Pavaroti - trošenje budžetskog novca
- ahmed&nedzad
#1 Pavaroti - trošenje budžetskog novca
Vjerovatno ste svi upoznati sa slučajem vezanim za koncert Lućana Pavarotija koji je trebao biti održan u Sarajevu u okviru njegove oproštajne turneje. Koncert je navodno odgađan, da bi se na kraju ispostavilo da je ustvari već davno i otkazan.
Stvar je u tome da su naše vlasti dale ukupno 300 000 KM za organizaciju Pavarotijevog koncerta, od toga državna vlada 100 000 KM, grad 50 000 i kantonalne vlasti 150 000. Moje pitanje u ovoj diskusiji bi bilo koga pozvati na odgovornost.
Čime se može opravdati da vlasti ulažu ovoliki novac u jedan koncert, pored toga što u gradu i državi ima milion drugih prioriteta?! Ko odlučuje o raspodjeli novca iz budžeta?! Da li se možda radi o pranju novca?!
Da ne spominjem u šta je sve taj novac mogao biti uložen.
Stvar je u tome da su naše vlasti dale ukupno 300 000 KM za organizaciju Pavarotijevog koncerta, od toga državna vlada 100 000 KM, grad 50 000 i kantonalne vlasti 150 000. Moje pitanje u ovoj diskusiji bi bilo koga pozvati na odgovornost.
Čime se može opravdati da vlasti ulažu ovoliki novac u jedan koncert, pored toga što u gradu i državi ima milion drugih prioriteta?! Ko odlučuje o raspodjeli novca iz budžeta?! Da li se možda radi o pranju novca?!
- ahmed&nedzad
Nije više stvar u koncertu, već u tome na osnovu čega je neko u ovakvoj situaciji u državi procjenio da treba toliko novca dati za Pavarotija?! Evo jedan banalan primjer, Željo i Sarajevo nemaju da isplate plate igračima kako treba, kada je to kanton i grad njih podržao?!faka wrote:Svakako da bi netko morao odgovarati, ali kao i vazda sve ce se to zatajitiNajgore je to sto se sve to pročuje pa nikad vise necemo ni imati nekog velikog koncerta, osim lokalnih spektakla od kojih me vec glava boli
-
quantum
Mene interesuje gdje je otisao taj novac? Od koncerta ocito nikad nista nece, a novac za karte se ne vraca. Zvao sam E-lab i oni kazu da je novac kod neke "strane firme" koji ne zele da vrate novac. Novaodno E-lab sada njih tuzi, navodno se i drzava ukljucila u taj spor. Ali gdje se nasa drzava ukljuci tu hajra nema.
Uglavnom, kada je E-lab prodavao karte trebao je i morao racunati i na rizik. Mogli bi sada fino uzeti kredit, neka ih drzava "pogura" neka se snadju, vrate novac a oni neka fino polako traze pare od onoga kome su dali.
Uglavnom, kada je E-lab prodavao karte trebao je i morao racunati i na rizik. Mogli bi sada fino uzeti kredit, neka ih drzava "pogura" neka se snadju, vrate novac a oni neka fino polako traze pare od onoga kome su dali.
-
malamaca
Slazem se da bi E-lab kao organizator trebao preuzeti odgovornost. Sta nas briga ko je kome sta dao i ko kome sta dodje. Ljudi koji su kupili karte za taj imaginarni koncert hoce svoje pare nazad i logicno je da ih traze od onih kojima su ih dali. Prema tome, nek rade sta znaju, nek se snalaze s kreditima ako treba, ali treba da vrate pare i ljudima i drzavi.
Mislim da teza o pranju para ne stoji, ali stoji da je bilo puno drugih i vaznijih stvari u koje su se te pare mogle uloziti, npr. Zeljo
I Sarajevo, naravno.
Mislim da teza o pranju para ne stoji, ali stoji da je bilo puno drugih i vaznijih stvari u koje su se te pare mogle uloziti, npr. Zeljo
-
Edit
Ovdje se postavlja pitanje: na temelju kakvih ovlastenja, referenci i nformacija, odgovorni u kantonu, gradu, nadleznim ministarstvima... dodjeljuju nekome novac? Kojim pravom se prema tome olako odnose - kada to nije njihov novac, nego novac poreznih obveznika koji i njih placaju?malamaca wrote:Slazem se da bi E-lab kao organizator trebao preuzeti odgovornost. Sta nas briga ko je kome sta dao i ko kome sta dodje. Ljudi koji su kupili karte za taj imaginarni koncert hoce svoje pare nazad i logicno je da ih traze od onih kojima su ih dali. Prema tome, nek rade sta znaju, nek se snalaze s kreditima ako treba, ali treba da vrate pare i ljudima i drzavi.
