Pas ugrizao 11 osoba

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

hrasno38 wrote:Opet neki izjednacavaju ljude i pse. Pa dobro da onda povadimo licne karte za pse, upisemo ih u skole, neka polazu vozacke i obavezno neka glasaju jer sam samo siguran da bi puno bolje glasali na izborima nego ljudska rasa. Pas je zivotinja, i ma kako bio sladak, drag i umiljat nikada niko nece saznati njegovu nepredvidivost i njegovo razmisljanje. Naravno da se to moze odnositi i na ljude samo sto za ljudski bijes ima kakvog takvog lijeka a za zivotinjski na zalost ima samo uspavljivanje. Imamo po gradu copore pasa koji izgledaju jezovito i vrlo su opasni pogotovo za one koji se boje psa. U nekim djelovima grada nocu hodati je prava lutrija i to sam licno iskusio. Da sam poceo bjezati ili napravio pogresan potez poderali bi me kao novinu. Naravno malene imitacije koje zovu psima ne racunam u tu vrstu jer oni su zaista kucne igracke i jedino sto je opasno kod njih je mogucnost da ugazis u minsko polje koje postave na nekom travnjaku. Pas je zivotinja kao i svaka druga i najbolje se osjeca u prirodi i svako ko tvrdi da je jednom vucijaku, tornjaku ili bilo kojoj rasi vecih pasa dobro u stanu neka se onda zamjeni sa psom pa neka on ode zivjeti na nekoj livadi i neka kaze kako mu je dobro. Upravo masa ekcesa koji su napravili kucni psi je povezano sa njihom pomahnitaloscu od srece kada izadju napolje van zidova i jednostavno ne znaju sta da rade od srece sto su u svom ambijentu. Pravila za pse prave ljudi a jos nije doslo do faze kada ce psi praviti pravila za ljude jer te dvije rase se ipak po mnogo cemu razliku i ta razlika je jos uvijek i te kako u korist ljudi.
pravila za pse nemamo sem brnjice i uzice...

Nasi legislativci lijeni da kopiraju zakone Hrvatske, a tamo ih svakodnevno mijenjaju...
Pa kad naprave zakon da se takav i takav pas smije drzati u takvim i takvim uslovima, onda nema tog nacelnika, sefa smjene ili Jarana da te vadi iz govana...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 18:00, edited 1 time in total.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

slazem se da pravila za pse prave ljudi,pa bas radi toga sto smo superiorni treba da im stvorimo uslove za zivot boljim nego sto imaju.
ja vec rekoh da je odogoj psa i kompletan njegov zivot koji mu pruze ljudi direktno povezan a tim kakav ce pas biti kada odraste.

niko nije izjednacavao pse i ljude,zasto odma idete u taj ektremizam?
samo je poenta u tome da psi lutalice nisu svi agresivni i opasni za ljude..
azil je nase rijesenje i eutanazija(HUMANA) za pse koji su agresivni..pa niko se ne zalaze za to da divlji psi,agresivni normalno hodaju ulicama i danas sutra da ujedaju ljude.

a sto se tice izmeta,meni je strasniji izmet tj.urin ljudi po ulazima i parkovima.

psi nisu vukovi i sada da pustim svog psa u sumu uginuo bi u roku dva sata ..to je isto da kazemo,nasi preci su zivjeli u pecinama pa hajmo sve ljude u pecine vratiti..nidze veze :?
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Kabash je iz raja izashao!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

PITARKA_SA wrote:slazem se da pravila za pse prave ljudi,pa bas radi toga sto smo superiorni treba da im stvorimo uslove za zivot boljim nego sto imaju.
ja vec rekoh da je odogoj psa i kompletan njegov zivot koji mu pruze ljudi direktno povezan a tim kakav ce pas biti kada odraste.

niko nije izjednacavao pse i ljude,zasto odma idete u taj ektremizam?
samo je poenta u tome da psi lutalice nisu svi agresivni i opasni za ljude..
azil je nase rijesenje i eutanazija(HUMANA) za pse koji su agresivni..pa niko se ne zalaze za to da divlji psi,agresivni normalno hodaju ulicama i danas sutra da ujedaju ljude.

