Patriotizam kao utociste za hulje

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
haris ubleha
Posts: 516
Joined: 06/09/2006 11:24

Patriotizam kao utociste za hulje

Post by haris ubleha » 04/03/2007 23:16

Jednom je Petar Lukovic napisao, pokusacu parafrazirati, kako su mu se zgadile neke, u osnovi plemenite rijeci tipa, "ognjiste", "nejac", i to zato sto ih je svakakav sljam zloupotrebljavao i eksploatisao u dnevno-politicke svrhe, a u osnovi za licnu korist.
I mi imamo svoje "ognjiste" i "nejac", a to je rijec "patriotizam". Vec godinama gledamo i slusamo kako svakakav ljudski otpad svoje lopovluke i kriminal pokriva "patriotizmom", "patriotizam" je citanje Avaza, "patriotizam" je nekriticko glorificiranje mahalskog-profiterskog Hayata kao "naseg medija". U isto vrijeme ljudi koji doprinose zajednici, placaju poreze, zaposljavaju ljude, ne kradu, ne varaju, e takvi se moraju poslije svake kritike aktuelnog stanja u drustvu pravdati "patriotama". Povod zasto ovo pisem su dva slucaja "patriotizma" i "nepatriotizma" koji su se mogli vidjeti ovih dana.
Slucaj prvi. Nakon debakla tuzbe protiv Srbije za genocid, frustrirana javnost trazi zrtvenog jarca. Nekad ozbiljni list Oslobodjenje je prosle sedmice pisuci o razlozima neuspjeha pravnog tima BiH spomenuo i teskoce u njegovom finansiranju. Posto na drzavnom nivou nije bilo saglasnosti za finansiranje tuzbe, ovo je ostalo na teret Federacije. I pazite sad, Oslobodjenje ne proziva imenom i prezimenom federalne politicare koji su trebali u budzetu trebali pronaci, u osnovi, minornu svotu, mozda odustati od povecanja malog dijela svojih privilegija, nego Oslobodjenje proziva privrednike zbog "nepatriotizma". Indirektno, zapravo direktno, prozvali su Sirbegovica, tako sto su dali sve podatke o njemu (uspjesni biznismen iz Tuzlanskog kantona, vlasnik gradjevinske firme koja puno izvozi) i prenijeli kako pomenuta osoba XY nije zeljela dati "donaciju" za tuzbu objasnivsi "da bi zbog toga mogla izgubiti poslove u Srbiji". Dakle, Sirbegovic radi, zaposljava ljude (izmedju ostalog i iz Srebrenice koja ne silazi sa usta licemjera na vlasti), izvozi, poslovima u Srbiji popravlja uvozno-izvozni bilans BiH, placa poreze, puni budzet, ali ni to nije dovoljno. Bagra na vlasti, umjesto da sebi skrese privilegije, finansiranje tuzbe je zeljela prenijeti na teret ionako iscrpljene privrede… I posredstvom Oslobodjenja proziva vlasnika jedne od rijetkih firmi koja nesto radi. Ko je tu "patriota", a ko "nepatriota"?
Slucaj drugi. Za vrijeme danasnjeg gostovanje na HRT-u kod Aleksandra Stankovica, SDA-ovski kadrovik i odlican glumac Emir Hadzihafizbegovic nebrojeno puta je ponovio rijec "patriotizam". Patriotizam ovo, patriotizam ono, cak je patriotizam i njegovo odbijanje uloga u Srbiji i uopste odlazak preko Drine. Sve bi to bilo OK da taj isti Hadzihafizbegovic vec citavu deceniju ne sjedi na grbaci ovog naroda kao savjetnik, kantonalni ministar i na slicnim radnim mjestima ("budzetski korisnik") koje finansiraju Sirbegovic, poreski obveznici i slicne "nepatriote". Ne kazem da bi Hadzihafizbegovic bio gladan da nije u politici jer se radi o odlicnom glumcu koji bi sigurno mogao zivjeti od glume. Ali, vise nego je jasno da je Hadzihafizbegovic-politicar u "sukobu interesa" sa Hadzihafizbegovicem-glumcem (i obicnim gradjaninom) i zato njegove patriotske lekcije djeluju neuvjerljivo. Njegovo odbijanje odlaska u Srbiju mogu sa ljudske strane prihvatiti, cak i pozdraviti, ali sta od toga ima obican covjek? Svoj "patriotizam" Hadzihafizbegovic bi mogao dokazati u praksi tako sto bi, kao jedan od lidera SDA, svoje stranacke kolege ubijedio da odustanu od povecanja troskova federalne administracije kada se ove sedmice bude usvajao budzet. A onda se zalozi da dodatnih 20 miliona maraka, umjesto parazitima u administraciji, bude usmjereno privrednicima ili onima koji mu ne silaze s usta – borcima i prezivjelim zenama i djeci Srebrenice.


