PASSAT 2.3 VR5

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Spuzva1

#1 PASSAT 2.3 VR5

Post by Spuzva1 »

Pozdrav svima, prvi mi je put da se služim forumom. Imam Pasata 2.3 VR5 1999g. Troši mi ulje pa sam mu zamjenio gumice ventila i izmjerio kompresiju koja je uredu i opet troši ulje, pa me zanima da li je itko imao istih problema sa ovakvim autom i kako ih je riješio. Unaprijed hvala.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Romeo 80 »

Spuzva1 wrote:Pozdrav svima, prvi mi je put da se služim forumom. Imam Pasata 2.3 VR5 1999g. Troši mi ulje pa sam mu zamjenio gumice ventila i izmjerio kompresiju koja je uredu i opet troši ulje, pa me zanima da li je itko imao istih problema sa ovakvim autom i kako ih je riješio. Unaprijed hvala.
Pa koliko troši ulja?! Kažeš da je kompresija u redu i da si mijenjao gumice ventila, pa ne znam šta drugo može biti. Je li dimi plavo pod većim gasom? Baca li plavi dim prilikom vožnje nizbrdo ili prilikom promjene brzina?
Spuzva1

#3 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Spuzva1 »

Baca dim samo pod jakim gasom.
I smrdi dim i kad radi u leru.
U njemu je sad mobil ulje 0/40w koje su mi preporučili za njega u jednim autodjelovima, pa da mi ono nije prerijetk? Negdje sam pročito da kao gušće bi mu ulje pomoglo, pa sad neznam dal je to riješenje.
Ma troši dosta nemogu sad točno reći koliko al zna nekad i kad prijedjem 100km pasti razina ispod minimuma, a nekad se ne pomjeri nikako.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Romeo 80 »

Spuzva1 wrote:Baca dim samo pod jakim gasom.
I smrdi dim i kad radi u leru.
U njemu je sad mobil ulje 0/40w koje su mi preporučili za njega u jednim autodjelovima, pa da mi ono nije prerijetk? Negdje sam pročito da kao gušće bi mu ulje pomoglo, pa sad neznam dal je to riješenje.
Ma troši dosta nemogu sad točno reći koliko al zna nekad i kad prijedjem 100km pasti razina ispod minimuma, a nekad se ne pomjeri nikako.
Teško je ovako odoka tačno reći, ali generalno ako dimi pod jakim gasom to je znak slabih karika. Meni se čini da tebi ipak kompresija nije u redu. Možda da je opet kod nekog drugog izmjeriš i to obavezno na hladan motor.
sparky

#5 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by sparky »

Ja mislim da je to prerijetko ulje. 15 godina, sigurno dosta kilometara...
Ti sto preporucuju(rade u prodavnicama) ulja u 90% slucajeva nemaju pojma.
pink floydd

#6 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by pink floydd »

Spuzva1 wrote: Ma troši dosta nemogu sad točno reći koliko al zna nekad i kad prijedjem 100km pasti razina ispod minimuma, a nekad se ne pomjeri nikako.
Pa koliko si nasuo tad kad je na 100km palo ispod minimuma ?

Oko litre na 10k kilometara je u granicama normale, pogotovo za auto 15 godina staro i sa puno kilometraže. Rekli su ti već, možda karike ne valjaju, možda kompresija (ko ti je mjerio, jel pouzdan majstor).
Qler

#7 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Qler »

Nikad mi nece biti jasno ovo 1l da potrosi od servisa do servisa... nekako mi je to puno. Ja ne dospem ni kap.. ne potrosi auto... doduse ovom je tek vrijeme za drugi servis kako ga imam, pa cemo vidjeti... ali prosli benzinac nije kap trosio na 15k km...
pink floydd

#8 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by pink floydd »

Qler wrote:Nikad mi nece biti jasno ovo 1l da potrosi od servisa do servisa... nekako mi je to puno. Ja ne dospem ni kap.. ne potrosi auto... doduse ovom je tek vrijeme za drugi servis kako ga imam, pa cemo vidjeti... ali prosli benzinac nije kap trosio na 15k km...
Nije možda trošio kap ulja ali ti je morao onda benzin gutati. Motor ne može da radi bez ulja ne znam kako nekima to nije jasno, nešto mora da podmazuje dijelove koji su pod trenjem i ujedno ih hladi.

