PARKIRANJE

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

slavkoimamodilera

#51 Re: PARKIRANJE

Post by slavkoimamodilera »

kirby wrote:
slavkoimamodilera wrote:2 kirby - ja ne znam u kojem ti amsterdamu zivis, ali je u ovom http://www.amsterdam.info/parking/ 150 eura sedmicno...
Osim ako nisi neka mrtva socijala, pa ti narandzasti i parking placaju... :-)

dali da ti kazem pa da se uvrijedis ili da presutim.ali jedno moras skontati,da ja kao stanar ne placam punu tarifu.znaci, ja placam polugodisnje oko 70 eura sto bi se reklo godisnje oko 140. sad ne mogu naci naznaku.ali ako ti nesto nije jasno mogu je fotokopirati i poslati pa da dokazem. :x :x :x
mnogo si mi pametan. :-) :-) :-) :-)
UUuuu prepao sam se... :run: ja samo trazio dokaz nista drugo, jer na prvom googlanju nadjem to gore... ako je tako, amsterdamcima svaka cast, jer na takvo nesto nisam naisao nigdje u vecim gradovima europe u kojima sam bio i za koje znam koliko se tarife za bilo sta vezano za auto krecu (Pariz, Rim, Torino, London, Goeteborg, Berlin izmedju ostalih)...
Ne primaj se k'o saucesce, otvoreno pricamo... :P
kirby

#52 Re: PARKIRANJE

Post by kirby »

slavkoimamodilera wrote:
kirby wrote:
slavkoimamodilera wrote:2 kirby - ja ne znam u kojem ti amsterdamu zivis, ali je u ovom http://www.amsterdam.info/parking/ 150 eura sedmicno...
Osim ako nisi neka mrtva socijala, pa ti narandzasti i parking placaju... :-)

dali da ti kazem pa da se uvrijedis ili da presutim.ali jedno moras skontati,da ja kao stanar ne placam punu tarifu.znaci, ja placam polugodisnje oko 70 eura sto bi se reklo godisnje oko 140. sad ne mogu naci naznaku.ali ako ti nesto nije jasno mogu je fotokopirati i poslati pa da dokazem. :x :x :x
mnogo si mi pametan. :-) :-) :-) :-)
UUuuu prepao sam se... :run: ja samo trazio dokaz nista drugo, jer na prvom googlanju nadjem to gore... ako je tako, amsterdamcima svaka cast, jer na takvo nesto nisam naisao nigdje u vecim gradovima europe u kojima sam bio i za koje znam koliko se tarife za bilo sta vezano za auto krecu (Pariz, Rim, Torino, London, Goeteborg, Berlin izmedju ostalih)...
Ne primaj se k'o saucesce, otvoreno pricamo... :P

jarane nemam razloga lagati.ja samo kazem da je sarajevo skuplje nego amsterdam.cak i strogi centar grada.u sa bi to trebalo biti oko 200KM za stanare a za ostale po tarifi.a ne od stanarke traziti jos 800KM.pa to je uzas i to samo kod nas ima.
munevera44

#53 Re: PARKIRANJE

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 18:27, edited 1 time in total.
dimu

#54 Re: PARKIRANJE

Post by dimu »

Better Man wrote:Upravo vozači grobova se parkiraju gdje stignu, bilo da je riječ o trotuaru, zelenoj površini ili nasred ulice. Isti ti vozači grobova ako vide između dva auta mjesto da se parkiraju bez obzira što ne mogu tu stati a da se ne naslone na drugo auto bilo prednjim ili zadnim dijelom oni će se tu uvaliti. što se tiće onih koji voze nova vozila izdvojio bih one što voze bijesna i skupa auta, jer se oni također parkiraju po trotuarima.

pa grobovi su najcesca auta na nasim cestama, sto se cudis onda da je upravo najvise takvih auta "zasluzno" za prekrsaje

uostalom glupo je generalisati s kojim se autima gdje parkira, ne parkiraju se auta sama nego ih vlasnici parkiraju znaci nije do auta nego je do vozaca

a nije jadni golf 2 kriv sto ga ima vise od drugih auta... :lol:
Amsterdammer

#55 Re: PARKIRANJE

Post by Amsterdammer »

