Patriotska liga !?

Post Reply
cindrlimindrli

#126 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by cindrlimindrli »

sumirprimus wrote:Da ali,to je vec pocetak rata...
Mislim da su ti Nele i Argyl dali fantasticno objasnjenje zasto se prije samog izbijanja sukoba nije bilo moguce
naoruzati. Ja sam cak ubjedjenja da je kako ta nesretna sda i nasla nacina da uveze milion slepera najsavremenijeg
naoruzanja, da bi vecina izgubljenih Bosnja u sve to gledala k`o tele u sarena vrata i cuo bi u glas, "a sta ce nam to!??"
sumirprimus

#127 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by sumirprimus »

tu ti je najbolja,ona s pocetka,ma nece kod nas nema sanse, i ja sam optimista :mrgreen:
eh zato ima,rukovodstvo,da rukovodi,usmjerava,navodi,organizira,bude mudrije lukavije,hinjavije od kontra strane :)
The 51st State

#128 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by The 51st State »

kv99 wrote:
The 51st State wrote:kv,

faletici nisu imali samo pjesadijsko naoruzanje nego puno formacijsko naoruzanje za to okruga sarajevo, patovi, pamovi, minobacaci, bestrzajci plus municija, sve ono sto je hronicno nedostajalo tokom rata, a bilo je na dohvat ruke...i kao sto rece riko-ga sa ondasnjim moralom do beograda se ne bi zaustavili...
Koliko sam ja shvatio do sada ,predsjednik Izebegovic i ostali koji se kritikuju da su nesposobni, korumpirani,izdajice, da prodali Bosnu i Hercegovinu i narod jer ga nisu naoruzali na vrijeme...i rijesenje je da se uzme skladiste u Felaticima aprila 1992 ? Znaci rijesenje za odbranu Bijeljine, Zvornika, Visegrada, Sanskog Mosta, Bihaca, Mostara, Prijedora je da se zauzmu magacini Felatici kod Sarajeva ? Super :thumbup:
nije, samo sto je tad i aliji bilo jasno da je rat poceo....
155_mm

#129 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by 155_mm »

@kv99
92. su o padovima citavih gradova odlucivale automatske puske i protivoklopna sredstva (zolje, ose, maljutke pa cak i besrzajci) a ne neke haubice i tenkovi jer jos nije bilo povezanih linija fronta. a toga je bilo najvise u skladistima TO.
feletici nisu mogli da spasu ni bijeljinu ni zvornik ni bratunac ni visegrad ali su mogli znacajno da promijene stanje na sarajevskom ratistu. a to je itekako moglo rasteretiti ostala ratista. da su feletici omogucili preuzimanje pretisa u vogosci i TRZ hadzici i sprijece pad trnova bilo bi i vise nego dovoljno. o znacaju tih objekata mislim da i netrebam ovdje govoriti.

do prekida sukoba sa hrvatima sigurno da nije moglo da se nabave haubice i tenkovi. ali zbog cega nije bilo moguce da se to nabavi poslije prekida sukoba sa hrvatima? ipak je navodno potroseno 10 milijardi dolara za odbranu bosne u sta ja nevjerujem.

kako da od onolike namjenske industrije nije bilo moguce proizvesti nekoliko stotina minobaca sa uhodanom proizvodnjom tih granata?
poznanik

#130 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by poznanik »

