PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- typeOnegative
#19126 Re: PC gamerske konfiguracije
to je slučaj samo u ovom smeću od drzave tako da ni ne uzimam u obzir ..takvi sto tako rade su mi totalno neozbiljni i irelevantni .
-
el_bake007
#19127 Re: PC gamerske konfiguracije
I ja cekam od maja da uzmem novu konfiguraciju ali izgleda nista od toga ili cu ovih dana konacno prelomiti, prvobitni plan za 5600X i 3070 je pao u vodu zbog nestasice CPUa i cijene B550 ploca koje nisu nimalo spale, 3070 najmanje scalpa zvanicna radnja (plus) koja je 1/1 , mislim oni svi ionako dobiju od distributera po veleprodajnoj ... 3060Ti je najjeftinija kod nas 1140KM dok je u austriji Zotac verzija isla danas po 420€ sa VATom sto je ok cijena... ludost dati tolike pare za x60 Ti/Super karticu kad bi to realno trebala biti cijena 3070 kod nas. Ne znam, na kraju dana mozda sve sto sam na PC planirao dati ubacim u crypto, manje bi se nervirao.
- Maharadza
#19128 Re: PC gamerske konfiguracije
Pa dovoljno je pogledati npr 5700XT, bila prije par dana ~400Eur vani (ovi kvalitetniji modeli sa boljim hlađenjem) a sada haman 500 EUR, ma fakju.

- spree
#19129 Re: PC gamerske konfiguracije
U ovom stanju se mora sacekati ako hoćete po nekim razumnim cijenama da uzmete. Kad bude dovoljno kartica i procesora, fino se zaputiti u recimo Austriju i uzeti oboje. I sa troskovima putovanja manje bi kostalo nego uzeti kod nas. Jos covjek malo covjek putuje.
Last edited by spree on 02/12/2020 20:39, edited 1 time in total.
-
caseytron
#19130 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma nadjes nekoga da ti posalje busom, deset eura vozacu i svima dobro
- victom
#19131 Re: PC gamerske konfiguracije
A zašto vam trebaju ove skupe grafičke preko 1000 KM ?
Za igrice ?
Za igrice ?
Last edited by victom on 01/03/2021 01:48, edited 2 times in total.
-
el_bake007
#19132 Re: PC gamerske konfiguracije
Otkako imam 144Hz monitor sve igre koje su ispod 80FPS su mi neigrive osim ako se ne radi o nekoj singleplayer igri koja se ne oslanja na brze pokrete(i nije FPS),naravno neke igre ce pasti ispod 80 na mojoj RX 580 ali eto mogu preci preko toga na momente, ali da konstatno igram ispod 80-100 ne pada mi na pamet, nije to to
Preskacem takve naslove
- victom
#19133 Re: PC gamerske konfiguracije
Pitanje:
Zašto su oznake na novim napojnim okrenuto suprotno ? Ova zadnja kod napojnog kabla na jednu stranu, a ova bočna rotirana za 180 stepeni.
Zašto su oznake na novim napojnim okrenuto suprotno ? Ova zadnja kod napojnog kabla na jednu stranu, a ova bočna rotirana za 180 stepeni.
Last edited by victom on 01/03/2021 01:48, edited 2 times in total.
- Qler
#19134 Re: PC gamerske konfiguracije
Zavjera kriopraktičara! Garantujem!
-
caseytron
#19135 Re: PC gamerske konfiguracije
Kad je metnes u kuciste, taj sto je naopako bit ce normalan, a taj sto je normalan bit ce naopako. Neke stvari u zivotu se nikad ne pitaju 
- aditon
#19136 Re: PC gamerske konfiguracije
Neki nikako da razumiju razloge ovakvih cijena. Cijenu nekog proizvoda uvijek je odlučivala ponuda i potražnja (u najvećem dijelu). Cijene su prenapuhane iz prostog razloga što na stanju nema grafičkih kartica kako od AMD-a tako i od nVidie. Isto tako i kad govorimo o procesorima. Drugi je par cipela zašto je to tako. Naravno da je sve vještački iskonstruisano za lov u mutnom. Nove grafičke su preskupe i po zvaničnim cijenama ali izgleda da to nije dovoljnio ni AMD-u ni nVidia-i. Siguran sam da u ovim scalp cijenama ima njihovog masla. Da smo mi ko korisnici jedinstveni i da svi redom bojkotujemo ovakve cijene, preko noći bi se sve vratilo u normalu. Ko i dalje ne razumije o čemu pišem ili se ne slaže iz bilo kojeg drugog razloga, slobodno neka ide i kupi neku od ovih novih kartica.
