@aditon Kakav je monitor poslije nekoliko dana korištenja, prenesi nam malo utiske. Jesi li nabavio zvučnike?
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- dzeko1
#30976 Re: PC gamerske konfiguracije
Normalno, to se moglo reći za kineske proizvode prije 15-20 godina. Dovoljno je otici u bilo koji trzni centar i primijetiti da kad zazvoni telefon 50% raje gleda da li zvoni kod njih xiaomi (kao nekad zvono na nokia telefonima haha). Kao sto rece Apple, zatim kupili su dosta evropskih brendova tipa Gorenja,Philipsa, Volva (za koje btw veliki dio ni ne zna), pa da ga Ameri nisu uništili vjerujem da bi Huawei danas bio najprodavaniji (uključujući i samsung i apple).
@aditon Kakav je monitor poslije nekoliko dana korištenja, prenesi nam malo utiske. Jesi li nabavio zvučnike?
- VladaFBiH
#30977 Re: PC gamerske konfiguracije
istina ali je i istina da u svim tim tvornicama nije kineska kontrola kvaliteta - kinezi mogu proizvesti skoro sve jednako dobro ali to onda košta i gube glavnu prednost a to je niska cijena. Imamo par kineskih brendova koji ne zaostaju nimalo kvalitetom za "zapadnim" ali oni koštaju skoro kao zapadni brendovi.aditon wrote: ↑02/09/2025 20:11 sve to što mi smatramo "kvalitetom" se proizvodi u Kini. Apple koji je sinom prestiža, jel, se proizvodi u Kini. Da ne nabrajamo dalje..To da je Kina danas teško smeće je mit. Naravno da i danas ima smeća, ali reći da je sve smeće je pretjerano naročito proizvodi izvikanih brendova kao gore pomenuti Apple itd.
- drug_profi
#30978 Re: PC gamerske konfiguracije
Kinezi prave superiorne stealth avione, svemirske stanice i kako sam cuo preuzimaju lagano i primat u razvoju nanotehnologije.
Mogu napraviti sta hoce i kvaliteta kojeg hoce.
Naravno da uvijek cijena pokazuje sta je to.
Mogu napraviti sta hoce i kvaliteta kojeg hoce.
Naravno da uvijek cijena pokazuje sta je to.
- xPaco1337
#30979 Re: PC gamerske konfiguracije
Kinezi imaju dobre marke poput Ankera, evo npr imaju Soundcore (Anker je vlasnik) slušalice njihove koštaju manje od Apple-a ali kvaliteta je u 5 deka što bi se reklo.
Naravno imaju jeftine verzije, ali ako uzmeš ovaj njihov top line tu je kvaliteta na zavidnom nivou. Ja imam Q30 preko usiju i Liberty 4 NC koje su earbuds. Koristim ih baš baš dugo derem, skoro nikad ne punim i isplatile su se svake marke a NC je bolji nego kod nekih top brendova.
To je primjer dobrog kineskog brenda, ali imaju one opet i marke koji su dobre a ne izvoze se van granica i striktno je za njihovo tržište.
Naravno imaju jeftine verzije, ali ako uzmeš ovaj njihov top line tu je kvaliteta na zavidnom nivou. Ja imam Q30 preko usiju i Liberty 4 NC koje su earbuds. Koristim ih baš baš dugo derem, skoro nikad ne punim i isplatile su se svake marke a NC je bolji nego kod nekih top brendova.
To je primjer dobrog kineskog brenda, ali imaju one opet i marke koji su dobre a ne izvoze se van granica i striktno je za njihovo tržište.
- Plavo-bijeli
#30980 Re: PC gamerske konfiguracije
Sta mislite hoce li Asus ROG Strix 750W biti dovoljan za Asrock Formula 6900 XT ?
Od ostalih komponenti 13600kf, 2 HDda, 1ssd
Trebalo bi da moze, gpu 300-350w, cpu 120-200w?
trebalo bi biti i teoretski vise nego dovoljno ali amd pise 850w minimum a za asrock formulu pisu 1000w minimum
@mickey84
Od ostalih komponenti 13600kf, 2 HDda, 1ssd
Trebalo bi da moze, gpu 300-350w, cpu 120-200w?
trebalo bi biti i teoretski vise nego dovoljno ali amd pise 850w minimum a za asrock formulu pisu 1000w minimum
@mickey84
- kabal1337
#30981 Re: PC gamerske konfiguracije
Da vidim ostali dio svijeta koji ce oziviti stare rx580 ke koje su bile namjenjene za majning i ostalo.
Kad krenes, opet ces vecinu dijelova naruciti iz kine, koji su opet made in kina.
