Patike za trcanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

obuzdan

#1 Patike za trcanje

Post by obuzdan »

Pozdrav svima...

Interesuje me gdje vi, svi oni koji se bavite trcajem, kupujete svoje patike? Ovih dana, po prvi put u BiH, i to bas kad nemam namjeru nigdje ici vani, trebaju mi nove tene za trcanje. Prosetam se ovim kvazi sportskim radnjama i skontam da kod nas nemas sta kupiti.

Kada govorim o tome da nemas sta kupiti, mislim da tacno znas sta i zasto ti treba. O tome da nasi prodavaci pojma nemaju kome sta treba necu ni da pricam...
KB9

#2 Re: Patike za trcanje

Post by KB9 »

provjeri malo stranice buzz i sportvision za svaki slucaj
Fauja Singh

#3 Re: Patike za trcanje

Post by Fauja Singh »

Ja inace patike kupujem u Intersportu, bilo da su za setanja ili za trcanja.
Od prodavaca ne ocekujem puno, ipak zivimo u BiH i kod nas su prodavaci vecinom tu zato sto moraju a ne zato sto vole taj posao toliko da bolje poznaju od mene sta mi treba, a druga stvar je sto im ne vjerujem, npr. nafalit ce mi neki model samo zato sto im mozda ne ide.
Ja od prodavaca samo ocekujem da mi donese veci ili manji broj ako mi treba, ostalo ja znam, imam brendove i modele koje obicno preferiram, npr. patike za svakodnevnice su mi Adidas Beckenbauer, za trcanje volim Asics mada sam imao i nekih Adidas i Nike modela, ali boji mi je Asics.
obuzdan

#4 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

Sto se tice prodavaca slazem se apsolutno. Ovo je dno dna. Ali sta da ocekujes...

Mene vise brine to sto imaju 3 modela i ni ta tri ne znaju kome prodati...Ako nesto pitas samo te poprijeko pogledaju i to je to...
Better Man

#5 Re: Patike za trcanje

Post by Better Man »

Izbor patika za trčanje i brojeva kod nas je kriminalan i zato kupujem vani. Kod nas kupiti patike na pola broja, tj. za pola broja veče je naučna fantazija. još kad te stanu ubjeđivati da se ta i ta veličina ne proizvodi.
obuzdan

#6 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

Better Man wrote:Izbor patika za trčanje i brojeva kod nas je kriminalan i zato kupujem vani. Kod nas kupiti patike na pola broja, tj. za pola broja veče je naučna fantazija. još kad te stanu ubjeđivati da se ta i ta veličina ne proizvodi.
A tek kada ti kaze uzmite ove Reebok, one su vam za trcanje...Tuga majke mi...
sunceKOtepsija

#7 Re: Patike za trcanje

Post by sunceKOtepsija »

da ja tebe pitam, trcis treniras i nosis posebne patike za trcanje, i hodas ulicom kisa pljusak, treba da potrcis a ti u cipelama, gojzericama, sandalama? :lol:
medjutim

#8 Re: Patike za trcanje

Post by medjutim »

Better Man wrote:Izbor patika za trčanje i brojeva kod nas je kriminalan i zato kupujem vani. Kod nas kupiti patike na pola broja, tj. za pola broja veče je naučna fantazija. još kad te stanu ubjeđivati da se ta i ta veličina ne proizvodi.
Jbg to je sve zbog zakona trzista, ponuda-potraznja, kod nas ljudi nemaju naviku da treniraju, vani je to lifestyle, trening i zdrav zivot. Dalje, toj prodavacici ili prodavcu je ista stvar da li ces ti trcati u tim patikama, ili ces saditi mladi luk i paradajz, patike su patike i tu za njih razlika nema nekih. Bas to sto kazes, za pola broja vece tene, pocnu se ibretit' k'o da si ne znam ti sta pitao :lol:
Hary10

#9 Re: Patike za trcanje

Post by Hary10 »

obuzdan wrote:Pozdrav svima...

Interesuje me gdje vi, svi oni koji se bavite trcajem, kupujete svoje patike? Ovih dana, po prvi put u BiH, i to bas kad nemam namjeru nigdje ici vani, trebaju mi nove tene za trcanje. Prosetam se ovim kvazi sportskim radnjama i skontam da kod nas nemas sta kupiti.

Kada govorim o tome da nemas sta kupiti, mislim da tacno znas sta i zasto ti treba. O tome da nasi prodavaci pojma nemaju kome sta treba necu ni da pricam...
Ovakve imam i odlicne su, ovo je malo stariji model Nike run, a cijena jos uvijek oko 100$ na Amazonu. Kod nas se tesko moze naci nesto kvalitetno, ili zbog slabe potraznje, ili jednostavno ne prate trendove, ne znam koji je razlog...

