"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#176 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
ABH017 wrote: Dobro je i najbolje, jer je naše.

Islamska zajednica je naša institucija, Islam je naša vjera, a mi imamo i imali smo svoje alime, koji su dovoljno školovani, da mogu da nam tumače našu vjeru.
To što paradžematlije nude je tuđe. Ako bismo to prihvatili, onda možemo, jednakim aršinima, ostaviti svoju naciju i pripojiti se srpskom narodu, isto tako možemo prestati pričati i njegovati bosanski jezik i prešaltati se na srpski, jal hrvatski. Šta u tome ima loše? Možemo pustiti Srbiju nek nas pripoji sebi. Šta fali?
znači samo zato što je tradicija, dobro je?
ne valja ti razmišljanje
to što narod radi iz generacije u generaciju ne znači da je to ispravno
upravo takvim slijepim slijeđenjem tradicije najviše ličiš na srbe, i oni su zaslijepljeni svijim "junacima" ma šta da su radili
treba objektivno gledat na stvari pa makar bilo tvoje

Šta nam je preče sunnet Poslanika ili bosanska tradicija, čemu ćemo dati prednost, šta je filter, a šta se filtrira, sunnet kroz tradiciju ili obrnuto?

Hajde navedi par primjera šta nam se to nudi a da je tuđe?
Nudi mi se odbacivanje mog identiteta.
Ja slijedim sunnet i spominjem Božijeg poslanika, ali ne skraćivanjem nogavica i brčića, a puštanjem brade, nego jezikom, umom i srcem, onako kako i treba. Čuj ne valja mi razmišljanje. Niko vam ne brani, eno KSA, jedva čeka da vas primi, ako vam velikani ove zemlje i ova zemlja nisu kako treba, ne trebate ni bit u njoj. Samim tim pokazujete na koga ličite.
Zašto je vama preče slijediti arapsku tradiciju i kulturu, nego direktnu Allahovu naredbu?
seln

#177 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

HM 2011 wrote:
Bi mi blasfemično da petljam političke slogane u pitanje života Muslimana i čisto Islamska pitanja....... Lahko je bilo uvezati recimo U jedinstvu je snaga sa ovim, ali mi je jednostavno protivprirodno, u rangu sa pojmom gay imam-a i slično.....

Pošto vidim da se mnogi pitaju kako mi je nešto izmaklo kao i prave šprdnju od svih događaja u vezi, da se prijavim kao relativno konzerva(tivna) ličnost....

A i ovo što pišem u korist SDA - pišem zato što mi je ćejf - pa nek se kmeri poput selna i ostale ekipe malo priupitaju koliko im je šuplja ustvari šuplja.
Halali nam, Fadilje... bezze trosimo bitove i bajtove.
ultima_palabra

#178 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ultima_palabra »

Kasni se jedno 20tak godina, ali bolje ikad nego nikad. Samo u kost :D
sunceKOtepsija

#179 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sunceKOtepsija »

hocel se zaplijenit :shock: imovina tih dzemata ili kako ce to ic?
kritichar

#180 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ABH017 wrote: Nudi mi se odbacivanje mog identiteta.
Ja slijedim sunnet i spominjem Božijeg poslanika, ali ne skraćivanjem nogavica i brčića, a puštanjem brade, nego jezikom, umom i srcem, onako kako i treba. Čuj ne valja mi razmišljanje. Niko vam ne brani, eno KSA, jedva čeka da vas primi, ako vam velikani ove zemlje i ova zemlja nisu kako treba, ne trebate ni bit u njoj. Samim tim pokazujete na koga ličite.
Zašto je vama preče slijediti arapsku tradiciju i kulturu, nego direktnu Allahovu naredbu?
Opet ništa konkretno nisi rekao
jedino ako ti smatraš puštanje brade i skraćivanje brkova arapskom tradicijom, a ne sunnetom

konstantno se ponavljaš sa arapskom tradicijom, hajde konačno pobroj šta je to od arapske tradicije?
sunceKOtepsija

#181 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sunceKOtepsija »

kritichar wrote:
jedino ako ti smatraš puštanje brade i skraćivanje brkova arapskom tradicijom, a ne sunnetom

konstantno se ponavljaš sa arapskom tradicijom, hajde konačno pobroj šta je to od arapske tradicije?
na cini mi se egipatskim reljefima prije nove ere predstavljeni su tako arapi, brada bez brkova, just sayin :D
rika

#182 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by rika »

kritichar wrote:

Pa evo ja cu reci par stvari pa neka drugi nastave:

1.Jedna opsta ZAPUSTENOST,LIJENOST i LETARGIJA kako unutarnja tako i vanjska..

