Arata wrote:Zanima me kako pojedine osobe uspjevaju da uklope patriotizam sa tvrdnjom da je Gavrilo Princip terorista.
Nije mi cilj da provociram, nego me je baš zaintrigirao način razmišljanja koji omogućava koegzistenciju navedenih razmišljanja.
Kako uspjevate na sav glas govoriti "Bosna, jedna jedina, prkosna i ponosna" a istovremeno govoriti da je terorista čovjek koji je dao svoj život da bi pokušao da odbrani prethodnu tvrdnju? Koji su argumenti?
Mnogi misle da bi Sarajevo pod Austrougarskom bilo neki novi Beč. Ja se ne slažem. Čak mislim da bi ovi što pale zastave BiH vodili glavnu riječ u takvoj državi. Gdje se tu uklapa patriotizam?
Tesko je ukopliti Patriotizam danas, predpostavljam BiH Patriotizam (ni on nije jednoznacan) sa Gavrilom Principom. I jos Gavrilom Principom - teroristom !
Puno toga je zbrkano vec u samom naslovu teme.
Jedini aspect sa koga naslov ima smisla je austrougarski, za tu zemlju Gavrilo Princip mogao bi biti terorista, mada u to vreme se taj pojam nije bas koristio.
Ali A U nema vec dugo......
U svakom slucaju stavljajuci Gavrila Principa - teroristu u naslov iskljucujes nakakv pozitvni BiH Patriotizam u startu. To je problem, rekao bih.