155_mm wrote:@kv99...feletici nisu mogli da spasu ni bijeljinu ni zvornik ni bratunac ni visegrad ali su mogli znacajno da promijene stanje na sarajevskom ratistu. a to je itekako moglo rasteretiti ostala ratista. da su feletici omogucili preuzimanje pretisa u vogosci i TRZ hadzici i sprijece pad trnova bilo bi i vise nego dovoljno. o znacaju tih objekata mislim da i netrebam ovdje govoriti...
Bio sam u neposrednoj blizini kasarne - skladišta MTS u Faletićima, kad je gotovo sav sadržaj iz baraka utovaran u kamione i transportovan gore prema Hreši. To izuzimanje od strane "spretnijeg" i "odlučnijeg" u to vrijeme trajalo je 2-3 dana, a sreći da srpsku paravojsku nije ometao i onemogućio u toj namjeri, svi oni imaju da zahvale, prije svega, tadašnjem načelniku Opštine Stari Grad - Selimu Hadžibajriću, hadžiji, i dijelu komande TO Stari Grad i Sarajevo, koji nisu ozbiljno shvatili dojave sa terena, i nisu vjerovali JNA podoficiru koji nam je dojavio i pružao slobodu u ulasku u krug kasarne i izuzimanje vojne opreme iz tog skladišta. U to vrijeme, Kasarnu je obezbjeđivalo jedva nekoliko mladih vojnika i njihov vodnik, Jugosloven mađarske narodnosti.
Mještani i mi ostali s Vratnika, samo smo iz daljine posmatrali kamion po kamion kako izlaze i odvoze "zlata vrijedno" naoružanje i ostalo. Tek kasnije smo i "mi" ušli, i kao "lešinari", krijući se, pokupili sve što njima nije bilo vrijedno, najviše šatorskih krila, gas-maski i sl. nešto malo sitne municije, itd.
Last edited by poznanik on 27/12/2011 17:48, edited 1 time in total.
karanana

#131 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by karanana »

znaci skladiste je bilo opkoljeno i nije imalo vezu sa neprijateljem bez da se prodje pored nas? i 14. aprila, 14 dana nakon bijeljine, zvornika, jeli i visegrada....nasi gledaju vojsku kako izvlaci sve to. ja vjerujem da se ilidza mogla osvojiti 24. aprila da smo imali to oruzje.
da li je lokacija skladista kasnije pala u ruke neprijatelja?
poznanik

#132 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by poznanik »

karanana wrote:znaci skladiste je bilo opkoljeno i nije imalo vezu sa neprijateljem bez da se prodje pored nas?
da li je lokacija skladista kasnije pala u ruke neprijatelja?
Kasarna nije bila opkoljena, u to vrijeme bila je u međuzoni. Srpsko stanovništvo se povuklo u kuće u Donjem i Gornjem Biosku, i dalje, muslimansko iz Faletića je već, skoro 99% napustilo svoje i povuklo se na Brusulje, Hladivode, najvećim dijelom kod porodica u gradu.

Tek kasnije je srpska vojska zaposjela Kasarnu, ali ni tada je nije konstantno držala, održavala je samo noćnu stražu, dok se preko dana povlačila na položaje iznad, odakle su imali 100% nadzor.

Neke naše jedinice su tokom rata ulazile u napušteno područje kasarne, bile su izgledne diverzantske akcije, ali i za njih nije bilo razumijevanja i volje komande 1. Korpusa. Od sredine do kraja rata, iz Kasarne je djelovao tenk, napravivši mnogo štete po Hladivodama, ali i dalje, sve do Bistrika je dobacivao... :(
155_mm

#133 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by 155_mm »

@poznanik
velika ti hvala za pojasnjenje situacije na terenu iz prve ruke.
kv99

#134 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by kv99 »

