"Pauk" služba ili otimacina vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Tranquilizer

#1 "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

KJKP Rad ili Kantonalno javno komunalno preduzeće "RAD" d.o.o., ima mogucnost sankcionisanja nepropisnog parkiranja pomoću vozila – pauk, koje radi uz pomoc policije tj. MUP-a ali ne razumijem da imaju pravo da zadrže vozilo dok se ne plati kazna...??? zar to nije malo glupo, mislim to je prava otimacina privatne imovine :roll: :roll: :roll: zar nije normalno da mi vrate vozilo pa da me tuže, otvore neki postupak, spor ili pošalju kaznu ne razumijem...

Neko ima neka mišljenja, iskustva ???
Last edited by Tranquilizer on 18/11/2010 21:32, edited 2 times in total.
iceman ze

#2 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by iceman ze »

Znam da ih je neki lik pravnik radi za UN ili neku drugu medjunarodnu instituciju, tuzio upravo zbog osporavanja da podigne svoje imovinu prije placanja. Radilo se da je covjek htio da istjera neke stvari na cistac, davno je to bilo, ali mislim da ih je dobio na sudu, mozda ima neko ko zna ovaj ili sl. slucaj.... :zoka:
vox-populi

#3 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by vox-populi »

Lijepo parkiras gdje je dozvoljeno i nemas problema.
Tranquilizer

#4 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Inace na stranici KJKP RAD ima sve živo osim zakonske postavke za ovako nešto, ne piše ni službeni list kojem su osnovani ni ništa gdje se može vidjeti da imaju osnova za traženje novca na "ruke" :roll: :roll: :roll: :roll:

znaci u krajnju ruku cudno, ko da je privatno kompanija :shock: :shock: :shock:
samo_ovaj_put

#5 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by samo_ovaj_put »

vox-populi wrote:Lijepo parkiras gdje je dozvoljeno i nemas problema.
joj sto ne mogu ovih komentara :skoljka:
Tranquilizer

#6 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

@vox-populi parkirao sam gdje je dozvoljeno ali je SIPI smetalo vozilo, možda da procitaš malo bolje tekst....a i nije to tema...

pitanje je da li ti neko u ovom slucaju Javno kantonalno preduzece, može zadržati tvoje vlasništvo i ucjenjivati te novcem...zamisli da ti treba HITNO vozilo a nemaš novaca...tako nemoj da ideš off topic :D :D :D
vox-populi

#7 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by vox-populi »

Tranquilizer wrote:@vox-populi parkirao sam gdje je dozvoljeno ali je SIPI smetalo vozilo, možda da procitaš malo bolje tekst....a i nije to tema...

pitanje je da li ti neko u ovom slucaju Javno kantonalno preduzece, može zadržati tvoje vlasništvo i ucjenjivati te novcem...zamisli da ti treba HITNO vozilo a nemaš novaca...tako nemoj da ideš off topic :D :D :D
Pa ako si parkirao gdje je dozvoljeno, a pauk ti ipak pokupio auto, sigurno ih mozes dobiti na sudu. I traziti odstetu.

A vjerovatno imaju zakonsku osnovu da zadrze auto, sigurno je to neko vec provjerio.
Tranquilizer

#8 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

iceman ze wrote:Znam da ih je neki lik pravnik radi za UN ili neku drugu medjunarodnu instituciju, tuzio upravo zbog osporavanja da podigne svoje imovinu prije placanja. Radilo se da je covjek htio da istjera neke stvari na cistac, davno je to bilo, ali mislim da ih je dobio na sudu, mozda ima neko ko zna ovaj ili sl. slucaj.... :zoka:

Mislim da je ovo gore glavna caka, osporavanje na imovinu i uvjetovanje placanjem...to je prakticno zapljena vozila a mislim da nema tog zakona koji to može dozvoliti :!: :!: :!:
Neelix

#9 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Neelix »

i treba tako. i jos uduplat kazne.
madner

#10 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by madner »

Da ti kazem nesto konkretno, jer od ovih profesionalnih negativaca neces dobiti normalan savjet.

