljao bojne otrove iz 2 svjetskog rata, od kojeg su pcele masovno trovane. Isti je razlog i nedavno masovno ugibanje i nestajanje pcela u USA
Pradoksalno je da naucnici tvrde da su pcele u gradovima zdravije od onih na selu jer je kolicina pesticida koji se prospu po usjevima i vocnjacima desetke puta veca od kolicine koje se koristi kod gradskih parkova.

Ako to pretvorimu u bisnis: koliko je prodato kosnica, rojeva, matica, itd onda je to velika cifra od kojeg najvise koristi imaju pcelari, stolari.
Med je jako cjenjen u BiH. Mi smo jedan od najvecih potrosaca meda u Evropi. A sa druge strane imamo najvece ilegalno trziste "šund" meda.

Ja sam ubjedjen da bi veliki broje ljudi prihvatio da ima u vrtovima, bascama i vocnacima po 1-2 kosnice.
Toto

#1017 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

murtic wrote:POZDRAV SVIMA TOTO me nasmijo pa da se i ja javim da pratim forum. U Krajini ova sezona ispod prosjeka negdje oko 10 kg po kosnici to je 6 tona sto je dovoljno za troskove :dance: Znaci mene u troskovima nema nigdje pcelario godinu badava. Ali ima jedna caka sa kojom cu se iscupati. Posto pcelama treba zimnica 15 do 20 kg meda to cu iskoristiti ukrasti cu im pola te zalihe. To je oko 7 kg meda ali puta 600 je oko 4200 kg meda livade za mene. NA TO MJESTO cu im vratiti istu kolicinu secernog sirupa koje ce one zimus potrositi umjesto meda. :!: RAZLIKU izmedu meda i sirupa cu staviti u svoj dzep. :lol: Sirup ce kostati 5000 km a med kad prodam 30. 000 km. znaci na taj nacin ce mi ostati 25 000 km, stime sto me ocekuje ogroman posao da se to realizira ali ce se isplatiti. Tako da i ja neigram badava. I DA vam recem da godinama uzimljavam na ovaj nacin pcele sirup dodam na vrijame i puno bolje zimuju na manjoj kolicini sirupa nego na cistom medu :idea: Dobro pcelama a bogami meni jos bolje. Pa eto vam caka i mogu vam reci da je super a sad ko hoce nek je primjeni i nece se pokajati. :bih:
SVIMA VELIKI SELAM A I POZDRAV MURTIC
Bogme @murticu krajisnici se fala da su najbolje prosli... dobara pasa bila na kestenu i livadi pa ih to izvuklo. Ova godina je bila losa za cijelu poljoprivredu - pa i za pcelarstvo, samo sto pcelari najvise kukaju :D .
murtic

#1018 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 02:29, edited 1 time in total.
murtic

#1019 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

naravno.. stavis kosnicu pred kucu i zaviris samo iz ceifa da vidis sta se dogadja.. kad se pcele krenut rojit, najbolje je da odes kod rodbine u drugi grad taj dan.. ;)
Last edited by murtic on 27/02/2011 02:30, edited 1 time in total.
Toto

#1020 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

Valahi, ako si ti doktor za pcele sa 300 kosnica, ne moram ja biti magistar za dvije kosnice :D :D
Ni moja nena nije imala veterinrski fakultet pa je drzala krave i dedina djogata.
Ja kontam da bi mogo i sa zanatskom otpocet sa dvije kosnice, pa onda uz praktican rad doc do hajvanskog segerta i eksperta.

Nekad imam osjecaj da pcelari vise plase narod, vec sto se mora bit nobelovac za uzgajat pcele.

u mom selu se govorilo: da treba bit vrhunski pcelar da se od secera napravi dobar med, ali ako pustis same cele da prave med onda ces sigurno imati najbolji med na dunjaluku. :D
pčelar

#1021 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:42, edited 1 time in total.
pčelar

#1022 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Toto wrote:Valahi, ako si ti doktor za pcele sa 300 kosnica, ne moram ja biti magistar za dvije kosnice :D :D
Ni moja nena nije imala veterinrski fakultet pa je drzala krave i dedina djogata.
Ja kontam da bi mogo i sa zanatskom otpocet sa dvije kosnice, pa onda uz praktican rad doc do hajvanskog segerta i eksperta.

