Partner Telekoma Slovenije iz BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
koridor
Posts: 108
Joined: 06/07/2005 07:26
Location: SA

#1 Partner Telekoma Slovenije iz BiH

Post by koridor »

Ljubljana -- Potencijalni strateški partner Telekoma Slovenije je operater mobilne i fiksne telefonije BH Telekom iz Bosne i Hercegovine.


Ljubljanski Dnevnik piše da je "više izvora nezvanično potvrdilo da Vlada, kao potencijalnog partnera Slovenije u procesu privatizacije vidi BH Telekom iz BiH, operatera fiksne i mobilne telefonije i pristupa internetu".

List dodaje da to "potvrđuju i najnovije promene uslova privatizacije Telekoma Slovenije, kojima vlada daje prednost preduzećima, koja bi Telekomu omogućila ulazak u svoje vlasništvo".

Izvori su potvrdili da se vlada u traženju strateškog partnera za Telekom više nego prema Zapadnoj Evropi sada okreće Balkanu, gde je jedini veći operater koji je još uvek u državnom vlasništvu - BH Telekom.

Preduzeće BH Telekom je, piše list, "istina manje od Telekoma Slovenije, ali je odgovarajuće, a vlada BiH o njegovog privatizaciji govori već nekoliko godina" i navodi da "u ministarstvu tvrde da se u novoj klauzuli u konkursu radi o uobičajenom unakrsnom vlasništvu, gde bi Telekom Slovenije otkupio učešće preuzimača uz odgovarajuće statutarne garancije da mu takvo učešće omogućuje saodlučivanje u važnijim odlukama".

Između svih operatera u regionu je jedino BH Telekom bio taj kod kojeg je to moguće, piše list i dodaje da je i u toku posete vladine delegacije Sarajevu vođen razgovor o mogućnosti povezivanja dva preduzeća.

U Telekomu Slovenije smatraju da im strateški partner kakvog zamišlja vlada nije potreban, jer "imaju dovoljno znanja i kapitala za delovanje i moguće širenje na Balkan", što su pored ostalog, "dokazali i dobijanjem koncesije GSM telefoniju na Kosovu i finansiranjem izgradnje mreže" i na tom stavu istrajava i sada, a zvanično objašnjava da je odluka o prodaji učešća u Telekomu, potpuno u domenu njegovog vlasnika.

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php ... _id=238122
gold'n'brown
Posts: 1622
Joined: 20/02/2007 16:20

#2

Post by gold'n'brown »

Spajaju se BHTelecom i Telekom Slovenije!
Kupovinom dijela od 39% vlasništva Teleekoma Slovenije, BHTelecom bi se obvezao pustiti slovensku kompaniju u svoje vlasništvo.


Slovenska vlada u četvrtak je odlučila prodati dio državnog udjela u Telekomu Slovenije, a natječaj za prikupljanje ponuda bit će vjerojatno objavljen u srpnju ove godine. Prednost će imati međusobno vlasničko povezivanje, odnosno na natječaju će se dati prednost onim ponuđačima koji budu dopustili da Telekom Slovenije uđe u njihovu vlasničku strukturu.

Prema neslužbenim informacijama, Vlada je Slovenije sve više sklona rješenju po kojemu bi prespustila dio od udjela. predviđenog za prodaju, ovom bosanskohercegovačkom državnom operateru, a zauzvrat tražila isti ili veći udjel u njemu.

Prodavat će se 39 posto te kompanije, a država na kraju procesa želi zadržati strateški udio od 25 posto plus jednu dionicu.



Nisam bas nacisto s ovim? Jel ovo znaci da ce oni postati vlasnici dijela bh telecoma, a bh telecom vlasnik dijela telekoma slovenije. Ne zvuci lose, al imam suhvu da ce tu nas slovenci nesto preveslat.
http://www.pincom.biz/vjesnik/opsirnije ... vjesniknas
klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

#3

Post by klixober »

Quidquid id est,timeo Slovenos et dona ferentes!
User avatar
karanana
Posts: 47477
Joined: 26/02/2004 00:00

#4

Post by karanana »

Pravo mi je ovdje nesto sumnjivo. Ili se ovo nikad nece desiti ili su se Slovenci opet namecili da kupe jos ovo malo jada sto je ostalo. Cuj da oni BH firmi dadnu 39% suvlasnistva njihove drzavne firme? To je neka opasna mucka u pitanju ako je ova vijest istinita.
Celicna_saka
Posts: 902
Joined: 15/07/2005 21:47

#5

Post by Celicna_saka »

karanana wrote:Pravo mi je ovdje nesto sumnjivo. Ili se ovo nikad nece desiti ili su se Slovenci opet namecili da kupe jos ovo malo jada sto je ostalo. Cuj da oni BH firmi dadnu 39% suvlasnistva njihove drzavne firme? To je neka opasna mucka u pitanju ako je ova vijest istinita.
Ima logike, jer ce u ovom slucaju postici vecu cijenu nego da se te dvije kompanije individualno privatizuju, ali i ja smatram ko i ti da mozemo samo donji biti u bilo kakvom dilu sa slovencima, barem dosadasnja iskustva nas na to upucuju.
gold'n'brown
Posts: 1622
Joined: 20/02/2007 16:20

#6

Post by gold'n'brown »

Mene interesuje slijedeca stvar: drzava ne moze biti u nadpolovicnom vlasnistvu telekoma, znaci li to da je legalna situacija da dio naseg telekoma drzi slovenacki, a mi dio njihovog telekoma. U tom slucaju dobili bi situaciju da se ne mora prodavati bh telecom, sto je po meni najbolja solucija.
User avatar
angevin
Posts: 230
Joined: 24/01/2007 10:29

#7

Post by angevin »

no sikiriki, mi cemo izaci kao moralni pobjednici :D :D
User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16757
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

#8

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

gold'n'brown wrote:Mene interesuje slijedeca stvar: drzava ne moze biti u nadpolovicnom vlasnistvu telekoma, znaci li to da je legalna situacija da dio naseg telekoma drzi slovenacki, a mi dio njihovog telekoma. U tom slucaju dobili bi situaciju da se ne mora prodavati bh telecom, sto je po meni najbolja solucija.
I meni ovo zvuci O.K, sa tim sto treba vidjeti kako ce se stvari odvijati. Ne treba bas previse vjerovati Janezima, pogotovo ne u kombinaciji sa nasim korumpiranim politicarima. :D
User avatar
Truba
Posts: 82611
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#9

Post by Truba »

moralni pobjednici oralni gubitnici :D:D:D
Post Reply