PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
awekenings

#1 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by awekenings »

ne radi ovaj link ?
shibonja

#2 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by shibonja »

A ja mislio link u vezi zadnjeg povlacenja 413 000 VW auta zbog curenja goriva :)

VW recalls cars over risk fuel lines could chafe, leak
* Golf, Rabbit, Jetta and New Beetle covered

DETROIT, Dec 15 (Reuters) - Volkswagen AG said on Wednesday it would recall over 413,000 cars in the United States and Canada for the risk that they could develop fuel leaks and potentially catch fire.

The recall covers the Golf, Rabbit, Jetta and Jetta Sportwagen models from the 2007 to 2009 model years.

The New Beetle from the 2006 to 2010 model years is also covered under the recall, VW said.

Of the total, 377,000 of the cars are being recalled in the United States with the remainder in Canada, VW said.

The automaker said that the Golf, Rabbit and Jetta models have a plastic tab on the windshield fluid container that could rub against a fuel line and cause a leak to develop.

VW had said in a statement from Frankfurt that it was recalling about 377,000 vehicles in North America.

A spokesman later clarified that total did not include the roughly 36,000 vehicles under recall in Canada.

In the case of the New Beetle, a fastening clamp that is part of the power steering system could cause the same kind of problem, the automaker said in a filing with the National Highway Traffic Safety Administration.

All of the vehicles are manufactured in Mexico and shipped to the United States and Canada.

VW said it had not received any reports of fires, injuries or crashes related to the condition in either market.

Owners will be notified of the recall in January, VW said in its filing with U.S. safety regulators.

VW said it would pay for its dealers to inspect all of the vehicles covered by the recall and replace the fuel line if needed.

In addition, dealers will either remove the potentially risky plastic tab from the Golf, Rabbit and Jetta models or adjust the problematic clamp in the case of the Beetle, VW said
karanana

#3 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by karanana »

so what je moje pitanje na otvaranje teme?

ne vidim nikakvu podvalu. sta, kao mislit cu da kupujem fijata a ustvari cu kupovati dodge-a? pa opste poznato je da su dvije firme partneri i da su fakticki jedna firma.
i u cemu ce mi biti razlika? ljudi su jedna kompanija i iste modele prodaju pod razlicitim imenima i markama, to je vise pitanje marketinga i popularnosti brenda. imas ovakvih primjera.
AmADin_gospo

#4 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by AmADin_gospo »

golfista wrote:Prije kupovine dobro otvorite oči, jer neke stvari i nisu onakve kako se čine...

http://www.sarajevo-x.com/auto/clanak/101228069
ti fakat voliš da kakiš golfista...

naravno da nisu ko što se čine, npr. neko bi htijeo kupiti škodinog pikapa, a uvale mu Wagena

Image

hočeš da kupiš Mercedesa G klasu a uvale ti PUCH-a ili Peugeot-a P4
Image

Image

kupio bi Mercedesa Sprintera a dovezeš pre kuču Dodge Sprinter
Image
Qler

#5 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by Qler »

PAZNJA PRILIKOM KUPOVINA AUTA

Prije kupovine dobro otvorite oči, jer neke stvari i nisu onakve kako se čine...

Image
mg

#6 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by mg »

Klasicno nepoznavanje auto industrije...

VAG koncern dijeli i do 80 posto dijelova izmedju auta iste klase u grupaciji.

A ima ovakvih primjera...

Fiat Sedici
Suzuki sx4

Opel Frontera
Isuzu Wizard

...
AmADin_gospo

#7 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by AmADin_gospo »

naravno, da nebi golfista više kakio, pardon, srao kako to wagen nikada nebi uradio, evo par primjera iz wag grupacije.

da nije audija, nebi bilo volkswagena

Audi 50 '1974–78 vs. Volkswagen Polo (I) '1975–79
Image vs. Image

Audi Fox Wagon '1975–76 vs. Volkswagen Passat Variant (B1) '1973–77
Image vs. Image

dalje,

Ford Galaxy (I) '2000–06 vs. Volkswagen Sharan '2000–04 vs. Seat Alhambra (I) '2000–10

Image vs. Image vs. Image

Toyota Hilux Xtra Cab vs. Volkswagen Taro 4WD Extended Cab

Image vs. Image

Seat Inca '1995–2000 vs. Volkswagen Caddy (Type 9K) '1996–2004

Image vs. Image

Volkswagen Sharan '2010 vs. Seat Alhambra (II) '2010

Image vs. Image

Volkswagen Sharan '1995–99 vs. Ford Galaxy (I) '1995–99 vs. Seat Alhambra UK-spec (I) '1996–2000