Prvo sto Kina ima mnogo ljudi, drugo sto imaju sve potrebno za R&D na dlanu.
Ljudi kupe neki proizvod za 1500 KM, i kupe Kineski za 300 KM i kazu et kineski ne valja hahaha.
Da vidim neku EU graficku garticu "novu" za 100 KM na adresi sa 8gb vrama...
uozbiljite se
Kad krenes, opet ces vecinu dijelova naruciti iz kine, koji su opet made in kina.
Prvo sto Kina ima mnogo ljudi, drugo sto imaju sve potrebno za R&D na dlanu.
Ljudi kupe neki proizvod za 1500 KM, i kupe Kineski za 300 KM i kazu et kineski ne valja hahaha.
Da vidim neku EU graficku garticu "novu" za 100 KM na adresi sa 8gb vrama...
uozbiljite se
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#30982 Re: PC gamerske konfiguracije
ponavljam se, ali najbolja kupovina je kada neki kineski proizvođač želi da brendira svoj proizvod po kvaliteti. a to radi na način da daje kvalitetne komponente za poprilično nisku cijenu, krešući svoje marže naravno. tako je xiaomi ili svojevremeno huawei bio odlična kupovina jer su davali odličan hardwer za nisku cijenu.VladaFBiH wrote: ↑03/09/2025 09:01istina ali je i istina da u svim tim tvornicama nije kineska kontrola kvaliteta - kinezi mogu proizvesti skoro sve jednako dobro ali to onda košta i gube glavnu prednost a to je niska cijena. Imamo par kineskih brendova koji ne zaostaju nimalo kvalitetom za "zapadnim" ali oni koštaju skoro kao zapadni brendovi.aditon wrote: ↑02/09/2025 20:11 sve to što mi smatramo "kvalitetom" se proizvodi u Kini. Apple koji je sinom prestiža, jel, se proizvodi u Kini. Da ne nabrajamo dalje..To da je Kina danas teško smeće je mit. Naravno da i danas ima smeća, ali reći da je sve smeće je pretjerano naročito proizvodi izvikanih brendova kao gore pomenuti Apple itd.
problem nastaje kod još složenijih proizvoda kao što su automobili. iako su relativno kvalitetan proizvod imali su veliki problem sa servisnom mrežom i podrškom. u tom segmentu poprilično kaskaju, i vjerovatno da će i dalje kaskati jer će evropa pokušati zaštititi svoju autoindustriju.
ali zaista, made in china nije sinonim za škart više.
-
kenny771
#30983 Re: PC gamerske konfiguracije
https://www.jonpeddie.com/news/q225-pc- ... t-quarter/
Nvidia dosla do 94% marketshare. Očekujem 3500-4000 KM 6080
Nvidia dosla do 94% marketshare. Očekujem 3500-4000 KM 6080
- aditon
#30984 Re: PC gamerske konfiguracije
Zvučnike nisam kupio. Nije mi toliko hitno a kad naletim na best buy opciju onda ću ih i uzeti.
Što se tiče monitora, za sada sam prezadovoljan. Slika je kristalno čista, boje su očekivano impresivne ali i crna koja je zaista crna na WOLED panelu. Kod QD-OLED crna i nije baš crna već ima tu neku ružičastu nijansu, tako da je ovaj WOLED ono čemu sam se nadao. Ipak, kristalno čista i oštra slika me iznenadila jer iako očekuješ neke stvari, tek kad zaista vidiš svojim očima stekneš pravi dojam. Igra koju redovno igram je Apex Legends i na ovom monitoru izgleda kao sasvim druga igra. Monitor je baš brz ali šta god da ja ovdje napišem, ne mogu dočarati kako sve to u praksi izgleda. Ali da me danas neko pita na koju komppnentu da potroši 1500 maraka kao upgrade, ne bi mu savjetovao ni grafiku ni procesor, već OLED monitor.
