Paraga - dvostruko suđenje

Post Reply
SkyLimit

#1 Paraga - dvostruko suđenje

Post by SkyLimit »

Čovjek je već odslužio visoku kaznu u BiH za zločin koji ga se tereti a koji je počinjen na tlu BiH. Međutim Italija ga kidnapuje i sama mu sudi za isto djelo i evo dobio je doživotnu.

Ovdje se uopće ne radi o njegovim ratnim zaslugama niti o počinjenom zločinu, apsolutno nije relevantno već se radi o tome da je Italija ovim činom pokazala da uopće ne poštuje suverenitet BiH a naša domovina je s druge strane pokazala da je zaboli da li neko njene državljane osuđuje, tuče ili ubija po bijelome Svijetu.

Da sam ja vlast, odgovor bi bio u vidu da bi pohapsio sve državljane Italije na tlu BiH i držao ih zatvorene dok ne oslobode Paragu, za kojeg me ponoviti ću ne vežu nikakve emocije, ni pozitivne ni negativne, on je tu kao pojedinac nebitan, bitno je ono što su Italija i BiH kao države rekle o sebi sa ovim slučajem
Sud u Italiji: Hanefija Prijić osuđen na doživotni zatvor

Sud u Italiji osudio je danas na kaznu doživotnog zatvora bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH Hanefiju Prijića.

Njegov advokat Almin Dautbegović za novinsku agenciju Patria rekao je da je prisustvovao izricanju presude, te da u ovom trenutku može kazati samo da će se žaliti na ovu presudu.Prijić je proveo godinu dana u pritvoru.

Bivši komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije Izručen je Italiji nakon što je 28. oktobra 2015. godine uhapšen na aerodromu u Dortmundu po potjernici Italije.

Prijić je Italiji izručen nakon što je u pritvorskoj jedinici u Dortmundu proveo skoro 120 dana.

U okolini Gornjeg Vakufa, 29. maja 1993. godine ubijena su tri italijanska humanitarca. Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti strijeljani su u jednoj šumi, a njihovo dvoje kolega su preživjeli ovaj zločin, koji je izvršila jedinica Armije RBiH.

Za ovo brutalno trostruko ubistvo na Kantonalnom sudu u Travniku Hanefija Prijić zvani Paraga osuđen je na 15 godina zatvora, kao komandant ove lokalne jedinice. Prijić je na suđenju do kraja tvrdio da on nije izdao komandu da se humanitarci likvidiraju, ali je rekao kako prihvata presudu.

Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, Prijić je pušten na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu za Prijićem koji je krajem oktobra 2015. godine uhapšen u Dortmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje porodice.

Source
Last edited by SkyLimit on 02/03/2017 20:38, edited 2 times in total.
PM72

#2 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by PM72 »

Da sam ja vlast, odgovor bi bio u vidu da bi pohapsio sve državljane Italije na tlu BiH i držao ih zatvorene dok ne isporuče Paragu, za kojeg me ponoviti ću ne vežu nikakve emocije, ni pozitivne ni negativne, on je tu kao pojedinac nebitan, bitno je ono što su Italija i BiH kao države rekle o sebi sa ovim slučajem
:lol: :lol: :lol:

DA SAM JA NETKO...pjevali su Indeksi.

Ti da si bio netko pobio bi svu vojsku po kasarnama...

Ti bi bio vlast 24 sata i tu bi ti bio kraj.Boli me ćošak za ovim kretenom što je ubijao civile i humanitarne radnike.Trebalo ga je objesit u ratu.
TheMule

#3 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by TheMule »

Stvar je u tome da li je kriv ili nije? Zasto su ti neduzni ljudi ubijeni? Ni ja ne postujem nas sud, pa kako ocekivati da ga talijani postuju?

3 dobre duse koje su dosle u tudju zemlju da pomognu i samo 15 godina? smijurija
muha_sa

#4 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by muha_sa »

šta sad :?

jesul mu dokazali krivicu :?
VjecitiStudent

#5 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by VjecitiStudent »

Nije problem u njihovom, no u našem sudu.
PM72

#6 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by PM72 »

TheMule wrote:Stvar je u tome da li je kriv ili nije? Zasto su ti neduzni ljudi ubijeni? Ni ja ne postujem nas sud, pa kako ocekivati da ga talijani postuju?

3 dobre duse koje su dosle u tudju zemlju da pomognu i samo 15 godina? smijurija
Stoka ih presrela,opljačkala i ubila ko pse.Krivica dokazana a 13 godina je malo.Malo brate jer je to trebalo streljat za primjer ostalima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Truba »

A sto au humanitarce ubili
Lova?
SkyLimit

#8 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by SkyLimit »

Pola budućih glavosječa odreda El - Mudžahid su ušli u BiH kao "humanitarci za pomoć muslimanima", tako da su mi i ti Italijani koji su u jeku najžešće velikohrvatske agresije došli da pomažu katolike krajnje sumnjivi.