Image vs. Image vs. Image

ovo je kap u moru stoga ljudi, pazite, možda bi se željeli kupiti forda, audija ili škodu, a da vam uvale wagena
johntra

#8 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by johntra »

ma šta djeca znaju o zavičaju... :-)
johntra

#9 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by johntra »

gdje si čuo? u frizerskom salonu ili ?
DenisSarajevo

#10 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by DenisSarajevo »

golfista wrote:Pa upravo ste nabveli nekoliko primjera gdje treba itekako otvoriti oči prilikom kupovine automobila jer misligte da kupujete jedan a oni vam uvale drugi pod istim imenom, to je svrha teme i možda odlično mjesto da se prepoznaju svi da kažem dupljaci. Upitnik na ovom članku je samo iz jednog razloga, to što sam negdje, usput, čuo da je ovaj Chrysler odavno propala firma... :faraon:
Ovo jos nisam cuo
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#11 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by 1946 »

Izgleda da se odavno nisi šišao onda, jer je najnoviji datum na ovim člancima
19.5.2009
Idi se šišni opet, možda čuješ neku novost.
olensoner

#12 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by olensoner »

Ovaj podforum Auto treba ukinuti, nista poucno i konstruktivno se ne moze procitati, samo prepucavanja...
AmADin_gospo

#13 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by AmADin_gospo »

golfista wrote:i ne kontam, odmah se kačite na VW, ponavljam, ovo je samo pokušaj hvatanjaza slamku propalog automobilskog proizvođača da se spasi neminovnog, bojim se da ne povuče sa sobom i prejakog Fiata, a ovaj najljepše od autoindustriej Alfu, to bi već bila prava šteta...
šta li onda wagen radi s propalim divom ?

Volkswagen Routan SE

Image

Dodge Grand Caravan SXT

Image

Chrysler Town & Country LX

Image

remarkiranje je odavno prisutno u svijetu auta, od 1926 kada je Nash Motors preuzeo manju kompaniju Ajax i počeo njihova auta i motore da prodaje ko "Nash Light Six"

kao što si vidio, i tvoj wagen je to radio još prije 40 godina, i svako zna kako se auta remarkiraju, mije mi jasni šta si se ti sad ufatio dizati paniku, i napadati fijat da nam prodaje muda pod bubrege.
johntra

#14 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by johntra »

golfista wrote:
1946 wrote:Izgleda da se odavno nisi šišao onda, jer je najnoviji datum na ovim člancima
19.5.2009
Idi se šišni opet, možda čuješ neku novost.
ah mene...nije propao..ustao je iz mrtvih..haj ba ne kaki, a kakiš jer neznaš n ačemu funkcionira tržišn aekonomija, neznaš da je zakon iste slobodno tržište, neznaš da je ta firm aispušila foru na tom tržištu, neznaš da je američka vlada prekršila osnovni zakon te iste slobode tržišta NE MIJEŠANJE U TOKOVE POTRAŽNJE I PONUDE, da je ta ista vlada intervenisal na taj način ubrzgavši preko zvaničnih 14,7 milijardi i jošt oliko nezvaničnih milijardi dolara, neznas da je to samo kupovanje vremena i odlaganje kraja, neznaš puno toga ali ipak kakiš ko i većina ovdje, čast izuzecima, samo da bi nekome nasao grešku u pisanju malog ili velikog slova ili čisto kontrirao kako bi se radovao svakom odgovru jer si ga pobogu ti izazvao ( kada kažem tio mislam na onu većinu spomenutu u tekstu gore )..To što je fiat kupio nesto dionica u pokušaju spašavanja samog sebe ( jer je isti nekoliko puta bio pred bankrotom i jedni spas mu je prodor na američko tržište koje guta tih famoznih 15 miliona novih automobila, jer tamo ljudi neznaju koje je to smeće ) ne znači da će i opstati ta neperspektivna marka, kao ni sami fiat..eto zbog toga ne kakite.
meni se kaki, i kad mi se kaki, ja dođem ovamo da kakim...prvo, nauči elementarne osnove autoindustrije...to što je američka vlada dala pomoć Chrylseru, GM-i i Fordu je potpuno ispravno i na to su imali pravo, jer se te pare moraju vratiti...to je samo pozajmica, nije donacija...na isti način su i evropske vlade uradile za svoje proizvođače...većina tih, američkih i evropskih, proizvođača je do sada vratila taj novac, neki dan je baš GM odradio povrat...druga stvar, FIAT je uletio sa kupovinom 25 posto dionica i na sebe je preuzeo neka dugovanja Chryslera, a sljedeće godine će vjerovatno preuzeti još 10 posto, a 2012 je planirano preuzimanje većinskog paketa...FIAT se obavezao da će Chrlysleru davati svoju tehnologiju i da će mu pomoći oko razvoja ekoloških i manjih motora, što je bio jedan od uslova američke vlade za dozvolu preuzimanja...to da je Chrysler krenuo propadati je istina, ali za 2009. godinu...ove godine se poboljšala prodaja na američkom tržištu, dok je na evropskom nastavila padati...upravo iz tih razloga, Marchionne je odliučio da Chrysler potpuno povuče iz Evrope i da se auta rebrendiraju pod etiketom FIAT-a i Lancie, dok će se na evropskom tržištu nastaviti prodaja Jeepa, što je i logično...i to je logičan korak prodaje po svjetskim tržištima, jer je odavno poznato da se masu modela prodaje pod različitim imenima na različitim kontinentima, dok su neki samo namijenjeni za određene kontinente poput Una ili VW Gola u Brazilu, australijskog Forda itd, itd...
Gost1515

