Patriotizam i Gavrilo terorista

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Bodkin

#201 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
homega wrote:
Bodkin wrote:dalje, ja ne znam odakle vam da je gavrilo htio onakvu kraljevinu kakva je dosla. gurate covjeka u cetnike koji su nastali 50 godina kasnije :-) i nekakve velikosrbe a covjek bio jugosloven od glave do pete. svi strani izvori ga spominju kao jugoslovenskog nacionalistu i tek je u drugoj jugoslaviji dignut na nivo koji zasluzuje. jedini njegov problem je sto je etnicki srbin. da se zvao ahmed imao bi 10 skola, 5 ulica i 3 spomenika u drzavi
Most u Sarajevu i dalje bi nosio naziv Principov.
I djeca bi nam se zaklinjala: Nisam, Principa mi :D
Pa ako je je jugoslovenski nacionalista onda nije bosanski patriota a o tome se na ovoj temi govori.
kakav bolan bosanski patriota 1914. pun kurac ljudi ovdje na temi 100 godina kasnije koji tvrde da je austrija imala i dalje legitimno pravo na bosnu. bosanski patriota 1914...ne budi smijesan
BezDobrogNaslova

#202 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by BezDobrogNaslova »

Da je pucao Muhamed Mehmedbasic, umjesto Gavrila Principa,mozda bi se danas vodila drugacija polemika, ovako ovo sluzi za dnevno politicke teme. Austrougarska je bila okupator, pucanj na okupatora nije i ne moze biti terorizam.
Veliki rat se uveliko spremao, a Ferdinand i Sofija su jedni i od prvih zrtava tog rata.
homega

#203 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by homega »

BezDobrogNaslova wrote: 1. Da je pucao Muhamed Mehmedbasic, umjesto Gavrila Principa,mozda bi se danas vodila drugacija polemika, ovako ovo sluzi za dnevno politicke teme.
2. Austrougarska je bila okupator, pucanj na okupatora nije i ne moze biti terorizam.
3. Veliki rat se uveliko spremao, a Ferdinand i Sofija su jedni i od prvih zrtava tog rata.
:thumbup: Mat u tri poteza, pardon - s tri rečenice :D
Last edited by homega on 27/06/2014 01:56, edited 1 time in total.
salvatore paradise

#204 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by salvatore paradise »

Havatar wrote:
homega wrote:
Bodkin wrote:dalje, ja ne znam odakle vam da je gavrilo htio onakvu kraljevinu kakva je dosla. gurate covjeka u cetnike koji su nastali 50 godina kasnije :-) i nekakve velikosrbe a covjek bio jugosloven od glave do pete. svi strani izvori ga spominju kao jugoslovenskog nacionalistu i tek je u drugoj jugoslaviji dignut na nivo koji zasluzuje. jedini njegov problem je sto je etnicki srbin. da se zvao ahmed imao bi 10 skola, 5 ulica i 3 spomenika u drzavi
Most u Sarajevu i dalje bi nosio naziv Principov.
I djeca bi nam se zaklinjala: Nisam, Principa mi :D
Pa ako je je jugoslovenski nacionalista onda nije bosanski patriota a o tome se na ovoj temi govori.
Da nije bilo Jugoslavije, BiH danas ne bi postojala. Fact.
Havatar

#205 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Havatar »

BezDobrogNaslova wrote:Da je pucao Muhamed Mehmedbasic, umjesto Gavrila Principa,mozda bi se danas vodila drugacija polemika, ovako ovo sluzi za dnevno politicke teme. Austrougarska je bila okupator, pucanj na okupatora nije i ne moze biti terorizam.
Veliki rat se uveliko spremao, a Ferdinand i Sofija su jedni i od prvih zrtava tog rata.
Zbog cega bi se vodila druga polemika ako bi posljedice tog cina bile iste :?: Jedino sto ga ne bi podrzavali ni ovi koji ga brane samo zbog njegove nacionalnosti.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#206 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Woody »

Aufff, zamorio me ovi experiment :-)

Dobro, dogovorili smo se: Gavrilo = četnik, šupak, smrad, tuberkulozni učenik koji je atentat izvršio u transu... Ferdinand = duša od čovjeka, moj prijatelj - vaš prijatelj, rodila ga majka, pacifista, veliki prijatelj Bošnjaka, došao u Sarajevo da vrši inspekciju KuK trupa koje su već bile raspoređene na Drini... Sofija = Čehinja, trudnica u 50-im, ne znamo ni kako se tu zatekla...