Vingo
Posts: 3917
Joined: 11/03/2003 00:00

Post by Vingo » 05/03/2007 09:50

Prvo uzdah.....

A onda...Zaboravio si najveci postratni patriotski ispit kod prof. Osmanagica...Tu se tek padalo...

Ovo sa Sirbegovicem lici mi na nekakav osvetoljubivi akt Hilme Selimovica. Naprosto si ne mogu drukcije objasniti navlacenje opstenarodnog, pardon, svebosnjackog gnijeva na jednog privrednika...

Hadzihafizbegovic....ksenofob sa maskom patriote...i da, zaista odlican glumac. Uvijek mu svi aplaudiraju....

mostarac
Posts: 8427
Joined: 03/03/2005 13:47

Post by mostarac » 05/03/2007 12:50

a "vidju" ga majka ga rodila sa Veselinom Vujovicem :D

Image

a vec sutra ce prodavat sovinisticku farsu :D

jebeni ludi narode :-)

Nancy Drew
Posts: 1928
Joined: 06/09/2006 12:43
Location: sarajevo

Post by Nancy Drew » 05/03/2007 13:14

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 13:58, edited 1 time in total.

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Post by Black swan » 05/03/2007 13:45

kad ga vidim dan mi unazadi i neko zlo mi se desi :(

Nancy Drew
Posts: 1928
Joined: 06/09/2006 12:43
Location: sarajevo

Post by Nancy Drew » 05/03/2007 13:55

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 14:11, edited 1 time in total.

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 05/03/2007 14:04

Nancy Drew wrote:e ubleha potpisujem 100% :D
a o Hadžihafizbegoviću kad bi pisali .... :roll: trebalo pi posebnu temu otvoriti....
inzomija, bazilične bogomolje, etc, etc, etc, onda sam rekla stani! nemoj pamtiti dalje, zaboravi, ne slušaj, oooooooj najmanje 10 'ministarskih' bisera :sad: opće kulture...... a priča - posebna tema :x

http://bicegore.blogger.ba/arhiva/2007/02/20

PEČENO KRME

Evo malog odlomka iz današnjeg Avaza, koji, u skladu sa Radončičevom nacionalnom i finansijskom politikom, veliča mog omiljenog superheroja, kantonalnog ministra kulture i sporta, jednog od izabranika iz užeg izbora za muškarca godine Max magazina, doajena filmske umjetnosti i uz to najsmrdljivijeg kajmakli prorežimskog uvlakača/supozitorija, naprednog SDA celulit-entuzijaste i halskog faces-čudovišta EMIRA HADŽIHAFIZBEGOVIĆA.

Članak se zove: HADŽIHAFIZBEGOVIĆ OKAČIO KINĐETOVU I SVOJU FOTOGRAFIJU

citiram: Ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović jučer je poranio na posao, kako bi prije početka radnog dana stigao napraviti novi raspored u svom kabinetu. Na zidu iznad radnog stola okačio je svoje fotografije sa Kinđetom, rahmetli Alijom Izetbegovićem i Safetom Isovićem.

