Patriotizam i Gavrilo terorista

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
homega

#326 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by homega »

animals wrote:
Creasy wrote:
Znači, fuuuuuuuuuuuuuuj!

Porediš Titu i Ferdinanda... :-) :skoljka:
Kakva razlika..Ferninand nije ubijao niti se osvecivao masovno na ovim prostorima, Tito jeste..
...Osnovno obrazovanje sticao je u mektebu, u kojem je postizao najbolje rezultate.... :oops:
TheWatcher

#327 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by TheWatcher »

animals wrote:
Creasy wrote:

Znači, fuuuuuuuuuuuuuuj!

Kakva razlika..Ferninand nije ubijao niti se osvecivao masovno na ovim prostorima, Tito jeste..

Nakon bitke kod Viteza u srednjoj Bosni, u kojoj su presudno porazile vojsku bosanskih muslimana, Filipovićeve postrojbe zauzele su Sarajevo, u kojemu je pružen žestok otpor domaćeg muslimanskog stanovništva, te napredovanjem kroz Hercegovinu i Novopazarski sandžak zauzele cijelu Bosnu i Hercegovinu.

samo jedan mali dio a bilo je toga jako puno :oops:
Havatar

#328 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Havatar »

KENJAC wrote:Gavrilo je imo nesto sto mi danas nemamo . Muda !!!
Prije ce bit da je imao logisticku podrsku .
animals

#329 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by animals »

homega wrote:
animals wrote:
Creasy wrote:
Znači, fuuuuuuuuuuuuuuj!

...Osnovno obrazovanje sticao je u mektebu, u kojem je postizao najbolje rezultate.... :oops:
Ako mislis na mene, isao sam u bivsu Yu skolu..i vjeruj mi, postali su mi odbojni svi ti silni heroji..vecinom su bili , kasnije sam saznao Srpske nacionalnosti..sto li..Tito je bio veliki drzavnik, to stoji. imamo njegovi spomenika svugdje..ali ne pocinje BIH povijest i ne zavrsava se sa njim..i nisam ja isao u mekteb, nego na vjeronauk :D
dudlov

#330 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by dudlov »

Creasy wrote:Mene samo zanima da li bi i Muhamed Mehmedbašić bio terorista da je uspio ubiti Ferdinanda...
Ne bi. Ustvari po definiciji bi, ali bi se našlo 1000 razloga da nije, i onda, ne bi.
dudlov

#331 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by dudlov »

homega wrote:
Bodkin wrote:svakako zagadis svaku temu na koju udjes tako da od mene imas mahanje
Ovo je fakat tačno :(

Hoće li moderatori konačno urediti trolanje ovog Djure :-)
Zašto, neka ga. Jastrebovi poput njega su tu da unesu energiju na forum. E kad se sjetim, hercegovac paravi, damir5 i ostali...kakva su to vremena bila za ubijanje dosade.
miop

#332 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by miop »

dudlov wrote:
Creasy wrote:Mene samo zanima da li bi i Muhamed Mehmedbašić bio terorista da je uspio ubiti Ferdinanda...
Ne bi. Ustvari po definiciji bi, ali bi se našlo 1000 razloga da nije, i onda, ne bi.
Muhamed Mehmedbašić je imao dva sina Zorana i Vladu, ubijen 1943, izjašnjavao se kao Srbin.
KENJAC

#333 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by KENJAC »

Havatar wrote:
Kaze Miljenko Jergovic "U tom periodu , kao i danas, nije bilo mladog covjeka sto barem jednom nije pozelio da ubije nekog predsjednika drzave, politicara ili barem direktora poste" Dovoljno je procitati letimicno ovaj forum , narocito politika, pa vidjeti da je taj trend i danas prisutan. Gavrilo je tipican primjer da se ne treba boriti ni za kakvu drzavu , ni za kakve ideale ! Nikad ti niko nece reci "hvala" a svi ce uzivati plodove tvoje borbe ! Tako je bilo prije sto godina , tako je bilo prije dvadeset godina , tako ce biti opet.
P.S. sad ce dezurne patriote pocet sa onom "Ja sam se borio za sebe i svoju familiju a ne za ..... " bla bla bla....
Grean

#334 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

Najveca istina o Gavrilu, Hadzi-Loji, Husein Kapetanu Gradascevicu je ta da je problem Bosne uvijek bio taj sto nikad narodi u BiH nisu imali zajednicke interese niti su se borili za istu stvar.