Ko je zivio i putovao arapskim svijetom zna da ce tesko naci tako lijene ljude (cast izuzecima), izrazi poput "insAllah bukra" i "kullu zahma" su tragikomicni ali oslikavaju njihovo stanje... daj odnekud kakvih para da se mogu fino privoditi zene,praviti djeca,ponositi se sinovima okolo i ganjati igra i zabava...Je li iko u KSA i okolnim zemljama vidio lokalca da se bavi fizickim radom? sve nekakvi mudiri (sefovi) i puni sebe

2.Nedostatak OPSTE KULTURE ponasanja

Neki dan u BBIju vidim kako "brat" sa stolnjakom na glavi (valja da zna cijeli dunjaluk da je on krenuo na dzumu ili namaz) skoro obori zenu na pokretnim stepenicama ... niti se okrenuo da joj se izvine niti pomogne...
O tome kako se arapskim izbjeglicama u evropi djele brosurice sa uputstvima da se ne pljuje po ulici i ne baca smece,vam dosta toga govore

3.Koristenje Islama za prikrivanje svojih "poganluka" kao i jedan strasni dvojni moral
Znaci ako se u u Dubaiju siluje djevojka ona je kriva jer je ,ni kriva ni duzhna, "izazvala" lokalne momke..
Ona ce biti kaznjena a oni su ,eto hudnici,bili zavedeni... Ili evo citam jutros kako je opet negdje neki vrli "imam" u Evropi za neku djevojku koja je silovana izjavio da je sama kriva jer je bila "izazovno" obucena i naparfemisana
Da ne govorim o silovanju sluskinja, vanbracnoj djeci koja zavrse u kontejnerima za smece itd.
Sve to "da ne pukne bruka"...

4.Tretiranje zena kao zaista bica drugog reda

Znaci prekriti lice,zakljucati u kucu i nema nikakvu drugu funkciju nego da radja djecu..

5.Opci nedostatak EDEBA i poniznosti

Znaci ako,neki tkz. da'ija, koji nije u stanju da saudijsku vozacku dozvolu prevede na bosansku, jer je to "tagutski" zakon (a ostali koji smo to uradili smo valjda budale) ,puna mu usta Kur'ana i ajeta,a onda kad ode da klanja taj isti Kur'an stavi pod noge.. moze on imati 10 doktorata iz KSA ali nema EDEBA.. A to nije nesto sto se uci na fakultetu...
kritichar

#183 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ti objašnjavaš kako vidiš arape, to nije moje pitanje
niho92

#184 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by niho92 »

kritichar wrote:ti objašnjavaš kako vidiš arape, to nije moje pitanje
On nama objašnjava kakvi su arapi, a zamisli šta tek treba reci za naše bosance islamske vjeroispovjesti :D
od prve pa do zadnje tačke
ABH017

#185 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:

Šta ima konkretni? Nisam te prepoznao.
kerima1

#186 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kerima1 »

Zafalilo po dzamijama klanjaca hmm :)

Molit ce se Bogu ko kako i gdje hoce, ako neka skupina ljudi nece da se mijesa sa drugom skupinom ne vjerujem da ce je iko natjerati da se to ujedini.
zagortenej

#187 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

evo čovjek fino objasnio šta je u islam ubačeno od paganskih običaja:

posebno je zanimljiv dio oko obreda hadža :-D
jao_situacije

#188 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

zagortenej wrote:evo čovjek fino objasnio šta je u islam ubačeno od paganskih običaja:

možda moj engleski nije dobar ali ja razumijem samo 10% izgovorenog
zagortenej

#189 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

jao_situacije wrote:
zagortenej wrote:evo čovjek fino objasnio šta je u islam ubačeno od paganskih običaja:

možda moj engleski nije dobar ali ja razumijem samo 10% izgovorenog
To je taj "pakistanski" engleski :mrgreen: , ja ga poprilično razumijem. Ovima sto prate lik i djelo zakira naika neće biti problem :-D
Istina, malo ga ponese priča pa ubaci malo urdua.
oridjidji

#190 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Musliman koji nema ahlaka i edeba je kao tvrdjava bez odbrane.
Tyke

#191 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Tyke »

rika wrote: Pa evo ja cu reci par stvari pa neka drugi nastave:

Ko je zivio i putovao arapskim svijetom zna da ce tesko naci tako lijene ljude (cast izuzecima), izrazi poput "insAllah bukra" i "kullu zahma" su tragikomicni ali oslikavaju njihovo stanje... daj odnekud kakvih para da se mogu fino privoditi zene,praviti djeca,ponositi se sinovima okolo i ganjati igra i zabava...Je li iko u KSA i okolnim zemljama vidio lokalca da se bavi fizickim radom? sve nekakvi mudiri (sefovi) i puni sebe

Neki dan u BBIju vidim kako "brat" sa stolnjakom na glavi (valja da zna cijeli dunjaluk da je on krenuo na dzumu ili namaz) skoro obori zenu na pokretnim stepenicama ... niti se okrenuo da joj se izvine niti pomogne...
O tome kako se arapskim izbjeglicama u evropi djele brosurice sa uputstvima da se ne pljuje po ulici i ne baca smece,vam dosta toga govore

3.Koristenje Islama za prikrivanje svojih "poganluka" kao i jedan strasni dvojni moral
Znaci ako se u u Dubaiju siluje djevojka ona je kriva jer je ,ni kriva ni duzhna, "izazvala" lokalne momke..
Ona ce biti kaznjena a oni su ,eto hudnici,bili zavedeni... Ili evo citam jutros kako je opet negdje neki vrli "imam" u Evropi za neku djevojku koja je silovana izjavio da je sama kriva jer je bila "izazovno" obucena i naparfemisana
Da ne govorim o silovanju sluskinja, vanbracnoj djeci koja zavrse u kontejnerima za smece itd.

Znaci prekriti lice,zakljucati u kucu i nema nikakvu drugu funkciju nego da radja djecu..

Znaci ako,neki tkz. da'ija, koji nije u stanju da saudijsku vozacku dozvolu prevede na bosansku, jer je to "tagutski" zakon (a ostali koji smo to uradili smo valjda budale) ,puna mu usta Kur'ana i ajeta,a onda kad ode da klanja taj isti Kur'an stavi pod noge.. moze on imati 10 doktorata iz KSA ali nema EDEBA.. A to nije nesto sto se uci na fakultetu...
Nazalost sve istinito receno, iako se ne moze generalizovati cijeli narod (da kazem ovaj bliski istok npr.), medjutim dosta toga ne stima ovamo i ljudi sve dublje i dublje tonu u grijeh i skrnave vjeru koja im je data, najblaze receno sramote je.

Posto sam dosta svog zivota putovao pa dugo vremena radio u Afganistanu i uvjerio se u njihove obicaje, cinjenje grijeha, laz, kradja, psovanje koje se ni kod nas ne forsira, pederluk i jos masa toga (Bog da mi oprosti ako grijesim u necemu), a zatim i dolaskom u Dubai sam se jos vise razocarao u nasu "bracu", ovdje najvise mislim na omladinu. Sav taj silni novac rasipaju na klubove, cure (najcesce nepokrivene muslimanke zeljne americko-evropskog nacina zivota i provoda), opijanje, kurcenje i pokazivanje imucnosti drugima te omalovazavanje drugih i gledanje sa visine, zaista se zapitam da li su ikada procitali Kur'an ili nesto od sunneta, znaju li koliko je pokudjena bahatost i omalovazavanje drugih... kako vec tako pijan klanjati sabah ili mahmuran na dzumu? Nazivas selam u klubu, a vec si pijan, hajde preko toga cu i preci obzirom da ti samo zeli mir selamom, a skoro svaki vikend se tuku upravo arapi, usljed alkohola odvazni i jaki.
Radim takav posao da to gledam svaku noc i ne radi se ovdje o nekom pojedinacnom slucaju koji bi i bio zanemariv, ovo je globalno i ne odnosi se samo na UAE, vec i ostale arapsko-muslimanske zemlje. Pa nase sestre iz Saudijske Arabije doslovno kao kruve se oblace, a nerijetko i zaradjuju pare na taj nacin u Dubaiju, a u pasosu su pokrivene jer kao takve moraju biti kad su kod kuce. I to sve znam iz licnog iskustva koje gledam i pratim svaku noc.
Dal je samo mahalska prica kako te nase sestre se po Dubaiju ili drugdje sexaju u guzicu da bi ostale nevine za muza, dokaz im moraju predociti krvlju, znamo kako je na Istoku, serijat i tako to? Ja ne vjerujem, jer to ovdje na Istoku i ptice znaju, a to mi cesto potvrdjuju i sami arapi.
Stidim se dok ovo pisem, jer sam i sam imao daleko vece misljenje o nasoj braci arapima nekad ranije, kada sam bio mlad i neupucen. A u biti cijeli dunjaluk je postao jedva velika prevara, pogodno tlo grijeha, a mi i dalje bosnjake i nasu tradiciju ismijavajmo, spopadajmo bracu koja postave fotografiju iz gym u potkosulji, ili sto ne nose kratke pantalone, sto cestitaju Bozic komsiji i tako mu budu primjer dobrog vladanja, postovanja, pricajmo kako pate braca ISIL-ovci jer se "moraju" bombama raznositi protiv kafira i tako ubijati neduznu djecu, majke i oceve iste te vjere u Jednog Stvoritelja svih svjetova.

