PATOLOSKI LAZOVI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jashim

#1 PATOLOSKI LAZOVI

Post by jashim »

Da li vjerujete da postoje patoloski lazovi? Oni koji beskrupulozno i bestidno lazu bez i najmanjeg grca na licu svom...
Da li ste nekada imali iskustva sa njima? Da li vam je neki patoloski lazov zakomplikovao zivot?

Ne mislim pritom na likove koje iz prve provalis da lazu, mislim na vrhunske obmanjivace koji bestidno baronisu a sve iz bolesne potrebe da ih ljudi koji ih okruzuju percipiraju u nekom drugom svijetlu.
Ne znam da li u savremenoj psihijatriji postoji kategorija patoloskih lazova i kako se njihovo ponasanje objasnjava??? Ja dakle do skoro nisam vjerovao da nesto slicno uopste postoji, mislio sam da se ljudi sa laganjem oprastaju u tinejdzerskim godinama i slijepo sam vjerovao covijeku, koji je radio sa mnom i sa kojim sam igrom prilka bio primoran provoditi dosta vremena svakodnevno, i zajedno sa istim raditi.
Ta naivnost me je znala skupo kostati, mada kada sada iz ove perspektive sagledam stvari, meni je njega zapravo zao.
Mislim da je njegov problem izuzetno ozbiljan jer kako mi se cini on i sam vjeruje u te izmisljotine koje prica...

Dakle, da li ste imali slicna iskustva? I da li neko strucan mozda moze da mi pojasni nesto malo vise oo ovom fenomenu?
A-ZO

#2 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by A-ZO »

mozes li navesti njegov horoskopski znak, jel proljetni :?:
jashim

#3 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by jashim »

Tipican horoskopski lav. Voli biti u svemu najbolji. U pocetku ga zgotivis jer je pun entuzijazma i poztivne energije, ima odlican humor, dostojanstven i odvazan. Malo kasnije to postane iritantno jer shvatis da se ponavlja i suvise i da je ta simpaticna spontanost u stvari samo dobro izvjezbana gluma. na kraju te pocne nerirati. Shvatis da sve sto govori i na cemu pociva njegovo samopouzdanje je u stvari obicna izmisljotina... :-?
felipe kajetano

#4 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by felipe kajetano »

Svako zna bar jednog lika kojem je nadimak"Baron" :D Ja ih obozavam :-D
jashim

#5 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by jashim »

Kontam da jeste simpaticno provalis li ga na vrijeme i od starta ga drzis na bezbjednom odstojanju... Ali ako ne, mozes li zamisliti kakav je glupav osjecaj kad shvatis da si mamlaz koji je vjerovao. I ne samo ti vec i svi ljudi u njegovom okruzenju, porodica njegove zene, i ona sama, pretpostavljeni u firmi, kolege, poznanici i drugari ...tj svi koje sam preko njega upoznao. Lik sada ima ozbiljne probleme i na dobrom je putu da se razvede... Sve zbog jebenih lazi u koje se sam upleo. Pitam se jos uvijek da li je moguce da covijek u zrelim tridesetim tako funkcionise. Da li su vremena u kojima zivimo proizvela takvu kreaciju...
Zanimaju me drasticni primjeri barona danas? Je li neko imao slicnih frikova u svojoj blizini i proveo duze vremena u njihovoj blizini ili sam ja ovdje usamljeni slucaj. hehe
Chischo

#6 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by Chischo »

Psihopatloskih lazova ima na svakom koraku, neke je lako prepoznati dok ima onih profesionalaca koji uspiju cak da sami sebe obmanjuju.
Ja sam licno razvio takvu "filozofiju" i pristup da nikom ne vjerujem nista dok se ne dokaze suprotno, za razliku od stava da svakom vjerujes dok se ne dokaze da laze. Vecina se vrlo lako da prepoznati, samo se u toku "razgovora" treba upitati zasto neko nesto prica, ako su potencijalni odgovori mogucnost ostvarenja seksualnog odnosa u blizoj buducnosti ili materijalno okoristavanje, vrlo vjerovatno je da promatrani subjekt laze. :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#7 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by dr.gog »

jashim wrote:
hehe
Ne bih ja tebi leđa okrenuo nikad u životu, možda...sa dobrim pancirom.I to samo zbog ovog "hehe" na kraju tvoje opservacije, tvog višegodišnjeg prijatelja, saradnika,kolege i čovjeka kojeg si isecirao dovoljno dobro da ti i odgovor ne treba.
Njegova najveća laž je nažalost, činjenica da je uz sebe imao osobu koja će ga na kraju ganjati sa pečatom lažova po internetu,ko god on bio.