Bosnjaci su se Austrougarima suprostavili 40 godina prije Gavrila, bh Srbi a pogotovo bh Hrvati tada nisu ucestvovali u tome jer nije bilo u njihovom interesu. Na primjer, poznata hrvatska krilatica u to vrijeme je bila "nece biti dina od Medina niti krsta od tri prsta".

Ista stvar se ponavlja u 1914, tada je Srbima u interesu da se protjera okupator jer to znaci ujedinjenje sa maticom Srbijom. Bosnjacima sa druge strane je manje zlo bila Austrougarska nego zajednicka drzava sa Srbijom (sto je i prirodno sa obzirom na neprijateljstva i zlocine koji su pocinjeni nad muslimanskim stanovnistvom u Srbiji tokom i nakon balkanskih ratova) pa je i logicno da nisu dijelili ubjedjenja Mlade Bosne.

Gavrilo za mene nije bio terorista vec srpski nacionalista. Jedna u nizu faza za dokucenje krajnjeg cilja zvanog svi Srbi u jednoj drzavi. Da je heroj za Srbe je sasvim normalno, da nije heroj za Bosnjake podjednako normalno pogotovo iz danasnje perspektive.
dudlov

#335 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by dudlov »

KENJAC wrote:
Havatar wrote:
Kaze Miljenko Jergovic "U tom periodu , kao i danas, nije bilo mladog covjeka sto barem jednom nije pozelio da ubije nekog predsjednika drzave, politicara ili barem direktora poste" Dovoljno je procitati letimicno ovaj forum , narocito politika, pa vidjeti da je taj trend i danas prisutan. Gavrilo je tipican primjer da se ne treba boriti ni za kakvu drzavu , ni za kakve ideale ! Nikad ti niko nece reci "hvala" a svi ce uzivati plodove tvoje borbe ! Tako je bilo prije sto godina , tako je bilo prije dvadeset godina , tako ce biti opet.
P.S. sad ce dezurne patriote pocet sa onom "Ja sam se borio za sebe i svoju familiju a ne za ..... " bla bla bla....
Neće se javiti, jer danas odmaraju nakon što su rintali za nekog bogatog podrumaša. Lako se može upratiti da ovdje, uglavnom, vise ljudi koji ne rade a imaju (socijala majka ili penzija).
dudlov

#336 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by dudlov »

miop wrote:
dudlov wrote:
Muhamed Mehmedbašić je imao dva sina Zorana i Vladu, ubijen 1943, izjašnjavao se kao Srbin.
Kakve to veze ima. Ja se mogu izjasniti kako god mi duhne. Mogu dati djetetu ime koje mu ne određuje pripadnost mom toru itd.
CSKA

#337 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by CSKA »

Pazi Merkelove sto daje pocast teroristima :

Odata pošta atentatorima na Hitlera

Izvor: Beta

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Mergel odala je počast počiniocima neuspelog atentata na nacističkog lidera Adolfa Hitlera pre 70 godina.

Image

Ona je ocenila da je to bila "odluka u skladu s njihovom savešću, doneta u izuzetno teškim okolnostima".

Kancelarka će u utorak u Berlinu otvoriti stalnu izložbu u Memorijalnom centru nemačkog Pokreta otpora. Izložba je posvećena pokušaju atentata na Hitlera koji je vodio pukovnik, grof Klaus Šenk fon Štaufenberg 20. jula 1944. godine.

