Ne da se izvlačenje MTS iz faletičke kasarne moglo ometati, već smo ga mi mogli i MORALI uzeti, imali smo priliku, imali smo mogućnost, ali nismo imali naredbu, nismo imali podršku. Dan nakon izuzimanja vojne opreme, i načelnig Hadžibajriš, i tada k-dant Puška, i još neki pametnjakovići, došli su pred Faletiće i počeli pametovati, i vratili se nakon pola sata, fol izviđanja i osmatranja
Nesvjesne i nenamjerne opstrukcije činili su i lokalni mještani. Tokom aprila '92. ovdje su održavane zajedničke straže, svaku noć je bila zajednička, mješovita patrola... Do određenog momenta kad suse Srbi povukli u sela i područja iznad. Nakon toga stigla je druga vojska, mahom Paljani i drugi, dok je domicilno srpsko stanovništvo slano na druga ratišta. Jedino su stariji nastavili, ali su mahom davali straže. Inače, ovo područje, između podnožja sela Mrkovići i Faletića, do pod Zečiju Glavicu, bilo je jedno od najmirnijih sarajevskih ratišta, iako je pretrpjelo materijalna razaranja i pogibiju i ranjavanje mnogih. Linija je pomjerena samo jednom, nekih 50-tak metara, i tu u Hladivodama.
Saudin tada nije bio na ovim položajima. Znam, sjećam se kad je gore pristigla njegova grupa, u početku su bačeni na Brusulje, izloženi nepoznatom terenu, sa vrlo slabim naoružanjem, i izuzetno lošom logističkom podrškom. U jednom dijelu svoje knjige čak je prikazao akciju na Borijama koju sam ja izveo, ali ju je poprilično modificirao i prilagodio za čitanje.
Naravno, to ne umanjuje njegove zasluge...