partner "stranac"

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
ljubav_aha

#51 Re: partner "stranac"

Post by ljubav_aha »

Jazz_Junkie wrote:
ljubav_aha wrote: JJ,niko te ne tjera da budes sa bosankom,ali izuzeci postoje,i zato smo tep itali,zasto nisi ulazio u veze sa bosanskim izuzecima :-D ;-)

iskreno receno,izuzetaka ima svugdje,a ti tzv,izuzeci su u principu osobe koje se iskljucivo nama dopadaju ili smo i mi izuzeci koje nas je tesko naci :D :lol:

samo da ponovim,najvise volim Dalmatince,a i oni su stranci,zar ne :lol:
Slazem se sa tvojom definicijom izuzetaka. A zasto nisam ulazio u vezu sa bosanskim izuzecima? Pa ne ulazim u vezu sa svakom djevojkom koju upoznam, ali osim mozda jedne, takvu jos nisam upoznao. Mislim iz BiH. Bio sam sa Austrijankama, Slovakinjama, jednom Cileankom, Talijankom, Afrikankom itd. itd. i uvijek bio dovoljno sretan covjek. :D :oops: :lol: Odo malo pauzirat, tema me je pocela paliti. :lol:

ma konatamo se super,onako izuzetno :lol: et' vidis da sam fina bosanka,a ti si meni i dalje drag,jer te razumijem :-D ,ma imamo slican problem :lol: ev' ti jedna pusa :-D
simpozijum delirijum

#52 Re: partner "stranac"

Post by simpozijum delirijum »

jefferson wrote:Joj ovo je vazda dobra diskusija. Pogotovo u dijaspori. Srecom zivim u mjestu gdje nema nasih, pa mi nema ko krv piti!
:dance:
desperate housewife

#53 Re: partner "stranac"

Post by desperate housewife »

simpozijum delirijum wrote:
jefferson wrote:Joj ovo je vazda dobra diskusija. Pogotovo u dijaspori. Srecom zivim u mjestu gdje nema nasih, pa mi nema ko krv piti!
:dance:

:-)
Jazz_Junkie

#54 Re: partner "stranac"

Post by Jazz_Junkie »

ljubav_aha wrote:
Jazz_Junkie wrote:
ljubav_aha wrote: JJ,niko te ne tjera da budes sa bosankom,ali izuzeci postoje,i zato smo tep itali,zasto nisi ulazio u veze sa bosanskim izuzecima :-D ;-)

iskreno receno,izuzetaka ima svugdje,a ti tzv,izuzeci su u principu osobe koje se iskljucivo nama dopadaju ili smo i mi izuzeci koje nas je tesko naci :D :lol:

samo da ponovim,najvise volim Dalmatince,a i oni su stranci,zar ne :lol:
Slazem se sa tvojom definicijom izuzetaka. A zasto nisam ulazio u vezu sa bosanskim izuzecima? Pa ne ulazim u vezu sa svakom djevojkom koju upoznam, ali osim mozda jedne, takvu jos nisam upoznao. Mislim iz BiH. Bio sam sa Austrijankama, Slovakinjama, jednom Cileankom, Talijankom, Afrikankom itd. itd. i uvijek bio dovoljno sretan covjek. :D :oops: :lol: Odo malo pauzirat, tema me je pocela paliti. :lol:

ma konatamo se super,onako izuzetno :lol: et' vidis da sam fina bosanka,a ti si meni i dalje drag,jer te razumijem :-D ,ma imamo slican problem :lol: ev' ti jedna pusa :-D
Nemoj se osjecati licno prozvana. :lol: Siguran sam ja da si ti fina djevojka (ili Bosanka :D ) i nema razloga zasto i ti meni ne bi bila draga, imali mi slican problem ili ne. :D Ja cu tebi umjesto puse poslat pjesmu. Image

:lol: :oops:
ljubav_aha

#55 Re: partner "stranac"

Post by ljubav_aha »

:lol:

JJ,ma ne sekiraj me bez razloga :-D
neprilagodjena

#56 Re: partner "stranac"

Post by neprilagodjena »

ljubav_aha ja mislila ti dosla da diskutujes :roll: a ti zavodis momke na svakom koraku :-D

vidi sta uradi ovom gore,poceo i pjesme da ti salje :-D :-D
Jazz_Junkie

#57 Re: partner "stranac"