Ali, ono što mene malo, onako, zajebaje su činjenice:

1. Da su par sati nakon atentata, znači dok Princip još nije sprovedene ni u istražni zatvor SVE, ali baš sve radnje Srba na Čaršiji opustošene i devastirane a vlasnici expresno sprovedeni u Belediju

Image

Image

2. Da je, isto tako, u par sati Šuckorima podijeljeno oružje da "zavedu red i mir" širom BiH;

3. Da je KuK od 1908-e, znači prije atentata, štampala propagandne plakate tipa:

Image

4. Da se, opet u par sati, vrše masovna vješanja Srba i transport u logore

Image

Nešto mi tu nije... Ne, ne... ;-)
Bodkin

#207 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

to ti je sve:
1) izmisljeno
2) pravedno (sta on ima nasu austrijsku bracu da ubija)
3) u stvari sigurno je izmisljeno
Havatar

#208 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Havatar »

I vi jos podrzavate atentat i ubistvo nekog ko je te koji su pravili takve pamflete drzao pod kontrolom i protivio se onom za sta su se oni zalagali :roll:
Bodkin

#209 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

ko se protivio i drzao ih pod kotrolom?
Max Bunker

#210 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Max Bunker »

Havatar wrote:
BezDobrogNaslova wrote:Da je pucao Muhamed Mehmedbasic, umjesto Gavrila Principa,mozda bi se danas vodila drugacija polemika, ovako ovo sluzi za dnevno politicke teme. Austrougarska je bila okupator, pucanj na okupatora nije i ne moze biti terorizam.
Zbog cega bi se vodila druga polemika ako bi posljedice tog cina bile iste :?: Jedino sto ga ne bi podrzavali ni ovi koji ga brane samo zbog njegove nacionalnosti.
Obično i jako često se ne slažem sa tobom ali ovdje si upravu uz jednu malu razliku, što bi ga zagovornici ideje Velike Srbije slavili pa čak i koristili kao primjer "jednog Muhamedanca/muslimana koji je svestan svog srpskog porekla i pravoslavne vere."

P.S.
I ovdje neko napisa kao da nije bilo Gavrila i Jugoslavije, da ne bi bilo ni Bosne. Pa upravo je Kraljevina podijelila Bosnu između Srbije i Hrvatske (pa čak ni u imenu nismo postojali).
To, što kasnije Bosna i Hercegovina opstaje je samo posljedica nesretno-sretnih okolnosti (Drugi rat) i Titove Jugoslavije.
salvatore paradise

#211 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by salvatore paradise »

Max Bunker wrote:
Havatar wrote:
Obično i jako često se ne slažem sa tobom ali ovdje si upravu uz jednu malu razliku, što bi ga zagovornici ideje Velike Srbije slavili pa čak i koristili kao primjer "jednog Muhamedanca/muslimana koji je svestan svog srpskog porekla i pravoslavne vere."

P.S.
I ovdje neko napisa kao da nije bilo Gavrila i Jugoslavije, da ne bi bilo ni Bosne. Pa upravo je Kraljevina podijelila Bosnu između Srbije i Hrvatske (pa čak ni u imenu nismo postojali).
To, što kasnije Bosna i Hercegovina opstaje je samo posljedica nesretno-sretnih okolnosti (Drugi rat) i Titove Jugoslavije.
Vrtimo se u krug. Gavrilo nije bio nikakav simpatizer Kraljevine SHS niti se za to borio. Dadoh ti primjer naseg rata i svih iznevjerenih boraca, koji sigurno nisu zeljeli ovakvu BiH...
miop

#212 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by miop »

Image

Da se na silu izmjeni odnošaj područja Bosne i Hercegovine prema Austro-Ugarskoj monarhiji i da se Bosna i Hercegovina pripoji kraljevini Srbiji...,
Objektivni navijac

#213 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Objektivni navijac »

miop wrote:

Da se na silu izmjeni odnošaj područja Bosne i Hercegovine prema Austro-Ugarskoj monarhiji i da se Bosna i Hercegovina pripoji kraljevini Srbiji...,
Evo procitaj ovaj memorandum muslimanskih prvaka,odnosno kako se sluzbeno zove :
Memorandum islamskoga naroda okupiranih zemalja.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/progoni- ... /140627049
Pa se onda nastavi prosipati :D :D :D
Max Bunker

#214 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Max Bunker »

salvatore paradise wrote: Vrtimo se u krug. Gavrilo nije bio nikakav simpatizer Kraljevine SHS niti se za to borio. Dadoh ti primjer naseg rata i svih iznevjerenih boraca, koji sigurno nisu zeljeli ovakvu BiH...
Pa vidim i ja da se vrtimo u krug. Uglavnom, ti Gavrila gledaš kroz jedan pucanj, kroz jedan događaj u kojem je on ubio okupatora (i za mene Franc jeste okupator, kao što je i AU okupatorska sila) a ja ga gledam kroz događaje koji će uslijediti kasnije i kroz podršku koju su imali od Crne ruke (čak je ista i učestvovala u planiranju atentata). Nadalje, u presudi ti se navodi da je cilj bio pripajanje Bosne i Hercegovine Srbiji.