Kod tebe je onda provlačilo gorivo pored karika i tako "dopunjavalo" količinu ulja, možda je čak i povećavalo. To je jedino moguće objašnjenje ako ti auto nije trošilo ni kapi ulja.
citroen xm

#9 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by citroen xm »

Daj ne pričaj svašta. Imao sam auto staro 28 godina, motor 1.6 benzinac sa nekih 400000 na satu, nikada ni osvježavan ni generalka rađena. Sipano mineralno ulje i mijenjano svakih 5000. Od zamjene do zamjene ništa ulja nije trošio. Ni sadašnje auto staro 20+ godina sa preko 200000 na satu isto 1.6 benzinac ne troši ništa ulja. O kakvoj potrošnji goriva pričaš?

Litar je previše. Dobar motor ne smije preko dvije dece potrošiti od zamjene do zamjene.
pink floydd

#10 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by pink floydd »

Ama ljudi pa jel razumijete šta pričate. Ništa ulja da auto ne troši ? Popušit ću ti ako je tako, nemoj ti svašta da pričaš života ti. Čak i ta dva deca na svaku zamjenu (recimo da je 10k) su pretjerivanje. Mora da uzme više ne serite.

http://lmgtfy.com/?q=potro%C5%A1nja+ulja+kod+automobila
Qler

#11 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Qler »

4 godine vozio 1.8 benzin, nikad, ali bas nikad, kap nisam dosuo na 15k km, i nikad ali bas nikad nije sipka pokazala da fali. A trosio je od 9-12l po gradu, zavisno od guzve a ne od potrosnje ulja...

Imao prije fiestu, trosila mi tako ulje, dok nisam sredio karike i one ostale zezancije, poslije toga vise nikad ni kapi nije potrosila... znaci, pokvareno - trosi ulje; ispravno - ne trosi ulje. To je moje licno iskustvo, doduse sa benzincima.

Sad vozim turbo dizela, pa sam tu frisak, iako mislim da ni on ne bi trebao litar da potrosi od servisa do servisa...
Naslovnica

#12 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Naslovnica »

Honda Civic 1.5 16v, 1991 - zamjena ulja na 5k, ne troši ulje, i tako već 11 godina.
8-)
Qler

#13 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Qler »

Ja sam i inace samo za VW cuo da je normalno da trosi ulje. Fakat, onaj prvi tdi 2.0 sa 140KS je trosio ulje, i to je VW naglasio, nosajte u gepeku litar, da se nadje :)
pink floydd

#14 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by pink floydd »

Image
ado-šampion

#15 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by ado-šampion »

Po mom misljenju, istina je negdje izmedju. :-)

Svaki motor mora trositi ulje, jer karike ne zatvaraju hermeticki, tj. nesto ulja mora zavrsiti u prostoru za izgaranje. Takodje, koja kap benzina moze zavrsiti u karteru. Kad neko kaze da mu "ne trosi ulje", onda je potrosnja tako mizerna da se izmedju intervala zamjene ne primijeti. Po meni, 0,25 - 0,3 je gornja granica za normalnu potrosnju.

Isto tako, svaki auto ne trosi jednako puno ulja. Zavisi od proizvodjaca i tolerancija na karikama, jer ako su premale tolerancije, potrosnja benzina ce biti veca zbog veceg trenja, a ako su prevelike, trosice previse ulja. Tu se pravi neki kompromis.

Sto znaci da ne mora biti ono nase bosanski, biva ako "ne trosi ulje" onda je bolji motor od onog koji trosi. :lol: :D
Qler

#16 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Qler »

Eto, ado je dobro objasnio, kad trosi, ti to izmedju servisnih intervala ne bi smio primjetiti.

Po mom iskustvu, ford ne trosi, tj. ne primjeti se, vw trosi... i meni je 1l puno da potrosi.
pink floydd

#17 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by pink floydd »

Qler wrote:Eto, ado je dobro objasnio, kad trosi, ti to izmedju servisnih intervala ne bi smio primjetiti.

