Pozdrav,
zanima me da malo razmjenimo misljenja vezano za ovu bolest.
Da li ste imali nekoga u familiji da je imao ili ima ovu bolest. Kakva su vasa iskustva, kako ste se brinuli o takvim clanovima porodice. Koje su terapije i sve sto bi moglo biti zanimljivo.
Moj dido ima vec nekoliko godina Parkinsona (dido ima 71 godinu), uzima terapiju roche madoparom. Vec godinu dana ima smetnje po noci, budi se, ima on-off faze. Doktor mu je preporucio da u terapiju ukljuci madopar hbs i gsk requip, ali te lijekove je vrlo tesko naci a i skupi su ko sam djavo.
Parkinsonova bolest
Moderator: anex
-
sa66
#2 Re: Parkinsonova bolest
Zao mi je tvog dede...Parkinson je teska bolest u odmakloj fazi...moj tata je od nje bolovao...na kraju je umro od ciroze jetre jer su antiparkinsonici jaki lijekovi, a on je inace imao slabu jetru. Bilo je tesko, a jos je bio rat u Sarajevu. Ne mogu se sad sjetiti koju je terapiju uzimao, ali je bilo faza kad je bukvalno bio nepokretan, nije mogao nista sam. Bio je ukocen. Ne volim se toga ni sjecati. Ali sve je individualno, mozda tvoj dedo bude bolje podnosio terapiju, mozda su dosad uveli neki bolji lijek. Zelim i dedi i vama koji se o njemu brinete sve najbolje.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#3 Re: Parkinsonova bolest
Madopar se nabavlja na recept.Chischo wrote:Pozdrav,
Da li ste imali nekoga u familiji da je imao ili ima ovu bolest. Kakva su vasa iskustva, kako ste se brinuli o takvim clanovima porodice. Koje su terapije i sve sto bi moglo biti zanimljivo.
Moj dido ima vec nekoliko godina Parkinsona (dido ima 71 godinu), uzima terapiju roche madoparom. Vec godinu dana ima smetnje po noci, budi se, ima on-off faze. Doktor mu je preporucio da u terapiju ukljuci madopar hbs i gsk requip, ali te lijekove je vrlo tesko naci a i skupi su ko sam djavo.
Inace kod mene u familiji sa mamine strane je parkinsonova normalna nazalost. Imala ju je mamina tetka, nana, a i mama pokazuje znakove.
I nije nimalo lahko imati nekoga u porodici ko boluje ali sta je tu je. Mora se ziviti nekako.
- Chischo
#4 Re: Parkinsonova bolest
A, eto vidis kazu da je genetska predispozicija samo 5 %.ladyblue18 wrote:Madopar se nabavlja na recept.Chischo wrote:Pozdrav,
Inace kod mene u familiji sa mamine strane je parkinsonova normalna nazalost. Imala ju je mamina tetka, nana, a i mama pokazuje znakove.![]()
I nije nimalo lahko imati nekoga u porodici ko boluje ali sta je tu je. Mora se ziviti nekako.
Madopar obicni se dobiva na recept ali ne i madopar hbs.
Ima li ko da je cuo za Requip (glaxosmithkhline)? Gdje se moze nabaviti?
-
ad-le
#5 Re: Parkinsonova bolest
Pročitaj na forumu zdravlje Parkinsonova bolest jer tamo je žena baš napisala o tome