Cijene će sigurno ići dole, a to bi najvjerovatnije trebalo biti već u januaru, čim prođu ovi praznici splasnut će i potražnja i magično će se na stanju pojaviti višak ovih proizvoda što će cijene vratiti u normalne okvire. Što se našeg tržišta tiče, u konačnici ne moram ovdje ni kupiti grafičku. Šta će ovi naši prepodavači raditi me ne zanima, neka i dalje zadrže ove cijene ali ima nas koji mislimo svojom glavom i cijenimo svoj novac.
Cijene će sigurno ići dole, a to bi najvjerovatnije trebalo biti već u januaru, čim prođu ovi praznici splasnut će i potražnja i magično će se na stanju pojaviti višak ovih proizvoda što će cijene vratiti u normalne okvire. Što se našeg tržišta tiče, u konačnici ne moram ovdje ni kupiti grafičku. Šta će ovi naši prepodavači raditi me ne zanima, neka i dalje zadrže ove cijene ali ima nas koji mislimo svojom glavom i cijenimo svoj novac.
- Averus
#19137 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma mining je usrao grafičke za sve nas ostale.
Sjećam se i kad je GTX serija 10 izašla, čovječe nisi mogao naći grafičku - bez obzira što imaš lovu spremnu.
Doslovno, uđeš na mining subreddit, tamo slika - hadalj kupio 15-20 kartica da mu rudare.
Na to sve dodaj da je AMD-u i nVidiji naravno u interesu da ih što više proda i eto. Neće oni reći "EJ! Ne damo grafičke takvima, mi ćemo samo po jednu prodavati"
Dođe paša i kaže "unaprijed naručujem 2000 grafičkih". Jedini odgovor na to je "hoćeš da ti odmah popušimo ili kad ih dostavimo?"
I onda paša fino stavi grafičku u izlog umjesto 300 ili 400 dolara, cijena 800 ili 900.
Dakle, imaju i AMD i nVidia krivice tu, ali u suštini najveći krivac je kapitalizam i konzumerizam.
Sjećam se i kad je GTX serija 10 izašla, čovječe nisi mogao naći grafičku - bez obzira što imaš lovu spremnu.
Doslovno, uđeš na mining subreddit, tamo slika - hadalj kupio 15-20 kartica da mu rudare.
Na to sve dodaj da je AMD-u i nVidiji naravno u interesu da ih što više proda i eto. Neće oni reći "EJ! Ne damo grafičke takvima, mi ćemo samo po jednu prodavati"
Dođe paša i kaže "unaprijed naručujem 2000 grafičkih". Jedini odgovor na to je "hoćeš da ti odmah popušimo ili kad ih dostavimo?"
I onda paša fino stavi grafičku u izlog umjesto 300 ili 400 dolara, cijena 800 ili 900.
Dakle, imaju i AMD i nVidia krivice tu, ali u suštini najveći krivac je kapitalizam i konzumerizam.
- ferratilis
#19138 Re: PC gamerske konfiguracije
Ventilator na napojnoj treba biti okrenut prema dolje, zato valjda na kucistima i ima mreza s donje strane? Barem je kod mene tako.
- aditon
#19139 Re: PC gamerske konfiguracije
Kako god bilo, sigurno neću bacati pare tamam kad ne bi ništa uzeo...i dalje sam jako zadovoljan s svojom GTX 1080.
- Averus
#19140 Re: PC gamerske konfiguracije
I ja svojom GTX 1070Ti
Istina, na nekim titlovima bih volio izvući koji FPS više na 2K rezoluciji, ali sve u svemu
Na drugu temu, treba mi preporuka za što jeftiniji mikrofon i kameru za streamanje
OnlyFans mi ne da low quality da koristim
- aditon
#19141 Re: PC gamerske konfiguracije
kamera C920 (PRO HD)
za mikrofon otiđi i pogledaj šta pojedini streameri koriste, ima mikrofona koji su dobri za male pare, tipa 100-200 KM
ili jednostavno uzmi kvalitetan headset
- ferratilis
#19142 Re: PC gamerske konfiguracije
Ovaj mikrofon imam vec par godina, odlican je za ulozeno, jedan od najpopularnijih na Amazonu.