Sve se vise radi na razjedinjavanju medju bracom, umjesto da tezimo suzivotu, toleranciji, upucujemo dovu Uzvisenom a ne gledamo ko je kakvog ogranka. Bice da skoro pa i imamo 73 skupine muslimana, nazalost se obistinjuje sve na sto smo upozoreni.
kritichar

#192 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ABH017 wrote:
kritichar wrote:

toliko o ozbiljnoj diskusiji
za šupljiranje nađi koga drugog
ABH017

#193 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
ABH017 wrote:
kritichar wrote: Opet ništa konkretno nisi rekao

toliko o ozbiljnoj diskusiji
za šupljiranje nađi koga drugog
Pa tako to ide, kad preskačeš pitanja sagovornika i namećeš neke stavove, a tražiš od njega da tebi stalno nešto objašnjava, nabraja, odgovara itd. Ako želiš da neko bude konkretan, budi i ti. Odgovori nekad na pitanje koje ti se postavi, a nemoj stalno da relativiziraš sve što "braća" rade i mistifikuješ njihovo djelovanje, uz debelo šupljiranje i podvaljivanje o bosanskoj tradiciji i bezobrazno, proizvoljno ubacivanje elemenata, koji joj ne pripadaju nikako. Nema potrebe, znamo se već dugo, više od dvije decenije. Ništa se nije promijenilo
ABH017

#194 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

rika wrote: ... daj odnekud kakvih para da se mogu fino privoditi zene,praviti djeca,ponositi se sinovima okolo i ganjati igra i zabava...Je li iko u KSA i okolnim zemljama vidio lokalca da se bavi fizickim radom? sve nekakvi mudiri (sefovi) i puni sebe
To isto možeš komotno preslikat na ove naše vehabije, doduše sa 0,1% izuzetaka. Jesi li ikad vidio nekog "brata" da nešto konkretno radi?
Jedan nazove žene, kad krene kući, a snijeg je zapadao. Samo ih vidiš kako, k'o nindže iskaču sa lopatama i razgrću snijeg, kako gospodin ne bi smočio čarape, jer se nose podkraćene nogavice. Ne bi se vidjelo da su podkraćene, kad bi obuo čizme. Ovako gospodin u patikama, a one nek razgrću snijeg.
Drugi drži autopraonicu u kojoj rade djeca. On? Ma kakvi. Taj u životu nikad ništa nije radio. Samo pametuje i pravi djecu. A sjećam se bajrama, kad je bio zimi. Niko iz kuće nije otišao na bajram namaz. Ono, jest vadžib, ali brate što je previše lijenosti, previše je.
Većina njih opet ima handmade servise za mobitele, i ja to poštujem. OK, to je kao neki zanatlija, ali ne možemo svi popravljati i prodavati mobitele.
To je ova "sitna buranija". Ovi krupniji su daije, profesori i tako to.
Nikog da vidiš da radi u supermarketu, na pumpi, u nekom skladištu, na bageru, sa lopatom u ruci, kao šumar, poštar, vatrogasac. Ništa to. Onk su više za ove suptilnije poslove.

Ono što je 0,1%, je jedan čovjek (od svih koje ja znam, a znam ih mnogo), koji se oblači i ima istu priču, ali lik radi građevinu. Posljednji ramazani su bili jako topli i suhi, a on posti i radi na skeli. Njega neizmjerno poštujem. Bori se čovjek za sebe, odabrao taj pravac za sebe i porodicu, ali ne šupljira, kao ostalih 99,9%. Čovjek radi i bori se, ne želi da živi od tuđeg rada. Pošteno, svaka mu čast. Ostali... ni blizu.

