Parlament bira predsjednika

Post Reply
_master_

#1 Parlament bira predsjednika

Post by _master_ »

admine, ako sam ponovio temu, uradi sta ti je duznost :)

nego evo citam u novinama, predstavnici stranka dogovorili da ce predsjednika i 2 podpredsjednika ubuduce birati parlamentarci a ne narod..

meni je ovo jedno veliko sranje..politicari ce se mimo naroda dogovarati sve, a i amerikanci i englezi ce moci mimo naroda postavljati svoje ljude (spijune)...

sta vi velite?

cheers
da pamtis

Post by da pamtis »

cheers
cheers "cuzac chardonnay" :oops:
Prenj

Post by Prenj »

Tolike se stranice istrosise, a niko jos nije napisao cime ce se ta osoba baviti.
Predsjednik BiH, sta je to?
edinbug

Post by edinbug »

Zar je tolika tragedija. Zar Njemačka nije demokratska država, pa i ona ne bira predsjednika na izborima, nego u parlamentu.
Ne rješava Predsjednik socijalna pitanja, zapošljavanje, penzije ...
Dobro je što je ta funkcija svedena pa skoro na protokolarne.
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Evropske parlamentarne demokratije uglavnom biraju predsjednika na isti način. Kako moj prethodnik reče, i Nijemci to tako rade. Predsjednik nema neku posebno bitnu funkciju. Mnogo su važniji Parlament (zakonodavno tijelo) i Vlada, odnosno Vijeće ministara u našem slučaju (izvršna vlast). Članovi Parlamenta se biraju direktno da izborima, a onda oni međusobno formiraju Vladu. Barem bi trebalo da bude tako (ako sam dobro shvatio)...
:-)
Vingo

#6 Re: Parlament bira predsjednika

Post by Vingo »

_master_ wrote:admine, ako sam ponovio temu, uradi sta ti je duznost :)

nego evo citam u novinama, predstavnici stranka dogovorili da ce predsjednika i 2 podpredsjednika ubuduce birati parlamentarci a ne narod..

meni je ovo jedno veliko sranje..politicari ce se mimo naroda dogovarati sve, a i amerikanci i englezi ce moci mimo naroda postavljati svoje ljude (spijune)...

sta vi velite?

cheers
Zapanjuju me ove reakcije....Kao da smo do sada imali predsjednicke izbore, a Predsjednik nam u najmanju ruku bio Mesic....pa sad placemo za njim i unaprijed ocajavamo zbog spodobe koju ce nam nemetnuti Parlament . :?
manijak1

Post by manijak1 »

A Parlament i dalje .........po starom ? :D :D
Može biti da sam neinformiran :D
Vingo

Post by Vingo »

Jok, parlamentarce imenuje Kralj. :D
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Predsjednik nam realno nije ni bitan, ali je problem sto je ponovo pobijedio "nacionalni" u odnosu na "gradjanski" koncept. Jedina dobra varijanta za BiH kao drzavu je bila da predsjednika biraju svi gradjani. E, sad to znaci da bi predsjednik mogla postati osoba koju ne podrzavaju nacionalisticke oligarhije, glasovima gradjana drugih nacija. Npr. Bogicevic. Ali sve strane su pobjegle od te mogucnosti. Ovo sto smo dobili je kozmaetika i preljevanje iz supljeg u prazno.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

meatoverhere wrote:Predsjednik nam realno nije ni bitan, ali je problem sto je ponovo pobijedio "nacionalni" u odnosu na "gradjanski" koncept. Jedina dobra varijanta za BiH kao drzavu je bila da predsjednika biraju svi gradjani. E, sad to znaci da bi predsjednik mogla postati osoba koju ne podrzavaju nacionalisticke oligarhije, glasovima gradjana drugih nacija. Npr. Bogicevic.
A kao dosad je mogao biti izabran?

Ma nema veze kako se bira dok god oni nude kandidate... Kao da hoces pitu od gov*na...
meatoverhere

Post by meatoverhere »

kub lajkan wrote:
meatoverhere wrote:Predsjednik nam realno nije ni bitan, ali je problem sto je ponovo pobijedio "nacionalni" u odnosu na "gradjanski" koncept. Jedina dobra varijanta za BiH kao drzavu je bila da predsjednika biraju svi gradjani. E, sad to znaci da bi predsjednik mogla postati osoba koju ne podrzavaju nacionalisticke oligarhije, glasovima gradjana drugih nacija. Npr. Bogicevic.
A kao dosad je mogao biti izabran?

Ma nema veze kako se bira dok god oni nude kandidate... Kao da hoces pitu od gov*na...
Nije ni do sada mogao biti izabran, ali do sada se biralo predsjednistvo i svako je glasao samo za "svoga" i taj se nije ni morao truditi da dobije glasove drugih nacija.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ma sve je to nebitno... Ti biras sta ti oni daju da izaberes...

Sjetih se jednog tipa sto je poceo prodavati na pijaci... bio smotan... raja poslije prepricavala njegov biser: dodje mu musterija i pita kakvog ima paradajza, a on odgovori "Evo mozes izabrati, ima truHlog i ima zelenog"...

Mi ti stalno biramo izmedju truHlog i zelenog...
meatoverhere

Post by meatoverhere »

U pravu si i cim su nam ustavne "promjene" dogovorili truhli i zeleni, bolje nece ni bit. Samo mislim da se npr. predsjednik bira na nivou cijele zemlje, glasovima svih gradjana, bilo bi malo drugacije.
Post Reply