https://fifinemicrophone.com/products/u ... -k669-669b
Da sam streamer, radije bi isao na varijantu headseta tipa Creative Sound BlasterX H6. Pogledaj samo na youtube recenzije, mikrofon je odlican, plus sto ima dobar noise cancellation i volume adjustment. Vecina ovih kondenzatorskih mikrofona kupi svu buku iz pozadine, tako da bi morao lijepiti skoljke od jaja po zidovima
https://fifinemicrophone.com/products/u ... -k669-669b
Da sam streamer, radije bi isao na varijantu headseta tipa Creative Sound BlasterX H6. Pogledaj samo na youtube recenzije, mikrofon je odlican, plus sto ima dobar noise cancellation i volume adjustment. Vecina ovih kondenzatorskih mikrofona kupi svu buku iz pozadine, tako da bi morao lijepiti skoljke od jaja po zidovima
- Averus
#19143 Re: PC gamerske konfiguracije
@aditon
Ti fulio ovaj dio "što jeftinije"
Da dam 100KM za mikrofon tačno bih sam otišao na Bare i ukopao se u prvu otvorenu rupu
Imam odličan mic na HyperX Cloud Stinger headsetu, ali ja sam odustao od ovih over-head klinaca, jer:
1. Uši mi se oznoje znači bože
2. Pošto mi je ostalo još veoma malo kose, napravi mu rupe na ovom dijelu iznad ušiju i na sred glave
Da ikako mogu, koristio bih samo njihov mikrofon, a neke obične slušalice kao sa walkman-a
@ferratilis Baš sam gledao Fifine i Tonore i mislim da bi taj bio dobar. Fulio sam nedavno deal za isti sa shock absorberom i onom rukom što se pričvrsti na stol za $45 (ako se dobro sjećam, znam da je bilo prejeftino)
Ti fulio ovaj dio "što jeftinije"
Da dam 100KM za mikrofon tačno bih sam otišao na Bare i ukopao se u prvu otvorenu rupu
Imam odličan mic na HyperX Cloud Stinger headsetu, ali ja sam odustao od ovih over-head klinaca, jer:
1. Uši mi se oznoje znači bože
2. Pošto mi je ostalo još veoma malo kose, napravi mu rupe na ovom dijelu iznad ušiju i na sred glave
Da ikako mogu, koristio bih samo njihov mikrofon, a neke obične slušalice kao sa walkman-a
@ferratilis Baš sam gledao Fifine i Tonore i mislim da bi taj bio dobar. Fulio sam nedavno deal za isti sa shock absorberom i onom rukom što se pričvrsti na stol za $45 (ako se dobro sjećam, znam da je bilo prejeftino)
- aditon
#19144 Re: PC gamerske konfiguracije
pa to 45 dolara, i tako to, ti opet dođe oko stoje kad se sve sabere...ali po meni za samo mikrofon stoja nije puno...gledao sam šta neki streameri i to popularniji koriste, pa npr ona mala valkirie uopšte nema neki fensi mikrofon, ali zato u pravilu koriste skupe kamere, u prosjeku po milju maraka...zato ova C920 uopšte nije skupa a niti loš izbor..pogledaj malo motion na toj kameri, izgleda ekstra kao i mnoge skuplje i izvikanije kamere...možda je bestbuy opcija
edit: još bi dodao da je na mom headsetu mikrofon fakat dobar, ako je suditi pa reakcijama onih koji su me čuli s druge strane a korsitim sennheiser gsp 300
edit: još bi dodao da je na mom headsetu mikrofon fakat dobar, ako je suditi pa reakcijama onih koji su me čuli s druge strane a korsitim sennheiser gsp 300
- Averus
#19145 Re: PC gamerske konfiguracije
Što se kamere tiče, imam i drugu opciju koju sam isprobao i odlično izgleda: Honor8 
Samo mi treba tripod kakav.
Kamera će mi rijetko trebati, pa mi je bitniji mic.
A mikrofon jbg drugo je uzeti samo mic, a drugo je uzeti mic i stand i arm za 100KM
A za valkiru jebiga žensko je, nije bitan zvuk 99% gledaoca
Samo mi treba tripod kakav.
Kamera će mi rijetko trebati, pa mi je bitniji mic.
A mikrofon jbg drugo je uzeti samo mic, a drugo je uzeti mic i stand i arm za 100KM
A za valkiru jebiga žensko je, nije bitan zvuk 99% gledaoca
-
Naslovnica
#19146 Re: PC gamerske konfiguracije
Koja je grafička preporuka za neki "budget best buy"?
Trenutno imam EVGA GTX750, volio bih neki osjetniji upgrade da napravim.
Znači max $150.
Trenutno imam EVGA GTX750, volio bih neki osjetniji upgrade da napravim.