Šta god bilo, skromno mislim da si upravo stavio i svoju ljudskost na pazar.Vrlo,vrlo jeftino i nefer.Iskreno, svaka sekunda života bez takvog "bivšeg prijatelja" mu je poklonjena :)
Njemu će suditi sudbina ili Bog, zavisi vjeruje li ili ne,i šta je uradio, ali za tvoj postupak je samo gotička mitologija smislila termine :wink: ...
jashim

#8 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by jashim »

dr.gog wrote:
jashim wrote:
hehe
Ne bih ja tebi leđa okrenuo nikad u životu, možda...sa dobrim pancirom.I to samo zbog ovog "hehe" na kraju tvoje opservacije, tvog višegodišnjeg prijatelja, saradnika,kolege i čovjeka kojeg si isecirao dovoljno dobro da ti i odgovor ne treba.
Njegova najveća laž je nažalost, činjenica da je uz sebe imao osobu koja će ga na kraju ganjati sa pečatom lažova po internetu,ko god on bio.

Šta god bilo, skromno mislim da si upravo stavio i svoju ljudskost na pazar.Vrlo,vrlo jeftino i nefer.Iskreno, svaka sekunda života bez takvog "bivšeg prijatelja" mu je poklonjena :)
Njemu će suditi sudbina ili Bog, zavisi vjeruje li ili ne,i šta je uradio, ali za tvoj postupak je samo gotička mitologija smislila termine :wink: ...
hehehe.. gorak osmjeh, nikako radostan.. mozda zbog spoznaje koja je dosla dockan.
nicije ime nisam pomenuo niti ti dajem prilike da povezes mene niti doticnog sa realnim ljudima u zivotu. uostalom zivimo daleko daleko od tebe...svako ko se mimoilazi s tobom na ulici moze imati slicnu pricu amoze se lako i tebi desiti i stoga ne vidim razlog da se toliko uzbudjujes.
a prijatelj jesam bio, mozda otud i osjecam razocerenje i bijes. losa procjena i dobra lekcija za ubuduce...
molim objasni ovo sa ljudskoscu stavljenoj na pazar, pored toga sto sam jeftin i nefer bivsi prijatelj, mozda sam i glup pa ne kontam sta zelis reci?
ili si mozda i ti jedan sklon baronisanju pa si se ustvari osjetio prozvanim?
dr.gog

#9 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by dr.gog »

Samo rekoh šta mislim privatno o takvom stilu priče na način na koji si je ispričao.Ne namjeravam polemisati sa tobom,niti rekoh da odaješ identitet.Dovoljna je činjenica da ga identifikuješ kao sebi donedavno blisku osobu.Ima nešto maligno u tonu pisanja, ali to ću prepustiti i drugima na komentarisanje ukoliko se slažu sa mnom-ako ne, svejedno.

Ne sufliraj sa ocjenama o karakteru tek si stigao na forum :wink:

edit:

Reče li mu ti šta misliš o svemu,o njemu i životu njegovom?
jashim

#10 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by jashim »

@Bond_JaneBond/
``Tvoja prica zvuci bas k'o prica naivnog djeteta koje se odusevi novim jaranom/icom pa onda skonta da je jaran/ica obicni papak.``

nazalost da istina je..
...ali svi valjda pravimo greske.. mada vjeruj, rijec je o doktoru baronisanja, nesto slicno ni u knjigama ne mozes sresti. lik za film.
respo

#11 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by respo »

odmah me podsjeti tema na kolegu koji je otisao u penziju srecom a i nazalost jer nema smjeha i prica koje ne bi niko na svijetu izmislio :D

uglavnom svi koji ga poznaju znali su da laze
na prvu mozda neko i proguta njegovu pricu vec kasnije se skonta da laze na tone (mora se skontati kad radi s tobom :))

evo jedna situacija
covjek koji odrzava plinske bojlere u firmi pregledao bojler i sjeo s nama kafa caj jutarnji fazoni
i pita ga taj sto laze reci mi jeli se mora paliti to svako jutro ili automatski (sad sam lupio pitanje ali je neko banalno koje laike u te bojlere inace zanima)
odgovori mu ovaj to je automatski fazoni ovo ono
kad ovaj upada kad sam ja sa puncem te cijevi razvodio po jugoslaviji citavu jugu razveli milione zaradaili
jos jedan primjer
ujutro pijem crni caj i govorim onako joj da mi je mlijeko da stavim u caj i govori on imam ja mlijeka i ponudi
uzmem ja naspem
kad pita on gdje si to vidio da se pije caj s mlijekom
reko u engleskoj se pije caj s mlijekom

kad on opet odgovara kad sam ja hodo po engleskoj i skotskoj
itd itd ne mogu se sada sjetiti svih prica

ali on toliko uvjerljivo to prica vjerujem da je on sam sebi utuvio u glavu da je to istina (odlika patoloskih lazova)
jashim