Post by Jazz_Junkie »

ljubav_aha

#58 Re: partner "stranac"

Post by ljubav_aha »

neprilagodjena wrote:ljubav_aha ja mislila ti dosla da diskutujes :roll: a ti zavodis momke na svakom koraku :-D

vidi sta uradi ovom gore,poceo i pjesme da ti salje :-D :-D

ma ljubi tebe tvoj ljubav_aha,bas me nasmija u rano jutro uz kafu,kud nisi blize :-D

je's' vidjela,a kaze nece bosanku :lol:
Jazz_Junkie wrote::lol:
;-) :lol:
Jazz_Junkie

#59 Re: partner "stranac"

Post by Jazz_Junkie »

Samo ti mene sikiraj. :oops: :D
ljubav_aha

#60 Re: partner "stranac"

Post by ljubav_aha »

Jazz_Junkie wrote:Samo ti mene sikiraj. :oops: :D
pa moramo nesto podjeliti,pa cak i ako je samo sekiracija :lol: :-D
Lady Bella

#61 Re: partner "stranac"

Post by Lady Bella »

Šta je ba ovo malo pomalo skontaše se ovo dvoje?! :lol: :lol:
Malo su daleko jedno od drugoga al nema veze. :D
Ja isto u Austriji moj Dilber u Irskoj evo ga čekam sutra u jednom hotelu u Parizu, ludilo :-) :-) :bih:
Jazz_Junkie

#62 Re: partner "stranac"

Post by Jazz_Junkie »

Oho u sta sam se ovo uvalio.... :D
ljubav_aha

#63 Re: partner "stranac"

Post by ljubav_aha »

Lady Bella wrote:Šta je ba ovo malo pomalo skontaše se ovo dvoje?! :lol: :lol:
Malo su daleko jedno od drugoga al nema veze. :D
Ja isto u Austriji moj Dilber u Irskoj evo ga čekam sutra u jednom hotelu u Parizu, ludilo :-) :-) :bih:
LadyBella,kod tebe je interkontinentalna ljubav :-D :thumbup:

Jazz_Junkie wrote:Oho u sta sam se ovo uvalio.... :D
:lol: bas si me slatko nasmijao :-D
Fratris

#64 Re: partner "stranac"

Post by Fratris »

Ja imam jednu poznanicu koju sam upoznao preko jarana prije 5-6 mjeseci. Bosanka. Lijepa, pametna, fina. Tek završila isti fakultet kao i ja. Iz mješanog je braka i nije opterećena nacionalizmom. Vidim ja ona mene gotivi a i ja sam se bio zainteresirao. I tako, malo se družili, malo dopisivali preko Facebooka, malo diskutirali o bosanskoj književnosti. I pita ona mene prije mjesec dana bil s njom išao na koncert Nikole Rokvića. Moja reakcija je bila kao Sjećaš li se Dolly Bell? Ispuha ćuna ko dušica. Sve fino, sve super, i onda se pali na Nikolu Rokvića. Pa da je bar Marinko, ali ne, sin njegov. I što je još gore, ja nisam mogao ići ni da sam htio, jer sam tu noć sa starom i sestrom išao gledati Pekinšku operu koja je na sjevernoameričkoj turneji. I onda meni rodbina kaže što ne nađeš sebi Bosanku? Eto zašto. Nisam sreo ni jednu koja se ne pali na Cece, Jece, Ace i druge turbo folk heroje. A kad uzmeš kakav sistem vrijednosti promovira takva muzika, kako ja mogu poštovati osobu kojoj je sve to vrhunac umjetnosti?
ljubav_aha

#65 Re: partner "stranac"

Post by ljubav_aha »