a sto se tice izmeta,meni je strasniji izmet tj.urin ljudi po ulazima i parkovima.
psi nisu vukovi i sada da pustim svog psa u sumu uginuo bi u roku dva sata ..to je isto da kazemo,nasi preci su zivjeli u pecinama pa hajmo sve ljude u pecine vratiti..nidze veze :?
Vjeruj mi da je meni svejedno u sta ugazim jer i jedno i drugo je fuj a pogotovo ako je cuko masala velik :)))
harka

Post by harka »

Koliko procitah iz teksta bio je pas LUTALICA tako da nije ni cudno sto je agresivan,jer su ga tome naucili upravo ljudi.Imam psa vucijaka i kad je imao 3 mjeseca posla sam s njim na treninge i super je.Slusa samo moje komande i pas moze imati samo jednog gazdu da bi slusao.Ako treba napasce ako mu ja kazem a isto tako ako treba bice mala maca,ali samo kad mu ja kazem.On uopste i ne obraca paznju na prolaznike kad setamo.Pas moze biti agresivan samo ako je zapusten i ako ga ljudi tome nauce.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja jos uvjek znam vise dobrih pasa kojim mogu pokloniti povjerenje u svakom trenutku nego ljudi, pa neka prica ko sta hoce.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

_BosanaC wrote:Ja jos uvjek znam vise dobrih pasa kojim mogu pokloniti povjerenje u svakom trenutku nego ljudi, pa neka prica ko sta hoce.
:kiss:
Cober

Post by Cober »

Nancy Drew wrote:Uvijek je do ljudi, samo i jedino do ljudi.
Nezavisne novine wrote:Prema izjavama napadnutih prolaznika svi su žrtve psa kojeg Tuzlaci svakodnevno viđaju u šetnji gradskim ulicama s psihičkim bolesnikom Dževdetom Huseljićem, poznatijim po nadimcima Džeki i Advokat.
PAMETNOM ZAISTA DOSTA, ONI DRUGI ĆE ZAKLJUČITI SILOM ŠTA VEĆ HOĆE.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Članak 1.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se opasni i moguće opasni psi.

Članak 2.

U smislu ovoga Pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:

• »opasan pas« može biti bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je, ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili koja se uzgaja i/ili dresira za borbe pasa ili je zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom,

• »moguće opasan pas« – pas službeno obučen za čuvanje imovine ili kao tjelesni čuvar te psi iz članka 6. stavka 3. ovoga Pravilnika,

• »nadležno tijelo« – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva – Uprava za veterinarstvo,

• »registar« – Hrvatska rodovna knjiga koja se vodi pri Hrvatskom kinološkom savezu.

Članak 3.

Psi koji se koriste kao službeni psi u obavljanju poslova pojedinih državnih tijela ne smatraju se opasnim ni moguće opasnim psima.

Članak 4.

1) Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka i nanesenoj mu tjelesnoj ozljedi.

2) Nakon provedenog postupka iz prethodnog stavka upisuje se psa iz stavka 1. ovoga članka u Upisnik pasa u rubriku »Opasan pas« te je potrebno u veterinarsko-zdravstvenu svjedodžbu u rubriku XI. OSTALO upisati: »opasan pas«. O istome se obavještava Hrvatski kinološki savez.

3) Nakon postupka iz stavka 1. i 2. ovoga članka veterinarski inspektor naređuje provođenje mjera iz članka 5. stavka 1. i 2. i članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika.

4) Opasan pas mora biti označen mikročipom bez obzira na njegovu starost.

5) Obvezna je kastracija/sterilizacija opasnog psa, o čemu posjednik životinje kao dokaz nadležnom veterinarskom inspektoru dostavlja preslik računa za obavljenu uslugu.

6) Daljnje držanje opasnog psa nakon prvoga dokazanog napada na čovjeka moguće je ako vlasnik ispunjava uvjete iz članka 7. stavka 2. ovoga Pravilnika i nakon provođenja mjera iz stavka 2., 3., 4. i 5. ovoga članka. Opasan pas mora biti držan u prostoru ili objektu iz kojega ne može pobjeći, a na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: »OPASAN PAS«.

7) Na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi moguće opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: »OŠTAR PAS«.

8) Ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan ili moguće opasan pas moraju biti zaključana.

9) Izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno je jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa.

10) Opasan pas mora postići zadovoljavajuću ocjenu na testu provjere stupnja socijalizacije iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravil­nika i nakon školovanja iz članka 5. stavka 2. ovoga Pravilnika, kojemu pristupa zajedno s vlasnikom.