#12 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by jashim »

hm... cini se da su o ovome raspraviljali i na drugim mjestima... :wink: ima par strucnih komentara, za sve koje interesuje...

http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=37&t=25352
encian

#13 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by encian »

mi smo znali jednog lika s kojim smo se posli slucajno druziti kad smo krenuli planinariti. bio super u pocetku, zabavan, dobra raja. polako, kako se prosirivao krug raje, upoznamo i drugih ljudi koji su ga znali odranije. bilo nam cudno na pocetku zasto zaziru od njega. kasnije smo i mi shvatili da zapravo laze sve sto kaze. gdje je bio, sta je radio, koga ima u familiji, ko je bolestan/zdrav, koliko godina ima :shock: , sta studira, sta radi. ponekad bi pravio scene po domovima kao da je izgubio glavu, pa su svi bili na nogama. jednom je lupao i skakao ko opsjednut jer je "pobudalio od boli u ruci". drugi put je navodno primio poziv na planini od svojih da mu je umro pas. malo je terso ali, posto smo vec prosli pricu o smrti psa prije nekih 2-3 sedmice, nismo ga bas bendali. poslije je opet "pobudalio od boli u ruci" i htio ici kuci sa planine u majici kratkih rukava i papucama na najvecem mogucem kijametu u bjelasnickoj noci. e tad smo se fakat prepali. lupao je sakama po zidovima, raskrvario ruke, skakao i bacao stvari. nas 4-5 ga je fizicki pokusavalo sprijeciti i svi smo zavrsili sa modricama. trajalo je to jedno sat i po sa prekidima od par minuta. u jednom trenutku dok je pokusavao proci pored mene, nesto sam rekla i u trenutku sam vidjela pribranost i podsmjeh u njegovim ocima. kako sam ja zastala, tako se i on opet presalto i poceo me lafo odgurivati da prodje. ja sam se samo sklonila i rekla ostalima da urade isto. naravno da je odmah odustao. malo je jos glumio i prestao. sutradan nije htio pricati o tome, i vise nikad nije isao s nama na planininu, nikog nije nazvao, ni s kim nije izasao. i dan danas ga sretneno, ali nikoga ne pozdravi, nikoga od desetine ljudi sa kojima se druzio. nekad dodje do nas sta prica svojoj novoj raji. uglavnom isto sto i nama. poslije je bilo i dosta indicija da je krao jer je poceo prodavati ukradene stvari, ali o tom ne bih jer nisam 100% sigurna.
kriticarka_nikova

#14 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by kriticarka_nikova »

Ja mislim da je u zivotu svako od nas na forumu i van foruma poznavao nekog patoloskog lazova= osobu koja konstatno laze. Valjda je to bolest sta li?
Ja sam okruzena patoloskim lazljivcima: tzv. vjernicima koji Boga lazu.

Na zalost u zivotu te najvise povrijede oni kojima vjerujes, sa kojima se druzis, dijelis zajednicke trenutke, ono dragi su ti, a kasnije shvatis da su neke situacije, neke rijeci, bile laz, obicna izmisljotina kako bi "kupili" tvoje drugarstvo.

Ja razumijem da svi mi lazemo. Laze onaj koji kaze da nikad ne laze. No, neki ljudi imaju mjeru, a neki ne.

Neko je jednom rekao: ljudi ce te uvijek povrijedit, nikad ne vjeruj ljudima, samo budi oprezan.
muha_sa

#15 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by muha_sa »

sve dok nas ta laž niceg ne košta pusti ga nek laže i nek sebe ubijedi da govori istinu :D
ako mi je prijatelj reci cu mu-hajd boga ti ne laži, koji ti je klinac :D :-)
ono-malo ga pustiš pa ga prekineš i daš mu do znanja da je prokužen :lol:
Dioda

#16 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by Dioda »

Prije jedno desetak godina upoznala sam jednog momka s kojim sam godinama povremeno kafenisala, a i sad smo u dobrim odnosima. Taj momak cim zine nesto smulja. Uglavnom prica bajkice o sebi, tipa uradio ovo, uradio ono, bio negdje, s nekim...Medjutim za sve ove godine nikad ga nisam cula da u svoje "dozivljaje" ili hvalospjeve o sebi uplice nekog drugog.
On je meni pravo drag, fakat je dobra osoba, nikad ruzne rijeci od njega nisam cula. I mislim da je on svjestan da ga provalim svaki put kad pocne :D Medjutim, nikad mi nije palo na pamet da mu pokazem da znam da laze, samo iz razloga sto je prava dobrica. Cesto sam mu se i povjeravala jer znam da je ko panja i da ne prenosi :D
Stvarno ne vidim razlog zbog kojeg bi ga ponizila time da pokazem da znam koliko mulja.

