patch panel ili switch

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
BaDa

#1 patch panel ili switch

Post by BaDa »

pozz drustvo renoviram trenutno kucu i zelim da u svakoj sobi imam uticnice za mrezu. Svaki mrezni kabal iz uticnica bi isao u prizemlje u jednu "tehnicku sobu" gdje mi stoji trenutno router od telemacha. Sad me interesuje jel dovoljno da u tu tehnicku sobu stavim jedan gigabitni switch 16 izlaza ili patch panel pa onda switch? malo me buni za sta sluzi patch panel? Jer koliko vidim mrezni kabal se spaja na patch panel direktno preko zica i onda iz njega mrezni kabal sa zabicama u switch? pa ako moze neko pomoci oko toga :D izvinjavam se ako sam fulio temu :-)
rimano

#2 Re: patch panel ili switch

Post by rimano »

Ne bavim se direktno mrezom, ali definitivno mozes bez patch panela. Patch panel je koristan tamo gdje imas mnogo mreznih kablova da se to malo bolje organizuje, kasnije lakse odrazava, prebacuju konekcije sa jednog rutera na drugi itd. Kad imas patch panel ne moras mrezno kablo koje dolazi iz zida pomijerati i prestekavati negdje, vec samo patch kablo.
nivla

#3 Re: patch panel ili switch

Post by nivla »

mozes bez patch panela, ali nije neka usteda da ga ne kupis, lakse ide kasnija organizacija i promjena namjene svake uticnice
npr hoces fiksni telefon u drugoj sobi, samo ukljucis na patch panelu na broj uticnice gdje zelis da ti bude telefon telefonsku paricu
uz ovo obavezno i gigabitni switch da ide i nemas frke
planiraj max sto mozes uticnica uvijek zafali
BaDa

#4 Re: patch panel ili switch

Post by BaDa »

nivla wrote: 04/04/2022 23:23 mozes bez patch panela, ali nije neka usteda da ga ne kupis, lakse ide kasnija organizacija i promjena namjene svake uticnice
npr hoces fiksni telefon u drugoj sobi, samo ukljucis na patch panelu na broj uticnice gdje zelis da ti bude telefon telefonsku paricu
uz ovo obavezno i gigabitni switch da ide i nemas frke
planiraj max sto mozes uticnica uvijek zafali
svakako sam mislio ici gigabitni switch.. a sto se tice kucnog telefona i nemam potrebe da ga imam.. imat cu ga samo u prizemlju kod roditelja koji ce biti svakako spojen na router od telemacha.. :)
nivla

#5 Re: patch panel ili switch

Post by nivla »

kako god, ako ti ne igra ulogu razlika 150-200km ja bih ugradio i patch panel, potencijalno vise mogucnosti se kasnije otvara, dosta je jednostavnije kasnije dijeljenje mreze i promjena funkcije uticnice kad imas patch panel
evo npr cat 6 je ispod stoje i ruke da to neko ozici su 5 po izlazu, zato pisem 150-200, dobijes fino oznacene uticnice i rijesis se ruzne gomile kablova koji vode do patch panela

https://www.olx.ba/artikal/44987255/pat ... -6-520959/
sasajev

#6 Re: patch panel ili switch

Post by sasajev »

nivla wrote: 05/04/2022 12:20 kako god, ako ti ne igra ulogu razlika 150-200km ja bih ugradio i patch panel, potencijalno vise mogucnosti se kasnije otvara, dosta je jednostavnije kasnije dijeljenje mreze i promjena funkcije uticnice kad imas patch panel
evo npr cat 6 je ispod stoje i ruke da to neko ozici su 5 po izlazu, zato pisem 150-200, dobijes fino oznacene uticnice i rijesis se ruzne gomile kablova koji vode do patch panela

5KM po izlazu? Posalji mi broj tog koji ce uraditi to za 5 po izlazu.
nivla

#7 Re: patch panel ili switch

Post by nivla »

sasajev wrote: 08/04/2022 16:56
nivla wrote: 05/04/2022 12:20 kako god, ako ti ne igra ulogu razlika 150-200km ja bih ugradio i patch panel, potencijalno vise mogucnosti se kasnije otvara, dosta je jednostavnije kasnije dijeljenje mreze i promjena funkcije uticnice kad imas patch panel

5KM po izlazu? Posalji mi broj tog koji ce uraditi to za 5 po izlazu.
tako meni bilo kad sam radio, sad je vjerovatno 10

inace nije neko mudro slovo to uraditi, da sam imao vremena sam bih to i bolje uradio
ing-ecc

#8 Re: patch panel ili switch

Post by ing-ecc »

BaDa wrote: 03/04/2022 19:52 pozz drustvo renoviram trenutno kucu i zelim da u svakoj sobi imam uticnice za mrezu. Svaki mrezni kabal iz uticnica bi isao u prizemlje u jednu "tehnicku sobu" gdje mi stoji trenutno router od telemacha. Sad me interesuje jel dovoljno da u tu tehnicku sobu stavim jedan gigabitni switch 16 izlaza ili patch panel pa onda switch? malo me buni za sta sluzi patch panel? Jer koliko vidim mrezni kabal se spaja na patch panel direktno preko zica i onda iz njega mrezni kabal sa zabicama u switch? pa ako moze neko pomoci oko toga :D izvinjavam se ako sam fulio temu :-)
Ako hoces po definiciji onda stavi i patch panel. Svakakao ce ti trebati i switch za vise konekcija. A sta ces postaviti na uticnicama, koji uredjaj?
BaDa

#9 Re: patch panel ili switch

Post by BaDa »

Bice 2 racunara, 2 resivera (telemach i satelitska), ps5, tv, u hodnik cu ostaviti jednu uticnicu i kasnije nekad tu jedan AP staviti (ubiquiti) vjerovatno! A tako i potkrovlje djecije sobe racunari i sl... svakako sam planirao uzeti switch od minimalno 24 izlaza
Post Reply