Da je Gavrilo učinio ono što je učinio, želeći se osloboditi austrijske čizme sa željom stvaranja nezavisne Bosne i Hercegovine, kunem ti se da bi sinu sutra ime po njemu dao ali ovako, kada se sve sagleda, sav taj atentat naginje velikosrpskoj priči.
Objektivni navijac

#215 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Max Bunker wrote:
salvatore paradise wrote: Vrtimo se u krug. Gavrilo nije bio nikakav simpatizer Kraljevine SHS niti se za to borio. Dadoh ti primjer naseg rata i svih iznevjerenih boraca, koji sigurno nisu zeljeli ovakvu BiH...
Pa vidim i ja da se vrtimo u krug. Uglavnom, ti Gavrila gledaš kroz jedan pucanj, kroz jedan događaj u kojem je on ubio okupatora (i za mene Franc jeste okupator, kao što je i AU okupatorska sila) a ja ga gledam kroz događaje koji će uslijediti kasnije i kroz podršku koju su imali od Crne ruke (čak je ista i učestvovala u planiranju atentata). Nadalje, u presudi ti se navodi da je cilj bio pripajanje Bosne i Hercegovine Srbiji.

Da je Gavrilo učinio ono što je učinio, želeći se osloboditi austrijske čizme sa željom stvaranja nezavisne Bosne i Hercegovine, kunem ti se da bi sinu sutra ime po njemu dao ali ovako, kada se sve sagleda, sav taj atentat naginje velikosrpskoj priči.
:-) :-) :-)
Cuj sin Gavrilo :D :D :D
Gavrilo je bio za ujedinjenje Juznih Slavena,to je onda bila furka od Vardara do Triglava. To je izuzetno pozitivna ideja. Ideja nezavisne BiH ili drugih nezavisnih juznoslavenskih drzava se zove balkanizacija,to je negativna utopija,zlo i naopako :D
BHCluster

#216 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by BHCluster »

Ako je ovo pravi transkript sa sudjenja gavrilu onda imamo ovo:

Pr.:-What kind of ideas did you have?

Acc.: -I am a Yugoslav nationalist and I believe in the unification of all South Slavs in whatever form of state and that it be free of Austria.

Pr.: -That was your aspiration. How did you think to realize it?

Acc.:-By means of terror.

*Pr. = Prosecutor
*Acc. = Accused (Princip)
Havatar

#217 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Havatar »

Objektivni navijac wrote:
Max Bunker wrote:

Gavrilo je bio za ujedinjenje Juznih Slavena,to je onda bila furka od Vardara do Triglava. To je izuzetno pozitivna ideja. Ideja nezavisne BiH ili drugih nezavisnih juznoslavenskih drzava se zove balkanizacija,to je negativna utopija,zlo i naopako :D
A za vrijeme popisa se pricala druga prica i tad si ti i tvoji istomisljenici jedini bili bosanske patriote dok su Bosnjaci bili najveci neprijatelji BIH . Posto je to proslo i Bosnjaci nisu nasjeli da oni na popisu budu gradjani a Srbi da na popisu budu svoji sad se vracamo staroj matrici zaljenja sto je Bosna postala nezavisna.
Objektivni navijac

#218 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Havatar wrote:
Objektivni navijac wrote:

A za vrijeme popisa se pricala druga prica i tad si ti i tvoji istomisljenici jedini bili bosanske patriote dok su Bosnjaci bili najveci neprijatelji BIH . Posto je to proslo i Bosnjaci nisu nasjeli da oni na popisu budu gradjani a Srbi da na popisu budu svoji sad se vracamo staroj matrici zaljenja sto je Bosna postala nezavisna.[/quote]

Postovani kolega,vi ste nesto pobrkali,posebno sa tom pricom o popisu. Ja tu nisam ni luk jeo,ni luk mirisao. :D
Neovisnost se ne jede,neovisnost je suplja prica.
Ima li neovisna BiH :
1. Vojnu avijaciju
2. Vojnu mornaricu
3. Civilnu mornaricu
4. Drzavnu avio kompaniju
5. Institut za nuklearni razvoj
6. Vrhunski univerzitet
7. Ekonomsku snagu
8. Nezavisne nacionalne banke
9.........
99..
Odgovor na sve je NE.
A odgovor je NE zato sto je svaka drzava kao PENIS,da bi funkcionisala,mora imati odgovarajucu,minimalnu velicinu. BiH ,kao ni ostale YU drzave nemaju odgovarujucu minimalnu velicinu. Zajednicka drzava Juznih Slavena je bila negdje na tom minimumu. Iz toga razloga nezavisnosti mini balkanskih drzava su negativne i istorijski neodrzive,jer su ekonomski,vojno i politicki neodrzive.
Gavrilo i Mlada Bosna su bili iznad tako negativistickoga i ispraznoga projekta,kao sto je balkanizacija. Oni su stajali iza ideje velike,snazne i mocne zemlje Juznih Slavena. Od Alpa do Istambula :D Bili su idealisti i nisu imali sanse. Zato je njihova borba pravedna i besmrtna.
miop