Zivim u centru Sarajeva i nikad u zivotu nisam platio parking. Parkiram obicno na Mejtas ili u Petrakijinu, a ako ikad uvedu zabrane o kojima pricate, postavicu rampe u svojoj ulici Gajev trg (pa tek onda traziti dozvolu, jer to kod nas obicno tako ide). Znam samo da mi uzasno idu na zivce ovi komentari tipa "ako hoces da zivis u centru, plati". To pricaju vjerovatno samo oni koji sanjaju o centru. Meni uopste nije big deal zivjeti tu, ali ako je moja porodica tu zadnjih 100 i vise godina, zasto mene sad neko tjera odatle?

Kad vec govorite o Amsterdamu, u tom gradu imate milion i jedan nacin zastite gradjana. Kad kupite stan, obicno dobijete parking mjesto koje placate neku mizernu cifru od oko 100-120 eura, u zavisnosti od kvarta. U Amsterdamu je javni prevoz izmislio svijet za nas GRAS, a imate i bicikl, koji je po mom misljenju, najbolje prevozno sredstvo za taj grad. Dakle, u zemlji u kojoj je prosjecna plata 2500eur je parking mnogo jeftiniji nego kod nas, ali mi zato imamo filozofe koji bi to jos povecali. I kome da placamo to? Brankovicu, da moze kupiti jos jedan Audi ili novi zlatni sat? Pa jeste li normalni?
slavkoimamodilera

#56 Re: PARKIRANJE

Post by slavkoimamodilera »

Amsterdammer wrote:Zivim u centru Sarajeva i nikad u zivotu nisam platio parking. Parkiram obicno na Mejtas ili u Petrakijinu, a ako ikad uvedu zabrane o kojima pricate, postavicu rampe u svojoj ulici Gajev trg (pa tek onda traziti dozvolu, jer to kod nas obicno tako ide). Znam samo da mi uzasno idu na zivce ovi komentari tipa "ako hoces da zivis u centru, plati". To pricaju vjerovatno samo oni koji sanjaju o centru. Meni uopste nije big deal zivjeti tu, ali ako je moja porodica tu zadnjih 100 i vise godina, zasto mene sad neko tjera odatle?

Kad vec govorite o Amsterdamu, u tom gradu imate milion i jedan nacin zastite gradjana. Kad kupite stan, obicno dobijete parking mjesto koje placate neku mizernu cifru od oko 100-120 eura, u zavisnosti od kvarta. U Amsterdamu je javni prevoz izmislio svijet za nas GRAS, a imate i bicikl, koji je po mom misljenju, najbolje prevozno sredstvo za taj grad. Dakle, u zemlji u kojoj je prosjecna plata 2500eur je parking mnogo jeftiniji nego kod nas, ali mi zato imamo filozofe koji bi to jos povecali. I kome da placamo to? Brankovicu, da moze kupiti jos jedan Audi ili novi zlatni sat? Pa jeste li normalni?
Samo odgovor na ovo boldano jer se odnosi na mene... ne, ne sanjam o centru, jer uvijek kazem: "ako hoces da me kaznis, nastani me u austro-ugarsku zgradu..."
Ako cemo vec o snovima, jedina alternativa moderno isprojektovanom stanu koji je mladji od 30 godina, za mene je kuca sa veeeelikom okucnicom negdje daleko izvan grada...

A filozofija koja preovladava u mentalitetu nasih ljudi koja producira izjave tipa: "kome da platim? njemu je li? da on ukrade ovo ili ono..:" je upravo ona koja nas je i dovela do stanja u kakvom se nalazimo.. al cemo na izborima za "nase" da glasamo... al i dalje necemo placat GRAS ili peto i deseto jer "jer yebem ja njima mater lopovsku", a vidis kako je u amsterdamu sve med i mlijeko, sve jeftino, a plate velike...
Amsterdammer

#57 Re: PARKIRANJE

Post by Amsterdammer »

Fakat nemas pojma o cemu pricas. Slazem se s tobom da nije bas najljepse zivjeti u austrougarskoj zgradi, ali nije lijepo zivjeti ni na A. Polju ili Dobrinji, s ovakvim saobracajom kao kod nas. Sto se tice ostalog, pokusaj mi dokazati da je ok da ja placam 800 KM godisnje, a nemoj pricati o mojim izjavama. Svako u svom kvartu ima povlasten status i to je tako u 90% gradova svijeta, bilo bi zaista glupo da nije tako. Ne kazem ni da treba biti bez svakog reda, ali nas koji zivimo u gradu zaista nema mnogo, u odnosu na broj parking mjesta.