11) U slučaju ponovljenog napada opasnog psa na čovjeka, utvrđenog u skladu sa stavkom 1. ovoga članka ili u slučaju neudovoljavanja uvjetima iz prethodnog stavka, postupa se u skladu s člankom 9. stavkom 1. podstavkom četvrtim Zakona o dobrobiti životinja.

Članak 5.

1) Test za provjeru stupnja socijalizacije opasnog psa obavlja se prema Uputi za provjeru socijalizacije psa iz točke 3. Priloga Pravilnika o uzgoju pasa svih pasmina Hrvatskoga kinološkog saveza.

2) Obvezno školovanje (ispit poslušnosti za psa pratitelja s uključenom provjerom socijalizacije) opasnog psa provodi se prema programu Pravilnika športske radne kinologije Hrvatskoga kinološkog saveza.

3) Poslove iz stavka 1. i 2. ovoga članka mogu obavljati samo pravne ili fizičke osobe registrirane za tu djelatnost te upisane u evidenciju Hrvatskoga kinološkog saveza.

Članak 6.

1) Psi iz kontroliranog uzgoja pasmina terijera tipa bull – stafordski bull terijer, američki stafordski terijer, bull terijer i mini bull terijer moraju posjedovati rodovnicu izdanu od Hrvat­skoga kinološkog saveza te biti upisani u registar.

2) Psi iz stavka 1. ovoga članka moraju postići zadovo­ljavajuću ocjenu iz testa iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika.

3) Psi pasmine terijera tipa bull koji ne mogu biti upisani u registar (pit bull terijer) i njihovi križanci, moraju biti označeni mikročipom, sterilizirani ili kastrirani te upisani u Upisnik pasa u rubriku »Moguće opasan pas«, o čemu se obavijest dostavlja Hrvatskom kinološkom savezu.

Članak 7.

1) Prilikom nabave moguće opasnog psa vlasnik istoga mora prijaviti posjedovanje takvog psa radi njegovog upisivanja u Upisnik pasa u rubriku »Moguće opasan pas«.

2) Za daljnje držanje opasnog i nabavu moguće opasnog psa te psa iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika, vlasnik mora nadležnom veterinarskom uredu podnijeti dokaze, izdane od strane nadležnog tijela:

– o nekažnjavanju zbog kaznenih djela: protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga, mučenja životinja i drugih kaznenih djela počinjenih uporabom sile, prijetnje, protupravnog prisvajanja te oštećenjem ili uništenjem imovine,

– da je stariji od 18 godina i

– da je poslovno sposoban.

3) Ukoliko vlasnik psa ne udovolji odredbama iz stavka 2. ovoga članka s takvim psom postupa se u skladu s člankom 9. stavkom 1. podstavkom četvrtim Zakona o dobrobiti životinja.

4) Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, uz nadzor veterinarskog inspektora i uz sudjelovanje društva za zaštitu životinja, dopušteno je za psa iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika pronaći novoga vlasnika.

5) Ako podnositelj prijave iz stavka 2. ovoga članka ispunjava propisane uvjete upisuje se u evidenciju koju vodi nadležni veterinarski ured.

6) Evidencija iz stavka 5. ovoga članka sadrži:

– ime i prezime vlasnika psa te adresu,

– popis dokumentacije iz stavka 2. ovoga članka,

– podatke o psu:

– identifikacijska oznaka psa,

– pasmina,

– broj pod kojim je pas upisan u registar Hrvatskoga kinološ­kog saveza.

Članak 8.

1) Zabranjuje se trgovina opasnim psima, njihovo darovanje, izlaganje, oglašavanje, sudjelovanje na natjecanjima, izložbama i bilo kojim drugim javnim nastupima te okupljanjima na području Republike Hrvatske.

2) Hrvatski kinološki savez dužan je obavijestiti sve svoje podružnice na području Republike Hrvatske o relevantnim podacima o opasnim psima.

Članak 9.

Troškove provedbe mjera iz ovoga Pravilnika snosi vlasnik psa.

Članak 10.

Zabranjuje se uvoz i privremeni boravak na području Repub­like Hrvatske moguće opasnih pasa pasmine terijera tipa bull koji nisu upisani u registar Međunarodnoga kinološkog saveza (F.C.I.) (pit bull terijera) i njihovih križanaca.

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 322-01/05-01/22
Urbroj: 525-01-05-1
Zagreb, 16. veljače 2005.