Ko ce odgovarati zbog preusmjeravanja naseg novca - prevarantima?
(Ja nisam ni za to da te pare idu fudbalskim klubovima - meni uvijek na pamet padnu penzioneri koji sami placaju svoje lece, participiraju u pregledima i lijekovima... dok se neko razbacuje njihovim novcima kako bi dobio VIP kartu u prvom redu...)
-
malamaca
Koliko ja poznajem stvari, oni u vlasti imaju zakonsku mogucnost da "pare poreznih obveznika daju prevarantima". Zato postoji budzetska rezerva i oni na osnovu odluka ili zakljucaka vlada (mnozina jelte) ili opcinskih vijeca (Jopet mnozina) mogu dodijeliti pare na osnovu zahtjeva. Dakle stvar je procjene onih koji odlucuju. To bi trebalo biti pitanje njihovog morala, ali nije. U 2/3 vecini slucajeva je pitanje poravnavanja dugova preko ledja poreskih obveznika po sistemu "usluga za uslugu" iliti "ja tebi, ti meni". Sad, ruku na srce, onaj ko je davao pare sigurno nije racun'o na to da koncerta nece ni biti (ili je meni ta mogucnost toliko nezamisliva da je automatski iskljucujem).
S druge strane, ja nemam nista protiv da se daju pare na kulturne, sportske i ine manifestacije. Kad to kazem mislim na Zelju, Sarajevo, Mess, SFF, EP u stonom tenisu, avio karte za putovanje reprezentativnog tima na EP u karateu itd. jer mislim da je i to u interesu drzave i zajednice uopste. Ali mi ni-ka-ko, ama nikako, nije jasno kako se tu uklapa Pavaroti koji je (mozda) trebao odzati koncert u organizaciji nekog E-laba.
S druge strane, ja nemam nista protiv da se daju pare na kulturne, sportske i ine manifestacije. Kad to kazem mislim na Zelju, Sarajevo, Mess, SFF, EP u stonom tenisu, avio karte za putovanje reprezentativnog tima na EP u karateu itd. jer mislim da je i to u interesu drzave i zajednice uopste. Ali mi ni-ka-ko, ama nikako, nije jasno kako se tu uklapa Pavaroti koji je (mozda) trebao odzati koncert u organizaciji nekog E-laba.
-
Svemirski_Jebach
jad i bijeda nase vlasti i ne samo vlasti nego i ovih koji su taj koncert organizovali...
ustvari, evo sad cujem da nisu vratili karte
ne mogu da vjerujem, kontao sam da su pare davno vracene.
a jebo te kralj, cuj nisu ljudima vratili lovu? Ima li iko ko je nasankan da nam kaze kakvo je glupo opravdanje ponudio organizator?
ustvari, evo sad cujem da nisu vratili karte
a jebo te kralj, cuj nisu ljudima vratili lovu? Ima li iko ko je nasankan da nam kaze kakvo je glupo opravdanje ponudio organizator?
-
Dendrlix
Nije pare od drzave dobio E lab, vec Arian Entartaiment iz Pule. Oni su bili organizatori, a E lab lokalni promotor. Izgleda da je Arian Ent. zajebo E lab, sponzore i drzavu pravo. U startu su znali da je koncert otkazan, a njima i bh javnosti govorili o "odgadjanu" I koliko sam pratio po novinama, vecina para od ulaznica je vracena. Svi koje znam da su kupili karte, su ih vratili. Ja sam svoje vratio jos ljetos bez problema. Jos me pogurali sa gratis kartom za Paca de Lucia!
Uglavnom, bit ce zanimljivo pratiti razvoj situacije. U novinama procitah da su najavili pres konferenciju za sredinu januara.
Uglavnom, bit ce zanimljivo pratiti razvoj situacije. U novinama procitah da su najavili pres konferenciju za sredinu januara.
-
_BosanaC
#11 Re: Pavaroti - trošenje budžetskog novca
Samo da primjetim da je to jos uvjek oko pola miliona manje od 800.000ahmed&nedzad wrote:Vjerovatno ste svi upoznati sa slučajem vezanim za koncert Lućana Pavarotija koji je trebao biti održan u Sarajevu u okviru njegove oproštajne turneje. Koncert je navodno odgađan, da bi se na kraju ispostavilo da je ustvari već davno i otkazan.
A mi smo ti jako merhametli narod, nema gladnih, zednih, nepismenih, bez struje, ukidaju se fol nekakve benificije koje smo imali od kantona ali se zato trose pare na... Na...
