Amsterdammer wrote:Zivim u centru Sarajeva i nikad u zivotu nisam platio parking. Parkiram obicno na Mejtas ili u Petrakijinu, a ako ikad uvedu zabrane o kojima pricate, postavicu rampe u svojoj ulici Gajev trg (pa tek onda traziti dozvolu, jer to kod nas obicno tako ide). Znam samo da mi uzasno idu na zivce ovi komentari tipa "ako hoces da zivis u centru, plati". To pricaju vjerovatno samo oni koji sanjaju o centru. Meni uopste nije big deal zivjeti tu, ali ako je moja porodica tu zadnjih 100 i vise godina, zasto mene sad neko tjera odatle?
Kad vec govorite o Amsterdamu, u tom gradu imate milion i jedan nacin zastite gradjana. Kad kupite stan, obicno dobijete parking mjesto koje placate neku mizernu cifru od oko 100-120 eura, u zavisnosti od kvarta. U Amsterdamu je javni prevoz izmislio svijet za nas GRAS, a imate i bicikl, koji je po mom misljenju, najbolje prevozno sredstvo za taj grad. Dakle, u zemlji u kojoj je prosjecna plata 2500eur je parking mnogo jeftiniji nego kod nas, ali mi zato imamo filozofe koji bi to jos povecali. I kome da placamo to? Brankovicu, da moze kupiti jos jedan Audi ili novi zlatni sat? Pa jeste li normalni?
Samo odgovor na ovo boldano jer se odnosi na mene... ne, ne sanjam o centru, jer uvijek kazem: "ako hoces da me kaznis, nastani me u austro-ugarsku zgradu..."
Ako cemo vec o snovima, jedina alternativa moderno isprojektovanom stanu koji je mladji od 30 godina, za mene je kuca sa veeeelikom okucnicom negdje daleko izvan grada...
A filozofija koja preovladava u mentalitetu nasih ljudi koja producira izjave tipa: "kome da platim? njemu je li? da on ukrade ovo ili ono..:" je upravo ona koja nas je i dovela do stanja u kakvom se nalazimo.. al cemo na izborima za "nase" da glasamo... al i dalje necemo placat GRAS ili peto i deseto jer "jer yebem ja njima mater lopovsku", a vidis kako je u amsterdamu sve med i mlijeko, sve jeftino, a plate velike...