#15 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by Gost1515 »

Hehe ... golfista malo pod*ebaje :D

u svakom slučaju, ne vidim ništa loše u ovom potezu fiata, samo ne mogu da se ne prisjetim kako se ovdje sipalo drvlje i kamenje na VW za dijeljenje platformi a eto sad je i rebrandiranje ok .... ah vremena se mijenjaju :D
johntra

#16 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by johntra »

evo, ja ću prvi reći...mene je pravo strah na šta će to ispasti, pogotovo recimo pretvaranje 300C u Themu ili 200C u novu Lybru...to su modeli koji su imali svoju osobnost, pogotovo Lancia...jeste da će se ovim modelima dodati FIAT-ova tehnologija i njihovi motori, uz nove materijale unutrašnjosti, ali zna se kakva je odbojnost evropljana na američka auta...jedino me veseli što će Alfa zadržati većinu svog DNK i neće biti prepakovani amerikanci...
AmADin_gospo

#17 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by AmADin_gospo »

stvarno golfista s tobom se nemože pričati...mnogo si ograničen :roll:

učini svima uslugu i pregrizi taj kabal od neta...
Vragolan

#18 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by Vragolan »

@golfista
hajd u spaniju i trazi da kupis mtsb. pajero da vidim ste ce bit, znac cak je i proizvodjac isti

ista stvar se desila ja deawo-om kupio ih chevorlet i na postojeca auta ( u fabrici) samo svoj znak postavio

ne kontam poentu teme
sto neko rece
unutar jednog koncerna 6 firmi koje prozvode razlicite marke i modele i koriste 80% istih djelova

i sta sad treba ti odes u audi auto salon pogledas pod haubu kad na nosacu motora otisnut znak audija,vw, seata i skode
i ti ces prodavacu reci aaaaaaaaaaaaaaaaaa ne ne neces mene zajebat, mislio si mi uvaliti nesta drugo
Gost1515

#19 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by Gost1515 »

johntra wrote:evo, ja ću prvi reći...mene je pravo strah na šta će to ispasti, pogotovo recimo pretvaranje 300C u Themu ili 200C u novu Lybru...to su modeli koji su imali svoju osobnost, pogotovo Lancia...jeste da će se ovim modelima dodati FIAT-ova tehnologija i njihovi motori, uz nove materijale unutrašnjosti, ali zna se kakva je odbojnost evropljana na američka auta...jedino me veseli što će Alfa zadržati većinu svog DNK i neće biti prepakovani amerikanci...
slično razmišljamo (samo mene nije strah :D ) u fiatu su uvijek igrali na kartu te "osobnosti" (ne uvijek uspješno doduše). Ovakvim potezima nestaje osobnost ... Evo npr ovaj ulysse mi nije lijep, ali je prepoznatljiv, dok mi je ovo novo dodge čudo nako ... ne istče se iz mase ...
johntra

#20 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by johntra »

ne znam što svi ovaj model Journey/Freemont trpaju kao nasljednika Ulyseeja? Ovo je zamjena za Multiplu čija proizvodnja prestaje 2012. godine...ima Grand Caravan i Grand Voyager kao zamjena za Ulysee...
drndalo

#21 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by drndalo »

Gost1515 wrote:dok mi je ovo novo dodge čudo nako ... ne istče se iz mase ...
To se zove prilagodjavanje trzistu... Amerikanci vole tako, ako hoces sta da im prodas, moras tako... Prije ce kupiti "propalog" Chyslera Jer znaju taj brend, nego neki Fiat iz neke tamo Europe, pa jos iz Italije za koju vecina ni ne zna da prave auta, pored pizza-e i spageta...