Po mom iskustvu, ford ne trosi, tj. ne primjeti se, vw trosi... i meni je 1l puno da potrosi.
Ne servisnih intervala, valjda intervala zamjene ulja koji su kraći od servisnih.
Ako mijenjaš ulje na 10 hiljada a potrošnja je max. 0.3 l, za jedan servisni interval potrošit će znači skoro litar (ako je servis svakih 30k km).

Samo kod nas to postoji da se ulje nikako ne troši, palamude ljudi samo i žao im izdvojit petnaestak maraka godišnje za litar ulja i dosipat s vremena na vrijeme i zamijeniti kad treba naravno. Kad nešto rikne onda im svi krivi a oni najmanje.
Last edited by pink floydd on 14/05/2014 14:11, edited 1 time in total.
Qler

#18 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Qler »

Ma ja na nekih cca 13k km mijenjam ulje i sve filtere... to mi dodje servisni interval.
citroen xm

#19 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by citroen xm »

Da li misliš da se na 3.5 litra ulja, litar benzina ne bi osjetio kada ispustiš? To što vi pričate da je litar na 10000 km normala, to su priče za malu djecu. Sami sebe tješite da je dobro nešto što nije.
Qler

#20 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by Qler »

citro, vidis da je to VW standard, sve ostalo je laz. Ako vw trosi, sve drugo je pokvareno...
citroen xm

#21 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by citroen xm »

Pa ja, njemačka medicina je najbolja medicina. :mrgreen: :thumbup:
ado-šampion

#22 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Da li misliš da se na 3.5 litra ulja, litar benzina ne bi osjetio kada ispustiš? To što vi pričate da je litar na 10000 km normala, to su priče za malu djecu. Sami sebe tješite da je dobro nešto što nije.
Pa jeste normala drug, jer to dodje 0,1 litar na 1000 km. Nema proizvodjaca na svijetu da ce ti priznati reklamaciju na tako mizernu potrosnju ulja.

Sasvim je normalno da ispravan motor potrosi litar ulja i na 4000 km. Kod mene je toliko trosio kad je ima 50 k na satu, i evo i sad kad ima 125 k trosi isto toliko.

S druge strane, litar na hiljadu nije normalno nikako. Pa jbt ti da odes do Beca, prije nego sto krenes nazad trebas dosipati. :-?
pink floydd

#23 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by pink floydd »

citroen xm wrote:Da li misliš da se na 3.5 litra ulja, litar benzina ne bi osjetio kada ispustiš? To što vi pričate da je litar na 10000 km normala, to su priče za malu djecu. Sami sebe tješite da je dobro nešto što nije.
Kod nekih auta jeste, konkretno kod nekih passata litar ulja na 10 hiljada kilometara. Ako tih 10 hiljada prelaziš za godinu dana što je neki standard, litar ulja koje košta 10 maraka nije puno. Kome je puno nek vozi biciklo pa neće morati ni cenera da troši. Ti si taj koji se tješi da ustvari zna nešto o automobilima.

Nisam ja rekao da je pokvareno ako ne troši nego sam rekao da lažu svi kojima "ne troši ni kap ulja".
sema911s

#24 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by sema911s »

vr je poznat da trosi ulje,. razlog znas sto ,.,,. hoces brdo konja u kompaktnom obliku a da je atmo,.,

svi motori trose ulje neki manje neki vise,. zavisi od konstrukcije,., evo kod nas na poslu fiat grande pujdo 1,3nesto litru na 10kkm, vw crafter nekada vise od litre i svi imaju manje od 50kkm na satu,. a to sto neko kaze ne trosi mu motor ulje,. jbga kako znas koliko ti je mastor nasuo ulja i koliko je izaslo,. to po onoj sipci,. odokativnom metodom utvrdis da nije potrosio ulje,.,
citroen xm

#25 Re: PASSAT 2.3 VR5

Post by citroen xm »

Možete pričati šta hoćete, ali motor koji nov nije trošio ulje, nije normalno da za 10000 potroši litar. To je besmisleno.
Ovaj Flojd sada ode na ekonomiju. Pa nisam rekao da je puno u parama litar ulja već da taj motor ne valja. To što VW napravi sranje ili još poneko ne znači da je pravilo.
Post Reply