Ja sam takodje legalista, pogotovo ako govorimo o porezima i slicnim stvarima, ali kod nas treba malo drugacije urediti stvari. Ja ne zelim da se na sitnoj raji kola lome, i da se provedba svih zakona pocinje raditi od najmanjih. Dok god je u Barceloni karta za prevoz 50 centi, u Atini 40 centi, mene niko puskom nece natjerati da je placam u Sarajevu 1,80KM. To se moze drugacije rijesiti, a ja sam sigurno jedan od onih koji nije za ovakvo stanje u kakvom smo sada. Ne glasam za "svoje", ali necu ni da placam kaznu sa parkiranje, dok gledam kako se sitni mafijasi i dzeparosi ponasaju, a policija ne radi nista.

Kod nas bi svi strogocu i zakon promovisali kroz najslabije, vozace, djecu, navijace i sl., a ovamo se ljudi prodaju i nikom nista.
munevera44

#58 Re: PARKIRANJE

Post by munevera44 »

---
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 18:28, edited 1 time in total.
CLIO

#59 Re: PARKIRANJE

Post by CLIO »

vesna55 wrote:Sigurno da je stanovnicima uzeg centra problem gdje i kako parkirati auto. Imaju ti ljudi i drugih problema. Pa i u drugim kvartovima Sarajeva nije situacija znatno bolja.
Oko svega "mi" pravimo probleme.
Tako lako i jednostavno riješiti možemo većinu problema. Trebamo se samo opredjeliti čije zakonodavstvno nama najviše odgovara. Mislim na zemlje EU. Najmanji problem je doslovno od slova do slova prepisati. Jedino što je nama potrebno postepeno te i takve EU zakone i primjenjivati. Ne mislim sve odjednom nego polako, planski i dosljedno i postepeno.
Netrebamo otkrivati toplu vodu. :bih: :bih: :bih: :bih:
:thumbup: :bih:
Liberalism

#60 Re: PARKIRANJE

Post by Liberalism »

vesna55 wrote:Ovih dana dosta sam šetala i naravno gledala.
Problem je u parkiranim vozilima. I tako razmišljam. Prije nekoliko godina bila sam u Minhenu. I to ne bilo gdje nego u samom centru na Marian Platzu. Valjda se tako zove. I to vam je ljudi pješačka zona. Bočne ulice su sve jednosmjerne i naravno dozvoljeno je parkiranje i to se debelo plaća. Ko hoće u centar plati parking pa idi kud ti je drago. Moj rodjak je napravio sigurno 2o ili 3o kilometara kružeći i tražeći parking. Nije mu ni na kraj pameti palo da se negdje uvuče i parkira. Udara policija po djepu i to debelo.
A kod nas.
Svi koji kupe auto kao da su automatski kupili pravo za parkiranje gdje hoće i kad hoće.
Kolegica mi stanuje na Marijin Dvoru. I ona ima problem sa parkiranjem pa stalno nešto broji kako nema mjesta za parking. Meni puko film pa joj lijepo objasnim da ode u Opštinu i da sebi zakupi parking mjesto na godinu dana i riješen problem. E da je ona kokuz razumjela bih, ali kad me je nazvala nakon par dana kaže da sam luda da su joj rekli da zakup parking prostora pred zgradom, odnosno pred ulazom košta 800 km godišnje. I naravno ima auto, nema parking puno joj platiti 8oo km pa je i dalje ljuta i samo psuje.
Forumaši uklljučite se u ovu diskusiju.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Na Marien Platzu 1,5 euro je 15 minuta, a kaznu koju sam ja dobio za 13 minuta kasnjenja uplate na automatu je 35 eura. Ovo dosta govori o nama (bosancima). Mi bi da kao imamo sve kao u Evropi, al da neko kaze - da je minimalna kazna za parkiranje 70 KM i da bi svako bio kaznjen ko se nepropisno parkira ili ko prekrsi uslove parkiranja sa tim iznosom - zvucalo bi gore od smaka svijeta
CLIO