Fratris wrote:Ja imam jednu poznanicu koju sam upoznao preko jarana prije 5-6 mjeseci. Bosanka. Lijepa, pametna, fina. Tek završila isti fakultet kao i ja. Iz mješanog je braka i nije opterećena nacionalizmom. Vidim ja ona mene gotivi a i ja sam se bio zainteresirao. I tako, malo se družili, malo dopisivali preko Facebooka, malo diskutirali o bosanskoj književnosti. I pita ona mene prije mjesec dana bil s njom išao na koncert Nikole Rokvića. Moja reakcija je bila kao Sjećaš li se Dolly Bell? Ispuha ćuna ko dušica. Sve fino, sve super, i onda se pali na Nikolu Rokvića. Pa da je bar Marinko, ali ne, sin njegov. I što je još gore, ja nisam mogao ići ni da sam htio, jer sam tu noć sa starom i sestrom išao gledati Pekinšku operu koja je na sjevernoameričkoj turneji. I onda meni rodbina kaže što ne nađeš sebi Bosanku? Eto zašto. Nisam sreo ni jednu koja se ne pali na Cece, Jece, Ace i druge turbo folk heroje. A kad uzmeš kakav sistem vrijednosti promovira takva muzika, kako ja mogu poštovati osobu kojoj je sve to vrhunac umjetnosti?
pa dobro,ne moras odmah odustati,kao da u vezi i brakovima svi imaju partnere koji sve isto vole
avantgarde

#66 Re: partner "stranac"

Post by avantgarde »

Fratris wrote:Ja imam jednu poznanicu koju sam upoznao preko jarana prije 5-6 mjeseci. Bosanka. Lijepa, pametna, fina. Tek završila isti fakultet kao i ja. Iz mješanog je braka i nije opterećena nacionalizmom. Vidim ja ona mene gotivi a i ja sam se bio zainteresirao. I tako, malo se družili, malo dopisivali preko Facebooka, malo diskutirali o bosanskoj književnosti. I pita ona mene prije mjesec dana bil s njom išao na koncert Nikole Rokvića. Moja reakcija je bila kao Sjećaš li se Dolly Bell? Ispuha ćuna ko dušica. Sve fino, sve super, i onda se pali na Nikolu Rokvića. Pa da je bar Marinko, ali ne, sin njegov. I što je još gore, ja nisam mogao ići ni da sam htio, jer sam tu noć sa starom i sestrom išao gledati Pekinšku operu koja je na sjevernoameričkoj turneji. I onda meni rodbina kaže što ne nađeš sebi Bosanku? Eto zašto. Nisam sreo ni jednu koja se ne pali na Cece, Jece, Ace i druge turbo folk heroje. A kad uzmeš kakav sistem vrijednosti promovira takva muzika, kako ja mogu poštovati osobu kojoj je sve to vrhunac umjetnosti?
Ne znam samo sta trazis ovdje na bosanskom forumu ako imas takve poglede na zivot,tj,ako si Mr.wichtig(vazan)?!
Ako ti ne pashe ovo Bosansko podneblje i mentalitet a ti se druze lijepo odreknes ove zemlje,nadjes sebi novo ime i cao.
I neces sigurno nikom ovdje nedostajat.
Takodje zivim u inostranstvu i znam prilicno kako stvari hodaju,i cuda li velikog,samo sa ovih nasih podrucja dolaze nekakvi "perfektni cistunci"?!
Upoznavao sam ljudi iz svih krajeva svijeta,iz najpoznatijih gradova svijeta,ali takve "vazne persone" kao ti i onaj gore "pametnjakovic" nisam sreo. :D
*mima*

#67 Re: partner "stranac"

Post by *mima* »

Jesi to ljubomorana Nikolu?
Lady Bella

#68 Re: partner "stranac"

Post by Lady Bella »

avantgarde wrote: Ne znam samo sta trazis ovdje na bosanskom forumu ako imas takve poglede na zivot,tj,ako si Mr.wichtig(vazan)?!
Ako ti ne pashe ovo Bosansko podneblje i mentalitet a ti se druze lijepo odreknes ove zemlje,nadjes sebi novo ime i cao.
I neces sigurno nikom ovdje nedostajat.
Takodje zivim u inostranstvu i znam prilicno kako stvari hodaju,i cuda li velikog,samo sa ovih nasih podrucja dolaze nekakvi "perfektni cistunci"?!
Upoznavao sam ljudi iz svih krajeva svijeta,iz najpoznatijih gradova svijeta,ali takve "vazne persone" kao ti i onaj gore "pametnjakovic" nisam sreo. :D

To je to :thumbup: Kako ljudi misle da mogu pobjeći od svoga identiteta? Kako ne vide da se može biti
kosmopolit i Bosanac/Bosanka? Evo me jedva se susdržavam da napišem nekoliko priča o smiješnom, tragičnom i besmislenom falsificiranju i sakrivanju svog identiteta koje sam doživjela ovde u Beču, a u Grazu (oba grada gdje sam studirala) Kako se ljudi stide ko su i odakle su :-) :x .
Last edited by Lady Bella on 02/10/2010 22:55, edited 1 time in total.
Fratris

