Da li je iko kupovao ? gdje ?
Vidio sam ima onih nekih sto se postave na okvir tabli ...pa cak i kamere.
Parking senzori
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mayab
#2 Re: Parking senzori
E bay, nema kakvih nema, neki od vec 20-tak dolara rade izvrsno, cak imas birati i po bojama, da ti odgovara boji na autu, naravno valja ih ugraditi, ali ni to nije uopce problem....
- sema911s
#3 Re: Parking senzori
imao te sa ebay od 23usd,. doplatio za kameru od 8 usd,., i radili odlicno,., problem je bio sto ogradu nisu nikada registovali(valjda supljine pa konta prazan prostor),. zvuk pistanja je malo iritirajuci preglasan,,. kamera je imala mali ugao snimanja oko 140` inace dobra stvarka a jeftina da ih postavis netreba ti nista vise od busilice, malo silikona i ljepila za sajbe, i sto ces morat skinut mnogo plastika iz avta,.,oko tih plastika budes pazljiv,.,
a imas par osiguravajucih kuca uz registraciju daju senzore il alarme,.,
a imas par osiguravajucih kuca uz registraciju daju senzore il alarme,.,
- skafiskafsnjak
#4 Re: Parking senzori
a rijetki su slucajevi da mi je ograda nedje i to , ahahh .
A et imas kameru za ogradu.
Doduse, ja sam trazio te neke sto se lijepe. Znaci bez busenja...
AHm, a koje osiguravajuce kuce ?
A et imas kameru za ogradu.
Doduse, ja sam trazio te neke sto se lijepe. Znaci bez busenja...
AHm, a koje osiguravajuce kuce ?
- sema911s
#5 Re: Parking senzori
http://www.pik.ba/usluga/14444/alfa-pro ... uto-alarm/
ovi su me zvali par puta,.,
ti sto se lijepe nerade,., spadnu brzo i moras provuci zicu kroz karambolku, tako svejedno moras busit,.,
a to za ogradu i ja sam konto necu nikada pric blizu,.,pa kada sam jednu pokupio,.,
ovi su me zvali par puta,.,
ti sto se lijepe nerade,., spadnu brzo i moras provuci zicu kroz karambolku, tako svejedno moras busit,.,
a to za ogradu i ja sam konto necu nikada pric blizu,.,pa kada sam jednu pokupio,.,
- johntra
#6 Re: Parking senzori
eno u Komelu akcija 199 KM sa ugradnjom i LED displejom...
- skafiskafsnjak
#7 Re: Parking senzori
Ma ebo displej, nek ima onaj zvuk, dovoljno mi je.
Na ebayu ih ima do 40km kakvih hoces ... plus ugradnja majstora
Na ebayu ih ima do 40km kakvih hoces ... plus ugradnja majstora
- johntra
#8 Re: Parking senzori
plus poštarina, plus ruke...dođe te haman isto...pošto imaš Lagunu, taj displej ti stave iznad unutrašnjeg retrovizora i nije loš detalj, a zna biti koristan...
- zdravo
#9 Re: Parking senzori
Koje auto?
Ja sam ih sebi naručio u crnoj boji a starom u srebrnoj (prema boji auta), i ugradio, evo rade samo tako već ima godinu i više.
Cijena je bila oko 20-ak $ sa poštarinom, carina nije rekla ništa.
Većina auta ima na braniku s unutarnje strane oznake za busenje.
Evo ti tutorial za Astru H s 5 vrata:
"U subotu sam ugradio parking senzore na svoju Astru, pa evo da to podjelim sa vama.
Ako nekome bude trebala pomoć oko ugradnje, ima ovdje sve na slikama.
Prije svega, napravio sam pripremu za dovod struje na upravljačku jedinicu.
Struju sam odlučio uzeti sa zadnjeg lijevog rikverc svjetla.
Normalno sve je trebalo ispitati da ne bude dima i vatre;)
Rikverc svjetla uključena.

Mjerenje:
Napomena; mjerenje se ne može napraviti dok je konektor isključen.

Struja je tu (+ i -):
Minus - je sivi debeli kabel (deblji je od ostalih i nalazi se zadnji na konektoru).
Plus - je bijeli kabel sa crnom linijom (nalazi se na suprotnoj strani konektora u odnosu na minus).

Kabel za napajanje upravljačke jedinice je spreman:

Skidanje zadnjeg branika:
Prvi korak:
Skinuti tablicu i ispod nje odšarafiti i skinuti dva torx šarafa.

Drugi korak:
Potrebno je odšarafiti po dva torx šarafa iza svakog zadnjeg točka.
Ista je veličina alata kao i za onaj ispod tablice.
Napomena; da bi se odšarafio donji šaraf, treba se malo namučiti ako ne mislite skidati točkove.

Treći korak:
Potrebno je otvoriti gepekt, i iznutra otvoriti otvore iza svakog zadnjeg svjetla (lampe), te isključiti konektor i odšarafiti obadva zavrtnja.
Napomena; prilikom odšarafljivanja navrtnja treba paziti da navrtanj ne ispadne u šupljinu ispod.
Pažljivo ukloniti obadva zadnja svjetla (lampe), lagano ih zadići prema gore i polako vući prema nazad.
Napomena; na svjetlima postoje dva prihvatača/pina koji se mogu slomiti ako se ne pazi, isto tako postoje neka dva gumena koji sami iskoče.
Moji su još u životu.
Nakon što ste uklonili svih 6 šarafa i zadnja svjetla, red je na branik.
Napomena; ne skidati branik kada je hladno, postoji velika mogućnost da će neka kopča puknuti.
Da bi skinuli branik potrebno ga je sa obadvije ruke uzeti za rub kod točka i lagano povući prema sebi (pogledajte strelice).
Nakon što ste to napravili na obadvije strane, branik je potrebno povući nazad i skinuti ga.
Napomena; prije samog skidanja branika potrebno je naći neku staru deku i staviti je na pod, pa na nju staviti branik da se boja ne bi ogrebala.