Što se kompa tiče, sve što sam pred njega stavio vrti nestvarno dobro. Instalirao sam i nekoliko UE5 naslova i na max postavkama nisam imao nikakva štekanja niti mikro štekanja a što je svojstveno igrama na Unreal enginu 5. Temperature su mi odlične, i cpu i gpu se vrti ispod 60 stepeni bez obzira na igru. Međutim, ono što nikako ne mogu naštimati jesu fanovi s fan controlom. Problem je što na fan controlu mogu samo naštimati statične vrijednosti a ne da se isti same nivelišu na osnovu zadanog grafa. To dovodi do toga da mi se fanovi na grafici vrte uvijke isto, igrao ili ne, kao i na cpu. Fanovi na grafici su naštimani na 25% što je na svim testiranim igrama bilo dovoljno da mi temperature u full loadu grafike budu ispod 60. Ali i kad nisam u igri, oni se vrte na 25%. Isto je i s cpu. Fanovi na 40%, pumpa 50%, case fanovi čini mi se 60%. Fan control radi override na sve druge programe za fanove kao što su msi centar ili msi afterburner. Dok sam preko msi afterburnera kontrolisao grafiku, fanovi se nisu bez veze vrtili all the time, odnosno cpu preko msi centre. Da nedavim dalje, evo slika cijelog setupa

- ferratilis
#30985 Re: PC gamerske konfiguracije
@aditon Ako ti nije mrsko, de otvori ovaj video u fullscreenu pa nam uslikaj. Hvala unaprijed. 
- aditon
#30986 Re: PC gamerske konfiguracije
ferratilis wrote: ↑03/09/2025 21:08 @aditon Ako ti nije mrsko, de otvori ovaj video u fullscreenu pa nam uslikaj. Hvala unaprijed.

- ferratilis
#30987 Re: PC gamerske konfiguracije
Imas srece, jako dobar panel, nema black crush 
- Basancheros
#30988 Re: PC gamerske konfiguracije
Izvoli jedan fin modelAverus wrote: ↑15/08/2025 11:40 Pisao sam i ranije, ali evo sad je već neminovno da će mi veoma uskoro trebati novi monitor
Trenutno imam HP 27xq (144mhz, 1ms, TN panel), služio je 6 godina, al' počele mu bijele/blijede svjetlosne mrlje po ekranu. Neko mi spomenu da to obično znači da su pri kraju diode.
Imam druga koji bi to možda znao i popraviti, al' kontam da se ne zezam s tim nego da mijenjam.
Eh sad, pošto ne znam ni koji bih budžet izdvojio za monitor, koji bi bio neki best-buy, a da mi nema burn in za tri godine isl.?
Inače, komp je upaljen 16-18 sati dnevno. Naravno da bih isključio monitor kad će dugo stajati lockscreen isl., ali svejedno brinem oko burn-ina
Dolazi u obzir samo bolje - dakle više hertza, veća dimenzija, bolji odziv, bolje boje. Najmanje jedna stavka mora biti bolja
Imate li kakvih prijedloga?![]()
https://imtec.ba/akcija-monitori
Moj prijedlog
https://imtec.ba/monitori/asus-tuf-moni ... nc-premium
Sa brzinom osvježavanja od 165Hz
Ipak Asus Tufčuna 34" zakrivljena za 529KM i ne izgleda mi loše
Realna cijena mu je 630-680KM kod drugih je bio, ovo očito da Imtec čisti lager jer su ga stavili na akciju
-
Alfanum
#30989 Re: PC gamerske konfiguracije
Sve se krive mogu napraviti u Fan Controlu, pogledaj neki tutorijal, nije komplikovan softver s obzirom na mogucnosti.
Moja 9070 Quicksilver je na nekih 63-64 stepena na 30 do 35% fan speeda. Na pocetku mi nije bilo jasno jer je hladnjak isti kao 9070 XT, a potrosnja manja. Mislim da i vertical mount povecava temperature jer je graficka bas ogromna. OC je model fabricki plus sam i ja jos podigao power limit na 10% i podesio voltage offset na -90mV. Oko 6600 je score u Steel Nomadu sto je 4-5% ispod 9070 XT stock na 270W.
Medjutim, memoriju ne mogu ni za 100MHz podici, a da ne dobijem black screen, nekad kad kliknem apply radi sve normalno, a nekad mi samo baci black screen. Tako da sam memoriju ostavio na fabrickim podesavanjima.
- aditon
#30990 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne znam kako se to vidi, ali kao što rekoh, u praksi kad si ispred monitora, slika je strašna. Ovaj model sam dugo "begeniso" i prema svim informacijama koje sam prikupio, najbolji je oled 2k model po svemu, od panela do featura koje ima. Kod nas još nema na tržištu, ali izašao je nedavno i nasljednik ovog modela i razlikuje se samo u jednom slovu kod naziva modela ali koliko vidim još je i unaprijeđen u odnosu na ovaj moj, što je i logično.