poznanik wrote:
155_mm wrote:@kv99...feletici nisu mogli da spasu ni bijeljinu ni zvornik ni bratunac ni visegrad ali su mogli znacajno da promijene stanje na sarajevskom ratistu. a to je itekako moglo rasteretiti ostala ratista. da su feletici omogucili preuzimanje pretisa u vogosci i TRZ hadzici i sprijece pad trnova bilo bi i vise nego dovoljno. o znacaju tih objekata mislim da i netrebam ovdje govoriti...
Bio sam u neposrednoj blizini kasarne - skladišta MTS u Faletićima, kad je gotovo sav sadržaj iz baraka utovaran u kamione i transportovan gore prema Hreši. To izuzimanje od strane "spretnijeg" i "odlučnijeg" u to vrijeme trajalo je 2-3 dana, a sreći da srpsku paravojsku nije ometao i onemogućio u toj namjeri, svi oni imaju da zahvale, prije svega, tadašnjem načelniku Opštine Stari Grad - Selimu Hadžibajriću, hadžiji, i dijelu komande TO Stari Grad i Sarajevo, koji nisu ozbiljno shvatili dojave sa terena, i nisu vjerovali JNA podoficiru koji nam je dojavio i pružao slobodu u ulasku u krug kasarne i izuzimanje vojne opreme iz tog skladišta. U to vrijeme, Kasarnu je obezbjeđivalo jedva nekoliko mladih vojnika i njihov vodnik, Jugosloven mađarske narodnosti.
Mještani i mi ostali s Vratnika, samo smo iz daljine posmatrali kamion po kamion kako izlaze i odvoze "zlata vrijedno" naoružanje i ostalo. Tek kasnije smo i "mi" ušli, i kao "lešinari", krijući se, pokupili sve što njima nije bilo vrijedno, najviše šatorskih krila, gas-maski i sl. nešto malo sitne municije, itd.
Koliko mogu da shvatim po tvom opisu izgleda da se moglo omesti izvlacenje ali kako onda rahmetli Saudin opisuje to na skroz drugi nacin :
NOC POSLIJE

Sljedeci dan sam proveo sjedeci kod kuce, vrtio sam u glavi film od sinoc i nikako mi nije islo u glavu zasto smo se povukli, kada smo bili tako blizu. Navece je dosao kurir po mene. Rekao mi je da se hitno javim u stab, kada sam dosao rekli su nam da su cetnici sa kamionima usli u kasarnu da izvlace naoruzanje, mi bi trebali da ih napadnemo. Kada su rekli o kojem se broju kamiona radi, bilo je jasno da bi to bila samoubilacka misija.

Prije nego sto smo i posli, cetnici su nam dali do znanja da i ne pokusavamo nesto uciniti, zasuli su cijeli Vasin Han granatama. Svakih par sec bi se cula detonacija, granate su padale nasumce bez nekog odredenog cilja, ulica u kojoj sam zivio nije bila blizu kasarne ali je bila intezivno granatirana. Neiskusni kakvio smo bili cuvali smo strazu te noci na svakom cosku u ulici, granate su padale oko nas. Zene i djeca su bili smjesteni u dva podruma. Ja sam obilazio stalno straze, u jednom autu sam nasao dva momka kako leze, rekao sam im da se sklone, jer bi mogli izginuti u toj garazi, ako padne granata ispred.
http://boreokoociju.blogger.ba/arhiva/2005/03/23

@ 155 mm

Pitas zasto se nije moglo da nabavi tesko naoruzanje poslije prekida sukoba sa Hrvatskom ? Ako ti nisi do sada shvati zasto Tudjman nije dopustao prevoz teskog naoruzanja i poslije prekida sukoba a ne samo prije ili u toku sukoba onda nisam siguran da bi ikakvo objasnjenje moglo da stane ne samo na ovu temu vec u citavu sljedecu godinu. Kao mali dio odgovora na to pokusaj samom sebi da odgovoris zasto su cetnici dopustali ulazak slepera sa automatskim puskama u Hrvatsku i zasto je isto tako Tudjman dopustao ulazak samo oruzja do MB 120 mm. Sve preko toga je bilo zabranjeno i ne samo po kalibru vec i po kvalitetu. Isto tako raspitaj se zasto je Tudjman zabranjivao prebacivanje 7 Korpusa kao ispomoc 5-om u jesen 1995 i kada je dopusten prelaz bilo im je zabranjeno da ponesu tesko naoruzanje, zasto su im cetnici prepustili Jajce pa kada je HV usetao u grad umjesto prema cetnicima na sjever poslao vojnike prema Komaru na jugu , zasto je HV otvorio vatru na ABIH kod Drvara itd. Pokusaj da se raspitas ako sam ne znas, procitaj par knjiga iz istorije, geografije, vojne metodike itd pa se javi kada skontas.
poznanik

#135 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by poznanik »