Znači max $150.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#19147 Re: PC gamerske konfiguracije
AMD RX570 ili RX580 ako ti je napojna dobra 
https://www.olx.ba/artikal/40410047/gra ... x-570-4gb/
https://www.olx.ba/artikal/39280961/sap ... dr5-nitro/
https://www.olx.ba/artikal/40551201/xfx ... x-edition/
ili RX400 serija,koja je jeftinija malo
https://www.olx.ba/artikal/40763454/sap ... itro-plus/
nvidiu nemoj ni gledat,jer su preskupe
nvidiu nemoj ni gledat,jer su preskupe
-
Demonijak
#19148 Re: PC gamerske konfiguracije
preko 180KM za 580 4gb ne treba davati, rx480 skoro ista karta, isto tako preko 160-170KM ne treba davati, sve su to rudarke ko kaze da nisu laze 
@Averus E i ti hoces da strimas za petobu
ne more jarane
Ja ponekad strimam, nisam bacio neke velike pare ali eto nisu ni male, nekad prije dvije godine uzmem mic + boom arm (50ak dolara) + phantom power za mic (20ak dolara), jos bi uzeo neku neku mikseticu ali kad dodje na red, sto se kamere tice koristim neku HP 720p i sluzi svrsi s obzirom da je facecam na strimu smanjen (stoji u cosku) jel, pa ne znam sad koliko je bitna ta "high res" iako bih se apgrejdo na c920 ako mi izleti povoljno. Poceo sam koristiti i nvidia broadcast app, odlican za noise removal i "green screen", greenscreen nije perfektan jer je softwerski ali dovoljno dobar da zamjeni moj "homemade" greenscreen sa kojim sam se patio da ga dobro osvjetlim
@Averus E i ti hoces da strimas za petobu
Ja ponekad strimam, nisam bacio neke velike pare ali eto nisu ni male, nekad prije dvije godine uzmem mic + boom arm (50ak dolara) + phantom power za mic (20ak dolara), jos bi uzeo neku neku mikseticu ali kad dodje na red, sto se kamere tice koristim neku HP 720p i sluzi svrsi s obzirom da je facecam na strimu smanjen (stoji u cosku) jel, pa ne znam sad koliko je bitna ta "high res" iako bih se apgrejdo na c920 ako mi izleti povoljno. Poceo sam koristiti i nvidia broadcast app, odlican za noise removal i "green screen", greenscreen nije perfektan jer je softwerski ali dovoljno dobar da zamjeni moj "homemade" greenscreen sa kojim sam se patio da ga dobro osvjetlim
Last edited by Demonijak on 03/12/2020 11:20, edited 1 time in total.
-
test_test
#19149 Re: PC gamerske konfiguracije
aditon wrote: ↑03/12/2020 09:20 Neki nikako da razumiju razloge ovakvih cijena. Cijenu nekog proizvoda uvijek je odlučivala ponuda i potražnja (u najvećem dijelu). Cijene su prenapuhane iz prostog razloga što na stanju nema grafičkih kartica kako od AMD-a tako i od nVidie. Isto tako i kad govorimo o procesorima. Drugi je par cipela zašto je to tako. Naravno da je sve vještački iskonstruisano za lov u mutnom. Nove grafičke su preskupe i po zvaničnim cijenama ali izgleda da to nije dovoljnio ni AMD-u ni nVidia-i. Siguran sam da u ovim scalp cijenama ima njihovog masla. Da smo mi ko korisnici jedinstveni i da svi redom bojkotujemo ovakve cijene, preko noći bi se sve vratilo u normalu. Ko i dalje ne razumije o čemu pišem ili se ne slaže iz bilo kojeg drugog razloga, slobodno neka ide i kupi neku od ovih novih kartica.
-
Naslovnica
#19150 Re: PC gamerske konfiguracije
Kupio nedavno Chieftec A-80 550W, valjda bi trebalo da je dovoljna.Evolution_IV wrote: ↑03/12/2020 11:00 AMD RX570 ili RX580,ako ti je napojna dobra
Ma pravo da ti kažem, treba mijenjati sve, a ne smijem ženi ni spomenuti.
Zaglavio sam sa Asrock A770DE+ pločom, Phenom2 x4 945 3GHz procesorom, 6Gb DDR3, GTX750. Vadi me malo SSD.
Elem, znam da je sve poprilično staro, ali meni solidno gura WoT, malcu Fortnite malo koči, a ostalo se nešto plaho ne žali.
Fakat nisam pametan sa ograničenim budžetom.