Ministar
Petar Čobanković, v. r.
sofist

Post by sofist »

Normalno da je do ljudi. Nikad mi nije bilo jasno kako neko moze za kucnog ljubimca da ima pit bula, rotvajlera, dobermana, dogu .....

Kad bi vlasnik vodio takvog kera bez brnjice i kad bi me ovaj napao, izrokao bih i kera i vlasnika. Bez ikakve dvojbe.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Evo mene, sad æu ja, da poprièamo o onim lutalicama od neki dan... :D:D:D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

ztluhcs wrote:Evo mene, sad ću ja, da popričamo o onim lutalicama od neki dan... :D:D:D
ho's po dupetu da fasujes? :D
Tesssa

Post by Tesssa »

Tacno! Kakav gazda takav i pas!
Pasiflora

Post by Pasiflora »

dinchy84 wrote:
Tacno! Kakav gazda takav i pas!

:kravata:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

_BosanaC wrote:Ja jos uvjek znam vise dobrih pasa kojim mogu pokloniti povjerenje u svakom trenutku nego ljudi, pa neka prica ko sta hoce.
...ili onaj "sto vise upoznajem ljude, sve vise volim zivotinje".
Ljudska rasa je pripitomila psa i odgovorna je za njega. E sad, sto neki Mujo ili Pero ili Jurica (da budem politicki korektna :D) jos uvijek imaju mahalsku svijest i razmisljaju uvijek i samo lokalno a nikada globalno jer se njih ono sto nema veze s njima ne tice, nije problem pasa, niti macki, niti komsije koji udara zenu svaki dan, niti drugog komsije koji siluje svoju 10-godisnju kcerku, vec svih nas koji jesmo makar malo dosli tobe...i moramo da trubimo svaki dan po 100X "nisu nama neprijatelji psi, macke i druge zivotnje, nama smo neprijatelji mi sami sebi".
_BosanaC

Post by _BosanaC »

PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

ljudi su gori od zvijeri :oops:
Pasiflora

Post by Pasiflora »

_BosanaC wrote:Ko god jos ima nesto protiv cuka:

http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/sv ... _16186.php

:angry: :x :x :x :x :x :x :x
mogli

Post by mogli »

Interesantna diskusija no mozda bi trebalo praviti razliku izmedju ponasanja psa kojeg vlasnik izvodi u setnju i psa koji je napusten, izbacen na ulicu, i prisiljen da se snalazi za hranu i bori protiv drugih pasa. Psi lutalice ne zive u normalnim uslovima, pa se ni njihovo ponasanje ne moze koristiti nazvati tipicnim.

Cesto se pojavljuju komentari tipa "vi uporedjujete ljude sa zivotinjama" ... ali sto da ne - vidjela sam sta su ljudi u stanju uraditi kada je u pitanju borba za opstanak, ne ocekujem da ce pas leci i praviti se mrtav kada je njegov opstanak u pitanju.

Ne tvrdim da je Zuco neduzan ali od silnog broja pasa lutalica koji kuliraju tuzlom (samo u azilu ih ima oko 400) napad jednog psa na ljude ne moze biti pokazatelj da su svi psi opasni. To sto ih cini opasnim je ljudski odnos prema njima a zna se zasto i kako psi postaju agresivni, ne desava se to iz cista mira.

Kakvo ponasanje se moze ocekivati od Zuce sada?

tuzlalive.ba objavljuje:
Pas ‘žućo’, koji je u posljednja dva dana ugrizao 11 osoba u centru Tuzle, još uvijek nije uhvaćen, saznaje Tuzlalive.ba.

Muhidin Čeliković iz “Komunalca” izjavio je da su šinteri u Džafer mahali juče oko 10 sati ranili tog psa, ali im je on uspio pobjeći.

-Tražimo ga, ali ga nigdje nema-rekao je Čeliković.

Najveći problem je što se zna da li se radi o psu zaraženim bjesnilom ili jednostavno agresivnom psu.

Direktor Veterinarske stanice Tuzla, Jasmin Ferizbegović kaže da bi se svim prolaznicima, koje je ‘žućo’ ugrizao, trebala uključiti antirabična terapija, odnosno postupiti kao da je pas bijesan.