Ne da se izvlačenje MTS iz faletičke kasarne moglo ometati, već smo ga mi mogli i MORALI uzeti, imali smo priliku, imali smo mogućnost, ali nismo imali naredbu, nismo imali podršku. Dan nakon izuzimanja vojne opreme, i načelnig Hadžibajriš, i tada k-dant Puška, i još neki pametnjakovići, došli su pred Faletiće i počeli pametovati, i vratili se nakon pola sata, fol izviđanja i osmatranja :-) :lol:

Nesvjesne i nenamjerne opstrukcije činili su i lokalni mještani. Tokom aprila '92. ovdje su održavane zajedničke straže, svaku noć je bila zajednička, mješovita patrola... Do određenog momenta kad suse Srbi povukli u sela i područja iznad. Nakon toga stigla je druga vojska, mahom Paljani i drugi, dok je domicilno srpsko stanovništvo slano na druga ratišta. Jedino su stariji nastavili, ali su mahom davali straže. Inače, ovo područje, između podnožja sela Mrkovići i Faletića, do pod Zečiju Glavicu, bilo je jedno od najmirnijih sarajevskih ratišta, iako je pretrpjelo materijalna razaranja i pogibiju i ranjavanje mnogih. Linija je pomjerena samo jednom, nekih 50-tak metara, i tu u Hladivodama.
Saudin tada nije bio na ovim položajima. Znam, sjećam se kad je gore pristigla njegova grupa, u početku su bačeni na Brusulje, izloženi nepoznatom terenu, sa vrlo slabim naoružanjem, i izuzetno lošom logističkom podrškom. U jednom dijelu svoje knjige čak je prikazao akciju na Borijama koju sam ja izveo, ali ju je poprilično modificirao i prilagodio za čitanje.
Naravno, to ne umanjuje njegove zasluge...
Last edited by poznanik on 27/12/2011 19:45, edited 1 time in total.
kv99

#136 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by kv99 »

poznanik wrote:Saudin tada nije bio na ovim položajima. Znam, sjećam se kad je gore pristigla njegova grupa, u početku su bačeni na Brusulje, izloženi nepoznatom terenu, sa vrlo slabim naoružanjem, i izuzetno lošom logističkom podrškom. U jednom dijelu svoje knjige čak je prikazao akciju na Borijama koju sam ja izveo, ali ju je poprilično modificirao i prilagodio za čitanje.
Hvala na objasnjenju. Samo nisam shvatio da li ovo granatiranje koje spominje znaci da su cetnici dejstvovali samo po jednoj strani ili rejonu ? Jer po njegovom opisu izgleda da se nije moglo da onemoguci izvlacenje bas zbog te artiljerijske vatre .
poznanik

#137 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by poznanik »

kv99 wrote:
poznanik wrote:Saudin tada nije bio na ovim položajima. Znam, sjećam se kad je gore pristigla njegova grupa, u početku su bačeni na Brusulje, izloženi nepoznatom terenu, sa vrlo slabim naoružanjem, i izuzetno lošom logističkom podrškom. U jednom dijelu svoje knjige čak je prikazao akciju na Borijama koju sam ja izveo, ali ju je poprilično modificirao i prilagodio za čitanje.
Hvala na objasnjenju. Samo nisam shvatio da li ovo granatiranje koje spominje znaci da su cetnici dejstvovali samo po jednoj strani ili rejonu ? Jer po njegovom opisu izgleda da se nije moglo da onemoguci izvlacenje bas zbog te artiljerijske vatre .
Nije tada bilo žestine u artiljeriji, Kasarna je pala na samom početku rata, čini mi se u maju, bilo je izlistalo... A srpska vojska je tada, još uvijek držala položaje - osmatračnicu, na Borijama, i ponekad odogzgo gađala snajperom ispod. Bilo je mnogo ranjavanja, gadanje bio taj snajper, "disati" se nije moglo kako treba :(
kv99