#61 Re: PARKIRANJE

Post by CLIO »

Liberalism wrote:
vesna55 wrote:Ovih dana dosta sam šetala i naravno gledala.
Problem je u parkiranim vozilima. I tako razmišljam. Prije nekoliko godina bila sam u Minhenu. I to ne bilo gdje nego u samom centru na Marian Platzu. Valjda se tako zove. I to vam je ljudi pješačka zona. Bočne ulice su sve jednosmjerne i naravno dozvoljeno je parkiranje i to se debelo plaća. Ko hoće u centar plati parking pa idi kud ti je drago. Moj rodjak je napravio sigurno 2o ili 3o kilometara kružeći i tražeći parking. Nije mu ni na kraj pameti palo da se negdje uvuče i parkira. Udara policija po djepu i to debelo.
A kod nas.
Svi koji kupe auto kao da su automatski kupili pravo za parkiranje gdje hoće i kad hoće.
Kolegica mi stanuje na Marijin Dvoru. I ona ima problem sa parkiranjem pa stalno nešto broji kako nema mjesta za parking. Meni puko film pa joj lijepo objasnim da ode u Opštinu i da sebi zakupi parking mjesto na godinu dana i riješen problem. E da je ona kokuz razumjela bih, ali kad me je nazvala nakon par dana kaže da sam luda da su joj rekli da zakup parking prostora pred zgradom, odnosno pred ulazom košta 800 km godišnje. I naravno ima auto, nema parking puno joj platiti 8oo km pa je i dalje ljuta i samo psuje.
Forumaši uklljučite se u ovu diskusiju.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Na Marien Platzu 1,5 euro je 15 minuta, a kaznu koju sam ja dobio za 13 minuta kasnjenja uplate na automatu je 35 eura. Ovo dosta govori o nama (bosancima). Mi bi da kao imamo sve kao u Evropi, al da neko kaze - da je minimalna kazna za parkiranje 70 KM i da bi svako bio kaznjen ko se nepropisno parkira ili ko prekrsi uslove parkiranja sa tim iznosom - zvucalo bi gore od smaka svijeta

Neka, neka bosnier, pa ces se drugi put pridrzavat propisa. :D
*mima*

#62 Re: PARKIRANJE

Post by *mima* »

vesna55 wrote:Sigurno da je stanovnicima uzeg centra problem gdje i kako parkirati auto. Imaju ti ljudi i drugih problema. Pa i u drugim kvartovima Sarajeva nije situacija znatno bolja.
Oko svega "mi" pravimo probleme.
Tako lako i jednostavno riješiti možemo većinu problema. Trebamo se samo opredjeliti čije zakonodavstvno nama najviše odgovara. Mislim na zemlje EU. Najmanji problem je doslovno od slova do slova prepisati. Jedino što je nama potrebno postepeno te i takve EU zakone i primjenjivati. Ne mislim sve odjednom nego polako, planski i dosljedno i postepeno.
Netrebamo otkrivati toplu vodu. :bih: :bih: :bih: :bih:

A ti ces nam to rijesit?
Dioda

#63 Re: PARKIRANJE

Post by Dioda »

vesna55 wrote:Dragi prijatelji, nisam ja šmugnula, čitam vaše komentare. Dobri su. Ima tu da se pročita dosta pametnih.
Razmišljam šta je to pozitivno pa da otvorim diskusiju. Vjeruj trenutno mi ništa ne pada na pamet.[/b]
A biće sigurno i pozitivnih i negativnih stvarki iz našeg okruženja.
De i vi se sjetite neke teme. Okrenite se oko sebe i eto teme, one običn, ljudske, svakodnevne.
Pozdrav svim forumašima i ugodan vikend. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Mozda bi prigodna tema bila "hronicno nezadovoljstvo" ?
:D
munevera44

#64 Re: PARKIRANJE

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 18:29, edited 1 time in total.
salihh

