PC "zaledi" kod pokretanje igara

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dr Drake Ramoray

#1 PC "zaledi" kod pokretanje igara

Post by dr Drake Ramoray »

Pozdrav ljudi, jedan me problem mući već neko vrijeme. PC mi jednostavno "zaledi" pri pokretanju igara, ne daje zvuk, miš i tastatura ne reaguju, slika "zaleđena". Ovo se ne dešava svaki put već negdje u 50% slučajeva. U toku igradnja (ako pokretanje bude uspješno) ili u toku normalnog rada na PCu ne dešava se često, možda 1 mjesečno.

Konfiguracija
MEG X399 CREATION
THREADRIPPER 1950X
G.SKILL DDR4 3200MHZ 4X8GB
GTX 1070
SSD M2 SAMSUNG
HDD TOSHIBA

Grafičku karticu i diskove sam isprobao u drugom računaru, rade bez problema.

Prije sam imao 2x8GB VENGEANCE ram, pa sam dobio više sugestija da je problem u RAM-u, a svakako sam planirao pojačat ram, kupio sam ovaj novi u nadi da neću imat više problema.

Nakon zamjene RAM-a PC mi sada još češće zaledi se, ponekad se i restartuje sam od sebe. Desilo mi se čak i u BIOSU da se zaledi tastaturu i muša, dok slika se pomjera (grafika za temperaturu i voltažu).

Windows sam 2 puta formatirao.

Ima neko kakvu sugestiju, prijedlog šta dalje radit? :D
diablobih

#2 Re: PC "zaledi" kod pokretanje igara

Post by diablobih »

Memtest, pa clean install drivera za graficku ako nije problem do RAMa. Iskljuci fastboot u windowsu. I updateuj windows na zadnju verziju.
dr Drake Ramoray

#3 Re: PC "zaledi" kod pokretanje igara

Mem test odradio na onoj prijašnjoj memoriji. Na ovoj novoj koju sam danas stavio, nisam radio.
Windows je na zadnjoj verziji.
Jedino driver od grafičke nisam reinstalirao, ali sam cijeli windows reinstalirao i nove drivere. Evo ponovo ću komplet drivere osvježit.

Hvala na odgovoru.
el_bake007

#4 Re: PC "zaledi" kod pokretanje igara

Post by el_bake007 »

Ugasi XMP u biosu , memory controller na Threadripperu 1950X je limitiran an 2667 Mhz a memorija koju koristis nije B die sto daje male sanse za normalan rad na vecim frekvencijama od fabricki podrzane.
dr Drake Ramoray

#5 Re: PC "zaledi" kod pokretanje igara

el_bake007 wrote: 13/11/2020 22:55 Ugasi XMP u biosu , memory controller na Threadripperu 1950X je limitiran an 2667 Mhz a memorija koju koristis nije B die sto daje male sanse za normalan rad na vecim frekvencijama od fabricki podrzane.
Mislim da ideš u pravom smijeru, ali i na prošloj memoriji koju sam imao, isti problemi su bili. Ugašen je XMP, čak sam i memoriju pokušavao stavljat na razne frekvencije, uvjek isti problemi. Ova kombinacija CPU, MB i RAMa problem, vidim googlanjem da je baš dosta sličnih problema. Nekima je pomoglo podizanje SOC sa 0.95v na 1.1v. Isto sam sad napravio, pa ću pokušat pokrenut kakvu igru par puta.

Hvala na odgovoru
Post Reply