Nekad imam osjecaj da pcelari vise plase narod, vec sto se mora bit nobelovac za uzgajat pcele.

u mom selu se govorilo: da treba bit vrhunski pcelar da se od secera napravi dobar med, ali ako pustis same cele da prave med onda ces sigurno imati najbolji med na dunjaluku. :D
Toto samo ti polahko al sigurno, slušaj šta mnogi predavači govore al ipak po svome sudu prosudi i ne sekiraj se. :bih:
Last edited by pčelar on 29/08/2010 15:49, edited 1 time in total.
Toto

#1023 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

pčelar wrote:
Toto wrote:Valahi, ako si ti doktor za pcele sa 300 kosnica, ne moram ja biti magistar za dvije kosnice :D :D

Toto bolan ne sekiraj se. Možeš se i sa više košnica baviti čisto iz hobija i ljubavi i ne treba ti posebno znanje za to bolan. Nekada su pčelari naše dede bili pravi kad nisu otimali i vadili dušu kao mi danas tim divnim božijim stvorenjima. Na žalost u pravu si danas se svako bavi pčelarstvom i svako pametuje i vjeruj da tamo neki dedo zna neke stvari bolje nego mi danas "moderni" pčelari, koji se petljamu u svašta. Na sreću čovjek hvala bogu dragom nemože izumiti enzim invertazu i to danas najviše "muči" mnoge falsifikatore. Samo ti naprijed i nađi svoj kutak gdje ćeš moći uživati sa te dvije košnice.
Sretno :bih:
Hvala na kurazi. Ako Bog dadne zdravlja ja cu imat kosnicu - pa makar trnku opleo.
murtic

#1024 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

POZDRAV SVIMA ja sam bio jasan trecinu zimnice se moze slobodno zamjeniti. Pusti ti cula kazala ja ti tvrdim da tu nema greske dvije trecine ostaju za proljetni razvoj. Sto se tice opaske mlada matica i umiranja itd, ventilacija itd, to moze proci kod TOTE iako i to sumnjam :D Kad se uzimljavaju pcele tad se sve radnje odrade tako da mi je o tome glupo pisati jer me vracas u skolu pcelarstva. I da kazem i ovo da bi i ja volio voziti avion ali ima jedan mali problemcic, niti imam avion niti znanje oko toga. ZELJU IMAM pa pozivam sve one sto nemaju znanje a zele na probni let da vidimo kakav cemo uspjeh imati :lol: Nasi su stari Mogli pcelariti jer nije bilo ovoliko bolesti i ostalih problema vezane za to kao danas. Pcele su mogle tad zivjeti bez covjekove pomoci, dok danas za to nemaju sanse. ZATO PAMETUJEM I KAZEM BEZ DOBRA ZNANJA NE LETI jer vozio cesnu ili boing aero dinamiku moras nazalost poznavati ako zelis bezbolno sletjeti :!: I JOS jedana opaska sreli se nastavnik i profesor pa nastavnik umri od muke sto nemoze soliti pamet profesoru :lol: pa jadan nastavnik tvrdi kako je profa lopov da pametuje i da nista nezna. Profa mu odgovara sve sto je dosad on samo procito da je on to vec i u praksi isprobao i da mora jos ucciti i sve to isprobati da bi imali o cemu razgovarati :lol i da on nije na ovom forumu svojom voljom nego je prozvan valjda nije i to izmislijo. :lol:
VELIKI SELAM A I POZDRAV MURTIC
Macolaaa

#1025 Re: Pčelarstvo

Post by Macolaaa »

murtic wrote:POZDRAV SVIMA TOTO me nasmijo pa da se i ja javim da pratim forum. U Krajini ova sezona ispod prosjeka negdje oko 10 kg po kosnici to je 6 tona sto je dovoljno za troskove :dance: Znaci mene u troskovima nema nigdje pcelario godinu badava. Ali ima jedna caka sa kojom cu se iscupati. Posto pcelama treba zimnica 15 do 20 kg meda to cu iskoristiti ukrasti cu im pola te zalihe. To je oko 7 kg meda ali puta 600 je oko 4200 kg meda livade za mene. NA TO MJESTO cu im vratiti istu kolicinu secernog sirupa koje ce one zimus potrositi umjesto meda. :!: RAZLIKU izmedu meda i sirupa cu staviti u svoj dzep. :lol: Sirup ce kostati 5000 km a med kad prodam 30. 000 km. znaci na taj nacin ce mi ostati 25 000 km, stime sto me ocekuje ogroman posao da se to realizira ali ce se isplatiti. Tako da i ja neigram badava. I DA vam recem da godinama uzimljavam na ovaj nacin pcele sirup dodam na vrijame i puno bolje zimuju na manjoj kolicini sirupa nego na cistom medu :idea: Dobro pcelama a bogami meni jos bolje. Pa eto vam caka i mogu vam reci da je super a sad ko hoce nek je primjeni i nece se pokajati. :bih:
SVIMA VELIKI SELAM A I POZDRAV MURTIC

Novi sam u pcelarstvu pa citam ovo i ne mogu da vjerujem :shock: znam da ima pcelara koji drze pcele samo kao masine koje secer preradjuju u med ali da ce se neko javno hvaliti sa tim e to nisam mogao ni zamisliti a jos ova izjava da pcele mnogo bolje zimuju na sirupu nego na prirodnom medu cak i za mene pocetnika izgledaju smjesne ali OK kao sto neko rece i nas "pcelara" ima svakakvih :D
Post Reply