"Još nisam dobio računar pa koristim privatni laptop jer bez njega ne mogu raditi-kazao je Hadžihafizbegović i dodao da dan obavezno mora započeti kraćom i jačom kahvom"

Uzburkala masnoća nam je tako dala do znanja da osim što pripada u društvu branioca i velikana svog naroda (A. Izetbegovića), također poštuje i dernekli bosanski duh (S. Isović), a bogami i urbani sarajevski interes za sport (Kinđe), čime je sve dokazao da se svrstava u krug sarajevskih ober-velikana i legendi. Osim toga uzavrelo salo nas je informiralo da ima genge da kupi privatni laptop, odnosno implicitno da misli nešto i da uradi, ali da istovremeno ne bi uvrijedio i onaj poguzli-lijeni duh bosanski, dodao je i da s ćeifom kahveniše. Šta da mu se kaže, potrefio je sve medijske kategorije interesantne polupismenom bošnjačkom glasaču, a kako i ne bi, čovjek je vrhunska propagandna mašina.

BANG BANG BANG

prleitihi
Posts: 4133
Joined: 24/01/2007 16:44
Location: laktaši

Post by prleitihi » 05/03/2007 14:37

patriotizam je relativan pojam..mislim ok..ljubav prema domovini..neko to percipira - šta ja mogu raditi za domovinu..a neko - šta domovina može uraditi za mene..najmanji zajednički im je da vole domovinu..e sad neko će odbiti od domovine platu (evo ga nenesi - zlatko..ma koliko to bilo poitikantski to je dobar potez..zasto svi to ne urade?)..a neko će živjeti na državnom kazanu i puna će mu usta biti patriotizma..neću uzeti za primjer emira i njegovo jadno brandiranje srebrenice oblačenjem majica sa natpisima srebrenica 11.07.1995...nego ću spomenuti jadnog drugog režimskog režisera..(čak se i slaže - režimski režiser)..sulejmana kupusovića..gled'o sam ga prije 3 mjeseca kod adila na 99..preskočit ću što je rekao za edu maajku "daleko mu kuća bila od moje"..nego ću se svezati njegove pseudopatriotske priče a posmatram je kroz prizmu ceremonije otvaranja starog mosta..e taj kupusović je blebet'o o patriotizmu..koristeći one otrcane "draže nam je tuđe govno negoli naš...".."nama nedostaje ljubavi prema domovini"..itd i sl..taj kupusović je za ono u mostaru klepio oko 30 milja..i tu je svakoj priči kraj..o patriotizmu ovdje pričaju samo oni koji izvrsno žive na račun te države..a uz to loše rade svoj posao..kurčeva emirova (rekoh da ga neću spominjati..jebi ga..) priča kako neće u srbiju je ubleha za naivne bošnjake..pa iz te srbije je usred rata u sarajevo došla grupa od 30-ak umjetnika..glumaca..itd..kemo monteno je isto u ratu govorio:"u srbiju mogu otići samo da otpjevama sarajevo ljubavi moja i da ti roknu samo dvije"..pa ga sad ne možeš skinuti sa pinka i granda..nasuprot njima postoje normalni ljidi koji znaju da debila ima svugdje..ali i da normalnih ima svugdje..pokojni davor je odmah nekad iza rata otiš'o u beograd i održao nekoliko koncerata..moka slavnić je u ratu dolazio da obiđe rahmetli mirzu..da mirza zna ko mu kači slike po zidovima (i još gdje ih kači!?) okren'o bi se u grobu..inače meni je šega da se patriotizam gleda kroz odlazak ili neodlazak u srbiju..iste namjere prema bosni je im'o i tuđmanov režim..ali eto hrvatima smo nekako oprostili..dok srbima nećemo nikad..valjda zbog navike da idemo u hrvatsku na more..a i u hrvatskoj se hdz reformis'o..( :oops: :D :D )

User avatar
shana_majka
Posts: 2349
Joined: 25/10/2006 03:34

Post by shana_majka » 05/03/2007 14:48

.
Last edited by shana_majka on 11/12/2008 02:45, edited 1 time in total.