Ovo ostalo iz tvog posta nisam htio ni da komentarišem, jer je sve isto i kod nas. Želio sam istaći ovog "brata", koji se u mnogome razlikuje od ostalih. A da ne bi bilo odmah, od strane istih, kako je u bošnjačko-muslimanskoj tradiciji da se piva ponese na skelu, moram unaprijed da im kažem da hanefija, sljedbenika IZ-e ima mnogo, koji su, osušenih usta, ali veselog srca, iščekivali iftar na skelama, krovovima itd. Mnogo onih koje sam ja vidio.
ABH017

#195 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Tyke wrote:
rika wrote: Pa evo ja cu reci par stvari pa neka drugi nastave:

Nazalost sve istinito receno, iako se ne moze generalizovati cijeli narod (da kazem ovaj bliski istok npr.), medjutim dosta toga ne stima ovamo i ljudi sve dublje i dublje tonu u grijeh i skrnave vjeru koja im je data, najblaze receno sramote je.

Posto sam dosta svog zivota putovao pa dugo vremena radio u Afganistanu i uvjerio se u njihove obicaje, cinjenje grijeha, laz, kradja, psovanje koje se ni kod nas ne forsira, pederluk i jos masa toga (Bog da mi oprosti ako grijesim u necemu), a zatim i dolaskom u Dubai sam se jos vise razocarao u nasu "bracu", ovdje najvise mislim na omladinu. Sav taj silni novac rasipaju na klubove, cure (najcesce nepokrivene muslimanke zeljne americko-evropskog nacina zivota i provoda), opijanje, kurcenje i pokazivanje imucnosti drugima te omalovazavanje drugih i gledanje sa visine, zaista se zapitam da li su ikada procitali Kur'an ili nesto od sunneta, znaju li koliko je pokudjena bahatost i omalovazavanje drugih... kako vec tako pijan klanjati sabah ili mahmuran na dzumu? Nazivas selam u klubu, a vec si pijan, hajde preko toga cu i preci obzirom da ti samo zeli mir selamom, a skoro svaki vikend se tuku upravo arapi, usljed alkohola odvazni i jaki.
Radim takav posao da to gledam svaku noc i ne radi se ovdje o nekom pojedinacnom slucaju koji bi i bio zanemariv, ovo je globalno i ne odnosi se samo na UAE, vec i ostale arapsko-muslimanske zemlje. Pa nase sestre iz Saudijske Arabije doslovno kao kruve se oblace, a nerijetko i zaradjuju pare na taj nacin u Dubaiju, a u pasosu su pokrivene jer kao takve moraju biti kad su kod kuce. I to sve znam iz licnog iskustva koje gledam i pratim svaku noc.
Dal je samo mahalska prica kako te nase sestre se po Dubaiju ili drugdje sexaju u guzicu da bi ostale nevine za muza, dokaz im moraju predociti krvlju, znamo kako je na Istoku, serijat i tako to? Ja ne vjerujem, jer to ovdje na Istoku i ptice znaju, a to mi cesto potvrdjuju i sami arapi.
Stidim se dok ovo pisem, jer sam i sam imao daleko vece misljenje o nasoj braci arapima nekad ranije, kada sam bio mlad i neupucen. A u biti cijeli dunjaluk je postao jedva velika prevara, pogodno tlo grijeha, a mi i dalje bosnjake i nasu tradiciju ismijavajmo, spopadajmo bracu koja postave fotografiju iz gym u potkosulji, ili sto ne nose kratke pantalone, sto cestitaju Bozic komsiji i tako mu budu primjer dobrog vladanja, postovanja, pricajmo kako pate braca ISIL-ovci jer se "moraju" bombama raznositi protiv kafira i tako ubijati neduznu djecu, majke i oceve iste te vjere u Jednog Stvoritelja svih svjetova.