Image
obuzdan

#10 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

sunceKOtepsija wrote:da ja tebe pitam, trcis treniras i nosis posebne patike za trcanje, i hodas ulicom kisa pljusak, treba da potrcis a ti u cipelama, gojzericama, sandalama? :lol:
Nemoj majke ti kvariti temu s glupim pitanjima jos i hipotetickim...
obuzdan

#11 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

Hary10 wrote:

Ovakve imam i odlicne su, ovo je malo stariji model Nike run, a cijena jos uvijek oko 100$ na Amazonu. Kod nas se tesko moze naci nesto kvalitetno, ili zbog slabe potraznje, ili jednostavno ne prate trendove, ne znam koji je razlog...

Image
Imam jedan model Nike, FLEX RUN, takodjer starije, iz 2014. Odlicne. Medjutim samo na kratke staze. Ali bih ih svakome preporucio. Aktuelan je model 2016, koji je navodno prilagodjen, ali ga kod nas ni u snu nema. Model 2015 ima, ali skoro pa isti kao i 2014. A da nauricm iy vana i da uzmem isti broj kao i ove koje imam - neusudjujem se...

Image
Hakiz

#12 Re: Patike za trcanje

Post by Hakiz »

A zamisli da tražiš broj recimo 45,5 ali sa visokim lukom, a neko drugi isti broj ali sa niskim lukom.

Ušao jednom u specijalizovanu radnju tena i ovako ide konverzacija. Dobar dan. Molim Vas, sjednite i skinite cipele i čarape. Donesoše nekakve table i elektronske linijare, skener nekakav, sve priključeno na laptop, izmjeriše mi širinu stopala, dužinu, visinu, i kako mi stopalo gazi. I na osnovu tog mjerenja odrediše kakva mi tena treba.

Naime, ima puno ljudi koji imaju isti broj obuće ali nekome je stopalo "ravno", nekome nije, itd. Sve to utiče na trčanje ili dugo hodanje. Jer, pogrešan gaz stopala dovodi do lošeg položaja cijele noge, a to dovodi do problema sa kičmom, bržeg umaranja, itd.

I to je razlog zašto se obuća ne može kupovati preko interneta. Mora se probati.

Cijena odgovrajućih tena sa uključenim mjerenjem je bila oko 120 Eura.

E, kada u državi budemo imali samo jednu radnju sa takvom uslugom, onda možemo nešto pričati. Do tada, idemo sirotinjski dalje.
Hary10

#13 Re: Patike za trcanje

Post by Hary10 »

obuzdan wrote:
Hary10 wrote:

Image
Imam jedan model Nike, FLEX RUN, takodjer starije, iz 2014. Odlicne. Medjutim samo na kratke staze. Ali bih ih svakome preporucio. Aktuelan je model 2016, koji je navodno prilagodjen, ali ga kod nas ni u snu nema. Model 2015 ima, ali skoro pa isti kao i 2014. A da nauricm iy vana i da uzmem isti broj kao i ove koje imam - neusudjujem se...

Image

Odlicne su i ove, a model 2016 su napravili takav da su kompletno mrezaste, laganije i jos vise ugodnije za trcanje.
condy

#14 Re: Patike za trcanje

Post by condy »

Adidas ili Nike, da je malo meksa i da nije plitka. Izbjegavat tvrdje patike koje nisu savitljive, plitke patike i patike koje su ravne.
Better Man

#15 Re: Patike za trcanje

Post by Better Man »

Hakiz wrote:
A zamisli da tražiš broj recimo 45,5 ali sa visokim lukom, a neko drugi isti broj ali sa niskim lukom.

Ušao jednom u specijalizovanu radnju tena i ovako ide konverzacija. Dobar dan. Molim Vas, sjednite i skinite cipele i čarape. Donesoše nekakve table i elektronske linijare, skener nekakav, sve priključeno na laptop, izmjeriše mi širinu stopala, dužinu, visinu, i kako mi stopalo gazi. I na osnovu tog mjerenja odrediše kakva mi tena treba.

Naime, ima puno ljudi koji imaju isti broj obuće ali nekome je stopalo "ravno", nekome nije, itd. Sve to utiče na trčanje ili dugo hodanje. Jer, pogrešan gaz stopala dovodi do lošeg položaja cijele noge, a to dovodi do problema sa kičmom, bržeg umaranja, itd.

I to je razlog zašto se obuća ne može kupovati preko interneta. Mora se probati.