Postoje osobe koje non stop lazu i petljaju, one koje definisemo kao patoloske lazove. Problem nastaje jedino u situacijama kada pocinju da pricaju o drugim ljudima i samim tim im prave probleme.

Na neki nacin zao mi je tih ljudi, vjerujem da sve to sto rade proizilazi iz nekih kompleksa, nesigurnosti.

A opet, svi mi ponekad lazemo, ne moze me vala niko ubijediti da nije tako. Bitno je da se ne prelazi granica :D
felipe kajetano

#17 Re: PATOLOSKI LAZOVI

:lol: :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#18 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by Alhemicarkaa »

Ja ne kontam ljude koji lazu tako ocite stvari, koje odmah provalis. Tako je jedan lik lagao kako je prije rata bio po upravnim odborima, molili ga da bude clan, a svi znamo da u socijalistickoj Jugoslaviji ta institucija nije postojala (uz to je bio prodavac u granapu). Mislim koja je poenta, sta?
ajde_vise

#19 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by ajde_vise »

jashim wrote:Tipican horoskopski lav. Voli biti u svemu najbolji. U pocetku ga zgotivis jer je pun entuzijazma i poztivne energije, ima odlican humor, dostojanstven i odvazan. Malo kasnije to postane iritantno jer shvatis da se ponavlja i suvise i da je ta simpaticna spontanost u stvari samo dobro izvjezbana gluma. na kraju te pocne nerirati. Shvatis da sve sto govori i na cemu pociva njegovo samopouzdanje je u stvari obicna izmisljotina... :-?

ok .. to s lavom ne pije vode :lol:

trebao bi imati Neptun u prvoj
ili aspektovano stosta od Neptuna

aj sad ponovo

da i lici mi na opis jednog koji je rodjen 5.8??
uhh al je taj lagao
bezze nako.. smisljao lovacke price :roll:
JThomas

#20 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by JThomas »

jel to ono ulazi batistuta u frizerski salon? ne mogu na poslu da upalim ton... :D
felipe kajetano

#21 Re: PATOLOSKI LAZOVI

JThomas wrote:
jel to ono ulazi batistuta u frizerski salon? ne mogu na poslu da upalim ton... :D
Brica ga pita...Bati kako cemo?A on pokaze na mene....... :-D
Ma.Le.Na

#22 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by Ma.Le.Na »

ajde_vise wrote:
jashim wrote:Tipican horoskopski lav. Voli biti u svemu najbolji. U pocetku ga zgotivis jer je pun entuzijazma i poztivne energije, ima odlican humor, dostojanstven i odvazan. Malo kasnije to postane iritantno jer shvatis da se ponavlja i suvise i da je ta simpaticna spontanost u stvari samo dobro izvjezbana gluma. na kraju te pocne nerirati. Shvatis da sve sto govori i na cemu pociva njegovo samopouzdanje je u stvari obicna izmisljotina... :-?

ok .. to s lavom ne pije vode :lol:

trebao bi imati Neptun u prvoj
ili aspektovano stosta od Neptuna

aj sad ponovo

da i lici mi na opis jednog koji je rodjen 5.8??
uhh al je taj lagao
bezze nako.. smisljao lovacke price :roll:
al sto blizanci znajuuuuu jedno govorit a drugooo mislitttttttt
:-)

nego sad...ovdje na zemlji :D...
mrzim lazove
kad ih prepoznam udaljim ih iz svog okruzenja kako je to god moguce...
nemam ja zivaca za tabirit po glavi jel to sto kaze istina ili ne
dr.gog

#23 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by dr.gog »

U knjizi Psihijatrije iz ranih 60-ih godina bilo je ,sljedeći staru školu, dugačkih opisa pojedinačnih slučajeva podjeljenih ličnosti,šizoidnih, graničnih, i slučajeva tzv.pseudologia fantastica-u suštini benigni poremećaj koji najviše problema zadaje samom "oboljelom"(navodnici zbog činjenice da je riječ o graničnim i nesigurnim dijagnozama).

Čitao sam opise o ljudima koji su imali po više supruga, poslova i i identiteta, a najčešće su bivali otkrivani zbog konfuzije na poslovnom planu gdje se zahtjeva pragmatičnost i tačnost podataka.Porodica i poznanici najčešće zadnji saznaju za problem.

