Pa rado ali nisam ja historicar. A i kome je to atentat korijen drzavnosti ili samostalnosti ovdje?Pantokrator wrote:No, nisi mi još naveo ni jednu državu koja glorificira atentat kao korijen svoje državnosti ili samostalnosti, ili kao herojski čin.Bodkin wrote:Pantokrator wrote:
Da, poneke je još imaju na novčanicama.
Da visimo procenat bivsih okupatora koji su na novcanicama? A i imaju ju u australiji ili kanadi. Gdje ili nije bilo napresnih kultura ili su istrijebljenekad su tako dobri kako ih u hr ili u slo nema na novcanicama? Pa ni na kovanicu da ih stave
Patriotizam i Gavrilo terorista
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bodkin
#76 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
-
meni serbe
#77 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
http://wwi.lib.byu.edu/index.php/Consti ... Black_HandMartinez_ wrote:Bio je levičar i jugoslovenski nacionalista, u duhu vremena borac protiv imperijalizma. Sad ti to tumači kako ti duša ište, možda samo prvo da identifikuješ tadašnje bosanske patriote pa da uporedimo Gavrilov stav sa njihovim. Ko se tada borio za Bosnu osim Franca Ferdinanda?Havatar wrote:Prije da je srpski seljak iz okoline Grahova koji je zivio na pocetku 20 vijeka sebe vidio kao nekog ko ce da bude novi Milos Kobilic nego sto je zelio biti jugoslovenski ljevicar , jugoslovenski nacionalista , anarhista ili bilo sta drugo sto neki zele da predstave. Cak je i danas takvo stanje medju srpskim seljacima a mozete misliti kako je to bila tada kad se tek preslo iz 19 u 20 vijek tako da nema mnogo prostora za rasprave da li je bio srpski ili jugoslovenski nacionalista . Ono sto se sa sigurnoscu zna je da se nije borio za Bosnu tako da je normalno da slavljenje Principa nespojivo sa bosanskim patriotizmom.
Evo ti statuti crne ruke, krovne organizacije. Ne treba dalje od tacke 1 citati.
-
Hadzi Lojo
#78 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Ja koliko citam jos dosta naivnih Bosnjaka onanise za Gavrilom.
Mlada Bosna je naziv koji su dali velikosrpski istoricari, taj naziv nije uopce bio u upotrebi u to vrijeme nego crna ruka, prva teroristicka organizacija u 20 stoljecu na tlu Europe. Od Bosne nije bilo ni traga nakon u kraljevini SHS.
Mlada Bosna je naziv koji su dali velikosrpski istoricari, taj naziv nije uopce bio u upotrebi u to vrijeme nego crna ruka, prva teroristicka organizacija u 20 stoljecu na tlu Europe. Od Bosne nije bilo ni traga nakon u kraljevini SHS.
-
Hadzi Lojo
#79 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Ja imam osjecaj da ce Srbi 28 juna napraviti neko simbolicno sranje u znak sjecanja na njiovog eroja. Mislim da policija treba biti oprezna tokom ove manifestacije.
-
Bodkin
#80 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Hadzi Lojo wrote:Ja koliko citam jos dosta naivnih Bosnjaka onanise za Gavrilom.
-
RahatHurmašica
#81 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
ma četnik koji se borio protiv okupatora kako bi srbija mogla okupirati bosnu. Nema tu bosne i njenih interesa na mapi.
Za srbe, ko i svi četnici (mladić, karadžić i co.), je heroj, za bošnjake terorista.
Za srbe, ko i svi četnici (mladić, karadžić i co.), je heroj, za bošnjake terorista.
- Havatar
#82 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Mozda bude skup svih pljenumasa . Ili "mladi intelektualci koji su protiv nacionalizma na sve 3 strane"Hadzi Lojo wrote:Ja imam osjecaj da ce Srbi 28 juna napraviti neko simbolicno sranje u znak sjecanja na njiovog eroja. Mislim da policija treba biti oprezna tokom ove manifestacije.
-
Ripicipi
#83 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Znaci ko god ubije neprijatelja(okupatora) je ubica kojeg nista ne moze oprati, cak ni to sto je ovaj OKUPATORSarajmen wrote:Dakle, počinitelj ubistva koji je sudski procesiran i osuđen. Sve ostalo je naprđivanje i zloupotreba tog neljudskog čina, od strane onih koji makijavelistički i klauzovićki slijepo prelaze preko te suštinski bitne činjenice, kada je o pokojnom Gavrilu i Ferdinadu ...riječ.Arata wrote:
@Sarajmen
Pa naravno da je ubica. Ko god ubije nekoga, pa čak i u samoodbrani, je ubica. Ali to ne znači da je terorista. Neko tamo dogovori predaju tvoje zemlje i pošalje 80000+ vojnika, nema tu puno priče i diplomatije. U ta vremena sve se rješavalo silom, mada ni danas nije puno drugačije.