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 05/03/2007 14:53

prleitihi wrote:patriotizam je relativan pojam..mislim ok..ljubav prema domovini..neko to percipira - šta ja mogu raditi za domovinu..a neko - šta domovina može uraditi za mene..najmanji zajednički im je da vole domovinu..e sad neko će odbiti od domovine platu (evo ga nenesi - zlatko..ma koliko to bilo poitikantski to je dobar potez..zasto svi to ne urade?)..a neko će živjeti na državnom kazanu i puna će mu usta biti patriotizma..neću uzeti za primjer emira i njegovo jadno brandiranje srebrenice oblačenjem majica sa natpisima srebrenica 11.07.1995...nego ću spomenuti jadnog drugog režimskog režisera..(čak se i slaže - režimski režiser)..sulejmana kupusovića..gled'o sam ga prije 3 mjeseca kod adila na 99..preskočit ću što je rekao za edu maajku "daleko mu kuća bila od moje"..nego ću se svezati njegove pseudopatriotske priče a posmatram je kroz prizmu ceremonije otvaranja starog mosta..e taj kupusović je blebet'o o patriotizmu..koristeći one otrcane "draže nam je tuđe govno negoli naš...".."nama nedostaje ljubavi prema domovini"..itd i sl..taj kupusović je za ono u mostaru klepio oko 30 milja..i tu je svakoj priči kraj..o patriotizmu ovdje pričaju samo oni koji izvrsno žive na račun te države..a uz to loše rade svoj posao..kurčeva emirova (rekoh da ga neću spominjati..jebi ga..) priča kako neće u srbiju je ubleha za naivne bošnjake..pa iz te srbije je usred rata u sarajevo došla grupa od 30-ak umjetnika..glumaca..itd..kemo monteno je isto u ratu govorio:"u srbiju mogu otići samo da otpjevama sarajevo ljubavi moja i da ti roknu samo dvije"..pa ga sad ne možeš skinuti sa pinka i granda..nasuprot njima postoje normalni ljidi koji znaju da debila ima svugdje..ali i da normalnih ima svugdje..pokojni davor je odmah nekad iza rata otiš'o u beograd i održao nekoliko koncerata..moka slavnić je u ratu dolazio da obiđe rahmetli mirzu..da mirza zna ko mu kači slike po zidovima (i još gdje ih kači!?) okren'o bi se u grobu..inače meni je šega da se patriotizam gleda kroz odlazak ili neodlazak u srbiju..iste namjere prema bosni je im'o i tuđmanov režim..ali eto hrvatima smo nekako oprostili..dok srbima nećemo nikad..valjda zbog navike da idemo u hrvatsku na more..a i u hrvatskoj se hdz reformis'o..( :oops: :D :D )


ne mogu da vjerujem da ti je promaklo to da je prije mjesec i po u EXPRESSu osvanula slika gdje Emir u zagrljaju stoji pored Dragane Mirkovic, koju su, jos na pocetku rata u Hrvatskoj zvali KAPETAN DRAGANA, i cije su slike u uniformi krasile unutrasnjosti tenkova cak i oko Sarajeva...

Ali neka, sjedi ti narode kuci i kukaj... ko te J... :D

prleitihi
Posts: 4133
Joined: 24/01/2007 16:44
Location: laktaši

Post by prleitihi » 05/03/2007 14:55

mircy..ne čitam express..za to imam tebe.. :thumbup:

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 05/03/2007 15:03

prleitihi wrote:mircy..ne čitam express..za to imam tebe.. :thumbup:


ah da, zaboravila sam da ne postoji magazin po tvom ukusu u BiH :D
Evo, samo za tebe
Image

prleitihi
Posts: 4133
Joined: 24/01/2007 16:44
Location: laktaši

Post by prleitihi » 05/03/2007 15:07

mozda i postoji..ali express to sigurno nije..ima u danima rubrika sudnji dani..tamo sam vidio kad je glumac rek'o nesto k'o..nasu omladinu zabavljaju prekodrinske turbo-folk kurve..očigledno dotična ne spada u tu grupu...

User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

Post by danas » 05/03/2007 15:10


Post Reply