#138 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by kv99 »

micki125 wrote:
kv99 wrote:
micki125 wrote: moglo se podijelit narodu. naravno, nisu mogli tenkove podijeliti, ali protivoklopno oružje je svakako moglo, pa i minobacači, zašto da ne. no, kako bi cvjetalo profiterstvo i prodaja oružja da je isto dijeljeno džaba? od čega bi danas pojedinci kupovali hotele, firme, pravili džamije i sl.?
Znaci da uvezu i podjele oruzje narodu...i to bi bilo neprimjeceno od cetnika ( JNA, DB, SDS, KOS) ? Ili bi primjetili i sjedili i cekali da se oruzje podjeli pa tek onda krenuli u napad ? Npr uveze se oruzje u zimu 1991, stavi u auta i slepere i na hiljade komada pjesadijskog naoruzanja i stotine komada PO pocne da se razvozi ne samo po Sarajevu, vec po Zenici , Tuzli, Zvorniku, Visegradu, Sanskom Mostu, Bijeljini ....i cetnici bi sjedili po svim onim kasarnama u svim tim gradovima i na svim onim brdima gdje su vec bili dislocirani , gledali kako se oruzje dijeli i cekali ?
nije baš tako. kako to da nisu reagovali na šverc oružjem? dakle, dok se prodavalo moglo je, ali da se dijelilo džaba nebi išlo. :-)
A na koji to sverc oruzjem nisu reagovali ? Onaj koji su oni vecinom organizovali i prodavali oruzje bas onoliko da mogu da zarade ali isto tako da je samo simbolicno pa kada su krenuli u agresiju su isli prvo su isli od kuce do kuce onima kojima su prodali ? Ili onaj sverc oruzja kada su pod organizacijom KOS/DB smrdije prodavali defektno oruzje ( trombloni napunjeni pijeskom , puske namjestene da poslije 4-5 metaka budu onesposobljene itd ) ? Ili kada su ljudi kupovali sami pa se nakupi 5-10 komada pusaka sa po jednim okvirom municije a cetnici imaju artiljerijski divizion na brdu iznad ? Koji je to bio sverc oruzja da je predstavljao takvu opasnost za planove cetnika da su oni trebali da reaguju ? Ja sam pitao za nabavku sredstava za EFIKASNU odbranu a ne pravljenje pusaka od vodovodnih cijevi ili onih par komada koji su se prodavali.
poznanik

#139 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by poznanik »

kv99 wrote:A na koji to sverc oruzjem nisu reagovali ? ...
Fudo Abadžić, sa Kovača, u martu '92. prodavao je AK-47 po 1000 DEM/kom/2 okvira/60metaka, i nije jedini. Alić, poslije k-dant vratničkog bataljona, takođe je prodavao izvjestan broj pušaka po istoj cijeni, u istom periodu. Tek početkom aprila iste godine, podijeljen je besplatno jedan manji kontigent ovih pušaka, i to najviše Puškinom zaslugom.

Na ovaj šverc oružja niko nikad nije reagovao, šta više - i ovi i svi drugi, raznorazni šverceri, ostvarili su povelike beneficije i društvena priznanja, što je već s početka rata nagovijestilo prećutnu saglasnost vlasti i za druge kriminalne i ratno-profiterske mahinacije, već tada je pokazana puna podrška današnjim tranzicijskim lopužama... :x
155_mm

#140 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by 155_mm »

@kv99
ma ja mogu samo predpostaviti sta je tudjman htio. vjerovatno mu je bilo bitno da odvoji krajinu od ostatka bosanskog korpusa jer su vec odavno bacili oko na "tursku hrvatsku" da popuni bananu od vlastite drzave. mozda je to i bio stvarni cilj "ofanzive na banjaluku" vrjeme ce pokazati svoje. kazes nije dao ovo nije dao ono pa sigurno da nece dati samo tako. pitanje je dali je bilo moguce podkupiti, zajebati, ucijeniti jer ipak "u ratu i u ljubavi ........."

slazem se sa tobom da treba citati mada ja vise vjerujem obicnim ljudima koji su bili svjedoci nekih dogadjanja nego nekim vrlim piscima. velik je izazov da se neke stvari malo drugacije opisu iz razloga "prilagodjavanja citljivosti stiva " zato pamet u glavu.
riko-ga

#141 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by riko-ga »

poznanik wrote:
kv99 wrote:A na koji to sverc oruzjem nisu reagovali ? ...
Fudo Abadžić, sa Kovača, u martu '92. prodavao je AK-47 po 1000 DEM/kom/2 okvira/60metaka, i nije jedini. Alić, poslije k-dant vratničkog bataljona, takođe je prodavao izvjestan broj pušaka po istoj cijeni, u istom periodu. Tek početkom aprila iste godine, podijeljen je besplatno jedan manji kontigent ovih pušaka, i to najviše Puškinom zaslugom.