Sve se vise radi na razjedinjavanju medju bracom, umjesto da tezimo suzivotu, toleranciji, upucujemo dovu Uzvisenom a ne gledamo ko je kakvog ogranka. Bice da skoro pa i imamo 73 skupine muslimana, nazalost se obistinjuje sve na sto smo upozoreni.
:thumbup:
Zanimljiva iskustva imaš brate :D , ali opet ne treba generalizovati. Treba samo ovim našim "bošnjama", koji se stide svog naroda i svega što taj narod čini, a koji nisu makli iz svoje mahale, ili su vidjeli svijeta, ali iz aviona, objasniti da se čovjek mjeri po onome što on jeste, a ne po nekim pričama i predrasudama uz jako plitko znanje o svemu.
kritichar

#196 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ABH017 wrote: Pa tako to ide, kad preskačeš pitanja sagovornika i namećeš neke stavove, a tražiš od njega da tebi stalno nešto objašnjava, nabraja, odgovara itd. Ako želiš da neko bude konkretan, budi i ti. Odgovori nekad na pitanje koje ti se postavi, a nemoj stalno da relativiziraš sve što "braća" rade i mistifikuješ njihovo djelovanje, uz debelo šupljiranje i podvaljivanje o bosanskoj tradiciji i bezobrazno, proizvoljno ubacivanje elemenata, koji joj ne pripadaju nikako. Nema potrebe, znamo se već dugo, više od dvije decenije. Ništa se nije promijenilo
podsjeti me na neko tvoje neodgovoreno pitanje, ja ih se ne sjećam
nemoj samo da te uhvatim u laži, da pokušavaš izbjeći odgovor
ABH017

#197 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:

Eh čuj ti da me ne uhvatiš u laži.. Auh.. Golemo.
Evo pošto ne vidiš (mada ja mislim da se samo praviš :D ) povećao sam font, boldirao i obojio u crveno. Nadam se da ćeš sad vidjeti, pa da mi nećeš nauditi zato što sam "lagao". Halali što to nisam odma' uradio.
Na osnovu čega kažeš da nisam ništa konkretno rekao? Objasnio sam ti da je meni manje bitno vanjsko slijeđenje sunneta od onog drugog.
Zašto izbjegavaš odgovor (po ko zna koji put) za Allahovu strogu zabranu oko razilaženja?
I evo ti još jedno pitanje:
Kako misliš da musliman u Sibiru, Norveškoj ili bilo gdje, gdje je hladno, slijedi Muhammeda a.s. u odijevanju, pa i mnogim drugim stvarima?
kritichar

#198 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ABH017 wrote:
kritichar wrote:

Eh čuj ti da me ne uhvatiš u laži.. Auh.. Golemo.
Evo pošto ne vidiš (mada ja mislim da se samo praviš :D ) povećao sam font, boldirao i obojio u crveno. Nadam se da ćeš sad vidjeti, pa da mi nećeš nauditi zato što sam "lagao". Halali što to nisam odma' uradio.
Na osnovu čega kažeš da nisam ništa konkretno rekao? Objasnio sam ti da je meni manje bitno vanjsko slijeđenje sunneta od onog drugog.
Zašto izbjegavaš odgovor (po ko zna koji put) za Allahovu strogu zabranu oko razilaženja?
I evo ti još jedno pitanje:
Kako misliš da musliman u Sibiru, Norveškoj ili bilo gdje, gdje je hladno, slijedi Muhammeda a.s. u odijevanju, pa i mnogim drugim stvarima?
Za ovo tvoje bolidrano i jeste moje pitanje, da kažeš ko zagovara arapsku tradiciju i šta je konkretno to arapska tradicija, i evo ti odgovor na pitanj kako nisi ništa konkretno rekao.

Ako ti je ovo pitanje oko razilaženja, ko se ovdje razilazi, vi tradicionalisti ste cvjećke, a mi ostali pravimo razdor,
moj odgovor na to je, da ste dali primat tradiciji, a ne sunnetu, pa kome je preče da se približi skontaj.

o Sibiru nek raspravljuju muslimani Sibira, ne vidim što bi bezveze mi sad pisali o tome, daj da riješimo naše nesuglasice
ABH017

