PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Moderator: anex
-
Homo Sapiens
#1 PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Pozz forumaši. Ovih dana planiram izvaditi karticu, preko koje bih primao novce, jer planiram raditi freelance posao.
Tu karticu bih povezao sa paypalom. To sam mislio u UniCredit uradit, jer je povoljnije, uzimaju manje provizije od Raiffeisena koji uzima 0,5 % provizije na samu transakciju, i još 0,8 % na konverziju, ako sam dobro razumio. Međutim u UniCredit nije moguće primati novce preko Debitne master kartice, već samo preko viza kartice. Pa bih bio zahvalan da mi neko ko zna kaže kakva je razlika izmedju te dvije kartice, i kakve uslove moram zadovoljavati da bih imao viza karticu, i općenito šta mislite gdje je bolje otvoriti račun i izraditi karticu, u UniCreditu ili Raiffeisenu ?
Tu karticu bih povezao sa paypalom. To sam mislio u UniCredit uradit, jer je povoljnije, uzimaju manje provizije od Raiffeisena koji uzima 0,5 % provizije na samu transakciju, i još 0,8 % na konverziju, ako sam dobro razumio. Međutim u UniCredit nije moguće primati novce preko Debitne master kartice, već samo preko viza kartice. Pa bih bio zahvalan da mi neko ko zna kaže kakva je razlika izmedju te dvije kartice, i kakve uslove moram zadovoljavati da bih imao viza karticu, i općenito šta mislite gdje je bolje otvoriti račun i izraditi karticu, u UniCreditu ili Raiffeisenu ?
-
maida95
#2 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
imaš temu pa prelistaj zadnjih nekoliko stranica, ima već svašta o tome
http://forum.klix.ba/paypal-u-bosni-i-h ... 37163.html
a evo - ne znam kakva je razlika, al' eto već znaš da preko mastercard ne možeš primati novac
ja recimo imam NLB visa karticu, ništa mi nisu tražili da imam. Imala sam prije već otvoren tekući račun u toj banci koji, da napomenem, nije uopšte bio u upotrebi. Otišla u banku, podnijela zahtjev za Visa karticu, dali mi neke papire i rekli da će mi javiti za nekih 15 dana da dođem po nju.
Kod njih je naknada za održavanje 2KM mjesečno, u slučaju da je bila neka transakcija, i nema naknade za dizanje novca sa bankomata.
a evo - ne znam kakva je razlika, al' eto već znaš da preko mastercard ne možeš primati novac
ja recimo imam NLB visa karticu, ništa mi nisu tražili da imam. Imala sam prije već otvoren tekući račun u toj banci koji, da napomenem, nije uopšte bio u upotrebi. Otišla u banku, podnijela zahtjev za Visa karticu, dali mi neke papire i rekli da će mi javiti za nekih 15 dana da dođem po nju.
Kod njih je naknada za održavanje 2KM mjesečno, u slučaju da je bila neka transakcija, i nema naknade za dizanje novca sa bankomata.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Imam MasterCard i nisam upoznat s tim da se ne može preko naveden kartice primati novac.maida95 wrote:imaš temu pa prelistaj zadnjih nekoliko stranica, ima već svašta o tome
a evo - ne znam kakva je razlika, al' eto već znaš da preko mastercard ne možeš primati novac![]()
-
maida95
#4 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Preko paypala?
Ja sam od dosta ljudi čula da to nije moguće, al' dobro..
-
Forsaken
#5 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
mozes primati samo na visa kartici. medjutim, unicredit je zamjenio sada visa electron debitnu karticu sa mastercard debitnim karticama tako da jedino mozes koristiti visa classic kreditnu karticu.
razlika izmedju debitne kartice i kreditne kartice je u tome sto procesiranje transakcija kod debitne je odmah i radi se sa tekucim racunom, dok kod classic se to radi jednom mjesecno i tada se tereti tekuci racun, obicno 20. u mjesecu.
dakle, jedino visa classic kreditna kartica koliko ja znam i to se procesira svakog 20. u mjesecu. Na primjer: ako ti neko uplati 1000km na kartciu 01.12, te pare ce ti tek biti dostupne 20.12 kada se izvrsi obracun i uplata na tvoj tekuci racun.
razlika izmedju debitne kartice i kreditne kartice je u tome sto procesiranje transakcija kod debitne je odmah i radi se sa tekucim racunom, dok kod classic se to radi jednom mjesecno i tada se tereti tekuci racun, obicno 20. u mjesecu.
dakle, jedino visa classic kreditna kartica koliko ja znam i to se procesira svakog 20. u mjesecu. Na primjer: ako ti neko uplati 1000km na kartciu 01.12, te pare ce ti tek biti dostupne 20.12 kada se izvrsi obracun i uplata na tvoj tekuci racun.
-
Homo Sapiens
#6 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
-
Last edited by Homo Sapiens on 28/12/2015 14:25, edited 1 time in total.
-
Homo Sapiens
#7 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
-
Last edited by Homo Sapiens on 28/12/2015 14:25, edited 1 time in total.