"Mislim da je lepa prilika da se na 70-godišnjicu otvori izložba. Ona pokazuje kako su ljudi, u izuzetno teškim okolnostima, znali da donesu odluku su skladu s njihovom savešću. Nisu se rukovodili bezuslovnom lojalnošću, već su sami formirali ideju o tome šta je potrebno za Nemačku", rekla je Angela Merkel.

Oficiri Vermahta, predvodjeni Fon Štaufenbergom, pokušali su 20. jula 1944. da ubiju Hitlera u Rastenburgu, u današnjoj Poljskoj, kako bi oborili njegov režim i pokušali da pred naletom Crvene armije pregovaraju sa Zapadom.

Kao stariji štabni oficir Vermahta, sa pristupom Hitleru na njegovim sastancima, pukovnik Fon Štaufenberg je preuzeo glavnu ulogu u zaveri.

Njemu je dat zadatak da podmetne tašnu u kojoj su bili spakovani eksploziv i vremenski mehanizam, pored Hitlera u sobi za sastanke u vojnoj vrhovnoj komandi u Vulfšanceu (Vučja jama) blizu Rastenburga.

U eksploziji je četvoro ljudi ubijeno i skoro svi prisutni su ranjeni, ali je Hitler samo lakse povredjen. Fon Štaufenberg je uhapšen i pogubljen je pola sata posle ponoći.

Više zaverenika, uključujući generala Fridriha Olbrihta, pukovnika Albrehta Ritera Merca fon Kirnhajma i poručnika Vernera fon Heftena, takodje je pogubljeno narednih dana.

Nemačka svake godine organizuje ceremonije zakletve kako bi obeležila otpor Hitleru unutar vojske i kao inspiraciju za posleratnu armiju, čiju misiju odredjuje parlament a ne šef države.

Godinama su zakletve održavane u zgradi Bendlerblok u kojoj se danas nalazi Ministarstvo odbrane, a u kojoj su svojevremeno zaverenici pogubljeni. Medjutim, od skora zakletva se odvija ispred zgrade Rajhstaga, nemačkog parlamenta.

Istoričari se, pak, i danas spore oko značaja četvorice atentora,
odnosno njihovih motiva i posvećenosti demokratiji, a kao razloge
navode njihove konzervativne stavove i prethodnu podršku Hitleru.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=869142
Arsenal Royal

#338 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Arsenal Royal »

Porediti Hitlera sa Ferdinandom i njegovom trudnom suprugom je u najmanju ruku neumjesno
miop

#339 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by miop »

dudlov wrote:
miop wrote: Muhamed Mehmedbašić je imao dva sina Zorana i Vladu, ubijen 1943, izjašnjavao se kao Srbin.
Kakve to veze ima. Ja se mogu izjasniti kako god mi duhne. Mogu dati djetetu ime koje mu ne određuje pripadnost mom toru itd.
Pa ima veze posto se kaze vidi Muhameda oni su se borili i za muslimane, a Muhamed Srbin sa svojim haverom Apisom, vodjom Crne Ruke.
Organizaciju "Ujedinjenje ili smrt" (odn. "Crna ruka" ), osnovao je 29.V.1903. godine srpski oficir Dragutin Dimitrijević Apis sa skupinom istomišljenika, s ciljem stvaranja "Velike Srbije" nasilnim sredstvima, tj. terorističkim i drugim oružanim akcijama. Kako bi se skrile prave namjere, tajna organizacija je nazvana imenom koje sugerira "ujedinjenje svih južnih Slovena" . No, kada se dokument pročita, sasvim je jasno o čemu se radi.

"Ustav" organizacije "Ujedinjenje ili smrt" sadrži ukupno 37., a "Poslovnik" 28. članaka

I. CILJ I NAZIV

Čl.1. U cilju ostvarenja narodnih ideala – ujedinjenja Srpstva – stvara se organizacija, čiji član može biti svaki Srbin, bez obzira na pol, veru, mesto rođenja, kao i svaki onaj koji bude iskreno služio ovoj ideji.