#199 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Nije uopšte pitanje ko je cvjećka. Mi nismo tradicionalisti, kako bi vi da klasifikujete. Mi smo muslimani, bošnjaci (nismo arapi i nikad nećemo biti). Mi smo prioritete poredali onako kako muslimani trebaju da poredaju.
Nama je na prvom mjestu Allah i njegove naredbe i zabrane, na drugom mjestu nam je sunnet. Tu se priča, vezana za vjeru, završava.
Tradiciju smo prilagodili onome što nam vjera nalaže. Naravno još uvijek govorim o muslimanima, bošnjacima.
Mi smo ti, koji vijekovima opstaju na ovim prostorima kao muslimani, daleko od Kabe i udobnosti muslimanskog okruženja. Mi smo kao neka islamska krajina, koja opstaje uprkos svim navalama dušmana. Islamska zajednica Bosne i Hercegovine je najviše doprinjela tome da se Islam očuva na ovim prostorima, pa je tvoje poređenje ko pravi razdor, smiješan, bezobrazan i normalnom umu neprihvatljiv. Nismo mi došli na arapsko poluostrvo da vedrimo o vjeri i dajemo upute, kako se oni trebaju ponašati, unoseći razdor u njihovu harmoniju, već su oni, uz pomoć vas, zaslijepljenih mišljenjem da su arapi najbolji muslimani, a i humanitarnom pomoći koju su donosili, došli ovdje da prave smutnju i razdor među muslimanima, koji su odolijevali austrougarskoj i svim ostalim napadima sa istoka i zapada.
To što vi mislite da oponašanjem arapa, njihovom nošnjom i načinom života, bivate boljim muslimanima, je vaše privatno mišljenje. Nećemo se sad svi prilagođavati vašem mišljenju. Nikom od muslimana bošnjaka, ni u IZ-i, ne smeta vaše egzotično oblačenje i nošenje brade. Smeta vaše omalovažavanje naše borbe da sačuvamo našu vjeru, džamije i narod na ovim prostorima. Smeta vaše omalovažavanje naše Islamske zajednice. Smeta vaše omalovažavanje naših boraca, koji su život dali, da biste i vi danas mogli da budete dio naše društvene zajednice. S tim se nikad nećete moći porediti.
To što sunnet dižete na nivo farza, a poslanika na nivo Allaha, (Bože oprosti mi, ne znam kako drugačije da mu objasnim), meni govori da idete u pogrešnom pravcu, u kojem su sljedbenici prethodnog poslanika već otišli. Ne može sunnet i oponašanje Muhammeda a.s. biti naredba.
S toga i moje pitanje o muslimanima Sibira. Allah nas je stvorio različitima i dao nam okvire u kojima trebamo da se ponašamo. A to sigurno nije puštanje brade i nošenje trofrtaljnih pantalona (uz obavezne šarene čarape na baklavu, da braća vide da se to slijedi) ili gulabije.
ABH017

#200 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

semsasuljakovic wrote:
vulkan777 wrote:
oridjidji wrote:Nazalost suocavanje krenulo :)

https://www.facebook.com/notes/upoznajt ... 7494787204
Pa ovaj Gološ se više svima na glavu popeo svojim soljenjem pameti, pa on kako uvijek priča ko da je s Poslanikom s.a.v.s i ashabima rastao.. Čuj ti njemu priče, on stručnjak za hanefejski mezheb ispade, nebulozu do nebuloze je nabrojao ba. Prvo lik je očigledni vehabija (ako naziv smeta dotičnima onda selefija) ali gradi se time što je molim te izučavao samo hanefijski mezheb, ko da je on jedini hfz koji je to studirao. Pa nije toliko glup da se javno naziva selefijom pa da mu onda odmah nijedan argument ne pije nikakve vode, nego ovako lafo on samo Ebu Hanifu i hanefijski mezheb spominje a ove odlike koje on navodi nisu nikakve odlike istog mezheba.
Pa molim te prvo da počnemo sa bradom, najvažnije nije obavezna, brada nije farz Božiji čovječe, puštanje brade je sunnet, preporučeno od Poslanika s.a.v.s i nigdje po hanefijskom mezhebu ne piše da ne smije biti kraća od dužine šake gospodine već da ne smije biti duža od dužine šake kako to mnogi od vas vehabija radite. I molim te znači nekom brada raste ružno, kao što je upravo slučaj s vama hafize, strši vam brada tamo amo nije gusta i ni našta ne liči niti lijepo izgleda, ali ne to nema nikakve veze ona opet mora biti duža od dužine šake, a ne možda da se lijepo i umjereno pusti brada kao što je slučaj kod reisa, a kome stoji nek pušta i duže, ali nikakva to obaveza nije po hanefijskom mezhebu niti je min. granica dužina šake. Kome se nosi brada nek je nosi kome se ne nosi nemojte ga vi vehabije spopadati odmah, nije vam to farz!
Onda molim te nošenje nikaba kod žena bošnjačka tradicija i odlika hanefijskog mezheba? Pa čim se puca dotični hafiz sviju ti!? Na kojim slikama iz historije BiH se vide žene pokrivenog lica, čije su to nane nosale nikab kao što navodi Gološ svoju nanu? Ja ne znam da je to ikad bila ikakva bošnjačka tradicija, a u Kur'anu časnom dragi hafize je naređeno pokrivanje žene ali nigdje nije spomenuto pokrivanja lica i šaka kao što to vi vehabije tvrdite. Ma ja, pokrijmo naše žene uzmimo im identitet u 21. stoljeću, nedajmo im iz kuće niti da igdje putuje jer nisu u mogućnosti ništa raditi s obzirom da se ne smiju otkriti da ih iko osim muža vidi. Pa znači žena po nihovom ni posao ne smije imati ni ništa, kako će ako je niko ne zna.
Nepotrebno prozivanje crkve (sad je njegovo i o kršćanstvu da se brine), te onaj dio o strogoj zabrani čestitanja nemuslimanskih praznika je još više besmislen. Pa zar nije naređeno da se poštuju tuđe vjere, pogotovo sljedbenici knjige (monoteističke religije), i zar nije ljepota u tome da svako svakom čestita njegov praznik: "Vama vaša vjera, nama naša vjera". Ma ne ne smije se nikakv uspjeh i sreća u predstojećoj godini čestitati to je strogo zabranjeno po hanefijskom mezhebu, a reis nije nigdje rekao "sretna nova godina" kao praznik, samo je zaželio sve najbolje u njoj.
Ne treba ni spominjati sve nebuloze dotičnog eksperta hanefijskog mezheba i tradicije nas Bošnjaka, jer njegov cilj, kao i cilj svih ovdašnjih vehabija, jer da od islama naprave primitivnu religiju kao da živimo u 13. stoljeću, i da zabrane sve moguće što im se ne sviđa. Pa dragi moji islam je vjera ljepote i umjerenosti a ne pretjerivanja i oduzimanja osnovnih prava na izbor u nekim slučajevima (puštanje brade, nošenje nikaba). Neka se dotični hafiz već jednom proglasi vehabijom i neka ne širi dezinformacije o "činjenicama" u hanefijskom mezhebu i tradiciji Bošnjaka jer mnogo je onih koji pojma nemaju ni o jednom ni o drugom pa se odmah zalijepe za riječi ovog gospodina samo da bi napali IZ, kao što i on radi.