Naštimao sam ja krive ali kao da je program bagovit. Nemam drugo objašnjenje. Npr postavio sam da se do 35 stepeni fanovi uopšte ne vrte ali oni se vrte uvijek na 25% bez obzira igrao ili ne. Dok sam grafiku kontrolisao afterburnerom, to je radilo kako treba, pa čak i preko msi centra. Na kraju sam gledao i po youtubeu ali kako vidim sve sam uradio kako treba. Mislim, nije atomska fizika, fan control sam koristio i na prethodnom računaru i radio je kako treba. Doduše, prethodni fan control nije izgledao fancy ko ova današnja verzija, jer kad sam ga instalirao prije 7-8 godina izgledao je kao windows prozor praktično, a ja mu nisam update radio jer je jednostavno vrtio fanove kako sam prvi put i zadao. Sad na ovom kompu sam vidio da je izgledom dosta unaprijeđen program ali ono važnije, meni ne radi kako treba. Ipak, probat ću još neke tweekove prije nego ga uklonim...možda je ipak nešto i do mene, ne znam.Alfanum wrote: ↑04/09/2025 10:04Sve se krive mogu napraviti u Fan Controlu, pogledaj neki tutorijal, nije komplikovan softver s obzirom na mogucnosti.
Moja 9070 Quicksilver je na nekih 63-64 stepena na 30 do 35% fan speeda. Na pocetku mi nije bilo jasno jer je hladnjak isti kao 9070 XT, a potrosnja manja. Mislim da i vertical mount povecava temperature jer je graficka bas ogromna. OC je model fabricki plus sam i ja jos podigao power limit na 10% i podesio voltage offset na -90mV. Oko 6600 je score u Steel Nomadu sto je 4-5% ispod 9070 XT stock na 270W.
Medjutim, memoriju ne mogu ni za 100MHz podici, a da ne dobijem black screen, nekad kad kliknem apply radi sve normalno, a nekad mi samo baci black screen. Tako da sam memoriju ostavio na fabrickim podesavanjima.
- BeYaZ
#30991 Re: PC gamerske konfiguracije
Koja je oznaka tog novog modela ?aditon wrote: ↑04/09/2025 11:37Ne znam kako se to vidi, ali kao što rekoh, u praksi kad si ispred monitora, slika je strašna. Ovaj model sam dugo "begeniso" i prema svim informacijama koje sam prikupio, najbolji je oled 2k model po svemu, od panela do featura koje ima. Kod nas još nema na tržištu, ali izašao je nedavno i nasljednik ovog modela i razlikuje se samo u jednom slovu kod naziva modela ali koliko vidim još je i unaprijeđen u odnosu na ovaj moj, što je i logično.
- M416
#30992 Re: PC gamerske konfiguracije
XG27AQDMGZ
Mada ne znam da li je bas noviji model u odnosu na XG27AQDMG
Mislim da je ovo noviji model 280Hz
XG27ACDMS
Last edited by M416 on 04/09/2025 12:57, edited 1 time in total.
-
Alfanum
#30993 Re: PC gamerske konfiguracije
Onda ti vjerovatno ulazi u konflikt sa nekim drugim softverom, pokusaj sa deinstalacijom MSI Center-a i Afterburnera i onda podesi FanControl. Ako sve bude ok, instaliraj Afterburner poslije toga slobodno, ja ga imam uporedo sa FanControl-om i nema nikakvih problema s tim sto ga koristim samo za OSD. MSI Center ti vjerovatno ni ne treba, svakako je smece od softvera.aditon wrote: ↑04/09/2025 11:37 Naštimao sam ja krive ali kao da je program bagovit. Nemam drugo objašnjenje. Npr postavio sam da se do 35 stepeni fanovi uopšte ne vrte ali oni se vrte uvijek na 25% bez obzira igrao ili ne. Dok sam grafiku kontrolisao afterburnerom, to je radilo kako treba, pa čak i preko msi centra. Na kraju sam gledao i po youtubeu ali kako vidim sve sam uradio kako treba. Mislim, nije atomska fizika, fan control sam koristio i na prethodnom računaru i radio je kako treba. Doduše, prethodni fan control nije izgledao fancy ko ova današnja verzija, jer kad sam ga instalirao prije 7-8 godina izgledao je kao windows prozor praktično, a ja mu nisam update radio jer je jednostavno vrtio fanove kako sam prvi put i zadao. Sad na ovom kompu sam vidio da je izgledom dosta unaprijeđen program ali ono važnije, meni ne radi kako treba. Ipak, probat ću još neke tweekove prije nego ga uklonim...možda je ipak nešto i do mene, ne znam.