Na ovaj šverc oružja niko nikad nije reagovao, šta više - i ovi i svi drugi, raznorazni šverceri, ostvarili su povelike beneficije i društvena priznanja, što je već s početka rata nagovijestilo prećutnu saglasnost vlasti i za druge kriminalne i ratno-profiterske mahinacije, već tada je pokazana puna podrška današnjim tranzicijskim lopužama... :x
Pa vi ste dobro prosli.U mojoj mahali je to kostalo 1200 DEM po komadu.
zambaklija

#142 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by zambaklija »

3 mjeseca prije početka došao na odmor,kuća nova doduče nenabacita sa grijanjem ispala džabaluka :-) ,ja je kupio .bivši gazda već odselio za NS ,prva noć neko zvoni,dvojica meni nepoznatih...bazde na rakiju i luk...reče jedan drži..tutnu mi torbu,veli podpiši..ja ćirilicom naškraba,odoše,otvorim ak47 i 20 okvira.... :shock: :run:
Hadzi Lojo

#143 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by Hadzi Lojo »

Ja pred sam rat htio bokerku iz vikendice prenijeti u SA, umalo me nas balija drot ne uhapsi i ne sprovede u policiju da slucajno jedan poznanik i moj i njegov ne zastade na putu.
Hadzi Lojo

#144 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by Hadzi Lojo »

Ma moramo priznati bili smo naivni do bola svi do reda, nego na greskama se uci, nadam se da ste redovni u podmazivanju naoruzanja i da imate za sve ukucane barem po jednu kuburu.
Nebitan32

#145 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by Nebitan32 »

Manjam u Bosni te 1991 a ranije je bila :

- etnicka izmjesanost

Bilo je tesko raditi nesto u ilegali i u kratkom vremenu "pred ocima" druge strane. I sami glavni grad se nasao blokiran od samog pocetka sto je u samom startu bio hendikep. Zbog te etnicke izmjesanosti Srbi su uspijeli ispresijecati drzavu i onemoguti stvaranje operativne pozadine. Mi nismo imali jedan dio teritorija na kojem bi mogli vrsiti normalnu proizvodnju, organizaciju, dopremanje neophodne robe itd... Trebalo je nesto vise od godine da se manje vise uvtrde pozicije i odrede pravci napredovanja.

- nepostojanje dodira sa svijetom. To jeste Bosna je okruzena Hrvatskom i Srbijom.

Iluzorno je razmisljati da se u takvim okolnostima moglo uciniti nesto mnogo znacajnije. Na jednoj strani je bila profesionalna vojska -JNA. Opremljena, sa ogromnim zalihama, sa operativnom pozadinom (Srbija) odakle su bili obskrbljeni svim onim sto je neophodno za rat. I pogotov Srbi su iza sebe imali 200 godina nacionalnog naboja i jasnog cilja dok su Bosnjaci bili utuceni i izludivani zadnjih 150 godina. Dobar dio ljudi je jos radio za KOS ili JNA. Bio je izmedu dvije stolice

Tako da se nije moglo ocekivati stvoriti neku jaku snagu sastavljenu od seljaka, radnika i obicnog svijeta. Nije bilo dovoljno podijeliti puske. Neophodan je odredeni rok za organiziranje, stvaranje logistickih kanala, komandi itd...

Zato smo danas u mnogo boljoj poziciji.
Prvo smo dobili 3 granice umjesto 2. Dobili smo CG gdje 20% stanovnistva cine muslimani i to s trendom rasta.
Srbi su nestali u Hrvatskoj sto znaci da Bihac vise nema cetnike u zaledini. Srbija koja trosi vrijeme, energiju i novac na Kosovo. Sarajevo se vise nikad ne moze naci u blokadi. I tako dalje i tako dalje.

