pas ima alergiju na polen?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#1 pas ima alergiju na polen?

Post by alica.k »

izgleda da moj petogodisnji pekinezer ima alergiju na polen. dobio je uzasan dermatitis, stalno se cese svukud po tijelu, lize sape (nekad ih i grize), na jednom je mjestu i krv otvorio.
malo sam proguglala, i ima sve simptome alergije na polen :(

ako ga odvedem kod veterinara hoce li mu znat pomoci? pitam, jer vise nijednom veterinaru ne vjerujem nakon sto su mu prosle godine (na stupu) dali nekakvu nidje veze vakcinu umjesto onu protiv bjesnila, zbog koje je imao visoku temperaturu pet dana...

inace, ima li neko neke savjete kako se boriti s ovim problemom?
pokusavala sam mu sape staviti u onako ni vrucu ni hladnu vodu u lavor i to ga smiri jedno sat vremena...
vidim da mu je pravo neugodno, a mogu i mislit kako je to ruzno kad te po citav dan cijelo tijelo svrbi :( dusa slatka...
7th_Heaven

#2 Re: pas ima alergiju na polen?

Post by 7th_Heaven »

Jesi li sigurna da se promjene javljaju iskljucivo uporedo s pojavom polena odn godisnjim dobom?
Star je 5. godina, kako sam razumjela, prije nije imao problema s tim?

Možda bi trebalo iskljuciti, za svaki slucaj moguce parazitoloske bolesti - Demodicosis i Scabies.

Ako je stvarno rijec o inhalicijskoj alergiji (atopiji) pas se moze lijeciti simptomatsko i specificno. Simptomatsko lijecenje (odklanjanje simptoma) se preporucuje ako svrbez i promjene kratko traju i ako ocijenimo da apliciranje glukokortikosterida nece naskoditi psu. Sastoji se od topikalnog (povrsinskog) ili sistematskog lijecenja s glukokortikosteroidima i antihistaminicima. Ti lijekovi samo ublazavaju srbez.
Jako je bitno da pas nema buhe, jer one pojacavaju simptome alergija.

Hiposenzibilizacija je osnovno specificno lijecenje atopije. Ne znam koliko se u Sarajevu izvodi, ako te zanima vise o toj metodi, napisat cu nesto.

Najidealniji uslovi su oni u kojima pas ne dolazi u dodir s kontaktnim inhalacijskim alergenom. I jako nemoguci. :)

Predlazem ti da odes kod veterinara i trazis kakav glukokortikosteroid ili antihistaminik za svrbez. S njim se trebas posavjetovati i koliko je pametno, ako pas ima odredjene druge zdravstvene probleme, primjernjivanje navedenih lijekova. Pitaj veterinara o stranskim ucincima...

Sretno!
alica.k

#3 Re: pas ima alergiju na polen?

Post by alica.k »

imao je i prosle godine u proljece (sjecam se jer mu je isto opadala puno dlaka ko i sad)...al nije bilo ovako izrazeno, pa sam mislila da ga je spucalo da se cese...

a sad, on se non stop cese, lize, ujeda...bas se vidi da mu je neugodno i da ga svrbi cijelo tijelo. inace, rekao vet da mu dam kalcija, umalo sam ostala bez ruke, al malo se popravilo stanje.

koga god sam zvala, niko nis ne moze do ponedjeljka, to jest sutra ga vodim veterinaru...

smanjili smo izlaske, bukvalno samo da obavi sta treba i odmah u kucu, setnja ako bas mora onda iskljucivo po asfaltu...zao mi ga. on bas voli trcat po travi :(
7th_Heaven

#4 Re: pas ima alergiju na polen?

Post by 7th_Heaven »

U biti svejedno je gdje se seta jer on te alergene ionako udise.

Probajte s kortikosteroidima, sigurno ce biti bolje.

Ako nista sad ce ljeto, pa ce biti bolje.
Post Reply