A Miljacka i dalje teče ispod Latinske ćuprije.
-
meni serbe
#84 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Odlicno, znaci slazes se da nijedan "bradonja" (kako bi ih ti vjrovato nazvao) u Iraku nije ubica nego narodni heroj
- animals
#85 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Kad Srbi priznaju Brunu Busica za heroja,i mi cemo GavrilaBodkin wrote:Hadzi Lojo wrote:Ja koliko citam jos dosta naivnih Bosnjaka onanise za Gavrilom.
Mlada Bosna je naziv koji su dali velikosrpski istoricari, taj naziv nije uopce bio u upotrebi u to vrijeme nego crna ruka, prva teroristicka organizacija u 20 stoljecu na tlu Europe. Od Bosne nije bilo ni traga nakon u kraljevini SHS.![]()
![]()
-
Ripicipi
#86 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Borba protiv okupatora je sasvim normalna stvar, ja tu ne pravim razliku kao mnogi.meni serbe wrote:Odlicno, znaci slazes se da nijedan "bradonja" (kako bi ih ti vjrovato nazvao) u Iraku nije ubica nego narodni heroj
-
Bodkin
#87 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
nije poenta jel heroj ili ne. evo neki ga opisase da je bio cetnik. sigurno prvi na svijetu jer su cetnici nastali jedno 30 godina kasnijeanimals wrote:Kad Srbi priznaju Brunu Busica za heroja,i mi cemo GavrilaBodkin wrote:Hadzi Lojo wrote:Ja koliko citam jos dosta naivnih Bosnjaka onanise za Gavrilom.
Mlada Bosna je naziv koji su dali velikosrpski istoricari, taj naziv nije uopce bio u upotrebi u to vrijeme nego crna ruka, prva teroristicka organizacija u 20 stoljecu na tlu Europe. Od Bosne nije bilo ni traga nakon u kraljevini SHS.![]()
![]()
-
RahatHurmašica
#88 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
nije govance no se pas posro. četnici su nastali mnogo ranije samo su ime dobili poslije.Bodkin wrote:
nije poenta jel heroj ili ne. evo neki ga opisase da je bio cetnik. sigurno prvi na svijetu jer su cetnici nastali jedno 30 godina kasnijevidis da se nisu zvali ni mlada bosna. kaze gigant velikosrpski historicari dali ime. sigurno ovi engleski i francuski historicari svi prate tu ideju velikosrpstva
a ovo za prvu teroristicku organizaciju u evropi je slag na torti
-
Ripicipi
#89 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Cuj olako prelazis na okupatore, pa to je glavni i jedini razlog zasto ga je ubio, tj. zasto je Ferdinand uopste i bio na ovim prostorima... cuj olako.Sarajmen wrote:
Prije će biti da si ti postao žrtva predrasude da je zapravo riječ o dozvoljenom ubistvuokupatora od strane revolucionara-borca za slobodu. Sa vrlo jasnog polja ubijeni i ubica, olako prelaziš na polje okupator i borac za slobodu. A nije, ubica je ubica
. Da je ubica tada ubijen bez suđenja, bio bi ''mučenik''
, ovako je sudski procesuiran i osuđen za takav čin. A ti dalje naprđuj koliko ti ostali dopuste da mutiš bistru vodu.
A Miljacka i dalje teče...
Sve svodis samo na to "ubio je, ubica je", nista okupacija, nista sve ostalo
Historijski dogadjaj gledas kao na bh. crnu hroniku gdje narkoman upuca nevinog covjeka zbog 10 KM, ti valjda tako to posmatras
- moa
#90 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Last edited by moa on 24/06/2014 12:06, edited 1 time in total.
-
Ripicipi
#91 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Izbrisi S sa httpSmoa wrote:[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qWwxA8HzjVc[/youtube]
- moa
#92 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Ripicipi wrote:Izbrisi S sa httpSmoa wrote:[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qWwxA8HzjVc[/youtube]
IzbriSao..ipak treba ovo veliko S
- Jara
#93 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Mnogi zaboravljaju (ili nikad nisu ni znali) da je među onima koji su za nadvojvodu pripremili "sačekušu" bilo još atentatora, međi njima i Bošnjaka i Hrvata.
Sticajem okolnosti Princip je ubio prijestolonasljednika. Da je to umjesto njega učinio Mehmedbašić, kome bi atentator bio heroj a kome terorista?