Nezgodno je raditi odgovorne poslove od kojih se zarađuje za egzistenciju, ako kolega sa kojim se radi izgubi kontrolu nad svojim poremećajem i upropasti posao.Postoji više nivoa poremećaja,ali bi uzelo previše vremena i prostora da sad prepisujem čitave opise stručnjaka, ili prosti copy-paste.

Ja sam reagovao malo pretjerano na prvi post, znajući da dosta ljudi u ljutnji svašta kažu i da su u stanju ocrniti i one koji su im bili prijatelji,i to nekad teže vrijeđa nego sukob sa nepoznatim osobama.Ljudskost sam spomenuo jer je logično da se prvo pokuša spasiti prijatelj,njegov život, i na kraju prijateljstvo.

Onaj ko je racionalan i suzdržan, ne treba odbaciti druga koji je folirant...ne znači ako neko voli da priča ribarske priče, da je loš čovjek i patološki lik.Neko može tako čitav život, i ljudi ga prihvataju jer nema posljedica, te se sve svodi na komediju.

Prijatelj ovog lika koji postavi temu je očito imao nesreću da upadne u nešto loše, iz čega ne vadi izvinjavanje i kajanje.

Koliko znam i koliko sam pročitao, većina ljudi ima izmišljena sjećanja, i maštom kreirane doživljaje, koje kasnije teško razlikuju od stvarnih sjećanja i iskustava.Želimo se sjećati lijepih stvari,uspjeha,biti u nečemu dobri...a malo ljudi ima sreću da im je život ok, stabilan i zanimljiv :-? Zato ne mislim da je zlo ako čovjek doda dio mašte u opisivanje događanja.

Čak i ako izmišlja, nekad je zanimljivije i poučnije slušati bajku od pametnog čovjeka foliranta, nego nečije hladno,racionalno i bezosjećajno analiziranje i seciranje.

Medicina za te granične slučajeve preporučuje već poznate obrasce psihoterapija, koji su, kako vele, dosta uspješni.Drugarski je poduprijeti psihu druga koji je načet ili kojem je loše.To se , vjerujte mi, broji više nego prvi zavoj na rani od metka.Krv se nadoknadi i rana zaraste, ali...ali kad nekom razum i duša "iscure" onda je to tragedija...mnogo znači pažnja i čuvanje prijatelja.
ajde_vise

#24 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by ajde_vise »

dr.gog wrote:...

Medicina za te granične slučajeve preporučuje već poznate obrasce psihoterapija, koji su, kako vele, dosta uspješni.Drugarski je poduprijeti psihu druga koji je načet ili kojem je loše.To se , vjerujte mi, broji više nego prvi zavoj na rani od metka.Krv se nadoknadi i rana zaraste, ali...ali kad nekom razum i duša "iscure" onda je to tragedija...mnogo znači pažnja i čuvanje prijatelja.

ne kontam sta ce ikom takav prijatelj?

u uvodnom postu nisu navedene neke "zabavne lazi", vec konstantna iluzija i obmana, koje ne ocekujes .. jednostavno ti nema logike da odrastao covjek laze cim zine.. i to bez potrebe.. smislja citave scenarije .. igra se tvojim osjecajima.. hvata te na neku izmisljenu patetiku.. tek da bi zadrzao tvoju paznju.. trazi pomoc za problem koji ne postoji, a s kojim ce te smorit..

to je suvisno imat kraj sebe
cista patologija, jednostavno dio tog necijeg "karaktera"
Ljuska_u_BaklaFi

#25 Re: PATOLOSKI LAZOVI

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Poznavala sam jednu takvu osobu (da barem nisam). Odnosno, ocito nisam poznavala ali sam konstruisala prelijepu sliku jedne iskrene osobe, njezne i napacene. Voljela sam tu stvorenu sliku i cijenila juvise od svega, mozda jer mi je to u datom trenutku i bilo potrebno, mozda sam jednostavno bila pogodno tlo na kojem ce klijati silne izmisljotine. Helem, davno je to bilo ali jako destruktivno je djelovalo na mene saznanje da je i bezazleni osmjeh bio montiran i proracunat, da ne pricam o situacijama i pricama kojima ni "Spilberg" ne bi mogao parirati i jos vise me ljutila moja slaba procjena... I kad god se načne jedna ovakva tema sjetim se Mese S. :"Svaka nepravda je jednaka, a covjeku se cini da je najveca koja je njemu ucinjena. A ako mu se cini, onda i jeste tako, jer ne može se misliti tuđom glavom.." :run:
Post Reply