Čl.2. Organizacija pretpostavlja revolucijonu borbu kulturnoj, stoga joj je institucija apsolutno tajna za širi krug.

Čl.3. Organizacija nosi naziv 'Ujedinjenje ili Smrt'.

Čl.4.

Za ispunjenje svoga zadatka, organizacija:

1) Prema karakteru svog bića utiče na sve službene faktore u Srbiji kao Pijemontu, i na sve društvene slojeve i celokupni društveni život u njoj; 2) Sprovodi revolucijonu organizaciju po svim teritorijama na kojima Srbi žive; 3) Van granica, bori se svim sredstvima protivu svih neprijatelja ove ideje; 4) Održava prijateljske veze sa svima onim državama, narodima, organizacijama, i pojedinim ličnostima, koji su prijateljski raspoloženi prema Srbiji i srpskome plemenu; ...

II. NADLEŠTVA ORGANIZACIJE

Čl.5.

Najstarija vlast organizacije jeste Vrhovna Centralna Uprava, sa sedištem u Beogradu. Ona se brine o izvršenju zaključaka.

Čl.7.

Vrh. C. Upravu sastavljaju pored članova iz Kraljevine Srbije, i jedan opunomoćeni delegat organizacije svih srpskih pokrajina: 1) Bosne i Hercegovine, 2) Crne Gore, 3) Stare Srbije i Makedonije, 4) Hrvatske, Slavonije,i Srema, 5) Vojvodine, 6) Primorja.

Čl.8. Sprovođenje organizacije u Srbiji spada neposredno u zadatak Vrh C. Upravi.
Sta je Apis rekao o Muhamedu:
Muhamed Mehmed bašić jeste moji prijatelj, ali nije Turčin. On ima dokaza o svome srpskom poreklu. To je jako čestit i pošten mlad čovjek, jedini Musliman među sarajevskim atentatorima. Svoju glavu je već jednom položio na oltar Srbije. On je jedan od osmorice s Apel-keja koji su s bombama čekali najvećeg dušmanina srpskog naroda. Jedan od osmorice Najvećih. Jedini je izmakao austrijskom sudu i vješalima. Sad mu sudi srpski sud. To je velika sramora, velika srpska sramota!“
Last edited by miop on 28/06/2014 14:49, edited 1 time in total.
CSKA

#340 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by CSKA »

Arsenal Royal wrote:Porediti Hitlera sa Ferdinandom i njegovom trudnom suprugom je u najmanju ruku neumjesno
Naravno da je neumjesno,jer Hitler je osvojio,zarobio citavu zapadnu Evropu,cinio zlocine nad njima pa se zato odaje posta ovim teroristima sto su ga pokusali ubiti.Kad njih zarobis onda je to tragedija,kada osvojis neke drzavice na Balkanu sa nekim Slavenima e onda je to nista.Hebote sami sebe tretiramo kao one crnce iz kolonijalnih zemalja.Nas ne bi jurili i hvatali u one brodove,sami bi ulazili u njih.
Creasy

#341 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Creasy »

Arsenal Royal wrote:Porediti Hitlera sa Ferdinandom i njegovom trudnom suprugom je u najmanju ruku neumjesno

A što uopšte spominješ Sofiju, kad se zna da je ona tu bila kolateralna šteta? I ko kaže da je bila trudna?
Martinez_

#342 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Ne porede se Hitler i Ferdinand već je pokazano kako atentatori mogu biti i pozitivne ličnosti. Ljudi koji apsolutno ništa ne mogu naći da bi osudili Gavrila, a i ne znaju kako da odbrane Ferdinanda, koriste se kvazihumanim argumentom kako je Gavrilo ubica i kao ubica ne može biti pozitivan.