Ovako branik izgleda kada se skine:

A ovako izgledaju oznake gdje treba bušiti rupe tankim borerom iznutra:

Bušenje rupa iznutra prema vani:

Borer (ovo je borer koji dođe sa senzorima, na njemu dolazi kruna koja se može odšarafiti i tako se borer može iskoristiti za bušenje rupa iznutra):

Borer s krunom spreman:

Bušenje izvana prema unutra s krunom na boreru kroz već probušenu malu rupu:

Gotova rupa:

Senzori su ubačeni i kablovi povezani vezicama:

Svi završeci dovedeni na lijevu stranu branika:

Guma kroz koji vani izlaze kablovi za osvjetljenje zablice i kroz koju će unutra ući 4 kabela od senzora:
Napomena; izvadite ga van, samo malo jače povući za gumu, iznutra ima dosta silikona kojeg treba ukloniti da bi se kablovi mogli provući lakše.

I gotovo:

Upravljačku jedinicu ne trebate posebno učvršćivati, dovoljno ju je samo ugurati i zaglaviti između izolacije i lima.
Zvučnik/biper možete izvestu gore iznad REC-a u zalijepiti ga dvostranim ljepilom za plastiku (ljepilo je došlo sa senzorima).
Nadam se da će ovo biti nekome od pomoći."
Ja sam ih sebi naručio u crnoj boji a starom u srebrnoj (prema boji auta), i ugradio, evo rade samo tako već ima godinu i više.
Cijena je bila oko 20-ak $ sa poštarinom, carina nije rekla ništa.
Većina auta ima na braniku s unutarnje strane oznake za busenje.
Evo ti tutorial za Astru H s 5 vrata:
"U subotu sam ugradio parking senzore na svoju Astru, pa evo da to podjelim sa vama.
Ako nekome bude trebala pomoć oko ugradnje, ima ovdje sve na slikama.
Prije svega, napravio sam pripremu za dovod struje na upravljačku jedinicu.
Struju sam odlučio uzeti sa zadnjeg lijevog rikverc svjetla.
Normalno sve je trebalo ispitati da ne bude dima i vatre;)
Rikverc svjetla uključena.

Mjerenje:
Napomena; mjerenje se ne može napraviti dok je konektor isključen.

Struja je tu (+ i -):
Minus - je sivi debeli kabel (deblji je od ostalih i nalazi se zadnji na konektoru).
Plus - je bijeli kabel sa crnom linijom (nalazi se na suprotnoj strani konektora u odnosu na minus).

Kabel za napajanje upravljačke jedinice je spreman:

Skidanje zadnjeg branika:
Prvi korak:
Skinuti tablicu i ispod nje odšarafiti i skinuti dva torx šarafa.

Drugi korak:
Potrebno je odšarafiti po dva torx šarafa iza svakog zadnjeg točka.
Ista je veličina alata kao i za onaj ispod tablice.
Napomena; da bi se odšarafio donji šaraf, treba se malo namučiti ako ne mislite skidati točkove.

Treći korak:
Potrebno je otvoriti gepekt, i iznutra otvoriti otvore iza svakog zadnjeg svjetla (lampe), te isključiti konektor i odšarafiti obadva zavrtnja.
Napomena; prilikom odšarafljivanja navrtnja treba paziti da navrtanj ne ispadne u šupljinu ispod.
Pažljivo ukloniti obadva zadnja svjetla (lampe), lagano ih zadići prema gore i polako vući prema nazad.
Napomena; na svjetlima postoje dva prihvatača/pina koji se mogu slomiti ako se ne pazi, isto tako postoje neka dva gumena koji sami iskoče.
Moji su još u životu.
Nakon što ste uklonili svih 6 šarafa i zadnja svjetla, red je na branik.
Napomena; ne skidati branik kada je hladno, postoji velika mogućnost da će neka kopča puknuti.
Da bi skinuli branik potrebno ga je sa obadvije ruke uzeti za rub kod točka i lagano povući prema sebi (pogledajte strelice).
Nakon što ste to napravili na obadvije strane, branik je potrebno povući nazad i skinuti ga.
Napomena; prije samog skidanja branika potrebno je naći neku staru deku i staviti je na pod, pa na nju staviti branik da se boja ne bi ogrebala.

Ovako branik izgleda kada se skine:

A ovako izgledaju oznake gdje treba bušiti rupe tankim borerom iznutra:

Bušenje rupa iznutra prema vani:

Borer (ovo je borer koji dođe sa senzorima, na njemu dolazi kruna koja se može odšarafiti i tako se borer može iskoristiti za bušenje rupa iznutra):

Borer s krunom spreman:

Bušenje izvana prema unutra s krunom na boreru kroz već probušenu malu rupu:

Gotova rupa:

Senzori su ubačeni i kablovi povezani vezicama:

Svi završeci dovedeni na lijevu stranu branika:

Guma kroz koji vani izlaze kablovi za osvjetljenje zablice i kroz koju će unutra ući 4 kabela od senzora:
Napomena; izvadite ga van, samo malo jače povući za gumu, iznutra ima dosta silikona kojeg treba ukloniti da bi se kablovi mogli provući lakše.

I gotovo:

Upravljačku jedinicu ne trebate posebno učvršćivati, dovoljno ju je samo ugurati i zaglaviti između izolacije i lima.
Zvučnik/biper možete izvestu gore iznad REC-a u zalijepiti ga dvostranim ljepilom za plastiku (ljepilo je došlo sa senzorima).
Nadam se da će ovo biti nekome od pomoći."