Ali kažem, totalno nebitno, trebao mu je naš sud ako je kriv za ubistvo običnih humanitaraca udariti 40 godina(ali i sve i da ga je oslobodio Italijani nemaju pravo da to ne poštuju), ono što meni smeta je da je čovjek pred našim sudom i zakonom osuđen i odležao svoje a ove živo zaboli za to, danas je Hanefija, sutra tako mogu uhapsiti svakoga od nas
Last edited by SkyLimit on 02/03/2017 19:05, edited 1 time in total.
PM72

#9 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by PM72 »

sutra tako mogu uhapsiti svakoga od nas
:-) :-) :-)

nekad me zaista razočaraš...
muha_sa

#10 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by muha_sa »

Hanefija je o tome trebo na vrijeme mislit :-)

lako se tad bilo kurcit i ljude ubijat---trebo je kontat da ce možda preživjet i da ce nekad i odgovarat

taman da mi je brat nek kusa ako je kriv
JThomas

#11 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by JThomas »

ne bi smjelo. apsolutno ne bi smjelo, koliko god bilo moralno ili ne. ali pošto je ovo država samo u nazivu proći će.
jao_situacije

#12 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by jao_situacije »

zato što je dobio 13 godina da je dobio 40 možda ga ne bi ganjali, nisu talijani glupe bošnje pa da im je okej par godina zatvora za ratni zločin
JThomas

#13 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by JThomas »

ali čuj paraga...jao jao.
Banksy

#14 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Banksy »

Bravo Italija. Pravda je spora, ali stiže.
SkyLimit

#15 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by SkyLimit »

Smatram neprijateljom BiH svakog ko se slaže da neka druga država ima pravo u potpunosti ignorisati odluku našega Suda.
PM72

#16 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by PM72 »

SkyLimit wrote:Smatram neprijateljom BiH svakog ko se slaže da neka druga država ima pravo u potpunosti ignorisati odluku našega Suda.
:?:

Kad ta druga država vidi da je neki kreten za ubistvo njenih državljana dobio robije koliko i neki kokošar za par pljački...
It_is_a_Leclerc

#17 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by It_is_a_Leclerc »

Italija je samo pokazala da neće dozvoliti da ubice njenih mladića dobiju rekreativnih 15 godina.

Doživotna, jašta.

Neka je vječna slava i hvala svim žrtvama ovog monstruma.
Naslovnica

#18 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Naslovnica »

Banksy wrote:Bravo Italija. Pravda je spora, ali stiže.
:thumbup:
muha_sa

#19 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by muha_sa »

SkyLimit wrote:Smatram neprijateljom BiH svakog ko se slaže da neka druga država ima pravo u potpunosti ignorisati odluku našega Suda.
smatram neprijatelja države BiH svakog onog ko u uniformi armije te iste države ubije nekog iz cista mira--eto nako, malo da ih opljacka :-)
SkyLimit

#20 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by SkyLimit »

PM72 wrote:
:?:

Kad ta druga država vidi da je neki kreten za ubistvo njenih državljana dobio robije koliko i neki kokošar za par pljački...
Nešto ne vidim da BiH uzima pravdu u svoje ruke za tolike slučajave kad su ratni zločinci u Hagu dobili smiješne kazne. Da ne spominjem slučaj Đukić u kojem se Srbija sprda sa BiH(a prije svega je odgovoran onaj koji ga je pustio da odšeta).

Ja ne bi imao ništa protiv da je Paragu BiH osudila na doživotni zatvor, ma i na smrtnu kaznu. Ali da ga je BiH čak i oslobodila, niko nema pravo da zadire u to. I to je sva poenta.

Ali to sam samo ja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Truba »

al glupan nastavio setat europom :mrgreen:

znam lika koji zbog pistolja i one futrole jna ne putuje u srbiju i dva pouta razmisli kad i gdje prelazi do makarske granicu :mrgreen:
Maraschino

#22 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:
smatram neprijatelja države BiH svakog onog ko u uniformi armije te iste države ubije nekog iz cista mira--eto nako, malo da ih opljacka :-)
:thumbup: :thumbup:

ovo je bio moj stav od pocetka agresije ukljucujuci i ratne zarobljenike.
JThomas

#23 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by JThomas »

površno gledate na stvari, presedan je vrlo opasan i s razlogom je zabranjen u svim demokratskim zemljama. sutra zaista može biti neko čija krivica nije tako očigledna i dokazana.

a da i ja budem malo površan, italija nije njemačka ni norveška, već su tamo izmišljeni korupcija i organizovani kriminal, ovo sve u čemu uživamo kod nas su dječje igre za italiju...opet ne u ovom slučaju, nego za sutra.
PM72

#24 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by PM72 »

Maraschino wrote:
muha_sa wrote:
:thumbup: :thumbup:

ovo je bio moj stav od pocetka agresije ukljucujuci i ratne zarobljenike.
To je stav svih normalnih ljudi.Muha - car si. :thumbup:
Banksy

#25 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Banksy »

Hanefija Prijić je bivši ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, pljačkali humanitarne donacije te prilikom te pljačke ubili italijanske humanitarce – Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija.

Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti koji su se bacili na zemlju praveći se mrtvi.

Sud BiH je Hanefiju Prijića zvanog Paraga za to djelo osudio 2001. godine, a kaznu od 13 godina i četiri mjeseca odležao je u KPZ Zenica.

Hanefija Prijić Paraga (52), po zanimanju zidar, ratni zapovjednik Treće bojne 317. brigade Armije BiH, uhićen je u zračnoj luci u Dortmundu po međunarodnoj tjeralici iz Italije zbog trostrukog ubojstva i krađe humanitarne pomoći još iz 1993. na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa.

- Njemačka policija je bh. državljanina zaustavila čim je sletio iz Tuzle, potvrdio je Dževad Saldić, veleposlanik BiH u Frankfurtu. Kako je poznato, Paraga je 2001. kao naredbodavac strijeljanja u Travniku osuđen na 15 godina pa je služio kaznu u KPZ- u Zenica gdje je koristio sve pogodnosti smještaja rezerviranog za blaže prekršitelje zakona s kratkotrajnim kaznama, što je izazvalo negodovanje ostalih osuđenika. Poznato je kako se Paraga onesvijestio pri izricanju presude, ali se, kako je rekao, ‘nije žalio, iako nije kriv’. Prema toj presudi, nakon što su humanitarnu pomoć opljačkali, Paraga je naredio dvojici vojnika da odvedu u šumu i izrafalaju petoricu Talijana, a tada su se dvojica, Cristhian Penocchio i Agostino Zanotti, uspjela baciti na zemlju, izbjeći zrna i potom pobjeći. Paraga je kao zapovjednik u Armiji RBiH bio povezan sa zloglasnom postrojbom “Zulfikar” čija je pripadnica bila i Rasema Handanović Zolja koja je lani uhićena u SAD-u. Zolja je bila Paragina asistentica i pratiteljica tog 29. svibnja 1993. na planini Radovan. Ona je svjedok, a moguće i počinitelj likvidacije trojice talijanskih humanitaraca, ali Paraga na suđenju nikada nije otkrio kakvu je ona imala ulogu u tom zločinu. Sa Zoljom i Paragom tada je bio i njegov rođak Sabahudin Prijić Dino.Upali u zasjedu

Nesretni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti upali su u zasjedu Paraginih vojnika dok su vozili humanitarnu pomoć u Zavidoviće.
- Kada je putem iz Gornjeg Vakufa naišao humanitarni konvoj, koji se sastojao od teretnog kamiona s prikolicom i vozila lada niva, u kome su se nalazili talijanski državljani-dobrovoljci pri humanitarnoj misiji Brešanske inicijative solidarnosti, okrivljeni je izišao na put s manjom skupinom vojnika naoružanih automatskim puškama, dok su drugi ostali u zasjedi. Pod prijetnjom oružja, skrenuli su konvoj na šumski put. U mjestu Hraskršće su izvršili pretovar robe s kamiona i prikolice na traktore koje su dovezli mještani obližnjih sela - navodilo se u optužnici. Dvojica preživjelih kasnije su identificirali samo Paragu koji je bio i poslijeratni odbornik Stranke za BiH u Gornjem Vakufu. Ubijeni Guido Puletti je bio novinar koji se nakon preživljene torture u Argentini vratio u Italiju pa počeo izvještavati iz BiH. Jedan od ljudi o kojima je pisao u svojim tekstovima iz Zavidovića i Bosne bio je Jadranko Božanović, urednik Radio Zavidovića, koji je ubijen u svom domu 10. rujna 1995., u noći nakon što je Armija BiH zauzela Vozuću. Nikada nisu otkriveni ni ubojice Jadranka Božanovića, ni drugi ratni zločini na ovom području. Upravo s Paraginim dolaskom u Bojsku počeli su nestajati Hrvati u kanjonu Bistričke rike, točnije na mjestu Guser, na razdvajanju ceste prema rudniku Radovan. Na toj lokaciji nestali su Rafael Žilić i Ante Đepina iz Travnika te Mijo Milić Jerkin iz Krupe kod Uskoplja čije je tijelo kasnije identificirano zajedno s ubijenim Talijanima. Izvješća iz arhive Ujedinjenih naroda u New Yorku i iz arhiva u Bruxellesu Paragina skupina je opisana kao “naoružana banda koja operira s tridesetak vojnika iako u zasjedama pokazuje samo 6-10 vojnika”. Europski promatrači su naveli da je “zapovjednik Selmo Cikotić naredio dalju istragu incidenta s Talijanima”, ali se, suprotno tom navodu, pokazalo da takve istrage ustvari nije ni bilo, sve do upada specijalaca u Paragin dom 2000. Inače, Rasema Handanović, čiji identitet dugo nije bio poznat jer su je svi poznavali pod ratnim nadimkom Zolja, i Edin Džeko lani su izručeni iz SAD-a u BiH pod optužbom da su u Trusini kod Konjica, kao pripadnici postrojbe “Zulfikar” AR BiH, počinili pokolj nad 22 osobe hrvatske nacionalnosti.
Post Reply