#65 Re: PARKIRANJE

Post by salihh »

koliko znam, ljudi koji imaju adresu u centru mogu za 60 km mjesecno dobiti naljepnicu za parkiranje... ne dobiju rezervirano mjesto, ali ne placaju tarifu 2 km na sat... ovo je veoma posteno, bas europski
amrica

#66 Re: PARKIRANJE

Post by amrica »

Dobro znas, poenta je u tome sto nemas rezervirano mjesto, znaci imas adresu u Centru, imas mjesta za parkiranje ispred kuce, ali sanse da ces naci tu prazno mjesto za svoj auto su jako diskutabilne. Tacnije minimalne. A postoji i varijanta prodavanja parkirnog mjesta na osnovu adrese. Tako das tih 60 KM i nemas nikakvu garanciju da ces se parkirati. Ako dodje padobranac odnekle i plati dnevnu tarifu, ostaje tu cijelu noc, ti si donji. Ili cak ni ne plati, kako kad.
madner

#67 Re: PARKIRANJE

Post by madner »

Tj, ispade da svako ima jednako pravo da parkira po javnim mjestima predviđenim za parkiranje?
Užaš i tragedija.

Ja ću odma napravit peticiju da niko nema pravo da parkira auto dalje od 150m od svog stana. :D
salihh

#68 Re: PARKIRANJE

Post by salihh »

amrica wrote:Dobro znas, poenta je u tome sto nemas rezervirano mjesto, znaci imas adresu u Centru, imas mjesta za parkiranje ispred kuce, ali sanse da ces naci tu prazno mjesto za svoj auto su jako diskutabilne. Tacnije minimalne. A postoji i varijanta prodavanja parkirnog mjesta na osnovu adrese. Tako das tih 60 KM i nemas nikakvu garanciju da ces se parkirati. Ako dodje padobranac odnekle i plati dnevnu tarifu, ostaje tu cijelu noc, ti si donji. Ili cak ni ne plati, kako kad.
predlazem da se preselis u novi grad, uglavnom nema problema s parkingom, a i besplatan je... :D
salihh

#69 Re: PARKIRANJE

Post by salihh »

madner wrote:Tj, ispade da svako ima jednako pravo da parkira po javnim mjestima predviđenim za parkiranje?
Užaš i tragedija.

Ja ću odma napravit peticiju da niko nema pravo da parkira auto dalje od 150m od svog stana. :D
potpisujem peticiju, spreman sam i finansijski pomoci da se pomogne oko postavljanja kakvih zapreka u vidu gajbi, zardinjera ili kamenja ui cilju odbijanja padobranaca
amrica

#70 Re: PARKIRANJE

Post by amrica »

salihh wrote:
amrica wrote:Dobro znas, poenta je u tome sto nemas rezervirano mjesto, znaci imas adresu u Centru, imas mjesta za parkiranje ispred kuce, ali sanse da ces naci tu prazno mjesto za svoj auto su jako diskutabilne. Tacnije minimalne. A postoji i varijanta prodavanja parkirnog mjesta na osnovu adrese. Tako das tih 60 KM i nemas nikakvu garanciju da ces se parkirati. Ako dodje padobranac odnekle i plati dnevnu tarifu, ostaje tu cijelu noc, ti si donji. Ili cak ni ne plati, kako kad.
predlazem da se preselis u novi grad, uglavnom nema problema s parkingom, a i besplatan je... :D
Zao mi je sto cu te razocarati, ali imam garazu, Opcina Centar, ravni dio. Pricam o iskustvima ljudi koje poznajem. :D
kirby

#71 Re: PARKIRANJE

Post by kirby »

amrica wrote:
salihh wrote:
Zao mi je sto cu te razocarati, ali imam garazu, Opcina Centar, ravni dio. Pricam o iskustvima ljudi koje poznajem. :D

ovdje samo invalidi imaju rezervisano mjesto. ni ovdje nemas garanciju da ces ispred zgrade parkirati ali ipak parkiras u kvartu i to jeftinije nego da placas po satu po punoj tarifi.i sto je najbitnije jeftinije je nego u sa.
samo je kod nas navika ljudi da prakiraju pred ulaz u zgradu.da moze.cini mi se ,usao bi u haustor sa autom :-) :-)
vjesticanametli

#72 Re: PARKIRANJE

Post by vjesticanametli »

Image
Image
Post Reply