pčela u jurećem automobilu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
The Nightwatchman

#1 pčela u jurećem automobilu

Post by The Nightwatchman »

ma onaj stari fazon. auto ide sto pedeset na sat. unutra, u autu dosadna pčela lebdi u mjestu ispred vozačevog lica.

ide li pčela sto pedeset na sat? ili stoji u mjestu?

:-D :-D
niskoprofilni

#2 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by niskoprofilni »

i pčela i vazduh i sve što je unutar automobila ide 150 na sat naravno. Bezze fazon! pooozzzzzzzz
Luke Perry

#3 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Luke Perry »

sve je to relativno moj ajnstajne
The Nightwatchman

#4 Re: pčela u jurećem automobilu

ma znam da je relativno sve osim broja 90210, moj luke perry :D

ali fakat me zanima da mi neko ovo objasni sa argumentima, po mogucnosti :)
sffovac

#5 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by sffovac »

pa zavisi kako to pcela sve vidi
auto se u odnosu na cestu krece 150km/h, da li to znaci da cesta ide tom brzinom ili pak auto po njoj
ako pogledamo rotaciju tockova, potrosnju goriva, habanje kocionog sustva i jos par sitnih dodataka, bicemo sigurni da se auto krece, ali ako pogledamo ostatak gume na asfaltu, curenje ulja, izbacivanje opusaka kroz prozor i svog kabastog materijala koji nam smeta u autu, kao sto su kore od banana, kese, fiseci, flase od kole vidjecemo da ni cesta ne prolazi nista bolje od auta, dakel i cesta se sigurno trosi i krece
dakle mozemo li reci da se i auto krece po cesti i cesta po autu
pa gledano iz perspektive nekoga ko stoji sa strane, to sigurno mozemo zakljuciti, jer ako vas pogodi odbacena konzerva, nema dvojbe, da je vasa draga netom prije isto ikapila i sva sretan je frknula kroz prozor
dok je ona otvarala prozor da izbaci tu proketu limenku, bezbrizna pcela je zujala na obliznjoj pasi, skakucuci od jedne hrpice kravljeg izmeta do druge, u potrazi za nesvarenom vispak cokoladicom, kojom oblizjnji seljak ponekad nahrani krave, jer im je rok davno isteko, a steta je da to zivince ne halise kad vise nije za insana
i tako pcelica zuji i odjednom je vrtlog zraka, kroz prozor vase drage dovodi u vase auto
e sada da li pcela stoji na mjestu ili ide brzinom od 150km, kako i cesta ispod auta, za to bi vec morali pitati pcelu, kako se ona osjeca u novnonastaloj situaciji, ali sigurno nije zadovoljna
Luke Perry

#6 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Luke Perry »

Ti u autu posmatras pcelu sa tvoje tacke gledista, onaj vani sa njegove tacke gledista i tako to.
The Nightwatchman

#7 Re: pčela u jurećem automobilu

sffovac wrote:pa zavisi kako to pcela sve vidi
auto se u odnosu na cestu krece 150km/h, da li to znaci da cesta ide tom brzinom ili pak auto po njoj
ako pogledamo rotaciju tockova, potrosnju goriva, habanje kocionog sustva i jos par sitnih dodataka, bicemo sigurni da se auto krece, ali ako pogledamo ostatak gume na asfaltu, curenje ulja, izbacivanje opusaka kroz prozor i svog kabastog materijala koji nam smeta u autu, kao sto su kore od banana, kese, fiseci, flase od kole vidjecemo da ni cesta ne prolazi nista bolje od auta, dakel i cesta se sigurno trosi i krece
dakle mozemo li reci da se i auto krece po cesti i cesta po autu
pa gledano iz perspektive nekoga ko stoji sa strane, to sigurno mozemo zakljuciti, jer ako vas pogodi odbacena konzerva, nema dvojbe, da je vasa draga netom prije isto ikapila i sva sretan je frknula kroz prozor
dok je ona otvarala prozor da izbaci tu proketu limenku, bezbrizna pcela je zujala na obliznjoj pasi, skakucuci od jedne hrpice kravljeg izmeta do druge, u potrazi za nesvarenom vispak cokoladicom, kojom oblizjnji seljak ponekad nahrani krave, jer im je rok davno isteko, a steta je da to zivince ne halise kad vise nije za insana
i tako pcelica zuji i odjednom je vrtlog zraka, kroz prozor vase drage dovodi u vase auto
e sada da li pcela stoji na mjestu ili ide brzinom od 150km, kako i cesta ispod auta, za to bi vec morali pitati pcelu, kako se ona osjeca u novnonastaloj situaciji, ali sigurno nije zadovoljna
ej paša, ovo je na pdf-u nauka i edukacija, a ne na filozofija i religija - smanji doživljaj :D

meni treba formula. objekat u kretanju, sila puta brzina i ti fazoni. nemojte mi o perspektivama, zivota vam
Last edited by The Nightwatchman on 22/02/2009 18:37, edited 2 times in total.
Kadija