Je li Gavrilo znao da je ova trudna?
irac300

#343 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by irac300 »

Da li je Srbima Vlado Černozemski terorist ili patriota?
BHCluster

#344 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by BHCluster »

Zar Princip sam nije rekao metode koje koriste su "Teror" znaci nije do atentata nego metodama koje i sam Princip naziva pravim imenom.
Juliuscezar

#345 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Juliuscezar »

Nema sumnje da je Gavrilo zaista vjerovao u tu neku ideju jugoslavenstva i da je mislio da se bori za nju, ali sa druge strane Apis je zelio Veliku Srbiju i brutalno iskoristio Gavrila. Ako je Gavrilo u samom sudjenju priznao da mu je cilj ujedinjenje terorom, ko smo mi da poricemo njegove rijeci. O "patriotskom" cinu se moglo govoriti dok je zivjela Jugoslavija, ali sta to znaci za Bosnu ? Reci cu da je Bosni i Bosnjacima bilo puno gore u Kraljevini Jugoslaviji nego u Austro-Ugarskoj Monarhiji.
ultima_palabra

#346 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by ultima_palabra »

irac300 wrote:Da li je Srbima Vlado Černozemski terorist ili patriota?
Ne znam za Srbe, ali po njihovim kriterijima nije terorist... ubio je nenarodnog vladara, koji je uzurpirao vlast šestojanuarskom diktaturom.
KENJAC

#347 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by KENJAC »

irac300 wrote:Da li je Srbima Vlado Černozemski terorist ili patriota?
E pa ljudino slusaj malo. Ubiti predsjednika zemlje koja te aneksirala (okupirala) i svoje vojnike na tvoju zemlju poslala, nije isto ko i ubiti predsjednika zemlje koji je dosao u prijateljsku posjetu tvojoj zemlji , bez ikakve namjere da ugrozi teritorijalni integritet tvoje zemlje. drugi put kad guglas da isceprljas nesto sto bi te moglo ukljuciti u imalo ozbiljnije razgovore , pitaj nekog starijeg da ti ipak malo pojasni neke stvari! Dakle da ti odgovorim .Cernozemski je ubica (i prije Marsilja je robovao zbog ubistva) i terorista bez ikakve sumnje. Zasto ? Zato sto je ubio prijatelja tadasnje zvanicne Francuske !!! I jos nesto ! Blagoje Jovovic nije terorista ... A sad ti guglaj ko je bio Blagoje !!!
Bodkin

#348 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

animals wrote:
Đinajlu wrote:Hahahah, a jest ti analogija u PM. :lol: :lol: Hoćeš da kažeš da je Tito nasilno okupirao i aneksirao Bosnu i Hercegovinu? Tita porediš sa Ferdinandom? Tom istom analogijom, možeš opravdavati i Karadžića i Mladića jer su i oni eto htjeli da uzmu Sarajevo. Treba li i njima dići spomenike? :lol:
Nasilno..koliko je Austrija pobila BIH stanovnika..u tom svome nasilnom pohodu..
idi na google i pogledaj koliko. tito ih je malo pobio koliko je trebao
Bodkin

#349 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

nije bila trudna. knjigu u ruke. plus sto je isti kur**. i jedan i drugi okupatori
Blek Stena

#350 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Blek Stena »

:[/quote]

Ako mislis na mene, isao sam u bivsu Yu skolu..i vjeruj mi, postali su mi odbojni svi ti silni heroji..vecinom su bili , kasnije sam saznao Srpske nacionalnosti..sto li..Tito je bio veliki drzavnik, to stoji. imamo njegovi spomenika svugdje..ali ne pocinje BIH povijest i ne zavrsava se sa njim..i nisam ja isao u mekteb, nego na vjeronauk :D[/quote]
i sta kazes. is'o kod tite u skolu i imao casove vjeronauke? :lol:
Locked