#219 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by miop »

Image

Da je NA POTICAJ članova poznatog društva "Narodna odbrana" u BEOGRADU i dobivsi otalen BOMBE, nabijene eksplozivnim materijalom koji potiču iz DRŽAVNOG ARSENALA U KRAGUJEVCU, browning pištolje i municiju kao i UPUTU O BARATANJU TIM STVARIMA, dne 28. juna 1914. u SARAJEVU u DOGOVORENOM SAVEZU...

Znaci UBACENA NAORUZANA, OBUCENA I ORGANIZOVANA GRUPA, nekoliko dana prije atenetata prelazi iz Srbije u Bosnu s jasnim ciljem, jedan baca bombu, drugi puca, ostali takodjer naoruzani... hmm
Havatar

#220 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Havatar »

Kakva zajednicka drzava kad je nekim narodima zabranjivan jezik i nacionalno ime a samo jedan narod vladao tom drzavom . Gavrilo Princip je bio terorista i tu nema niceg pozitivnog niti se moze stavljati u istu recenicu sa teznjom za slobodu BIH od agresora. Bosna jeste nezavisna i ma koliko nekima to smetalo i postojace jos 1000 godina ma koliko je Nikolici i objektivni navijaci nazivali neodrzivom . Ovo sto si ti napisao je jos jedan dokaz da je velicanje Principa nespojivo sa bosanskim patriotizmom posto svi koji ga velicaju su protiv toga da Bosna bude nezavisna zato se i indentifikuju sa Gavrilom i njegovom borbom da se Bosnom vlada iz Beograda.
BHCluster

#221 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by BHCluster »

Otkriven spomenik Gavrilu Principu u Lukavici: Nove opasne poruke Dodika i Radmanovića

Evo ekipa potvrdjuje da je Principop pucanj u okupatora nasljednika bio za Srpsku drzavu koju jos nisu uspjeli stvoriti.
Bodkin

#222 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

BHCluster wrote:Otkriven spomenik Gavrilu Principu u Lukavici: Nove opasne poruke Dodika i Radmanovića

Evo ekipa potvrdjuje da je Principop pucanj u okupatora nasljednika bio za Srpsku drzavu koju jos nisu uspjeli stvoriti.
aha, sad treba vjerovati dodiku jel :D
Havatar wrote:Kakva zajednicka drzava kad je nekim narodima zabranjivan jezik i nacionalno ime a samo jedan narod vladao tom drzavom . Gavrilo Princip je bio terorista i tu nema niceg pozitivnog niti se moze stavljati u istu recenicu sa teznjom za slobodu BIH od agresora. Bosna jeste nezavisna i ma koliko nekima to smetalo i postojace jos 1000 godina ma koliko je Nikolici i objektivni navijaci nazivali neodrzivom . Ovo sto si ti napisao je jos jedan dokaz da je velicanje Principa nespojivo sa bosanskim patriotizmom posto svi koji ga velicaju su protiv toga da Bosna bude nezavisna zato se i indentifikuju sa Gavrilom i njegovom borbom da se Bosnom vlada iz Beograda.
bas 1000 godina?
TheWatcher

#223 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by TheWatcher »

Gavrilo momcino neka si ga rokno ko ga jebe :thumbup:
lua

#224 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by lua »

Kad sam išla u gimnaziju (u Sarajevu) nismo učili da je Gavro terorista. To je bilo tamo 2003. godine. Niti je iko o Gavri palamudio plaho osim moje profesorice historije koja je gajila određenu fascinaciju spram Gavrilove hrabrosti. Za Gavrila je 100 godina ljude bolio đon i sad se Dodo i Nebojšica uskurčiše i sjetiše još jednog od očeva srpstva. A ne ostaje dužno ni službeno Sarajevo sa svojom lajavštinom i glupiranjem. K'o biva sad ćemo i mi podići spomenik Franzu Ferdinandu, kad oni tamo dižu Gavri.

Meni je ovo iskreno dokaz da smo iz jednoumlja prešli u maloumlje. I da je ovo kolektivna psihijatrija, a ne država.
sema911s

#225 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by sema911s »

heroj moze da bude ako je donio nesto dobro,.,
Locked