Nemaju osnovu da ti onemoguce da dodjes po svoje auto i isto odvuces. Njihovo je da ti uruce kaznu i to je to. Sad to sto love u mutnom je druga prica.
Tranquilizer

#11 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

madner wrote:Da ti kazem nesto konkretno, jer od ovih profesionalnih negativaca neces dobiti normalan savjet.

Nemaju osnovu da ti onemoguce da dodjes po svoje auto i isto odvuces. Njihovo je da ti uruce kaznu i to je to. Sad to sto love u mutnom je druga prica.

To je upravo to love u mutnom, a mislim da nemaju nikakvog osnova, vrati mi vozilo i ispostavi racun, nema nikakvih problema da ga platim ali nemoj da me ucjenjuješ na to ne pristajem, to je sve što želim reci :D

Skinuto sa jednog foruma:
Otimačina "Parking servisa"
Privremena sudska odluka kojom je mom sugrađaninu Milanu Selakoviću vraćen automobil koji mu je odneo "Parking servis" samo ide u prilog tvrdnji da "Parking servis" potpuno bespravno odnosi, ili tačnije otuđuje vozila (da ne kažem - bavi se krađom) i stavlja ih u svoju državinu.

Kako zapravo radi ovaj servis u službi građana, nepropisno parkirana vozila ili ona kojima je isteklo vreme parkinga, bespravno (da ne kažem protivustavno, jer je privatna svojina neprikosnovena) otuđuje vozila i odnosi na svoj ograđeni parking, te ucenama od vozača naplaćuje kazne. Upravo je to ono protiv čega se Selaković pobunio i zbog čega je dobio sudsku satisfakciju - "Parking servis" može da uklnoi nepropisno parkirano vozilo sa lica mesta (na ga premesti na bezbedno mesto), ali ne sme da ga stavlja u svoj posed i zatim ucenjuje građane.

Citat, Dnevnik:
Milan Selaković je preuzeo vozilo na osnovu sudskog rešenja u kom stoji: „Određuje se privremena mera i nalaže tuženom JKP „Parking servis“ da tužiocu Milanu Selakoviću odmah preda u državinu automobil marke „Chrysker Jeep Cherokee“ (navedeni su brojevi šasije, motora, godina proizvodnje i registarska oznaka) na taj način što će mu bez prethodnog uslovljavanja dati da istim upravlja i odveze ga sa mesta gde je zadržan“

Ne ulazim u to da li je neko napravi saobraćajni prekršaj ili ne (konkretno se Selaković tereti za veliki broj prekršaja), postoji procedura kojom se procesuiraju ovakvi prekršaji, tako da "Parking servis" ni u kom slučaju ne sme da uzme vlast u svoje ruke, već isključivo mora da se rukovodi Zakonom. Ovaj pravni presedan je i pouka za sve koji se nađu u sličnoj situaciji.
Tranquilizer

#12 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Evo sada pricao sa RAD-om, niko ne može da da potvrdu da mi je oduzeto vozilo, a ne žele da ga vrate :!: :!: :!:
Desert Wind

#13 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Desert Wind »

Otidji po svoje vozilo i preuzmi ga...

U Hrvatskoj su nedavno ako se ne varam proglasili neustavnim naplacivanje parkinga uopste a kamo li dizanje auta i otudjenje imovine na bespravan nacin - tako da je sada tamo pauk u dejstvu samo ako 100% vozilo smeta prometu ili na bilo koji nacin ugrozava sigurnost.
Tranquilizer

#14 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Desert Wind wrote:Otidji po svoje vozilo i preuzmi ga...

U Hrvatskoj su nedavno ako se ne varam proglasili neustavnim naplacivanje parkinga uopste a kamo li dizanje auta i otudjenje imovine na bespravan nacin - tako da je sada tamo pauk u dejstvu samo ako 100% vozilo smeta prometu ili na bilo koji nacin ugrozava sigurnost.

Eh prijatelju ne daju ga, ko da ja ne bih prošao i uzeo ga, šef saobracaja u mirovanju RAD-a kaže dok ne platiš ne damo ga :D :D :Dž

A znam to za Hrvatsku, sve procitao...ali kod njih se možeš obratiti nekome ovdje kloc do kloca :lol: :lol: :lol:
Desert Wind

#15 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Desert Wind »

Tranquilizer wrote:
Desert Wind wrote:Otidji po svoje vozilo i preuzmi ga...