To mi se ne svidja (unifikacija), ali dok svi ne propadnu sto jedva cekam, moram to trpiti...
sheikh

#22 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by sheikh »

Iako ja gotivim golfistu :) Ne shvatam ovo :)
Propao Dodgje u Americi,Fiat to iskoristava :) Kupuje njih radi ulaska na trziste,sve je vec uredjeno i odradjeno pa zasto da ne :)
Npr. Ovaj Sharan,Galaxy i Alhambra :D Nije nikog prevario :) Vec su jednostavno se udruzili da naprave taj model,jer nisu znali kakav ce biti ishod toga i rezultat :)
Ne vidim nista lose :)
Haris.ba

#23 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by Haris.ba »

http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Peu ... bile_Czech

* Citroën C1
* Peugeot 107
* Toyota Aygo

Evo još jedan primjer. Ja ne vidim ovdje nikakve prevare.
Kiberluskoni

#24 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by Kiberluskoni »

Mislim da je u pitanju klasično razmimoilaženje na nivou kultura.
U Bosni kada kažeš da firma propada, znači da radnici rade bez plata po nekoliko godina, nečemu se nadaju, a na posao dolaze da bi nešta ukrali i preprodali poslije posla. Nažalost, kod nas je bezbroj ovakvih primjera. Firma na kraju prodaje smeće od proizvoda i polako sama sebe uništi, prodaju se nekretnine i mašine, pa na kraju samo ostane sjećanje na Sarabon čokolade, Šipad namještaj....
Kada se kaže da je Chrysler propao, misli se da ne donosi profit i da dugo vremena gube udio na tržištu. Kvalitet vozila se ne mijenja, jer radnici dok rade imaju plate. Svi segmenti firme normalno funkcioniraju, ukidaju se nove investicije i nepotrebna radna mjesta. Nema petljanja sa platama, doprinosima, jer se u normalnim zemljama za to ide u zatvor.
Ovo se isto desilo Daewoo-u prije par godina. Šta je bilo, došao GM ubacio nešto love i sve nastavilo po starom. Kada se samo sjetim kako je ludila moja jaranica kada joj je stari kupio Nubiru malo prije bankrota. Hoće li biti dijelova, gdje voziti u servis...
Mi nažalost živimo u truba državi, pa su nam i perspektive drukčije. U normalnim to znači najčešće samo promjenu vlasničke strukture i onih koji na tom biznisu uzimaju pare (nažalost i ovdje puno radnika bude otpušteno, ali ne po bosanskom scenariju, nego vrlo često dobiju pristojne otpremnine, pogotovo ako su članovi sindikata). Što je nekome propast, drugome je šansa. Fiat je to primjetio (znači vlasnici Fiata, dioničari) i konačno ima šansu da se vrati u Ameriku.
Chrysler preko noći dobija evropsku dizel tehnologiju (najveća manjkavost Amerikanaca), vozila malog segmenta i male benzinske motore.
Zauzvrat Fiat dobija odličan SUV segment (Jeep), lidera u monovolumenima i poziciju na tržištu od 300 miliona stanovnika...
Meni ovo djeluje kao win-win situacija, nikako kao propast. Mislim da će ovo osjetiti i kupci vozila, jer su Chrysler i Fiat svjesni gdje se nalaze i jednostavno moraju kupcima ponuditi nešto novo, da bi uzeli profit.
johntra

#25 Re: PAŽNJA PRILIKOM KUPOVINE

Post by johntra »

Kako bolan golfista FIAT ne posluje pozitivno...eto, pala je prodaja auta u Evropi, ali FIAT ima toliko drugih tržišta gdje to može kompenzirati i toliko drugih sektora na kojima može zaraditi...od građevinskih mašina do proizvodnje autodijelova...vidjet ćemo na šta će ovo ispasti, ali sigurno neće biti loše...
Post Reply