Patike za trcanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

madnessa

#76 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

alica.k wrote:sta su ove cross trainers? imal to neko nase ime?
cross trening predstavlja trening u vise razlicitih sportova (npr. kombinacija trcanje, bicikl, plivanje). patike za ovu namjenu su izradjene tako da nece doci do ostecenja noge ukoliko se trenira vise sportova u njima na duze staze. dakle, one su univerzalne, udobne, te napravljene da duze traju pri razlicitim upotrebama. samim tim sto nisu specificno namjenjene odredjenoj aktivnosti se ne preporucuju ukoliko se npr. trci jako cesto, a druge aktivnosti povremeno kao dopuna osnovnom treningu. u tom slucaju treba imati patiku koja je iskljucivo namjenjena za trcanje, a cross patiku za ostale aktivnosti. ukoliko se neko rekreativno bavi raznim oblicima fizickih aktivnosti i investicija u patike za svaku od tih aktivnosti je preskupa s obzirom na potrebu onda se preporucuju cross patike.

u takmicarskom smislu bismo ovaj pojam mogli nazvati višeboj, ali ovako je multi-trening ili raznovrsni trening.
alica.k

#77 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

je, sve sam ja to procitala na netu al hvala ti.
mene zanima kad odem u prodavnicu sta da trazim (il da gledam sama, posto su nasi prodavaci LOL)?
madnessa

#78 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

alica.k wrote:je, sve sam ja to procitala na netu al hvala ti.
mene zanima kad odem u prodavnicu sta da trazim (il da gledam sama, posto su nasi prodavaci LOL)?
pa najbolje je da trazis univerzalne patike... jedino bih gledala podlogu za koju ti trebaju. patike za indoors sportove su napravljene tako da se ne klizu, a za vani ti trebaju neke sa grubljom povrsinom (kramponima) kako bi bolje prijanjalo za neravnu podlogu. napravis presjek sportova kojim bi se bavila, odvagas kojim najvise, pa gledas da uzmes najslicniju tom sportu. najbolje je da na internetu vidis koja bi najbolje odgovarala namjeni i trazis slicnu toj.

iskreno standardne patike za trcanje (kao na slici sa linka sa uputstvom za odabir patika) mogu dobro posluziti i za aerobic i fitness (na uputstvu mojih patika za trcanje pise da se mogu koristiti i za te aktivnosti), jer su pokreti poskakivanja i docekivanja na podlogu slicni pokretima kod trcanja, odnosno polozaj stopala je dosta slican, a i patike su slicno dizajnirane.

od nasih prodavaca ne ocekuj neku veliku pomoc. uopste nisu upuceni u namjenu patike. ukratko poznaju specifikacije, ali da ti mogu preporuciti najbolju za ono sto ti treba, tesko.
alica.k

#79 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

ma ja imam salomon za trcanje (hvala muniza, savrsene su!). ovo sestri trebaju neke da radi ovaj insanity u njima jer ne moze bosa a ne valjaju joj ni one tene sto vec ima.

ona otisla i kupila nekakve diadora :S

Image

evo ove :S 60KM. ajde...valjda joj budu valjale za to :S
on na videu preporucuje cross trainers.
madnessa

#80 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

super ce joj posluziti. ovakve i jesu najbolje za pylometrics/aerobics, a vala moze i trcati. uostalom, pogledajte na videima kakve ljudi nose. vjerujem da velika vecina bas ovakve nosi. diadora (ako su original) nije najprestiznija marka patika za trcanje, ali je sasvim dobra. sretno seki sa treningom! drzim fige! ;-)
alica.k

#81 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

e super onda cu joj ih i ja krasti za toga :)
a ne znam jesul original, kupila ih u onom outletu kao..prima sport il kak se vec zove.
madnessa

#82 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

ma kod nas se nikad ne zna sta je original, a sta ne. bitno je da cim pokazu znak starenja, ulegnu se ulosci, kupiti nove. original ili ne dovoljno su kvalitetne da mogu posluziti za sezonu ukoliko se svaki dan trenira. inace se za svakodnevne treninge preporucuje da se kupe dvoje, pa naizmjenicno koriste, kako bi se dovoljno osusile i "odmorile" od treninga. tako duze traju.
alica.k

#83 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

sigmabh wrote:alica.k si kupila salomonke za trcanje??? sto sutisssss, pohvali se, kako ti se cine, jesi li zadovoljna?
pa rekla sam da ih odo kupit haha :D.
super su, izvedem ih 3-4 puta sedmicno :).
trudim se da ih ne trosim haha :) pa izbjegavam asfalt kolko tolko.

doduse, sad me zeznulo ovo istegnuce, bog zna kad cu ih sljedeci put vidjet.
alica.k

#84 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

je tak meni desno koljeno....ignorisala sam dugo da me boli kad ono poderan meniskus :( sta da se radi. morala sam na operaciju, sutra odma bila bolje, al ja i dan danas osjetim to koljeno.

i je u pravu si, savrsene su salomonke :) a i polijepe su a ne ko one ostale ruzne tene za trcanje
ExNihilo

#85 Re: Patike za trcanje

Post by ExNihilo »

sigmabh wrote: Od nike-a su mi se svidjele ove
Nike Lunar Glides
Image
Image

Đe ima kupit ove Nike :shock:
harisaga

#86 Re: Patike za trcanje

Post by harisaga »

prodavaju maglu.Zar nisu sve sportske tene napravljene za trcanje :D?Ovo placas samo da budes fancy,a u sustini one ne mogu biti nista pogodnije za trcanje od npr tena za indoor nogomet,tenis,kosarku.Ali eto :D
alica.k