Eh prijatelju ne daju ga, ko da ja ne bih prošao i uzeo ga, šef saobracaja u mirovanju RAD-a kaže dok ne platiš ne damo ga :D :D :Dž

A znam to za Hrvatsku, sve procitao...ali kod njih se možeš obratiti nekome ovdje kloc do kloca :lol: :lol: :lol:
Ne znam sta bi ti rek'o - gadi mi se nas jad skupine idiota, majmuna, profitera...
Ne vrijedi bit posten da ga jebes......
Tranquilizer

#16 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Ma ja cu platiti kaznu nije problem ali ne na ovaj nacin, ovo je otimačina...ako sada ovaj generalni direktor KJKP RAD ne riješi situaciju preko telefona ja odoh gore da uzmem svoje vozilo, pa neka se ukljuci i policija :!: :!: :!:
Desert Wind

#17 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Desert Wind »

Tranquilizer wrote:Ma ja cu platiti kaznu nije problem ali ne na ovaj nacin, ovo je otimačina...ako sada ovaj generalni direktor KJKP RAD ne riješi situaciju preko telefona ja odoh gore da uzmem svoje vozilo, pa neka se ukljuci i policija :!: :!: :!:
Ne znam jaruga sta bi ti rek'o u tim situacijama ja se gubim i s oruzjem bi ga preuzeo milom ili silom...
Da sam dole davno bih ja lezo nekog....
therrarrius

#18 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by therrarrius »

vox-populi wrote:Lijepo parkiras gdje je dozvoljeno i nemas problema.
:thumbup:
Tranquilizer wrote:@vox-populi parkirao sam gdje je dozvoljeno ali je SIPI smetalo vozilo, možda da procitaš malo bolje tekst....
Koji? Tvoj uvodni post ne spominje nista o lokaciji na kojoj si parkirao vozilo.
Neelix wrote:i treba tako. i jos uduplat kazne.
:thumbup:
Ili da se okrenemo anarhiji :-)
Tranquilizer

#19 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

@therrarrius nisi u pravu, u pitanju je pravni termin posjedovnog ili stvarnog prava tj . Državina, to je fakticka vlast i ovim putem je od strane "pauka" onemogucena, ja ne vidim šta nije jasno, neko ti nešto uzme i ne da ti dok ne platiš, to nije normalno kako god okreneš pa ti vidi :) :) :)
Klodovik

#20 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

Tranquilizer wrote:@therrarrius nisi u pravu, u pitanju je pravni termin posjedovnog ili stvarnog prava tj . Državina, to je fakticka vlast i ovim putem je od strane "pauka" onemogucena, ja ne vidim šta nije jasno, neko ti nešto uzme i ne da ti dok ne platiš, to nije normalno kako god okreneš pa ti vidi :) :) :)
Pa, je li "pauku" plaćaš kaznu ili troškove odvoženja vozila? Ako ti "pauk" odveze auto po nečijem nalogu, potrebno je da namiriš troškove te "usluge odvoženja" (da je tako nazovem) kako bi došao do svog vozila. I na parkingu platiš cijenu parkiranja, pa ti tek onda dignu rampu da izađeš - ne daju ti da koristiš automobil dok ne platiš uslugu.

Kazna za nepropisno parkiranje je nešto drugo.
Tranquilizer

#21 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Klodovik wrote:
Tranquilizer wrote:@therrarrius nisi u pravu, u pitanju je pravni termin posjedovnog ili stvarnog prava tj . Državina, to je fakticka vlast i ovim putem je od strane "pauka" onemogucena, ja ne vidim šta nije jasno, neko ti nešto uzme i ne da ti dok ne platiš, to nije normalno kako god okreneš pa ti vidi :) :) :)
Pa, je li "pauku" plaćaš kaznu ili troškove odvoženja vozila? Ako ti "pauk" odveze auto po nečijem nalogu, potrebno je da namiriš troškove te "usluge odvoženja" (da je tako nazovem) kako bi došao do svog vozila. I na parkingu platiš cijenu parkiranja, pa ti tek onda dignu rampu da izađeš - ne daju ti da koristiš automobil dok ne platiš uslugu.