#8 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

Luke Perry wrote:Ti u autu posmatras pcelu sa tvoje tacke gledista, onaj vani sa njegove tacke gledista i tako to.
onaj vani ni nevidi pcelu kada auto projuri 150km/h :D
Luke Perry

#9 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Luke Perry »

Znaci pcela ne postoji. Ajnstajnu je prividja
Epitop

#10 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Epitop »

Pčela se ne kreće brzinom auta zato što je auto zatvoreni sistem za pčelu i jedino se računa njen let u samom autu. To je isto ako imaš dva auta koja se idu istom brzinom, ta dva auta izmedju sebe se ne kreću, a kreću se u odnosu na podlogu.
Last edited by Epitop on 22/02/2009 18:47, edited 1 time in total.
The Nightwatchman

#11 Re: pčela u jurećem automobilu

Epitop wrote:Pčela se ne kreče brzinom auta zato što je auto zatvoreni sistem za pčelu i jedino se račun njen let u samom autu. To je isto ako imaš dva auta koja se kreču istom brzinom, ta dva auta izmedju sebe se ne kreču, a kreču se u odnosu na podlogu.
jeste, ali ta pčela prelazi 150 kilometara u jednom satu, to je sigurno, jel tako? a opet, ona stoji......
Luke Perry

#12 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Luke Perry »

sve je to relativno moj ajnstajne. :lol:
Epitop

#13 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Epitop »

The Nightwatchman wrote:
Epitop wrote:Pčela se ne kreče brzinom auta zato što je auto zatvoreni sistem za pčelu i jedino se račun njen let u samom autu. To je isto ako imaš dva auta koja se kreču istom brzinom, ta dva auta izmedju sebe se ne kreču, a kreču se u odnosu na podlogu.
jeste, ali ta pčela prelazi 150 kilometara u jednom satu, to je sigurno, jel tako? a opet, ona stoji......
Prelazi to jest, ali opet ne ide brzinom od 150km/h jer je za nju auto referentni sistem, a ne cesta.
ljubilac

#14 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by ljubilac »

'Čela će se zabijat' u zadnji prozor auta. :D
The Nightwatchman

#15 Re: pčela u jurećem automobilu

Epitop wrote:
The Nightwatchman wrote:
Prelazi to jest, ali opet ne ide brzinom od 150km/h jer je za nju auto referentni sistem, a ne cesta.
hajde mi objasni molim te ovo:

činjenica br. 1. - pčela prelazi 15o km po satu
činjenica br. 2. - pčela se ne kreće brzinom 150 km po satu nego čak naprotiv - ona stoji u mjestu!

mogu li ove dvije činjenice stajati u jednoj rečenici?
harisl

#16 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by harisl »

Zavisi od inercionog koordinatnog sistema. Ako je to vozac, onda stoji, a ukoliko je drvo na putu onda ide 150 km/h.
E sada, ukoliko zelis absolutnu brzinu pcele, onda moras uracunati i:
1) ~0.3 km/sekundi koliko se Bosna okrece oko ose Zemlje,
2) 30 km/sekundi koliko Zemlja ide oko sunca,
3) 250 km/sekundi koliko Sunce ide oko centra Mlijecnog Puta i
4) 600 km/sekundi koji se citav Svemir krece.

Znaci, maksimalna absolutna brzina pcele kada se uzime 'Boziji koordinatni sitem' je otprilike 930.34 km/sekundi. Fura pcela pravo...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Truba »

dakle pčela leti u odnosu na auto koji je zatvoreni sistem

a ako imamo dva referentna mjerila (jel se tako kaže)

prvo refernetno mjesto je auto... pčela se ne kreće
drugo referentno mjesto pored ceste.... auto se kreće... i ne vidimo pčelu :lol: :lol: :lol: :lol:
The Nightwatchman

#18 Re: pčela u jurećem automobilu

harisl wrote:Zavisi od inercionog koordinatnog sistema. Ako je to vozac, onda stoji, a ukoliko je drvo na putu onda ide 150 km/h.
E sada, ukoliko zelis absolutnu brzinu pcele, onda moras uracunati i:
1) ~0.3 km/sekundi koliko se Bosna okrece oko ose Zemlje,
2) 30 km/sekundi koliko Zemlja ide oko sunca,
3) 250 km/sekundi koliko Sunce ide oko centra Mlijecnog Puta i
4) 600 km/sekundi koji se citav Svemir krece.