#69 Re: partner "stranac"

Post by Fratris »

avantgarde wrote:Ne znam samo sta trazis ovdje na bosanskom forumu ako imas takve poglede na zivot,tj,ako si Mr.wichtig(vazan)?!
Jel puno što od ljudi tražim određeni nivo kulture? Jel puno što tražim da ne pljuju po zemlji u kojoj žive? Jel puno što tražim da ako is napustio selo i došao u grad odbaciš seoske norme i moral i prihvatiš gradski?

I jest. Jesam i pretenciozan, i umišljen i nadobudan. Mene su odgojili tako. Postoji kultura i postoji nekultura. Postoje liberalni pogledi na svijet i postoji seljakluk. Postoje ljudi koji žive radi komšija i ljudi koji žive za sebe. Ja znam šta biram.
mami

#70 Re: partner "stranac"

Post by mami »

apsolutno ljubav nema veze sa tim dali je neko stranac ili je "nas".kada sam prvi put vidjela svog sadasnjeg muza nisam znala da je stranac ali sam nekako odmah znala da bih ga mogla voljeti.tek kada su nas kasnije prijatelji upoznali shvatila sam da govori drugi jezik.sada govori i moj maternji a i ja njegov i odlicno se razumijemo.tako da u ljubavi nema to" moja i komsijina basta"a ko zna zasto je to dobro. ;-)
neprilagodjena

#71 Re: partner "stranac"

Post by neprilagodjena »

ljubav_aha wrote:
pa dobro,ne moras odmah odustati,kao da u vezi i brakovima svi imaju partnere koji sve isto vole

Ja i moj muz mi u mene smo super kombinacija, ja volim Sabana a on voli Azru :lol: :lol:
Ovaj gore momak trazi dlaku u jajetu :-) :-)
Shoshana

#72 Re: partner "stranac"

Post by Shoshana »

Za razliku od ostalih, meni ni malo ne smeta sto postavljas neke granice po pitanju muzickog ukusa eventualnog partnera. Pogotovo sto taj neki 'muzicki ukus' veoma cesto podrazumijeva i neke druge vrijednosti u zivotu.

Ali mi smeta sto malo prebrzo donosis zakljucke. Mene da neko pozove na neki nas koncert - otisla bih, ne zato sto me zanima/ne zanima muzika, nego zato sto je to jedna od rijetkih prilika gdje mozes sresti naseg svijeta, i mozda - gle cuda - sresti nekoga koga bi zaista zelio sresti. Ovdje gdje sam ja naseg svijeta bas i nema... ili ih ja bar ne znam. Ne zalim se, uglavnom mi i ne nedostaju. Ne bih bila u stanju podnijeti onu vrstu druzenja kakvu smo nekad u domovini imali... s kafe na kafu, s traca na trac 24/7 i gdje svi znaju sve i sve svakoga zanima... Ali ne bi mi bilo mrsko sresti nase ljude tu i tamo i koju misao izmijeniti i na rodjenom jeziku. Mozda je i ona zeljela otici na taj koncert iz takvih nekih razloga?
Fratris

#73 Re: partner "stranac"

Post by Fratris »

Shoshana wrote:Ali mi smeta sto malo prebrzo donosis zakljucke. Mene da neko pozove na neki nas koncert - otisla bih, ne zato sto me zanima/ne zanima muzika, nego zato sto je to jedna od rijetkih prilika gdje mozes sresti naseg svijeta, i mozda - gle cuda - sresti nekoga koga bi zaista zelio sresti. Ovdje gdje sam ja naseg svijeta bas i nema... ili ih ja bar ne znam. Ne zalim se, uglavnom mi i ne nedostaju. Ne bih bila u stanju podnijeti onu vrstu druzenja kakvu smo nekad u domovini imali... s kafe na kafu, s traca na trac 24/7 i gdje svi znaju sve i sve svakoga zanima... Ali ne bi mi bilo mrsko sresti nase ljude tu i tamo i koju misao izmijeniti i na rodjenom jeziku. Mozda je i ona zeljela otici na taj koncert iz takvih nekih razloga?
Problem je što se na mjestima na kojim se skupljaju "naši" najčešće skuplja specifičan profil ljudi. Ja uopće ne mislim reći da Bosanci ne valjaju ili da ne mi smeta mentalitet. Smetaju mi ljudi koji ovdje žive 15 godina a nisu se asimilirali. Smetaju mi ljudi koji oblijepe auto zastavama i značkama jer je važno da svi znaju odakle su. Smetaju mi ljudi koji pričaju protiv Bošnjaka, ali im je najbolja jaranica Edina. Smetaju mi ljudi koji ležerno koriste riječi tipa balija, četnik, šiptar.