-
Homo Sapiens
#8 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Mene zanima, da li je uslov da se dobije Visa Classic kreditna kartica to da imaš redovna primanja mjesečno, platu ili nešto tako, jer ja to nemam, nezaposlen sam. Ako nju ne bih mogao dobiti u UniCredit onda bih morao u Raiffeisen izvaditi Visa Electron card, jer preko Master Card izgleda ne mogu primati novce.. Samo me zanima je li mi pogodnija Visa Electron debitna ili Maestro debit card tj. kakva je razlika ?Homo Sapiens wrote:Forsaken wrote:mozes primati samo na visa kartici. medjutim, unicredit je zamjenio sada visa electron debitnu karticu sa mastercard debitnim karticama tako da jedino mozes koristiti visa classic kreditnu karticu.
@Maida - hvala ti , pronašao sam korisne informacije tu
Last edited by Homo Sapiens on 28/12/2015 14:37, edited 2 times in total.
-
Homo Sapiens
#9 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Sorry na duplim postovima 
-
Forsaken
#10 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
za classic ti trebaju 3 platne liste, za debitnu ne znam.
moras izvadit visu koliko ja znam, dakle u obzir ti dolazi samo visa electron ako to ima u raifissen banci idi tamo i izvadi. Ne mozes primati pare na druge kartice osim Visa koliko ja znam.
moras izvadit visu koliko ja znam, dakle u obzir ti dolazi samo visa electron ako to ima u raifissen banci idi tamo i izvadi. Ne mozes primati pare na druge kartice osim Visa koliko ja znam.
-
Homo Sapiens
#11 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Aha, a na UniCredit kartici svejedno pored te Classic Vise ima i neka "zlatna viza" i "viza revolving"..Zna li neko slučajno može li se preko tih kartica primati novac s PayPal servisa?Forsaken wrote:za classic ti trebaju 3 platne liste, za debitnu ne znam.
- Drvosjeca iz Dejcica
#12 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Ja imam najobičniju UniCredit Visa debitnu karticu i primam bez problema na nju novac preko PayPal-a i ostalih servisa.Homo Sapiens wrote:Aha, a na UniCredit kartici svejedno pored te Classic Vise ima i neka "zlatna viza" i "viza revolving"..Zna li neko slučajno može li se preko tih kartica primati novac s PayPal servisa?Forsaken wrote:za classic ti trebaju 3 platne liste, za debitnu ne znam.
-
Homo Sapiens
#13 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Ja imam najobičniju UniCredit Visa debitnu karticu i primam bez problema na nju novac preko PayPal-a i ostalih servisa.
Da ali nije ju moguće izvadit' više
-
Forsaken
#14 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Da upravo to je problem. Unicredit je zamjenio Visa debitnu karticu sa Mastercard debitnom ...Homo Sapiens wrote:Ja imam najobičniju UniCredit Visa debitnu karticu i primam bez problema na nju novac preko PayPal-a i ostalih servisa.
Da ali nije ju moguće izvadit' više
- Quaresma
#15 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
i ja sam nedavno isao u raiffeisen i zenska mi rekla da mogu primati novac preko paypala s master card debitnommaida95 wrote:Preko paypala?
ovih dana cu bas isprobati kad registrujem karticu na pp, pa ćemo vidjeti ko koga tu
-
zetareticula
#16 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Ma ne moze ja probao isto tako mi rekli kao moze, samo Visa moze primati na PayPal za BIHQuaresma wrote:i ja sam nedavno isao u raiffeisen i zenska mi rekla da mogu primati novac preko paypala s master card debitnommaida95 wrote:Preko paypala?
ovih dana cu bas isprobati kad registrujem karticu na pp, pa ćemo vidjeti ko koga tu
-
tejko99
#17 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Trebam uskoro dobit svoju Debit Master Card karticu u Unicredit pa me zanima jel mogu nju povezati na PayPal i primati novac na PAYPAL ali da ga povučem na Visu koju ću uskoro napravit u Raifaisenu, jer očito da na Master Card neće.
Znači svjestan sam da neću moći POVUĆI novac na Master Card karticu, ali me zanima hocu li moci PRIMATI UPLATE na taj PayPal račun preko kartice.
Jer kada odem na onaj link gdje odaberes zemlju da ti pokaze opcije za npr. Bosnu, tamo mi na Receive stoji MasterCard sličica i još mnogo drugih,
ali na WITHDRAW (povlačenje novca na tekući račun) stoji da se može povući samo na Visu ili račun u Americi, čega sam i sam svjestan.
Odmah da kazem da sam vec izdao zahtjev u Raifaisenu za Visu Electron i planiram ugasit račun u Unicredit banki koji je tek otvoren pa me zanima jel ima naknada za gasenje tekuceg racuna, koliko sam skuzio po onim njhovim PDF fajlovima piše BEZ NAKNADE, ali pošto je tek otvoren mozda ima neka fora da mi naplate?