Bitno je raditi na sirenju operativne zaledine. Prvi cilj treba biti Kiseljak i Zepce cime bi potpuno bili uruseni. Tu fali par sotina osoba kako bi Bosnjaci bili vecina. S time bi se dobila potpuna cijelina izmedu 4 najveca grada : Mostar-Sarajevo-Zenica- Tuzla.

Onda upregnut sredstva u Brcko -Mostar i Gorazde.

Kao sto se videjelo i 1991 ne moze se brinuti o Trebinju ako nisi sposoban da imas mir ni u glavnom gradu.
Ovo sto imamo danas je samo pregrupiranje snaga. Bitno je ostaviti buducim generacijama sto bolji polozaj. Pa svaka genracija neka gura dalje....neka cini koliko moze. Oslobadati kucu po kucu, selo po selo grad po grad...
pojedinac

#146 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by pojedinac »

Nebitan32 wrote:Manjam u Bosni te 1991 a ranije je bila :

- etnicka izmjesanost

Bilo je tesko raditi nesto u ilegali i u kratkom vremenu "pred ocima" druge strane. I sami glavni grad se nasao blokiran od samog pocetka sto je u samom startu bio hendikep. Zbog te etnicke izmjesanosti Srbi su uspijeli ispresijecati drzavu i onemoguti stvaranje operativne pozadine. Mi nismo imali jedan dio teritorija na kojem bi mogli vrsiti normalnu proizvodnju, organizaciju, dopremanje neophodne robe itd... Trebalo je nesto vise od godine da se manje vise uvtrde pozicije i odrede pravci napredovanja.

- nepostojanje dodira sa svijetom. To jeste Bosna je okruzena Hrvatskom i Srbijom.

Iluzorno je razmisljati da se u takvim okolnostima moglo uciniti nesto mnogo znacajnije. Na jednoj strani je bila profesionalna vojska -JNA. Opremljena, sa ogromnim zalihama, sa operativnom pozadinom (Srbija) odakle su bili obskrbljeni svim onim sto je neophodno za rat. I pogotov Srbi su iza sebe imali 200 godina nacionalnog naboja i jasnog cilja dok su Bosnjaci bili utuceni i izludivani zadnjih 150 godina. Dobar dio ljudi je jos radio za KOS ili JNA. Bio je izmedu dvije stolice

Tako da se nije moglo ocekivati stvoriti neku jaku snagu sastavljenu od seljaka, radnika i obicnog svijeta. Nije bilo dovoljno podijeliti puske. Neophodan je odredeni rok za organiziranje, stvaranje logistickih kanala, komandi itd...

Zato smo danas u mnogo boljoj poziciji.
Prvo smo dobili 3 granice umjesto 2. Dobili smo CG gdje 20% stanovnistva cine muslimani i to s trendom rasta.
Srbi su nestali u Hrvatskoj sto znaci da Bihac vise nema cetnike u zaledini. Srbija koja trosi vrijeme, energiju i novac na Kosovo. Sarajevo se vise nikad ne moze naci u blokadi. I tako dalje i tako dalje.

Bitno je raditi na sirenju operativne zaledine. Prvi cilj treba biti Kiseljak i Zepce cime bi potpuno bili uruseni. Tu fali par sotina osoba kako bi Bosnjaci bili vecina. S time bi se dobila potpuna cijelina izmedu 4 najveca grada : Mostar-Sarajevo-Zenica- Tuzla.

Onda upregnut sredstva u Brcko -Mostar i Gorazde.