Rat je iz Bosne u svijet odveo mnogo njenih najboljih ljudi, ali njih nećeš vidjeti na koncertima turbofolk zvijezdi, Bosnian Party-ima, Srpskim Žurkama i svim sličnim manifestacijama. Meni je nevjerovatno kad vidim da neko može doći s 10 godina u sj. Ameriku i 15 godina kasnije nemati ni jednog bliskog prijatelja koji nije "naš." Kako se to može dogoditi osim da bukvalno biraš prijatelje samo na tom osnovu? U mojoj školi san na prste mogao nabrojati naše, na poslu nisam nikad radio s nekim našim. U mojoj ulici ne žive naši. Ja u Bosni ne živim već 23 godine, a na teritoriju bivše Jugoslavije 16. Naravno da su moji prijatelji svakakvog porijekla. I da, par Bosanaca. A ako neko namjerno bira prijatelje po tom što su naši, šta reći na to, osim da moraš imati duboko uvjerenje da su naši ljudi bolji od "njihovih." Krvava ironije, s obzirom da je većina "naših" u dijaspori upravo zbog takvog načina razmišljanja koji je doveo do pokolja.

Normalnom čovjeku etnička pripadnost i porijeklo nisu glavna stvar u životu. Na Balkanu mnogim jest, po principu "Ja sam Srbin, na čelu mi piše." Meni nacionalnost ne piše ni na čelu, ni u dokumentima, ni na autu, ni u kući na zidu. Meni nije važno u životu da se subotom navečer podnapijem i dernečim s ljudima istog etničkog porijekla. Volim i ja pojesti ćevape ponekad ili staviti Arsena Dedića i Zabranjeno Pušenje da mi svira. I nije me sramota odakle sam, niti sam na to ponosan. To je samo sreća. Ja sam isto tako mogao biti rođen Nijemac, Kinez ili Bušmen.

Naše ljude koji razmišljaju na isti način sam sretao samo slučajno, kao što sam i sve prijatelje upoznao slučajno. Oni se ne okupljaju u čoporu, niti idu "tražiti" naše. I izlazio sam s mnogo cure koje nisu naše i niti jednom se njihovi roditelji nisu raspitivali koje sam vjere, nacije, šta mi radi babo ili u kojoj je vojsci bio '92.-'95. A imao sam bukvalno iskustva gdje su me naše cure pitale za vjeru prije nego mi daju broj telefona.
ljubav_aha

#74 Re: partner "stranac"

Post by ljubav_aha »

Fratris wrote:Naše ljude koji razmišljaju na isti način sam sretao samo slučajno, kao što sam i sve prijatelje upoznao slučajno. Oni se ne okupljaju u čoporu, niti idu "tražiti" naše. I izlazio sam s mnogo cure koje nisu naše i niti jednom se njihovi roditelji nisu raspitivali koje sam vjere, nacije, šta mi radi babo ili u kojoj je vojsci bio '92.-'95. A imao sam bukvalno iskustva gdje su me naše cure pitale za vjeru prije nego mi daju broj telefona.
u inostranstvu lokalni-roditelji ne pitaju,ali pitaju ako je u pitanju ulazak u brak, ne brini ;-) ako mislis da im je svejedno,nije,narocito orktodoksnim >tradicionalnio usmjerenim vjernicima ;-)

prije rata nas narod takodjer nije bio opterecen istim pitanjem,a i u BiH se i dalje sklapaju brakovi razlictih kombinacija
Lady Bella

#75 Re: partner "stranac"

Post by Lady Bella »

Sljedeće sedmice akcija za sve cure u dijaspori: "Povedimo materu u Pekinšku operu!"

Da se učinimo atraktivnijim za domaće momke. :-) :-) :D :D :run:
Locked