Patologija,forenzika na Balkanu
-
kemteh
#1 Patologija,forenzika na Balkanu
Naime, idem četvrti razred za kemijskog tehničara i zanima me.. Koji bi fakultet trebala upisati za patologa, forenzičara ili neko slično zanimanje kao mrtvozornik, antropolog.. Hvala 
-
Peryton_
#2 Re: Patologija,forenzika na Balkanu
Specijalista patoloske anatomije ili skraceno patolog, je specijalizacija nakon zavrsenog medicinskog fakulteta.
Ima jedna tema gdje sam ja objasnio kako ide taj tok specijalizacije ali ne mogu je naci sada.
Ti mozda mijesas dva pojma: klinicki patolog i sudski vjestak ( takodjer patolog)
Ovaj prvi utvrđuje smrt, daje dozvolu za ukop i ponekad radi obdukciju.KLinicki patolozi rade obdukciju iz nekoliko razloga; ukoliko pacijent umre u toku operacije, ukoliko umre na odjeljenju a ne zna se uzrok itd.
Sve ostale obdukcije ( suicid, homicid, saobracajke, bilo kakva vrsta nasilne smrti, ili smrt u kuci bez znanja uzroka) je posao za sudskog patologa.
Posao klinickog patologa se sastoji iz 10 % obdukcija i 90% mikroskopa i makroskopskog pregleda tkiva i organa.
Obicno nas narod kad se spomene patolog odmah pomisli na obdukciju ali eto radi poređenja u UKC Tuzla u mjesecu februaru klinicki patolozi su izvrsili 1 obdukciju odraslog pacijenta umrlog u toku operacije i 3 obdukcije novorođenčeta.
Provjerene informacije.
Ima jedna tema gdje sam ja objasnio kako ide taj tok specijalizacije ali ne mogu je naci sada.
Ti mozda mijesas dva pojma: klinicki patolog i sudski vjestak ( takodjer patolog)
Ovaj prvi utvrđuje smrt, daje dozvolu za ukop i ponekad radi obdukciju.KLinicki patolozi rade obdukciju iz nekoliko razloga; ukoliko pacijent umre u toku operacije, ukoliko umre na odjeljenju a ne zna se uzrok itd.
Sve ostale obdukcije ( suicid, homicid, saobracajke, bilo kakva vrsta nasilne smrti, ili smrt u kuci bez znanja uzroka) je posao za sudskog patologa.
Posao klinickog patologa se sastoji iz 10 % obdukcija i 90% mikroskopa i makroskopskog pregleda tkiva i organa.
Obicno nas narod kad se spomene patolog odmah pomisli na obdukciju ali eto radi poređenja u UKC Tuzla u mjesecu februaru klinicki patolozi su izvrsili 1 obdukciju odraslog pacijenta umrlog u toku operacije i 3 obdukcije novorođenčeta.
Provjerene informacije.
- stiv33
#3 Re: Patologija,forenzika na Balkanu
Mislim da će za patologa to teško ići, jer trebao bi prvo upisati medicinu, pa specijalizacija, postdiplomski itd. Za sve to bi ti bolje bilo da si upisao gimnaziju a ne srednju kemijsku, ali ipak pokušaj pa vidi.kemteh wrote:Naime, idem četvrti razred za kemijskog tehničara i zanima me.. Koji bi fakultet trebala upisati za patologa, forenzičara ili neko slično zanimanje kao mrtvozornik, antropolog.. Hvala
-
Amar_Chulle_Custic
#4 Re: Patologija,forenzika na Balkanu
Ne razumijem taj tvoj komentar?stiv33 wrote:Mislim da će za patologa to teško ići, jer trebao bi prvo upisati medicinu, pa specijalizacija, postdiplomski itd. Za sve to bi ti bolje bilo da si upisao gimnaziju a ne srednju kemijsku, ali ipak pokušaj pa vidi.kemteh wrote:Naime, idem četvrti razred za kemijskog tehničara i zanima me.. Koji bi fakultet trebala upisati za patologa, forenzičara ili neko slično zanimanje kao mrtvozornik, antropolog.. Hvala
Ja sam iz srednje medicinske škole, studiram medicinu...šta sad? Samo treba sjesti i zagrijati stolicu..
- Bloo
- Globalna šefica
#5 Re: Patologija,forenzika na Balkanu
@Amar
Peryton_ ti je dobro napisao
znaci medicinski fakultet, pa specijalizacija patologija
mada ti nece biti uzbudljivo kao u CSI serijama odmah da ti kazem
a forenzika..skroz druga prica..mislim da kod nas dobijes neku specijalizaciju u krim policiji, ali nisam sigurna
Peryton_ ti je dobro napisao
znaci medicinski fakultet, pa specijalizacija patologija
mada ti nece biti uzbudljivo kao u CSI serijama odmah da ti kazem
a forenzika..skroz druga prica..mislim da kod nas dobijes neku specijalizaciju u krim policiji, ali nisam sigurna
- stiv33
#6 Re: Patologija,forenzika na Balkanu
Ama ne radi se o tome, trebaš prvo završiti medinski faks koji traje 6 godina, pa onda staž od godinu dana, i tek onda specijalizaciju iz patologije od 4 godine, to je oko 11-12 godina zahebancije, mislim bolje ti je onda da odmah upišeš forenziku.Amar_Chulle_Custic wrote: Ne razumijem taj tvoj komentar?
Ja sam iz srednje medicinske škole, studiram medicinu...šta sad? Samo treba sjesti i zagrijati stolicu..