Iskreno sumnjam da su na to i potrosene.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Objavljeno 25.10.2007. u 14:15
Gradu Sarajevu vratit će se novac od neodržanog Pavarottijevog koncerta
Presudom Općinskog suda u Sarajevu od 17. oktobra firma Arian Trade, organizator neodržanog koncerta maestra, pokojnog Luciana Pavarottija, dužna je Gradu Sarajevu vratiti 50.000 KM. Nakon isteka roka na žalbu, ova će presuda biti pravomoćna jer je potpisanim ugovorom predviđeno da se u slučaju neodržavanja koncerta, novac vrati pokrovitelju.
Presuda će biti pravomoćna nakon što istekne zakonski rok za žalbu, a tužena stranka ne uloži žalbu na ovu presudu, odnosno u slučaju njene žalbe i potvrđivanja presude od drugostepenog suda.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na prijedlog gradonačelnice Semihe Borovac svojevremeno je Lučana Pavarotija proglasilo Počasnim građaninom grada Sarajeva.
Po tom osnovu, odlučilo je biti pokrovitelj njegovom oproštajnom koncertu koji je trebao biti održan u aprilu 2006. u sarajevskoj Zetri.
I nakon upozorenja Grada Sarajeva da vrate novac, firma Arian Trade oglušila se o zahtjeve Grada.
Grad Sarajevo podnio je tužbu u decembru 2006. na osnovu Ugovora kojim je predviđeno da se dodijeljeni novac vrati pokrovitelju ukoliko se koncert odgodi ili ne održi, saopćio je zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić.
(FENA)
Gradu Sarajevu vratit će se novac od neodržanog Pavarottijevog koncerta
Presudom Općinskog suda u Sarajevu od 17. oktobra firma Arian Trade, organizator neodržanog koncerta maestra, pokojnog Luciana Pavarottija, dužna je Gradu Sarajevu vratiti 50.000 KM. Nakon isteka roka na žalbu, ova će presuda biti pravomoćna jer je potpisanim ugovorom predviđeno da se u slučaju neodržavanja koncerta, novac vrati pokrovitelju.
Presuda će biti pravomoćna nakon što istekne zakonski rok za žalbu, a tužena stranka ne uloži žalbu na ovu presudu, odnosno u slučaju njene žalbe i potvrđivanja presude od drugostepenog suda.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na prijedlog gradonačelnice Semihe Borovac svojevremeno je Lučana Pavarotija proglasilo Počasnim građaninom grada Sarajeva.
Po tom osnovu, odlučilo je biti pokrovitelj njegovom oproštajnom koncertu koji je trebao biti održan u aprilu 2006. u sarajevskoj Zetri.
I nakon upozorenja Grada Sarajeva da vrate novac, firma Arian Trade oglušila se o zahtjeve Grada.
Grad Sarajevo podnio je tužbu u decembru 2006. na osnovu Ugovora kojim je predviđeno da se dodijeljeni novac vrati pokrovitelju ukoliko se koncert odgodi ili ne održi, saopćio je zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić.
(FENA)
- chuchumbamayumbe
Pa hoce li Pavaroti doci ili nece?!?!?

- chuchumbamayumbe
svijumi?mIRCerka wrote:Kakva cvaka.... da nije tragicno smijala bih se.... ocam....djecem...chuchumbamayumbe wrote:Pa hoce li Pavaroti doci ili nece?!?!?![]()
![]()
- chuchumbamayumbe
Ono...sa Tomom Zdravkovicem kao specijalnim gostom?obuca wrote:ko furija ce da prihaje iz vatrechuchumbamayumbe wrote:Pa hoce li Pavaroti doci ili nece?!?!?![]()
![]()
-
mIRCerka
alena mi malog...chuchumbamayumbe wrote:svijumi?mIRCerka wrote:Kakva cvaka.... da nije tragicno smijala bih se.... ocam....djecem...chuchumbamayumbe wrote:Pa hoce li Pavaroti doci ili nece?!?!?![]()
![]()
- chuchumbamayumbe
Kekuna mi malog...mIRCerka wrote:alena mi malog...chuchumbamayumbe wrote:svijumi?mIRCerka wrote: Kakva cvaka.... da nije tragicno smijala bih se.... ocam....djecem...
-
mIRCerka
mIRCerka wrote: Grad Sarajevo podnio je tužbu u decembru 2006. na osnovu Ugovora kojim je predviđeno da se dodijeljeni novac vrati pokrovitelju ukoliko se koncert odgodi ili ne održi, saopćio je zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić.
(FENA)