Kazna za nepropisno parkiranje je nešto drugo.

Vidi Klodovice "pauk" traži da mu se plati odvoženje vozila u iznosu od 100km i ležarina po danu u iznosu od 11.70km, i to je sve što njih interesuje...a kazna ako ima neka uruce ti je uz potvrdu ili je nadješ na vozilu, što je skroz odvojena stvar....ja nemam prekršaja ni naloga konkretno ali mi KJKP RAD ne da raspolažem svojom imovinom, tj. vozilom dok ne platim kaznu, cak mi ne dopušta ni pristup...

...e to je stvar, neko mi ne da moje vlasništvo.... a kazne i krivicu utvrdjuje sud, ne KJKP RAD :D :D :D
(ne)forumas

#22 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by (ne)forumas »

Vala ni oni bezobraznici na parkingu ti ne daju uzet vozilo ako nemas para da platis... umjesto da daju mozes fino ostaviti auto jedno 5-6 dana na parkingu kod pozorista pa ti onda fino posalju racun... pa ti hoces platiti pa neces... da se tako radi niko ziv nebi platio pauk.

Moje auto je jednom smetalo policiji i bilo je parkirano na mjestu dozvoljenom za parkiranje i stvarno su pozvali pauka, ali auto nisu odvezli u paukanu nego su ga premjestili ulicu nize, za cijelo vrijeme trajanja dogadjaja bio je policajac koji se uredno izvinjavao vlasnicima i obavjestavao nas gdje nam se nalaze vozila.

A to je suplja prica da ih je neki lik iz medjunarodne organizacije tuzio i dobio, prije ce biti da je taj neki lik neartikulisani divljak poput mnogih koji rade u slicnim organizacijama nekako dosao do njihovog direktora koji je rekao "pusti supka"...
Neelix

#23 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Neelix »

e ti ces im rec :D nasao se pametnjakovic da palamudi. sto nisi pazio gdje parkiras. poslije jebanja nema kajanja :D
Klodovik

#24 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

Tranquilizer wrote:
Vidi Klodovice "pauk" traži da mu se plati odvoženje vozila u iznosu od 100km i ležarina po danu u iznosu od 11.70km, i to je sve što njih interesuje...a kazna ako ima neka uruce ti je uz potvrdu ili je nadješ na vozilu, što je skroz odvojena stvar....ja nemam prekršaja ni naloga konkretno ali mi KJKP RAD ne da raspolažem svojom imovinom, tj. vozilom dok ne platim kaznu, cak mi ne dopušta ni pristup...

...e to je stvar, neko mi ne da moje vlasništvo.... a kazne i krivicu utvrdjuje sud, ne KJKP RAD :D :D :D
Koliko znam, pauk automobile odvozi po nečijem nalogu kada je napravljen prekršaj.

Kazne i krivicu svakako utvrđuje sud, ali to ne rješavaš sa Radom. Njima trebaš namiriti troškove odvoženja vozila. Opet kažem, ni iz garaže/parkinga ne možeš izaći dok ne platiš cijenu parkiranja. Tako je i sa Radom. Ne daju ti ni u garažama i na parkinzima po gradu da plaćaš troškove parkiranja naknadno (jer to ne bi niko platio).
Tranquilizer

#25 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

@Neelix stvarno si naporan, prvi komentar sam ti odignorisao ali ne prestaješ, ne razumijem u cemu je tvoj problem, procitaj malo šta piše, nije problem u parkiranju nego u raspolaganju necijom imovinom...

to se sutra i tebi može desiti, recimo da ti ne daju da uzmeš svoje djete iz obdaništa jer nisi platio racun....

Razmisli malo prijatelju, je li to zemlja u kojoj želiš da živiš ;-) ;-) ;-)

U hrvatskoj i srbiji ljudi dobijaju tužbe na osnovu ovoga jer su im ugrožena prava, osnovna ljudska prava, razmisli malo...ja jednostavno trežim dokument od KJKP RAD da kažu da ne daju vozilo ili da ga vrate u moj posjed pa da naplate kaznu, ja ništa ne izmišljam samo tražim šta je normalno :!: :!: :!:
Post Reply