Sticajem okolnosti Princip je ubio prijestolonasljednika. Da je to umjesto njega učinio Mehmedbašić, kome bi atentator bio heroj a kome terorista?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#94 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Možda se i zato organizacija zvala Mlada Bosna
malo poznat podatak je taj da je i komandant partizana Kozare Dr.Mladen Stojanović sa mlađim bratom Sretenom potonjim velikim vajarom bio u gimnazijskim danima osuđen na robiju kao član iste organizacije i robijao u Zenici.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#95 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Odgovor: Isto k'o i Princip (a možda još i goreJara wrote:Mnogi zaboravljaju (ili nikad nisu ni znali) da je među onima koji su za nadvojvodu pripremili "sačekušu" bilo još atentatora, međi njima i Bošnjaka i Hrvata.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#96 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Malkice ga ustaše polomile i ostavile da krepa ko pas na sred ulice....
-
meni serbe
#97 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
znam da je nisi tako mislio... al´evo gore ismijase covjeka sto rece, da mlada bosna nije ni postojala... sto je u principu i tacno. postojale su mnoge organizacije, krugovi, grupe itd. koje osim borbe protiv imperialisma, nacionalnog osvjestavanja i velikosprskih ideja i nisu imale nista zajednicko. mahom su to bili gimnazijalci ili mlade osobe koje su pokusale naci sebe i ideje za drustvo koje se tom vremenu u citavoj evropi nalazilo u prelomu. takve organizacije poslije (oko 18-te) zajednicki nazvane mlada bosna.Lajavikrelac wrote:Možda se i zato organizacija zvala Mlada Bosna
- LBVIEW
#98 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Kako vidim, kao argument za tvrdnju kako je Crna ruka bila multinacionalna revolucuionarana druzina u pravednoj borbi za slobodu nasih naroda i narodnosti
,a ne prventveno srpska teroristicka oganizacija kojoj je primarni cilj bio oslobodenje i ujedinjenje "svih srpskih zemalja", uzima se nacionalnost Mehmedbasica ,za kojeg je Apis zvani lubanja tvrdio kako "moj prijatelj nije Turcin", te kako "ima dokaza o svom srpskom poreklu", dakle nesto slicno Kurcsturici danas.
Jadno, pateticno, s "pamecu" na nivou predskolske ustanove.
Hebo te, k'o da se doticni nije mogao potkupiti/nagovoriti, k'o sto i jeste kako bi se celom svetu prikazalo kako atentat i pravednu borbu za oslobodenje, ovaj sirenje uticaja srpskog kralja i svite mu
,podrzavaju svi bosanskohercegovacki narodi. Sto veze s "stanjem na terenu" i "raspolozenjem" kako politicke elite tako i obicnog puka " nema, kako kod Hrvata tako i kod Bosnjaka, kojima je Srbija samo par godina ranije u I Balkanskom ratu pokazala kako misli rijesavati "muslimansko pitanje". 
-
Bodkin
#99 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
daj citat za boldirano. niko do sad ovo nije napisao. ili to mozda tvrdis da mlada bosna nije postojala i da su atentatori direktno radili za crnu ruku?LBVIEW wrote:Kako vidim, kao argument za tvrdnju kako je Crna ruka bila multinacionalna revolucuionarana druzina u pravednoj borbi za slobodu nasih naroda i narodnosti,a ne prventveno srpska teroristicka oganizacija kojoj je primarni cilj bio oslobodenje i ujedinjenje "svih srpskih zemalja", uzima se nacionalnost Mehmedbasica ,za kojeg je Apis zvani lubanja tvrdio kako "moj prijatelj nije Turcin", te kako "ima dokaza o svom srpskom poreklu", dakle nesto slicno Kurcsturici danas.
Hebo te, k'o da se doticni nije mogao potkupiti/nagovoriti, k'o sto i jeste kako bi se celom svetu prikazalo kako atentat i pravednu borbu za oslobodenje, ovaj sirenje uticaja srpskog kralja i svite mu
,podrzavaju svi bosanskohercegovacki narodi. Sto veze s "stanjem na terenu" i "raspolozenjem" kako politicke elite tako i obicnog puka " nema, kako kod Hrvata tako i kod Bosnjaka, kojima je Srbija samo par godina ranije u I Balkanskom ratu pokazala kako misli rijesavati "muslimansko pitanje".
- homega
#100 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Zar Muhamed Mehmedbašić, iz Stoca, nije bio Bošnjak?LBVIEW wrote:Kako vidim, kao argument za tvrdnju kako je Crna ruka bila multinacionalna revolucuionarana druzina u pravednoj borbi za slobodu nasih naroda i narodnosti,a ne prventveno srpska teroristicka oganizacija kojoj je primarni cilj bio oslobodenje i ujedinjenje "svih srpskih zemalja", uzima se nacionalnost Mehmedbasica ,za kojeg je Apis zvani lubanja tvrdio kako "moj prijatelj nije Turcin", te kako "ima dokaza o svom srpskom poreklu", dakle nesto slicno Kurcsturici danas.