Kao sto se videjelo i 1991 ne moze se brinuti o Trebinju ako nisi sposoban da imas mir ni u glavnom gradu.
Ovo sto imamo danas je samo pregrupiranje snaga. Bitno je ostaviti buducim generacijama sto bolji polozaj. Pa svaka genracija neka gura dalje....neka cini koliko moze. Oslobadati kucu po kucu, selo po selo grad po grad...
Dobar post. :thumbup:
Nebitan32 wrote:Iluzorno je razmisljati da se u takvim okolnostima moglo uciniti nesto mnogo znacajnije. Na jednoj strani je bila profesionalna vojska -JNA. Opremljena, sa ogromnim zalihama, sa operativnom pozadinom (Srbija) odakle su bili obskrbljeni svim onim sto je neophodno za rat. I pogotov Srbi su iza sebe imali 200 godina nacionalnog naboja i jasnog cilja dok su Bosnjaci bili utuceni i izludivani zadnjih 150 godina. Dobar dio ljudi je jos radio za KOS ili JNA. Bio je izmedu dvije stolice

Naša sreća pa nisu imali dovoljno muda. :x
vrtlar

#147 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by vrtlar »

Naoruzanje se moglo kupiti i 93 i 94 itd.Da se htjelo nabavljati.Sverceri su dolazili u Sarajevo i nudili se kad isporuce oruzje da im se plati.Za ABIH oruzje su nabavljali nestrucni ljudi ono sto su nabavili nekoliko kamiona i to je to a sve ostale pare u Svicu.Treba sad privatizovati imovinu.Mislim da je negdje o ovome pisao i govorio i Sefer Halilovic.Ako uzmemo cifru oko 10 milijardi maraka(rah Alija je spominjao ovu cifru) se kao utrosilo za nabavku oruzja .Za te pare smo mogli kupiti oruzja da oslobodimo pola Europe.
Platformas

#148 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by Platformas »

kv99 wrote:
Znaci da uvezu i podjele oruzje narodu...i to bi bilo neprimjeceno od cetnika ( JNA, DB, SDS, KOS) ? Ili bi primjetili i sjedili i cekali da se oruzje podjeli pa tek onda krenuli u napad ? Npr uveze se oruzje u zimu 1991, stavi u auta i slepere i na hiljade komada pjesadijskog naoruzanja i stotine komada PO pocne da se razvozi ne samo po Sarajevu, vec po Zenici , Tuzli, Zvorniku, Visegradu, Sanskom Mostu, Bijeljini ....i cetnici bi sjedili po svim onim kasarnama u svim tim gradovima i na svim onim brdima gdje su vec bili dislocirani , gledali kako se oruzje dijeli i cekali ?

Sreca pa nas ovako nisu napali, sreca ne porusise nam nista, ne pogide masa ljudi...

Spavajte mirno, rata nije ni bilo !
kv99

#149 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by kv99 »

Platformas wrote:
kv99 wrote:

Sreca pa nas ovako nisu napali, sreca ne porusise nam nista, ne pogide masa ljudi...

Spavajte mirno, rata nije ni bilo !
Pa hajde jarane, bujrum pa nam objasni kako bi ti to uradio da niko ne primjeti ? Ili je tvoja teorija ova o kojoj sam i pitao: Npr uveze se oruzje u zimu 1991, stavi u auta i slepere i na hiljade komada pjesadijskog naoruzanja i stotine komada PO pocne da se razvozi ne samo po Sarajevu, vec po Zenici , Tuzli, Zvorniku, Visegradu, Sanskom Mostu, Bijeljini ....i cetnici bi sjedili po svim onim kasarnama u svim tim gradovima i na svim onim brdima gdje su vec bili dislocirani , gledali kako se oruzje dijeli i cekali ? jel stvarno mislis da ne bi vec tada napali ili da bi dozvolili da se to naoruzanje podjeli pa tek onda krenuli kada su i krenuli sa agresijom ?
stranac2

#150 Re: Mogucnost naoruzavanja 91-92 ?

Post by stranac2 »

@poznanik
Svaka cast drug na zaista tacnim postovima i spominjanju imena.

Vidim inace mnogo pametovanja i historijskh falsifikata. Dovoljno je samo posmatrati sta ljudi koji su bili na funkcijama u ratu rade trenutno. Taj mentalni sklop i to. Jedini kodeks kojeg se drzi jeste ugrabi sto vise i misli samo na sebe.

Kada sve to covjek vidi , samo kazem dobro smo prosli. Tko nas je sve vodio i kome smo bili povjerili svoju sudbinu.
Post Reply