Da potsjetimo, četiri osobe su napadnute juče u intervalu od 8 do 9 sati, na relaciji od “Crvenog 7″ do pekare “Kabil” kod Kipova, a jedna na Ircu. Pas je bio sa psihički oboljelim sugrađaninom zvanim ‘pravnik’ i ‘advokat’, koji često vodi čopor pasa sa sobom.

...
SaraLe

Post by SaraLe »

sofist wrote:Normalno da je do ljudi. Nikad mi nije bilo jasno kako neko moze za kucnog ljubimca da ima pit bula, rotvajlera, dobermana, dogu .....

Kad bi vlasnik vodio takvog kera bez brnjice i kad bi me ovaj napao, izrokao bih i kera i vlasnika. Bez ikakve dvojbe.
Ja sam vlasnica rotvajlera, naravno da nikad nije vani bez brnjice, pas je dresiran, nece nikoga napasti a ja ne dozvoljavam da se djeca igraju sa mojim psom ili neko drugi 8)
Maraschino

Post by Maraschino »

Ili ono,

Zna Zuco koga treba a koga ne ugristi.Pas dobro osjeti svacije namjere i osjecaje.
Tu je Zuco najmanje kriv.Krivi su pravi vlasnik,opstinske vlasti,Advokat,oni koji sutaju pse po ulici itd. da ne nabrajam.

zato,

Go Zuco go :D
Shoshana

Post by Shoshana »

_BosanaC wrote: Davno sam govorio da za drzanje psa treba uvesti nekakav test, proceduru, kao i za drzanje oruzja, iako ni to ne znaci da pas nece doci budali i neodgovornoj osobi u ruke.

Setam sinoc Vilsonovim, ide sest-sedam klinaca, vode pita, skidose mu brnjicu, i trce s njim kroz Vils i puckaju ga na ljude, djecu, pse... I umiru od smijeha :?
Gledam ovo podebljano, pa onda ovaj donji odlomak, pa onda opet kontam....svaka budala moze dijete imati :-?

A, za pse...iako sam veliki ljubitelj zivotinja, spadam u ljude koji svoje pse i macke nazivaju svojom djecom, ipak moram reagovati na brojne postove koji deklarisu dobrotu pasa po defou. Nazalost, nije istina. Nisu svi psi dobrocudni, i ne napadaju svi psi samo ako su maltretirani. Ima 'ludih' pasa, kao sto ima i ludih ljudi.

Naravno, greska je opet ljudska...samo sto nije bas najsigurnije da bi se vecina ljubitelja zivotinja slozila sa eventualnim rjesenjem. Uzgajanje pasa je postala industrija, i psi sa losim karakteristikama se vise ne skartiraju (izvinjavam se na izrazu, ne mogu trenutno naci bolji). Savjesni ugzajivaci danas te pse sterilisu i na taj nacin smanjuju broj pasa sa losim karakteristikama, ali veliki broj sitnih uzgajivaca te pse prodaje bez ikakvog upozorenja buducim vlasnicima.

Ogroman dio psecih rasa se vec generacijama ukrsta... Nekada se to radilo da bi se dobila odredjena crta karaktera, danas sve vise radi odredjenog izgleda. Ali svaki ozbiljan uzgajivac pasa ce vam reci da na jedan okot dolazi otprilike jedno stene sa losim karakteristikama. Sta su tacno 'lose karakteristike' zavise od onoga sta se zeljelo postici stvaranjem i uzgajanjem rase. KOd nekih pasa su lose karakteristike boja dlake, kod nekih pasa su lose karakteristike agresivnost...

I ljudi zaista ne vode racuna o tome kakvog psa kupuju i u koje svrhe... Drzati radne pse kao company dogs je budalasto. Radni psi su generacijama ukrstani da bi se pojacala odredjena karakteristika (gonici, cuvari, vodici, tragaci itd) i ne omoguciti takvom psu da radi (sto je jedino sto on u dubini duse zeli) je krajnje neodgovorno. Ja ne kazem da se radni pas ne moze drzati u stanu (ja sam imala rotta od 65 kg) - moze, al' ima da se s njime radi (ja sam sedmicno radila sa psom 4-5 sati, plus svakog dana izmedju 2,5 i 3 sata setnje).