Znači svjestan sam da neću moći POVUĆI novac na Master Card karticu, ali me zanima hocu li moci PRIMATI UPLATE na taj PayPal račun preko kartice.
Jer kada odem na onaj link gdje odaberes zemlju da ti pokaze opcije za npr. Bosnu, tamo mi na Receive stoji MasterCard sličica i još mnogo drugih,
ali na WITHDRAW (povlačenje novca na tekući račun) stoji da se može povući samo na Visu ili račun u Americi, čega sam i sam svjestan.
Odmah da kazem da sam vec izdao zahtjev u Raifaisenu za Visu Electron i planiram ugasit račun u Unicredit banki koji je tek otvoren pa me zanima jel ima naknada za gasenje tekuceg racuna, koliko sam skuzio po onim njhovim PDF fajlovima piše BEZ NAKNADE, ali pošto je tek otvoren mozda ima neka fora da mi naplate?
-
aldinhandzic
#18 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Pozdrav,
Danas sam upravo kontaktirao paypal, misleći da je problem u njihovom ograničenju za uplate na master debitnu karticu. međutim, odgovorili su mi da nije problem do njih već do Master kartica s čijim predstavnicima paypal nije potpisao sporazum koji omogućava uplate. U pitanju su globalni tokovi novca. rekli su mi da se jedino novac može primati putem VISA kartica. Također, novac na paypal računu za BiH nije moguče zadržavati duže od mjesec dana. Novac se svakog prvog u mjesecu automatski povlači na registrovanu karticu. Naravno, uplate ne rade ako se nije registrovala VISA kartica. Sin mi je freelancer, 16 godina, i našao je način da zarađuje putem interneta.
Problem sam riješio Visa kreditnom karticom. Nju je moguće registrovati na paypalu i sa njom moguće primati uplate. Bitno je spomenuti da se plaća taksa na primanje novca. koja iznosi negdje oko 3.4 % i 0.30 $ po transakciji. Međutim, na uplatu od 30 eura dobili smo 27,71. Po tome, taksa je nešta veća.
E sad, postoji mali problem sa datumom uplata. Svakog 20-tog u mjesecu vrši se usklađivanje stanja kreditne kartice sa tekućim računom. Paypal svakog prvog u mjesecu automatski prebacuje novac na VISA karticu. Sa debitnom VISA karticom novac je vidljiv na tekućem računu za 2-3 dana, dok sa kreditnom karticom tek iza 20-tog u mjesecu.
LP
Danas sam upravo kontaktirao paypal, misleći da je problem u njihovom ograničenju za uplate na master debitnu karticu. međutim, odgovorili su mi da nije problem do njih već do Master kartica s čijim predstavnicima paypal nije potpisao sporazum koji omogućava uplate. U pitanju su globalni tokovi novca. rekli su mi da se jedino novac može primati putem VISA kartica. Također, novac na paypal računu za BiH nije moguče zadržavati duže od mjesec dana. Novac se svakog prvog u mjesecu automatski povlači na registrovanu karticu. Naravno, uplate ne rade ako se nije registrovala VISA kartica. Sin mi je freelancer, 16 godina, i našao je način da zarađuje putem interneta.
Problem sam riješio Visa kreditnom karticom. Nju je moguće registrovati na paypalu i sa njom moguće primati uplate. Bitno je spomenuti da se plaća taksa na primanje novca. koja iznosi negdje oko 3.4 % i 0.30 $ po transakciji. Međutim, na uplatu od 30 eura dobili smo 27,71. Po tome, taksa je nešta veća.
E sad, postoji mali problem sa datumom uplata. Svakog 20-tog u mjesecu vrši se usklađivanje stanja kreditne kartice sa tekućim računom. Paypal svakog prvog u mjesecu automatski prebacuje novac na VISA karticu. Sa debitnom VISA karticom novac je vidljiv na tekućem računu za 2-3 dana, dok sa kreditnom karticom tek iza 20-tog u mjesecu.
LP
-
Matris
#19 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Unicredit "gura" mastercard ali imaju opciju za VISA debit. Samo trebas traziti i biti uporan da ti treba VISA i da mastercard ne odgovara.
-
aldinhandzic
#20 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Uglavnom, radi samo što se dugo čeka. Paypal je prebacio novac na karticu 02.11.2018, međutim novac će biti dostupan na tekućem računu tek 20.12.2018
-
mrgreen
#21 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Moze li ovo potvrditi neko ko prima novac preko PayPala sa VISA debitnom karticom?aldinhandzic wrote:Sa debitnom VISA karticom novac je vidljiv na tekućem računu za 2-3 dana
I koliku proviziju placate ako saljete novac preko PayPala u BiH? Ne mogu nikako da nadjem tu informaciju.
- Ludzak
#22 Re: PayPal i povezivanje sa karticom UniCredita / Raiffeisena
Koja je procedura omogućavanja povezivanja moje Visa Electron debitne kartice na Paypal? Inače imam Visa Electron debitnu karticu iz Union banke. Na tu mi karticu firma isplaćuje platu. Da li bih se mogao povezati?