Ma na ovakve osobe je najbolje ni ne obazirati se niti voditi besmislene rasprave s njima (neka se zapita hfz. Gološ zašto mu reis nije odgovorio ni na jedno pismo ccc). Samo te iznerviraju bezveze i uvode nemir među muslimanima i zavode mnoge ljude, koji ne znaju toliko o vjeri, na pogrešan put.
Ako je ovo Dževadovo nebuloza, onda ovo tvoje ne da je sranje nego proljev. Čovjek je sve potkrijepio argumentima, a to što se tebi to ne dopada je isključivo tvoj problem. Što kažu, reci ko čovjek "Mrsko mi klanjat" a ne da druge optužuješ da su vehabije na račun toga što ti ne klanjaš a oni klanjaju.

btw. Sarajka muslimanka od prije 100 godina.

https://www.facebook.com/14212427381848 ... permPage=1

Image
Pa gdje je brada ovoj dvojici kršnih momaka?
Ili oni, možda, nisu muslimani?
Ali... kako onda jedna muslimanka dopušta da je nose dva kaurina?

P.S.
Da se dopunim, sad kad imam vremena.
Kome je to, bola' @semsasuljakovic, mrsko klanjati? Nama?
Pa jarane, na svakom namazu ulazite posljednji, sklanjate farze (neslijedeći imama), te, navrat-nanos, preskačući jedni druge, prvi izlazite napolje. Ako neko treba da prizna da je lijen i da mu je mrsko klanjat, to ste vi.
Jedino što volite da "radite" je da držite dersove, vazite, pametujete, prozivate, omalovažavate, itd do u beskonačnost.
Od kud ti znaš ko klanja, a ko ne klanja?
Od kud ti pravo da tako govoriš? Mislite da samo vi klanjate? Hmm.. Moguće, jer vi nigdje van svojih krugova i ne idete. Ono što vam kaže (ili slaže) vaš šejh, to je preče nego ono što piše u Kur'anu, pa onda ako on kaže da mi ne klanjamo, jer nam je mrsko, onda beli i ne klanjamo, jel' de. A vamo bi mi nešto o Islamu da pričamo, sram da nas bude. :-)
Naslušao sam se ja takvih, kao što su ti vaši šejhovi kroz život.
Last edited by ABH017 on 23/01/2016 17:47, edited 1 time in total.
Post Reply