Druga greska koju vecina ljudi pravi (posebno muska raja) je sto kupuju dominantnog psa... (dogodilo mi se jednom - i nikad vise) Dosla ja, gledam leglo, jedan se sakrio iza mame, drugih 3-4 sjelo ispred mene pa me gleda...k'o prisli bi mi, k'o ne bi, a onaj jedan mi zabio sve zubice u pantalone pa se trudi da mi ih svuce s doopeta :-) I ja ti se, k'o pravi balkanikus odusevim "zdravljem i srcanoscu", vidi reko' kako je zivahan - ovog mi daj :oops: Zajeb, do daske... Taj nam je unistio pola kuce, ufur'o se da je u hijerarhiji copora iznad jednog od moje djece (bukvalno mu otimao hranu iz ruku) i na kraju smo ga morali pokloniti na jednu farmu...

A ko hoce psa da s njime seta po gradu i ispija kafice u lokalnoj kafani - ima brate pudlica i ovih kojekakvih na koje samo jednom mozes nagaziti - hejbet...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@Shoshana :thumbup:

Razmisljao sam nemali broj puta sta to vodi ljude da odaberu odredjenu rasu? Znam recimo, posto sam i sam vlasnik njemackog ovcara, da njemacke ovcare ljudi nabavljaju u glavnom zato sto se nagledaju "Inspektor Rex", "K911" i slicnih filmova, i kontaju da kada to predivno stene odraste valjda sam od sebe nauci sve to i bude pas kao s TV-a. Medjutim, ne razmislja niko o tome sta ta rasa nosi sa sobom.

Njemacki ovcar je jako dominantan pas, i bilo ko ko mu se ne moze postaviti kao autoritet ne treba ni da ga nabavlja, jer ce sjebati i sebe i njega, i na kraju niko nece biti sretan. Njemacki ovcar moze postati mala maca, ali moze biti i agresivac da ga nema veceg. Od malena su fakat male mace, medjutim bar 95% ljudi koje poznajem a da imaju njemacke ovcare zale se 'jer im pas nije ljut' i pitaju me kako da ga ucine agresivnim :-? A to su ljudi koji zive u gradu, koji setaju pse po gradu...

I onda taj pas odraste, a sretni vlasnik upire petama u asfalt jer nema nikakve kontrole nad svojim psom. Naravno da ce onda svaka normalna majka skloniti dijete od takvog psa, da ce prolaznici negodovati, a vlasnik ce se pitati pa gdje je to pogrjesio... Meni su se smijali svi kada sam psa od sedmog mjeseca svaki dan odvajao od igre i drugih pasa i sam se po minimalno sat vremena, svaki dan u isto vrijeme, radio s njim. Bubreg oko pasa, napunim ga keksom i raznim nagradama, pa polako. Danas taj pas ceka zeleno na semaforu, a nisam nikakav dreser niti mi je to profesija. Nakon tog sata isti taj pas se igrao sa drugim psima, bio nagradjivan... Dan danas je po kafanama sa mnom, nije nikad nikakvih problema bilo, zato sto sam dva puta sedmicno klapao od Hrasnog do Sebilja s njim kao stenetom, kroz buku, guzvu, frku, kako bi se naucio da se ne boji toga i da se ponasa normalno u tim situacijama, a i da ne vrsi nuzdu na bilo kakvom mjestu. Tada su me proglasavali cudakom i budalom, danas ti isti ljudi se iscudjavaju kako moj pas sjedne kad ga pogledam, stane kada mu kazem, hoda uz nogu, dodje kada ga zovnem...

Nije svaka rasa za svakoga, ali za neke nije pas uopste. Uzgajivac ce prodati bilo sta. Ja kada sam birao psa, kao pravi Bosanceros, pridjoh ogromnom boksu u kojem je bilo pusteno preko 30 pasa. Ili su bili skroz mali, ili skroz odrasli... A moj lola nidje veze, stoji po strani i posmatra sve to, jer nigdje ne spada. I izaberem bas njega. Pregledam papire, zdravlje u zadnjih pet generacija svima savrseno, a zadnja tri koljena sve sluzbeni dresirani radni psi (babo mu izgleda za Zelju navija, jer vazda s murijom cuva Zeljin stadion :D). A on pitar :oops: 8-)
nedim_uk

Post by nedim_uk »

Zalosno, pogledajte protivtenkovskog psa,dresiran je da se uvijek hrani ispod tenka,drzi se dugo gladan i onda kada krenu neprijateljski tenkovi "puste" ga da ide traziti hranu...

http://tewton.narod.ru/mines-3/sobaka.html
Post Reply