E, kada u državi budemo imali samo jednu radnju sa takvom uslugom, onda možemo nešto pričati. Do tada, idemo sirotinjski dalje.
Upravo tako. Još imaš i trake za trčanje gdje možeš da isprobaš patike i testiraš da li ti odgovaraju. I tu rade stručni ljudi koji su obučeni za to i znaju ti sve objasniti, dok kod nas to nije slučaj.
obuzdan

#16 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

condy wrote:Adidas ili Nike, da je malo meksa i da nije plitka. Izbjegavat tvrdje patike koje nisu savitljive, plitke patike i patike koje su ravne.
Izvini ali ti kao da pises iz neke radnje...Tako otprilike ide vecina mojih konverzacija s prodavaciam s tim da na kraju uvijek bude Hvala lijepo, prijatno...
obuzdan

#17 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

Hakiz wrote:

Upravo tako. Kada ovakvu uslugu dobijes, onda ti apsolutno nece biti bitna cijena. Isti slucaj je i sa svim ostalim uslugama u BiH (da ne nabrajam sada)...
LolaLola

#18 Re: Patike za trcanje

Post by LolaLola »

Samo da dam peijedlog za dobre patike za trcanje. A to su saucony. Udobnost, istrajnost su im na prvom mjestu.
obuzdan

#19 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

LolaLola wrote:Samo da dam peijedlog za dobre patike za trcanje. A to su saucony. Udobnost, istrajnost su im na prvom mjestu.
Nemoj me pogresno shvatiti, ali ko se bar malo u tene razumije to vec zna. Problem je gdje ih kupiti kod nas. Znamo da vani to nije problem...
KB9

#20 Re: Patike za trcanje

Post by KB9 »

ponavljam, otvori buzz i sportvision stranice

provjereno ima solidnih modela patika za trcanje
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21 Re: Patike za trcanje

Post by Chmoljo »

sigurno će neko otvoriti radnju zbog par entuzijasta :D

kada bude tržišta i novca za te stvari, biće i toga...
obuzdan

#22 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

Chmoljo wrote:sigurno će neko otvoriti radnju zbog par entuzijasta :D

kada bude tržišta i novca za te stvari, biće i toga...
Ko kaze da nema dovoljno radnji? Ali ako vec nabavljas milion raznih modela, pa mozes i 5 pari specificnih.

Doduse slazem se s tobom, sto bi? Jbg, nasa realnost...
obuzdan

#23 Re: Patike za trcanje

Post by obuzdan »

KB9 wrote:ponavljam, otvori buzz i sportvision stranice

provjereno ima solidnih modela patika za trcanje
U buzzu bio u BBI. Veze nemaju s trcanjem... Sportvision manje vise...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#24 Re: Patike za trcanje

Post by Chmoljo »

obuzdan wrote:
Ko kaze da nema dovoljno radnji? Ali ako vec nabavljas milion raznih modela, pa mozes i 5 pari specificnih.

Doduse slazem se s tobom, sto bi? Jbg, nasa realnost...
pa kao neko ko nosi 47-48, znam kolike kompromise moram praviti pri kupnji obuće. to je neka osnovna stvar - da imaju traženih brojeva dovoljno. a vi pričate o nekim stvarima koje kod nas niti su popularne, niti jednostavno dovoljan broj ljudi ima dovoljno para za to.

da tu ima zarade, našao bi se neko.

mislim, nije ovo slučaj sa obućom, nego sa bilo čim što nije generička roba. ja sam više na onim gikovskim temama o PC igrama, pa se baš tamo vazi o skupoći računarskih komponenti kod nas, i poteškoćama kada želiš naći nešto konkretnije.

al ne treba biti malodušan, bar danas ima internet, ima dostava...

i ne znam šta fali reeboku :D
condy

#25 Re: Patike za trcanje

Post by condy »

obuzdan wrote:
condy wrote:Adidas ili Nike, da je malo meksa i da nije plitka. Izbjegavat tvrdje patike koje nisu savitljive, plitke patike i patike koje su ravne.
Izvini ali ti kao da pises iz neke radnje...Tako otprilike ide vecina mojih konverzacija s prodavaciam s tim da na kraju uvijek bude Hvala lijepo, prijatno...
Ne, ja nemam nikakve veze sa prodavnicama. Iako, ti ljudi nekad znaju dati i dobar savjet, to im je posao :wink:

Ja se bavim aktivno sportom već duže vremena, pet puta sam sedmično u teretani već godinama, pa sam iz iskustva to napisao. Imam vrlo jake kardio treninge, i jako dobro znam šta odgovara a šta ne. Neke od patika koje su ovdje postali, u raznim bojama, nako ušminkane fensi, ne sporim da su dobre, ali ništa specijalno. Za trčanje se mogu naći izvrsne patike do 150 KM. Sve više toga je za neznalice i početnike i bacanje novca.
Post Reply