Znaci, maksimalna absolutna brzina pcele kada se uzime 'Boziji koordinatni sitem' je otprilike 930.34 km/sekundi. Fura pcela pravo...
uf ti si neki za*eban sajentist. e tebe sam čeko, a ne luka perija :D

kako komentiras moj prethodni post sa dvije činjenice? koji je tvoj odgovor na moje pitanje, mogu li te dvije činjenice stajati u istoj rečenici?
Epitop

#19 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Epitop »

činjenica br. 2. - pčela se ne kreće brzinom 150 km po satu nego čak naprotiv - ona stoji u mjestu!

mogu li ove dvije činjenice stajati u jednoj rečenici
Mogu
Bitno je da se odredi referentna tačka koja je u slučaju pčele unutrašnjost auta. To znači da se auto kreče u odnosu na asfalt koji je za auto referntna tačka, dok je kretanje pčele samo njen let u odnosu na unutrašnjost auta. Za pčelu kada je u autu asfalt nije bitan.
harisl

#20 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by harisl »

Epitop wrote:

mogu li ove dvije činjenice stajati u jednoj rečenici
Mogu
Bitno je da se odredi referentna tačka koja je u slučaju pčele unutrašnjost auta. To znači da se auto kreče u odnosu na asfalt koji je za auto referntna tačka, dok je kretanje pčele samo njen let u odnosu na unutrašnjost auta. Za pčelu kada je u autu asfalt nije bitan.
PA upravo tako. Pokusaj u svakoj od te dvije cinjenice da dodas inercijalni sitem tako sto ces dodati 'u odnosu na' (pa onda na sta). U sustini, ukoliko se mozes popeti na pcelu (ovo je malo nakaradno ispalo, al' eto) onda se pcela za tebe nikada nece pomaknuti... ili tako nekako.
mirzasila

#21 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by mirzasila »

ako pcela lebdi u mjestu dali ona ima kineticku energiju?
sffovac

#22 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by sffovac »

Epitop wrote:
The Nightwatchman wrote:
to sam mu i ja rekao,al me ne slusa
hajd da probam drugi put
sve zavisi od ishodista referentnih sistema

ako sjedis u autu, cini ti se da tvoj svijet miruje dok sve se oko tebe krce
dok onaj ko tebe gleda s vana vidi da sve ostalo miruje, dok se ti kreces

dakle komotno mozes reci da ta pcela ujedno i miruje i krece se, al samo zavisi u pogledu na sta, sve je do precepcije
harisl

#23 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by harisl »

mirzasila wrote:ako pcela lebdi u mjestu dali ona ima kineticku energiju?
Ukoliko ova pcela zeli da poveca kineticku energiju tako sto ce lebditi u ovom autu (za koje pretpostavljamo da ima krov i vjetrobran), onda dzaba mlati krilima. Isto moze postici i da sleti negdje.
Kineticka energija takodje zavisi od inercionog sistema (mv^2/2) jer je potrebno odrediti tu brzinu (v). Znaci, za automobil ona nema kineticku energiju u tom trenutku (osim ako je sunce obaljesti pa pretvori dio te potencijalne energije u kineticku dok pada na pod), a u odnosu na put ima (ukoliko tranvaj zakoci svi poletimo naprijed).
Ili tako nekako...
Lesli Eldridž

#24 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Lesli Eldridž »

harisl wrote:
mirzasila wrote:ako pcela lebdi u mjestu dali ona ima kineticku energiju?
Ukoliko ova pcela zeli da poveca kineticku energiju tako sto ce lebditi u ovom autu (za koje pretpostavljamo da ima krov i vjetrobran), onda dzaba mlati krilima. Isto moze postici i da sleti negdje.
Kineticka energija takodje zavisi od inercionog sistema (mv^2/2) jer je potrebno odrediti tu brzinu (v). Znaci, za automobil ona nema kineticku energiju u tom trenutku (osim ako je sunce obaljesti pa pretvori dio te potencijalne energije u kineticku dok pada na pod), a u odnosu na put ima (ukoliko tranvaj zakoci svi poletimo naprijed).
Ili tako nekako...
Dobro si. :thumbup: samo kako se ipak kreće zajedno sa autom ima i kinetičku energiju.
cyprus

#25 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by cyprus »

Uh, vazda sam mrzio fiziku :D . Kao mali nakon saznanja da se Zemlja okreće i mi sa njom, čudio sam se kako ona ne proleti ispod mene kad ja skočim, tj. ona se nastavi okretat a ja prestanem :D . Nekako kontam da odgovor na ovu moju nedoumicu iz djetinjstva je sličan kao i odgovor na ovaj "problem" oko čvele u avtu. Ako sam fulio puno, ne zamjerite, jer kako rekoh mrzim fiziku :D .
Post Reply