Ponekad mi se desi da Adrenalin preuzme kontrolu nad GPU ventilatorima kad pokrenem nesto, al za minut opet preuzme FanControl sam i sve radi kako treba. Ne svidja mi se sto Adrenalin automatski pali Advanced Control opciju za ventilatore kad imas OC/UV ucitan jer Advanced Control kontrolise obrtaje na osnovu hotspota umjesto core temperature kao obicni Fan Tuning u Adrenalinu. Cak mislim da se uopste ne moze ni iskljuciti Fan Tuning u Adrenalinu, meni se svaki put sam upali, ali nije ni bitno jer FanControl kontrolise ventilatore.
- BeYaZ
- M416
- aditon
#30996 Re: PC gamerske konfiguracije
BeYaZ wrote: ↑04/09/2025 12:06mislim da je je oznaka, ali nisam 100% siguran jer ovo pišem bez da sam provjerio, već po sjećanju, XG27UQDMG, dakle umjesto A dolazi slovo U. U svakom slućaju, ja sam tražio ali kod nas nema. Nedavno ga je hardware unboxed prestavljao. Najblje da vidite s @mickey84 da li će i kada biti uvoz ovog modela. Ukoliko se neko od vas odluči za ovaj koji ja imam, neće pogriješiti to je sigurno jer je zadnje dvije godine ovo najbolji 2k oled na tržištu, uz to i jeftiniji nego mnogi koji su mu konkurnecija.
- aditon
#30997 Re: PC gamerske konfiguracije
adrenalin sowtvare kada otvorim, kriva je podešena kao ravna linija i nema apsolutno nikakvog utiicaja na fanove grafike i kad je ručno podesiš, fan control ih ponovo vrati na 0 da tako kažem. Upravu si za taj konflikt, priznajem nije mi na um palo ali kad razmislim msi centar je vjeroovatno taj program koji radi konflikt jer ja sam prije fan controla fanove kontrolisao preko njega i opcijama sam stavio,sad se sjećam, da msi centar radi override na bilo koji drugi program za kontolu fanova. I tu je siguran sam došlo do konflikta...hvala što si mi otvorio očiAlfanum wrote: ↑04/09/2025 12:55 Onda ti vjerovatno ulazi u konflikt sa nekim drugim softverom, pokusaj sa deinstalacijom MSI Center-a i Afterburnera i onda podesi FanControl. Ako sve bude ok, instaliraj Afterburner poslije toga slobodno, ja ga imam uporedo sa FanControl-om i nema nikakvih problema s tim sto ga koristim samo za OSD. MSI Center ti vjerovatno ni ne treba, svakako je smece od softvera.
Ponekad mi se desi da Adrenalin preuzme kontrolu nad GPU ventilatorima kad pokrenem nesto, al za minut opet preuzme FanControl sam i sve radi kako treba. Ne svidja mi se sto Adrenalin automatski pali Advanced Control opciju za ventilatore kad imas OC/UV ucitan jer Advanced Control kontrolise obrtaje na osnovu hotspota umjesto core temperature kao obicni Fan Tuning u Adrenalinu. Cak mislim da se uopste ne moze ni iskljuciti Fan Tuning u Adrenalinu, meni se svaki put sam upali, ali nije ni bitno jer FanControl kontrolise ventilatore.
- ferratilis
#30998 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja svakih par mjeseci kontam "sad je pravo vrijeme da predjem na OLED" pa onda citam online kako se ljudi zale na razne probleme, pa se predomislim i tjesim kako je dobar IPS za moje potrebe. A realno OLED me najvise zanima zbog kontrasta. Mislio sam uzeti ovaj sto aditon ima, ali su sacekati da vidim te nove modele kakvi su. 
- xPaco1337
#30999 Re: PC gamerske konfiguracije
Uzmeš zato mini ledferratilis wrote: ↑04/09/2025 13:27 Ja svakih par mjeseci kontam "sad je pravo vrijeme da predjem na OLED" pa onda citam online kako se ljudi zale na razne probleme, pa se predomislim i tjesim kako je dobar IPS za moje potrebe. A realno OLED me najvise zanima zbog kontrasta. Mislio sam uzeti ovaj sto aditon ima, ali su sacekati da vidim te nove modele kakvi su.![]()
- VladaFBiH
#31000 Re: PC gamerske konfiguracije
najgore je čekati... ako ga želiš uzmeš sada i to je to a "čakaći" uvijek čekaju novi model i nikada ne kupe ono što želeferratilis wrote: ↑04/09/2025 13:27 Ja svakih par mjeseci kontam "sad je pravo vrijeme da predjem na OLED" pa onda citam online kako se ljudi zale na razne probleme, pa se predomislim i tjesim kako je dobar IPS za moje potrebe. A realno OLED me najvise zanima zbog kontrasta. Mislio sam uzeti ovaj sto aditon ima, ali su sacekati da vidim te nove modele kakvi su.![]()