#87 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

harisaga wrote:prodavaju maglu.Zar nisu sve sportske tene napravljene za trcanje :D?Ovo placas samo da budes fancy,a u sustini one ne mogu biti nista pogodnije za trcanje od npr tena za indoor nogomet,tenis,kosarku.Ali eto :D
to sam i ja mislila al razlika je drasticna.
kojeime

#88 Re: Patike za trcanje

Post by kojeime »

Ja sam kuoio tene za trcanje u Lafumi (BBI, 5. sprat) ali cini mi se da oni vise ne prodaju Lafuminu obucu. Ako mozete, najbolji svjetski proizvodjac obuce za outdoor (od trcanja do planinarenja) je italijanska LaSportiva, link za mountain running obucu je: http://www.lasportiva.com/catalogue/cat ... anguage=EN
muniza

#89 Re: Patike za trcanje

Post by muniza »

@alica i sigma:
E baš mi je drago da ste zadovoljne!!!

Iako moram priznati da sam svojima našao malu manu, mini manu. Kroz onu mrežicu se zna nahvatati prašine kod dužih tura što kod njih ipak nisam očekivao. Ali bože moj, ostalo je savršeno, kad ih zategnem, ko da su izlivene za mene, pitam se da mi je neko uzeo otisak stopala a da ja ne znam :D

@koje ime:
LaSportivu nisam nigdje našao kod nas. Jel se prodaju igdje?
kojeime

#90 Re: Patike za trcanje

Post by kojeime »

Koliko znam LaSportiva se u BIH nema kupiti nigdje (zato sam i napisao ako mozete :)). U Hrvatskoj ima ovlasteni distributer (kao i u vecini evropskih zemalja, ali zacudo nema u Turskoj distributera), pogledaj na stranici LaSportiva ko je distributer za Hrvatsku.

Cijene jesu visoke ali ne i previsoke, od otprilike 100 pa do oko 170 dolara (Sto bi u Evropi bilo od oko 100 do 150 Eura).

Naravno, moze se preko interneta sve kupiti, ali kupiti tako vaznu obucu kao sto je tena za trcanje, a ne isprobati je, po meni je nerazumno. Kupiti tene za hodati po gradu (sminkerske) i nekako, ali kupiti tene za trcanje, a ne isprobati ih na nozi je nerazumno.
shape of despair

#91 Re: Patike za trcanje

Post by shape of despair »

Tene za trčanje bi valjda trebale izgledati ovako.Izbjegavati ravne i gumene ili ti ga tvrde đonove ako su vam noge mile

Image

Image
shin

#92 Re: Patike za trcanje

Post by shin »

Za trcanje ti je najvaznija volja, svaki dan nebitno kisa ili snijeg vani.

Ja sam poceo redovno sa brzim hodanjem/trcanjem bez kupovine skupocjene opreme 8)

Evo rezultata za mjesec dana;
Image
[/URL]
alica.k

#93 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

ja sam sebi rutu oznacila na mapmyrun :)
mi no lajki ovo sto te moze pratiti (jel to to?)
shin

#94 Re: Patike za trcanje

Post by shin »

http://runkeeper.com/

Imas aplikaciju za android i ios telefone, samo je bitno da podrzava. Mozes coaching raditi, pratiti poslije na google maps dionicu, twitter/facebook feed...

Uglavnom fin progam za telefone koji te tjera na vjezbanje :D
shin

#95 Re: Patike za trcanje

Post by shin »

alica.k wrote:ja sam sebi rutu oznacila na mapmyrun :)
mi no lajki ovo sto te moze pratiti (jel to to?)
Kako mislis pracenje?

Na svom profilu mozes oznaciti ko ti moze pristupiti mapama, tako da je privatnost na nivou.
alica.k

#96 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

nema veze sto mozes oznaciti ko ce ti vidjeti...nekako mi je crnjak da bilo ko moze znat gdje sam u nekom odredjenom trenutku, a cim je na internetu, znaci da moze.
mislim...da te prati putem GPS-a (kao npr endomondo).
shin

#97 Re: Patike za trcanje

Post by shin »

alica.k wrote:nema veze sto mozes oznaciti ko ce ti vidjeti...nekako mi je crnjak da bilo ko moze znat gdje sam u nekom odredjenom trenutku, a cim je na internetu, znaci da moze.
mislim...da te prati putem GPS-a (kao npr endomondo).
Sta ba, kakvo pracenje? :lol:

GPS sistem navigacije koristi signal koji sateliti salju, on ne salje nikakav signal tako da nema pracenja. Vise podataka kupe GSM predajnici razbacani po gradu.
alica.k

#98 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

endomondo prati sve gdje si i stavlja to na stranicu.

http://www.endomondo.com/workouts/12827464

evo neka random osoba
shin

#99 Re: Patike za trcanje

Post by shin »

alica.k wrote:endomondo prati sve gdje si i stavlja to na stranicu.

http://www.endomondo.com/workouts/12827464

evo neka random osoba

Istu stvar radi i runkeeper, ti odlucujes hoces li na njihovom web sajtu objaviti report o aktivnosti kao i dostupnost tog reporta odredjenim osobama. Isto kao na socialnim mrezama, mozes imati profil na facebooku a da niko nema pristup osim tebe...

edit:
evo jedan zatvoreni tip profila:

http://runkeeper.com/user/Danieloppenhe ... y/38310794
aDn_SaH

#100 Re: Patike za trcanje

Post by aDn_SaH »

Vidio sam jedne dobre tene na internetu FILA. Pa me zanima da li u sarajevu ili blizu sarajeva postoji FILA radnja ili barem neka radnja koja u svom asortimanu ima fila tene
Post Reply